Feature post image

Ghee maslac kako napraviti kod kuće

Ghee maslac upotreba i recepti

Ako ste čuli za „Ghee“ to znači da ste upoznati sa kulinarskom tradicijom Južne Azije, Irana ili Arabije. Sama reč potiče iz Sanskrita i znači posuti ili poprskati. Ghee maslac je u osnovi pročišćeni buter, koji se pored upotrebe u kuhinji primenjuje i u lečenju medicinskim tretmanima. Koristi se čak i u religijskim ritualima u pojedinim delovima jugoistočne Azije.

Benefiti po zdravlje ghee maslaca su brojni, naročito se preporučuje osobama osetljivim na laktozu. Odličan je za održavanje i čuvanje fleksibilnost i pokretljivost zglobova. Poboljšava probavu i sadrži značajne vitamine te podiže imuni sistem.

U daljem tekstu pročitajte više o razlozima zbog kojih trebate uvesti u ishranu ovu vrstu maslaca. Nakon toga obične butere ćete gotovo sigurno ostaviti po strani, bar neko vreme. Naučite više o njegovom sastavu, i načinima pripreme. Pročitajte neke poznate i popularne ghee recepte za pripremanje ukusnog namaza.

Šta je zapravo gi puter?

Ghee je pročišćen maslac sa dugom istorijom koja datira iz antičke Indije. Dobija se kuvanjem običnog putera na umerenoj temperaturi. Zove se prečišćen jer se prilikom kuvanja iz običnog maslaca odvajaju mlečne supstance. One će se izdvojiti na površini, a potom se jednostavno uklanjaju kašikom.

Vrenjem se dobija zdravi ghee maslac za svakodnevnu upotrebu. On je kremastiji i „puterastiji“ naspram običnog butera, odličnog je ukusa i prijatnog mirisa.

Ako volite eksperimente, prilikom kuvanja možete dodavati i neke začine za raznovrsniji ukus. Tekstura, boja i ukus zavise prvenstveno od kvaliteta putera koji se koristi, izvora mleka i dužine vrenja.

Ghee maslac se sastoji gotovo u celosti od masnoće. U 100 grama ovog butera čak 99,5 gr je mast, od čega su 62 posto prisutne zasićene masti.

On sadrži i omega 3, 6 i 9 masne kiseline. Preporučuje se sportistima, jer se ove zdrave masnoće lako se apsorbuju direktno kroz jetru i sagorevaju kao čista energija. Ovo svojstvo još ima samo kokosovo ulje.

U 100 grama popularnog „džija“ nalazi se i 256 mg holesterola. Prisutno je 3069 IU vitamina A,  2,8 mg vitamina E i 8,6 mikrograma vitamina K.

Lekovite prednosti i dobrobiti za zdravlje

Očuvajte pokretljivost i fleksibilnost koristeći gi puter

Prema nekim istraživanjima osobe koje koriste ghee maslac u ishrani imaju bolju strukturu tkiva i veću fleksibilnost zglobova. On je zaslužan za podmazivanje vezivnog tkiva i održavanje bolje pokretljivosti. Zbog ovog ljubitelji i vežbači joge češće se odlučuju za ovu vrstu maslaca u odnosu na ostale.

Bogat izvor vitamina

Ako ste osetljivi na gluten, patite od Kroneve bolesti ili poremećaja rada pankreasa, verovatno imate problem u apsorpciji vitamina A. Upotrebnom gi putera u kuvanju kao zamenu za buter, možete povećati unos ovog vitamina.

Bogatstvo ghee maslaca ogleda se u visokoj koncentraciji zdravih vitamina A, D, E i K. Oni su zaslužni za razgradnju masti u telu. Oni imaju ogroman značaj za opšte zdravlje kostiju i mozga, ali i za poboljšanje imunog sistema.U zimskom periodu telo teško nadoknađuje njihove potrebne količine.

Odličan za negu kože

Benefit koji ghee maslac na telo ima ogleda se u poboljšanju vlažnosti i hidrataciji. On u svom sastavu ima i vitamin E, koji je antioksidant i čija uloga je pre svega u reparaciji oštećenje i suve kože. Održava savešen hormonalni balans, poboljšava vid i pomaže u regulaciji holesterola.

ghee maslac izrada recepta

Masirajte telo prečišćenim buterom

Još jedno značajno svojstvo koje ghee puter ima je to što odlično zagreva telo. Odličan je za masažu i rado se koristi za tu namenu. Koža ga prosto upija, a on je opušta i hidrira. Čak i do 60 procenata butera upija se i apsorbuje kroz kožu i putuje do svih tkiva i organa.

Ghee se u kombinaciji sa medom koristi za lečenje svih upalnih procesa na koži, žuljeva, pa čak i opekotina.

Poboljšava zdravlje digestivnog trakta 

Ghee pretvara vlakna u buternu kiselinu koja je blagotvorna po crevne bakterije. On takođe pojačava apetit, podstiče bolje zdravlje i utiče na regulaciju težine.

Zdravi ghee maslac je poznat i po visokom nivou bitirata. Oni predstavljaju jednu vrstu masnih kiselina, a značajni su za detoks organizma. Poznati su po poboljšanju zdravlja debelog creva.

U ajurvedskoj medicini ghee se koristi za lečenje zatvora. On podstiče varenje, pojačava rad creva i brže sagorevanje masti. Zbog ovakvih svojstava ukoliko imate problema sa viškom kilograma stvorite naviku i koristite pročišćeni maslac umesto kupovnog. Učinićete puno za vaše zdavlje ukoliko ga uvrstite u vaše svakodnevne jelovnike.

Snizite holesterol sa pročišćenim maslacem ghee

Studije su pokazale kako ovaj zdrav buter može smanjiti LDL. Istraživanja tima lekara u Indiji su pokazala da ghee maslac protiv lošeg holesterola ima značajan učinak. Ovo svojstvo ima zahvaljući tome što podstiče i pojačava lučenje žučnih lipida.

Preporučuje se osobama osetljivim na laktozu

U ghee maslacu nema laktoze. Osobe koje su intolerantne, teško je podnose pa često imaju probleme zbog konzumacije mlečnih proizvoda.

Simptomi osetljivosti na laktozu su nadutost, gasovi, mučnina, povraćanje i grčevi. Većina ljudi sa ovim tegobama, nemaju slične probleme sa prečišćenim maslacem.

Iako se pravi od mlečnih proizvoda osobe mogu koristiti prečišćen buter u ishrani jer su iz njega uklonjene ovi sastojci. Ipak, preporučljiva je prethodna konsultacija sa lekarom, posebno onima sa izraženim reakcijama.

Zdravi maslac ghee ima protivupalno dejstvo

Istraživanja su pokazala kako upotreba ovog maslaca umesto običnog može doprineti smanjenju upalnih procesa. Naročito je koristan gi buter za ublažavanje simptoma Kronove bolesti i tegoba izazvanih čirevima.

Ajuvederski lekari koriste ga već decenijama za ublažavanje upala. Ova vrsta medicine ga promoviše kao hranu koja podstiče pozitivnost, razvoj i širenje svesti.

Odlično reaguje na visokim temperaturama

Zahvaljujući svojim svojstvima ghee maslac je široko zastupljen u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji. On hrani daje fini ukus i lepu žutu boju. Otporan je na toplinu pa je dobar i za duboko prženje.

Ovaj proizvod se može pržiti na visokoj temperaturi, višoj u odnosu na druga ulja. Pri tome on ne ispušta štetne slobodne radikale.

Kada ulje zagrevate na visokoj temperaturi ono počinje dimiti, a udisanje ovih isparenja može biti i te kakoopasno. Naročito je štetno po respiratorni sistem, posebno ako je učestalo. Zagrevanjem ulja do te mere, uništavaju se svi fitonutrijenti i ispuštaju slobodni radikali.

Pored štetnog dejstva po zdravlje, ulje zagrejano na visokoj temperaturi može se lako i zapaliti. Tada je veoma opasno, te stoga budite krajnje oprezni. Međutim, ako koristite ghee maslac za kuvanje ne morate strahovati od ovakvih pojava.

Ukoliko često kuvate na uljima, preporučuje se upotreba zasićenih masti. Najbolja je koristiti ghee ili kokosovo ulje. Oni su mnogo stabilniji u odnosu na mononezasićene masnoće kao što su avokadovo ili maslinovo ulje.

Kako se pravi pročišćeni ghee maslac

Postoje razni načini pripreme. Tradicionalni buter je gotov tek nakon što voda skroz ispari. Tada se masnoća skroz odvaja od mleka. Kuvari ističu da ovde nije kraj, prečišćeno maslo je dobijeno, ali pravi ghee maslac pravi se kuvanjem preostale masti. Tek tada se dobija specifična aroma i tekstura.

Kuvajte mleko na umerenoj vatri, sve vreme sa površine kašikom skidajte mehuriće i mast koja se bude izdvajala. Vremenom dobićete proziran maslac divnog mirisa i žute boje. Kuvanje traje oko 40 minuta. Na staklenu teglu stavite gazu kroz koju lagano sipajte puter. I to je ceo proces, jednostavno i brzo.

Ayurvedski način izrade butera

Jedan od često korišćenih ghee recepata je ajuvedeski koji podrazumeva prokuvavanje običnog mleka. Ono se nakon kuvanja ostavlja na hlađenju i to najmanje 12 časova na sobnoj temperaturi. U njega se potom dodaje jogurt, pa se ostavlja tako tokom cele noći. Izjutra se sve zajedno muti i bućka sa vodom, dok se ne izdvoji čist ghee maslac.

U procesu spravljanja ghee butera možete dodavati razno bilje i začine kako bi pojačali ukus i boju. Sve to će rezultirati aromatičnim ghee puterom koji će vašoj hrani dati poseban uskus.

Ukoliko odlučite da se igrate ukusima, bolje je maslac ghee kuvati i malo duže kako bi biljke i začini pojačali ukus. Začinsko bilje dodajte odmah kada se buter otopi i ostavite ga sve do kraja procesa.

