Feature post image

Kako ukloniti geografski jezik kod dece i odraslih

Šta je geografski jezik i koliko je opasan

Geografski jezik, na latinskom lingua geographica, poznatiji i kao benigni migrirajući glositis, bezopasno je stanje koje zahvata samu površinu jezika, a manifestuje se u vidu glatkih mrlja i crvenih otoka, okruženih žutim, sivim ili belim linijama.

Bez obzira na to što mogu izgledati alarmantno, reč je o benignim promenama koje nisu povezane s ozbiljnim zdravstvenim poremećajima. U nekim slučajevima jezik postaje preosetljiv na vruću, kiselu, ljutu i prezačinjenu hranu, a takode se mogu javiti rane i bol u grlu, kao i loš zadah. U nastavku saznajte kako da uklonite mrlje na jeziku, jednostavnim prirodnim metodama lečenja..

Zašto nastaju mrlje na jeziku reljefnog izgleda

Benigni migrirajući glostitis se može javiti i kao posledica emocionalnog stresa, alergije, dijabetesa, endokrinoloških poremećaja, nepravilne ishrane i loše oralne higijene, tačan uzrok nastanka ovog poremećaja nije poznat. Geografski jezik kod odraslih osoba često se sreće i kod onih pacijenata koji boluju od psorijaze.

Lek za migrirajući glositis nije još otkriven, ali neki prirodni  preparati mogu pomoći u terapiji. Iako ovo stanje može mnogima izgledati alarmantno, reč je o benignoj pojavi koju mogu suzbiti prirodni preparati.

Geografski jezik kod dece je dosta čest i viđa se kod gotovo 3 procenta mališana. Ono što je interesantno je činjenica da se javlja gotovo duplo češće kod devojčica nego kod malih dečaka. Mrlje na jeziku mogu biti crvenkaste sa belim ivicama koje su prilično izražene, te podsećaju na reljefnu kartu.

Migrirajući glostitis je karakterističan i po tome da se fleke, šare i mrlje ne zadržavaju uvek na istom mestu već se pomeraju, odvajaju i spajaju. U nekom slučajevima potpuno se povlače, pa se ponovo javljaju za vreme akutne respiratorne infekcije i slično.

Simptomi glostitisa se javljaju vrlo retko, i to najčešće u vidu slabog peckanja jezika, a puno se ređe javlja slabljenje okusa.

Kakva se ishrana za migrirajući glostitis preporučuje

Da biste sprečili proširenje šarenih mrlja na jeziku i ubrzali zarastanje rana, potrebno je da iz ishrane izbacite ili ograničite unos namirnica koje mogu dodatno pogoršati stanje.

Savetuje se izbegavanje vruće, pikantne, kisele i slane hrane, aromatizovanih i previše slatkih proizvoda, kao i previše  kiselog voća. Smanjite kafu i svedite je na dnevni minimum, a alkoholna pića izbegavajte u potpunosti.

Takođe, da biste uklonili geografski jezik, potrebno je povećati unos tečnosti i održavati hidrataciju tela, u čemu je najbolja obična voda. Preporučuje se sisanje komadića leda, konzumiranje sveže ceđenih sokova od voća i povrća, kao i ohlađenih biljnih čajeva.

geografski jezik kod dece

Pošto se lingua geographica može javiti usled nedostatka vitamina B, što češće treba jesti integralne žitarice, jaja, mleko, sir, jogurt, ovas, ovsene mekinje, avokado, banane, ćuretinu i džigericu.

Nedostatak cinka takođe je povezan s šarenim mrljama na jeziku i drugim oralnim problemima, pa je neophodno u ishranu uvesti crveno meso, ribu, ostrige, mleko, sir, pasulj, sočivo, orahe, jogurt, kefir, spanać i drugo dragoceno zeleno lisnato povrće.

Geografski jezik lečenje prirodnim putem

Da biste mrlje na jeziku potpuno otklonili preporučujemo vam nekoliko proverenih metoda. Za početak možete upotrebiti domaće jabukovo sirće, ono pomaže uspostavljanju prirodne pH ravnoteže u ustima, te ubrzava proces lečenja geografskog jezika.

Pomešajte kašiku jabukovog sirćeta, četvrtinu kašičice sode bikarbone i 1,5 decilitar vode, pa sa tim rastvorom ispirajte usta dva-tri puta dnevno.

Pored toga, u lečenju ovog poremećaja pomaže i drevna ajurvedska metoda mućkanja ulja u ustima:

Svako jutro, pola sata pre jela, kašičicu ekstradvičanskog maslinovog ili nerafinisanog suncokretovog ulja mućkajte u ustima desetak minuta.  Nikako nemojte gutati! Nakon toga ulje ispljunite, dobro isperite usta i operite zube.

Na ovaj način podstiče se detoksikacija kako usne duplje, tako i celog organizma.

Biljni glicerin i hidrogen uklanjaju geografski jezik

Biljni glicerin održava vlažnost jezika, ubrzava proces izlečenja i uklanja zadah.

Natopite pamučnu krpicu glicerinom, stavite je na jezik i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom istrljajte jezik mekom četkicom i dobro isperite vodom.

Postupak ponavljajte dva puta dnevno, nekoliko dana. Osim toga, u ovom slučaju pomaze i hidrogen, jer sprečava razmnožavanje bakterija u ustima i time smanjuje rizik od infekcije.

Pomešajte jednake delove troprocentnog hidrogena i tople vode, pa njime natopite komadić vate ili sterilne gaze i nanesite na jezik.  Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite mlakom vodom.

Lekovite biljke uklanjaju mrlje na jeziku

Da biste uklonili geografski jezik kod dece i odraslih, obavezno upotrebite nanu i aloju na sledeći način:

Jednostavno nanesite gel aloje na jezik i ostavite ga da deluje nekoliko minuta, a potom isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte nekoliko puta u toku dana.

Antibakterijska svojstva nane sprečavaju rast bakterija u ustima i osvežavaju dah.

Prelijte kašičicu nane s 2 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola  sata. Nakon toga procedite, sačekajte da se čaj potpuno ohladi i pijte gutljaj po gutljaj. Takođe, možete i žvakati sveže listiće nane.

Ukoliko i sami imate geografski jezik, nemojte se previše opterećivati, potpuno je bezopasan, slobodno upotrebite neki od preporučenih metoda. Poželjno je da se posavetujete i sa vašim lekarom i stomatologom oko svega.

Sponzorisani linkovi:
f