Feature post image

Koliko su gazirana pića štetna i opasna

DA LI SE GAZIRANA PIĆA TREBAJU IZBEGAVATI 

Ovo pitanje predmet je rasprava stručnjaka još od sredine 20. veka, gazirana pića i sokovi su još od tada na lošem glasu, a svi su izgledi da su u pravu oni koji se protive konzumiranju ovih napitaka. Gazirani, veštački zaslađeni i energetski napici tema su brojnih studija i diskusija o zdravlju, a smatraju se jednim od glavnih uzročnika gojaznosti kod mladih ljudi širom sveta. Istraživanja su pokazala i da konzumiranje ovih napitaka povećava šanse za obolevanje od dijabetesa, uzrokuje probavne tegobe te štetno utiče na jetru.

Gazirana pića uzrokuju gojaznost

Još davne 1942. godine Američka medicinska asocijacija naznačila je kako bi se gazirana pića trebala smanjiti u svakodnevnoj upotrebi, jer konzumiranje istih dovodi do pojave gojaznosti, jer sadrže visok procenat šećera. U to vreme je godišnja produkcija ovih pića bila procenjena na 2,4 decilitra po osobi, da bi se 2000-te godine ta količina povećala na preko litar i po dnevno. Istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između porasta gojaznosti u svetu i konzumiranja ovih napitaka.

Istraživači sa Univerziteta Jejl analizirali su 88 studija koje su pokazale da konzumacija gaziranih napitaka doprinosi unošenju kalorija u organizam i stimuliše apetit. Pretpostavlja se da nagli skok šećera u krvi izaziva glad te uzrokuje prejedanje. Ukoliko rado pijete gazirana pića, trebalo bi da znate da litar takvog soka sadrži otprilike 25 do 30 kašičica šećera.

Koliko su štetni energetski napici 

Osamdesetih godina dvadesetog veka, zbog porasta stope gojaznosti među ljudima, kompanije koje su proizvodile gazirana pića i sokove, najavile su nove „dijetalne napitke“, s manje kalorija i bez šećera. Ovi proizvodi zadržali su osvežavajuć ukus originalnih verzija napitaka, ali su umesto šećera korišćeni veštački zaslađivači, poput saharina, poznatog kao E954 i aspartama.

gazirana pićaAspartam je 1981. godine odobren od FDA (USA Food and Drug Administration) a danas znamo da je itekako štetan. Može izazvati blage simptome, poput glavobolje, problema s varenjem, promene raspoloženja… Važno je naznačiti da se on razlaže u organizmu na nezavisne metabolite: fenilalalin, asparaginsku kiselinu i metanol. Sva tri metabolita direktno utiču na naš nervni sistem. Visok nivo fenilalalina smanjuje lučenje serotonina i dopamina u mozgu, uzrokujući i nagle promene raspoloženja, pad koncentracije i u određenim slučajevima depresiju, dok asparaginska kiselina povećava rizik od neurodegenerativnih oboljenja. Metanol deluje na centralni sistem i oštećuje vid.

Sta se dešava nakon što popijete gazirani sok?

  • Dvadeset minuta nakon popijenog gaziranog pića šećer u krvi raste, uzrokojući insulinski skok.
  • 40 minuta kasnije, apsorbovanje kofeina u organizmu je završeno. Zenice se šire, krvni pritisak skače, a jetra otpušta šećer u krvotok. Osećaj pospanosti prekida se zbog blokiranja adenozinskih receptora u mozgu.
  • 45 minuta kasnije, telo pospešuje proces proizvodnje dopamina, stimulišući nervne centre za zadovoljstvo. Na isti način deluje i heroin, te se zbog toga smatra da gazirana pića, sokovi i energetski napici mogu izazvati veoma sličnu zavisnonst
  • 60 minuta kasnije, prilikom izbacivanja fosfora putem urina – kalcijum koji je vezan za njega izlučuje
    se iz organizma.

Da li znate da gazirani sokovi pospešuju osteoporozu?

Istraživanja su pokazala i to da gazirana pića povećavaju kiselost organizma, što dalje vodi do gubitka koštane mase. Naime, povećana kiselina u krvi narušava ravnotežu između kalcijuma i fosfora u organizmu. Budući da gazirani sokovi obiluju fosforom, da bi se uspostavila pomenuta ravnoteža, izvlači se kalcijum iz zuba i kostiju. Dakle, dugotrajno konzumiranje ovih napitaka jedan je od ključnih uzročnika osteoporoze kostiju.

Takode, taloži se kamen u bubregu. Stoga, ako se već ne možete odreći ovih napitaka, konzumirajte više mleka i mlečnih prozvoda kako biste nadomestili deficit kalcijuma i sprečili  dodatno propadanje kostiju. Gazirani sokovi u trudnoći su više nego nepoželjni, izbegavajte ih kad god možete, dojilje bi naročito trebale da ih izbegavaju..

Pretpostavka da su gazirana pića štetna je osnovana, pa je preporučljivo da se konzumiraju što manje, a najbolje  bi bilo potpuno ih izbaciti iz upotrebe.

Sponzorisani linkovi:
f