Nedostatak vitamina b12 u organizmu

vitamin b12 u hrani

NEDOSTATAK VITAMINA B12 I KAKO GA NADOKNADITI

Svakodnevno uzimanje vitamina vrlo je važno za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, zbog svoje delotvornosti na najvažnije faktore u ljudskom organizmu – posebno se izdvajaju vitamin B12 i folna kiselina. Nedostatak vitamina b12 u organizmu može uzrokovati brojne komplikacije, među kojima je najčešća megaloblastna anemija.

Ovaj vrlo složen i dragocen vitamin nam je neophodan za normalan razvoj eritrocita, kao i nervnih ćelija. Crvena krvna zrnca koja nastaju u koštanoj srži, ukoliko nastaju uz primetan deficit vitamina b12  nepravilnog su oblika i forme, veliki su i nezreli te nisu u mogućnosti da obave svoju najosnovniju fukciju, a to je transportovanje kiseonika u naše organe i tkiva. U nastavku ovog članka saznajte gde nalazimo vitamin b12 u hrani i kako ga pravilno dozirati..

NEDOSTATAK VITAMINA B12 SIMPTOMI

Prvi vidljivi simptomi nedostatka vitamina b12 jesu pojačani strahovi ili napetost, problemi s koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost i umor,te neprijatni bolovi u mišićima. Međutim, veći deficit ovog dragocenog vitamina može izazvati ozbiljne nervne poremećaje, a u najtežim slučajevima – i teško oštećenje nerava kičmene moždine, što dovodi do paralize. Nedostatak vitamina b12 takođe izaziva težak stepen anemije, koja se razvija postepeno i dosta sporo napreduje.

Tegobe počinju iznenadnom malaksalošću, koja se dodatno pojačava sa zamaranjem, srce jače lupa i lice postaje bledo. Ovo stanje zatim prati gubitak apetita, nadimanje stomaka, kao i dosta česte prolivaste stolice. Može se pojaviti osećaj pečenja jezika, naročito pri uzimanju nešto kiselije hrane, te gubitak osećaja ukusa. Zapažaju se i primetne depresivne promene, kao što su poremećaj pamćenja, javljaju se parestezije ekstremiteta, i to naročito nogu, u kojima dolazi do bockanja i trnjenja.

U slučaju da nedostatak vitamina b12 traje već dugo, nisu isključena ni ozbiljna stanja poput oštećenja mozga i krvarenje . Moguć je i porast nivoa homocisteina, koji povećava rizik od srčanih i koronarnih bolesti. Oko 70 odsto ljudi sa Alchajmerovom bolešću imalo je manjak vitamina b12 u organizmu, tako da je vrlo važno ne izbegavati namirnice koje ga sadrže, o čemu ćemo reći nešto više u nastavku..

VITAMIN B12 DNEVNA DOZA – DOZIRANJE

Po hemijskoj strukturi, jedan je od najsloženijih vitamina, a jedini je koji sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt, veoma bitan za biološku aktivnost. Presudan je za proizvodnju genetskog materijala DNK i RNK, kao i mijelina, koji nam stvara zaštitni omotač oko nerava.
nedostatak vitamina b12 simptomiEvo kako se treba pravilno dozirati vitamin b12 po starosnoj dobi u toku jednog dana..

  • Bebe od jedne do tri godine do 0,9 mcg,
  • Mlađa deca od četiri do osam godina uzimaju do 1,2 mcg,
  • Deca od devet do trinaest godina uzimaju do 1,8 mcg,
  • Deca uzrasta od četrnaest godina i starija do 2,4 mcg,
  • Trudnice treba da unose 2,6 mcg,
  • Dojilje treba da uzimaju 2,8 mcg.
  • Odrasle osobe mogu da ga unose maksimalno do 3  mcg.

Recimo još i to da se u našem telu nalazi blizu 5 mb vitamina b12 (drugi izvori navode i značajno manje količine od svega 2 mg), s tim da se u toku dana gubi oko dva i po mikrograma. Za klinički nedostatak vitamina b12 u organizmu uzima se podatak da on nastupa kada njegov ukupni nivo padne na oko deset odsto normalnih vrednosti.

Većina stanovništva putem hrane unosi sasvim dovoljne količine ovog vitamina, redivno konzumirajući meso,mleko, sir i jaja u ishrani, jer upravo je to hrana bogata vitaminom b12. Drugi važan činilac je i njegova pravilna apsorpcija, za koju je na prvom mestu neophodan želudac koji je potpuno zdrav, kao i zdravlje našeg intestinalnog trakta.

KOJE SU NAMIRNICE BOGATE VITAMINOM B12

Osnovni izvori vitamina B12 jesu proizvodi životinjskog porekla, govedina i svinjetina, jetra, bubrezi, srce i mišići, gde bakterije proizvode ovaj vitamin. Jaja i riba su takođe jako dobri izvori, kao i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu. Međutim, ovog vitamina ima ga i u hrani biljnog porekla, ali u dosta manjim količinama. Vegetarijancima se kao dopuna preporučuje ishrana bogata žitaricama, sojinim produktima i pivskim kvascem jer se kod njih često manifestuje nedostatak vitamina b12, upravo zbog specifične biljne ishrane. Takođe, ovaj vitamin se u manjim količinama nalazi u cvekli, pojedinim vrstama žitarica (naročito njihovim klicama), susamu, lešniku, soji, morskim algama…

Dobar izvor vitamina B12 jeste i kiseli kupus, te sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu, poput povrća iz turšije. Preporučena dnevna doza za odrasle iznosi maksimalno tri mikrograma. Ukoliko uzmete više, nemate razloga za strah i paniku, jer prevelika količina ovog vitamina ne izaziva hipervitaminozu, budući da je B12 rastvorljiv u vodi, pa se u organizmu ne stvaraju velike zalihe. Osim toga, probavni trakt ga ne upija dobro, pa u organizmu deluje pomoću kalcijuma. Ukoliko se pravilno hranite deficit i nedostatak vitamina b12 čete nadomestiti na najbolji mogući način, bez potrebe za ikakvim medikamentom.

ZAŠTO JE DOBAR VITAMIN B12

Ovaj izuzetan vitamin stimuliše formiranje, rast i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca- eritocita . Kao i svi vitamini iz kompleksa B-grupe, bitan je u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Odlično se pokazao u lečenju raznih nervnih poremećaja, ima dokazano antitumorsko dejstvo, poboljšava nam koncentraciju i pamćenje, održava budnost te smanjuje razdražljivost i ravnotežu, pa ga zbog ovih osobina nazivaju i vitaminom snage. Sprečava anemiju, potpomaže rast i povećava apetit kod dece.

Vitamin b12 može ublažiti tegobe za vreme menstruacije i neposredno pre nje. Snižava nivo homocisteina, amino-kiseline koja oštećuje zidove arterija i povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja. Za njegovo potpuno usvajanje neophodan je potpuno zdrav želudac, a jedan od glavnih neprijatelja mu je heliko bakterija, koja uzrokuje infekciju sluznice, koja može dovesti i do čira. Stoga je preventiva izuzetno važna.

U slučaju da vam je dijagnostikovan nedostatak vitamina b12 i folne kiseline, najbolje je za početak prilagoditi ishranu, dok je u slučaju ozbiljnijeg deficita neophodna konsultacija sa lekarom, kako biste dobili i odgovarajuću medikamentnu terapiju. Preporučujemo članak folna kiselina u ishrani..

Sponzorisani linkovi: