Feature post image

Eterično ulje čajevca primena

Ulje čajevca na našem podneblju još uvek nije dobilo svoje zasluženo mesto  u prirodnoj i alternativnoj medicini, iako se o njegovoj lekovitosti unazad par godina itekako priča. Mi smo ga takođe spominjali u nekoliko navrata u našim člancima (npr. gljivice na noktima), gde smo od vas dobili dosta sugestija i predloga, ali i pitanja kako nabaviti čajevac i slično.

Ovo izuzetno lekovito eterično ulje dobija se od biljke Melaleuca Alternifolia,  poreklom sa australijskog kontinenta, koju su otkrili domoroci – aboridžini i koristili ga hiljadama godina za različite zdravstvene tegobe.

Pogledajte video na ovu temu

Tek dvadesetih godina prošlog veka biljka čajevac privukla je pažnju i zapadnjaka, jer je otkriveno da ima izuzetno antiseptičko dejstvo puno jače od tadašnjih antibiotika ( čak do 12 puta). U II svetskom ratu svaki australijski vojnik je u svojoj torbici za prvu pomoć nosio je eterično ulje čajevca, koje ga je štitilo od uboda insekata i različitih opasnih infekcija.

Nakon toga farmaceutska industrija izbacuje ceo spektar „neverovatnih“ antibiotika, te se naše lekovito ulje našlo na margini i skoro da je u potpunosti izbačeno iz upotrebe. Danas se situacija prilično popravila i zahvaljujući brojnim forumima i portalima alternativne medicine, ovo blagotvotno ulje je ponovo sastavni deo kućnih apoteka.

ETERIČNO ULJE ČAJEVCA UPOTREBA

Kao što smo vam već u uvodu i napomenuli ulje čajevca se na australisjkom kontinentu upotrebljavalo hiljadama godina, kada su ga starosedeoci Aboridžani dobijali od čajnog drveta (Tea Tree) koje jedino na tom kontinentu i uspeva. Bilo je brojnih pokušaja da se čajno drvo gaji i na Evropskom, Azijskom i Američkom kontinentu ali su pozitivni rezultati izostali. Jer tako dobijeno čajevac ulje nije bilo ni približnog kvaliteta kao australijsko.

Opet sa druge strane, znajući koliko je ova biljka lekovita, njegova proizvodnja  danas je  na zavidnom nivou i pored svih pomenutih teškoća. Nalazimo ga u velikom broju kozmetičkih preparata za negu tela (sapuni,losioni,šamponi za kosu) i drugim proizvodima.

Biljka čajevac ima višestruke koristi za naše zdravlje, jer je godinama unazad poznato koliko je dobro ulje čajevca protiv gljivica na noktima, protiv bubuljica i akni, kondiloma.

Dokazano eliminiše neugodnu kandidu, ali ceo spektar bakterija i različitih mikroorganizama koji izazivaju infekcije i pri kojima nam gotovo nikakvi antibiotici ne pomažu. Zahvaljujući delotvornom spoju terpinenu, smatra se da bi ovaj prirodni lek mogao naći svoju primenu i u lečenju najtežih bolesti  – poput kancera kože melanoma. Brojne studije ukazuju upravo na tu njegovu antikancerogenu stranu i naučna zajednica je fokusirana upravo na tome…

BILJKA ČAJEVAC PROTIV AKNI 

Veoma pozitivne rezultate u kozmetičke svrhe pokazalo  je ulje čajevca protiv akni i bubuljica na licu. Iako je tržište preplavljeno najrazličitijim kremama i uljima, čajevec definitivno odnosi pobedu u ovoj kategoriji, jer vrlo brzo elimiše upale i ubrzava oporavak. Deluje veoma prijatno na kožu lica, vrlo je blago i gotovo da ne izaziva nikakave iritacije kože, niti druge neželjene efekte.

Ipak, ukoliko nabavite kvalitetno eterično ulje, nemojte ga koristiti potpuno nerazblaženo, već sledite uputstva od proizvođača koji su navedeni u deklaraciji, jer u suprotnom na osetljivoj koži može doći do pojave crvenila. Kako je ulje čajnog drveta odličan borac protiv bakterija, ako ga koristite duži period na koži lica, eliminisaće vam i bubuljice. Budite svakako uporni, jer rezultati se ne javljaju preko noći, već nakon određenog perioda.

Evo i kako koristiti ulje čajevca za čišćenje lica kod kuće:

U manju posudu uspite malo vode i izručite svega par kapi čajevca, sve dobro promešajte i natopite vatu ili gazu. Sve što vam je preostalo je da očistite vaše lice.

Napomena: ukoliko još niste dosad koristili čajevac za akne, te vam je ovo prvi susret sa preparatom, testirajte ga prvo na vašoj koži ruke, pre nego ga nanesete na lice. Ako primetite na ruci i najmanje crvenilo, onda ste sigurno osetljivi i ne preduzimajte dalje korake. U slučaju da je sve prošlo kako treba slobodno premažite i akne na licu.

ULJE ČAJEVCA PROTIV KONDILOMA I VAGINALNIH INFEKCIJA

ulje čajevca iskustvaZbog svog izuzetnog antibakterijskog, snažnog antigljivičnog i uspešnog antivirusnog dejstva, eterično ulje čajevca se smatra odličnim prirodnim sredstvom protiv neugodnih kondiloma i različitih vaginalnih infekcija. U mnogim slučajevima je ova biljka daleko nadmašila skupe farmaceutske preparate, bilo da je reč o kondilomima, različitim vaginitisima, vaginalnim herpesima, cistitisima i kod neugodnog svrbeža genitalija usled uporne gljivične infekcije.

  • Protiv kondiloma uradite sledeće : par kapi eteričnog ulja je potrebno razblažiti sa vodom, natopite u tečnost tampon i  dobro se prebrišite. Kod vaginalnih infekcija stavite ceo tampon na vaginu i zatim mirujte naredna dva časa. Terapiju primenite ujutru odmah po ustajanju i naveče pred odlazak u krevet sve dok ne primetite da se infekcija povukla.

Umesto tampona možete upotrebiti i uložak na koji trebate nakapati do 3 kapi čajevca i potpuno isto se primenjuje i  veoma je uspešan i kod vaginalne kandidijaze. Važna napomena: nemojte na svoju ruku upotrebljavati eterično ulje čajevca u trudnoći, na ovaj niti na neki drugi način, u slučaju vaginalnih infekcija obavezno obavestite vašeg ginekologa koji vas prati, da bi vam dao adekvatnu terapiju, te da biste izbegli veće komplikacije. Dojilje ga takođe trebaju izbegavati.

ETERIČNO ULJE ČAJEVCA PROTIV GLJIVICA NA NOKTIMA 

Za veoma delotvorna svojstva čajevca odavno zna moderna farmaceutska i kozmetička industrija, te je on i obavezan sastojak u  brojnim kremama, dezodoransima, losionima, sapunima pa čak ulazi i u sastave pasti za zube. Ono u čemu je podjednako efikasno ulje čajevca i sve ga češće upotrebljavamo jesu gljivične infekcije na noktima i stopalima.

Promene na noktima izazvane gljivicama zahtevaju prilično dugotrajan tretman i najvažnije je da budete dosledni u vašoj terapiji. Ukoliko se odlučite na čajevac. Upotrebljavajte ga dva puta tokom dana i tako šta ćete sve zaražene nokte dobro premazati ili potpiti u vodu u koju ste dodali par kapi ulja. Lekovito ulje se fino slaže i sa kremom na bazi čajevca i možete je takođe istestirati na noktima.

U periodu od trideset dana svakako će doći do poboljšanja, ako vas muči atletsko stopalo pripremite lekovitu kupku sa mlakom vodom i par kapi čajevca i potpopite vaše noge u lavor. Najbolje je da kupku pravite pre odlaska na spavanje.  Za gljivice je vrlo važna higijena stopala, korišćenje peškira samo za brisanje stopala, čiste čarape i dr.

Nemojte olako odbaciti ni maslinovo ulje jer i ono pored čajevca uspešno ojačava slabe nokte sklone lomljenju, ali za jače gljivične infekcije svakako je čajevac ulje daleko bolji izbor i lekari preporučuju da se u takvim slučajevima ono može nakapavati na nokte do max. 4 puta.

ZAŠTO JE DOBAR ČAJEVAC ZA KOSU 

Eterično ulje čajevca za kosu se može upotrebiti na više različitih načina. Ono uspešno sanira i ublažava dermatoze na vlasištu, odlično balansira i normalizuje probleme sa preterano suvim ili masnim vlasištem. Uklanja perut čak i kod komplikacija nastalih usled seboroičnog dermatitisa. Ulazi u sastav mnogih komercijalnih šampona jer sprečava opadanje i ubrzava rast kose. Svaki preparat za kosu koji u svom sastavu ima makar pet odsto ovog ulja, veoma će uspešno eliminisati perut, jer upravo biljka čajevac deluje na gljivicu koja je najčešći uzročnik za perutanje kože glave. Odlična je preventiva za navedene probleme, čak i u kombinaciji sa drugim delotvornim lekovitim uljima. Pored toga veoma uspešno elimiše gnjide i vaške iz kose, koje ni danas ne zaobilaze predškolsku i školsku decu.

Evo i načina kako da roditelji deluju u slučaju vaški  :

U dečji šampon dodajte svega nekoliko kapi čajevca, nanesite detetu na glavu i što bolje utrljajte, pustite neko vreme da prirodni šampon protiv vaški odstoji, pa ga zatim pod mlazom vode što bolje isperite. Bitno je da perete detetu kosu svaki dan na ovaj način, sve dok se ne uverite da gnjida i vaški više nema.

U slučaju da nemate ni perut ni vaške, svakako napravite ovaj šampon i koristite ga kao preventivu, čak se preporučuje i korišćenje čajevca za suvu kožu glave kod malih bebica.

KAKVA SU ISKUSTVA SA OVIM ULJEM

U poslednjih par godina brojni forumi i portali alternativne medicine navode eterično ulje čajevca kao idealno rešenje za najrazličitije tegobe. Iskustva su brojna i ova biljka je pobudila interesovanje mnogih pa i šire naučne zajednice. Istraživanja novijeg datuma, svakako joj idu u prilog. Jedno od njih je i primena čajevca za lečenje bolesti uha, gde je dokazamo da je puno delotvorniji od skupih preparata koji nam nudi farmaceutska industrija. Nedavno je jedan takav preparat i povučen iz prodaje jer je ustanovljeno da je kancerogen. Opšta preporuka su prirodni preparati jer veoma često nemaju nikakvih neželjenih efekata.

Osim toga biljka čajevac se koristi i kao pomoć kod uboda insekata, žuljeva, opekotina, osipa, bolesti grla i usne duplje. Jača imunitet, kod apcesa i dr. Ono što je nas privuklo u celoj priči jei  to kako da se eterično ulje čajevca upotrebi u domaćinstvu. Tako možete napraviti izvanredno univerzalno sredstvo sa kojom ćete očistiti celu kuću, veoma je jednostavno :

U flašu sa raspršivačem usipajte litar vode sa pola supene kašike ulja od čajevca. Promućkajte malo i raspršujte slobodno po celoj kući na različitim površinama ( drvo, keramika, staklo, parket,laminat)..

Ako želite jače dezinfekciono sredstvo sa kojim biste recimo čistili vašu WC školjku, onda pomešajte dve šolje vode sa punom supenom kašikom ulja od čajevca. Takođe, ulje čajevca se pokazalo efikasnim i kod eliminisanja moljaca. Sve što trebate uraditi je da natopite nekoliko kapi ulja u  jedan mali jastučić (najbolje od tkanine) i zatim ga zatvorite u ormar.

GDE KUPITI ULJE OD ČAJEVCA – CENA

Kada se govori o Srbiji i zemljama regiona ulje od čudnovatog australijskog čajnog drveta nije baš tako jednostavno pronaći i nabaviti , mada ga ipak ima u bolje snabdevenim biljnim apotekama. Odnedavno smo primetili pomenuti proizvod i na internetu, ali vam savetujemo da se ipak dobro informišete pre online kupovine. Pri tom vas ne želimo obeshrabriti, danas se vrlo lako nešto može poručiti – na klik što bi rekli, ali vam savetujemo da se više pozabavite sa samim proizvodom.

Eterično ulje čajevca cenovno spada u nešto skuplje proizvode i mala boćica od svega 10ml košta oko 400 dinara ( 3.5 eura).

Verujemo da će uskoro i taj proizvod biti dostupniji svima, jer će i cena biti niža, a da će biljka čajevac postati sastavni deo svačije kućne apoteke…

Sponzorisani linkovi:
f