Odlični ghee recepti koje morate probati

Kao što ste imali prilike pročitati dosad, pročišćeni maslac ghee priprema se vrlo lako i brzo. Mlečne masti tope iz putera i na taj nači se odvajaju od vode. Sam buter proizvodi proizvodi se topljenjem i uklanjanjem masti sa vrha. Ispod nam ostaje čista žuta tečnost, koja kad se ohladi dobija kremastu strukturu.

Ovaj izvanredni preparat može se upotrebiti uz brojne druge sastojke. Tada je još ukusniji i aromatičniji. Evo nekih popularnih primera koji će vas sigurno iznenaditi:

  1. Ghee maslac sa belim lukom – stavite do 7 manjih čenova u njega;
  2. Kardamom gi – ubacite 6 do 7 zgnječenih mahuna;
  3. Sa aromom mente – dodajte pola čaše listova nane dok ga spravljate;
  4. Ghee sa ukusom đumbira. U rastopljeni buter stavite 2 kašikice sveže isceđenog đumbirovog korena. Nastavite još malo sa kuvanjem.
  5. Ruzmarin i majčina dušica će dati odlčan ukus.Umešaje u gi puter 6 grančica pomenutog bilja i uživajte u čudesnom ukusu.

Ghee maslac možete koristiti kao namaz i dodatak popularnom jelima jelima. On se često upotrebljava za pečenje i prženje jer odlično podnosi visoke temperature.

Iskustva korisnika sa gi maslacom

Prvi put sam čula sa ghee maslac na zimovanju sa prijateljima prošle godine. Drugarica i ja smo se častile masažom u jednom spa centru i tad sam ga osetila na svojoj koži. Zvučalo je egzotično a nijedna nije znala šta je to ustvari.

Sećam se samo koliko je prijatan, koža ga je upijala kao da je žedna, efekat je bio apsolutna hidriranost tela. Kada su mi objasnili bila sam blago rečeno iznenađena. Prečišćena mast!

Kasnije sam čitala i bolje se informisala pa sam odlučila da je sama napravim. Cilj mi je bio dobiti dobru podlogu za pečenje mesa. Prvenac je bio ghee maslac sa belim lukom. Ekstra je ispao, sve je imalo bolji ukus. Malo po malo pa više i ne koristim obične maslace i putere iz radnje.

Zbog njega mi se probava mnogo poboljšala. Jedem malo jaču hranu, dosta mesa, pa sam često imala problema sa zatvorom. Sviđa mi se i kombinacija ghee maslaca sa đumbirom i nanom. A sada sam čini mi se dobro podmazana.

Sanja, Banja Luka

Ghee sam prvi put probala u inostranstvu. Mislila sam kako je to neki retki specijalitet. Fantastično se uklapa u našu domaću kuhinju, jer često pečemo i pržimo. Dobar je običan, ali mi se još više sviđa aromatizovan. U poslednje vreme sve spremam na njemu.

Omiljeni mi je sa belim lukom za spremanje mesa, i sa đumbirom za dinjstanje povrća. Ovo posebno jer suprug ima problema sa holesterolom pa su mu preporučili ghee maslac za održavanje optimalnih vrednosti LDL-a.

Deci se sviđa, jedu ga kao namaz sa paprikom. U zimskom periodu koristim ghee maslac za negu tela umesto mleka i losiona. Nije loše, koža ga brzo upija i nije masna posle nanošenja.

Gorica, Leskovac

Gde kupiti ghee puter i cena

Odličan prečišćeni buter možete danas lako naći i kod nas. Ghee maslac prodaje se u skoro svim opremljenijim prodavnicama zdrave hrane.

Cenu diktiraju proizvođači, 270 grama maslaca možete kupiti za 650 do 700 dinara. Danas je dostupna i ghee prodaja preko interneta, dostava je brza u roku od nekoliko dana.

Kada kupujete vodite računa o ambalaži. Uzimajte samo onaj u staklenim teglicama, jer je to jedini pravi način čuvanja proizvoda. Obratite pažnju i na boju, svež maslac je žute boje, tamnije nijanse uglavnom znače da dugo stoji.

Neželjena dejstva, mere opreza i nuspojave

Dobra strana ovog zdravog prečišćenog maslaca je što nema neželjenih dejstava, niti postoji grupa ljudi kojima se ne preporučuje. Mogu ga koristiti svi, deca, trudnice pa i starija populacija.

Ghee maslac u trudnoći ipak treba ograničiti na manje količine. On je pri tom odličan i za negu kože. Posebno će pomoći u prevenciji pojave strija i ublažiće osećaj zategnute kože.

Kao i sa svakom hranom, ne treba preterivati. Kao što smo već rekli puter gi otvara apetit, te ukoliko ste na dijeti smanjite njegov dnevni unos. Nuspojave za sada nisu zabeležene.

Kako se treba čuvati

Ghee maslac nije kvarljiv. Prema nekim istraživanjima, pojedine vrste mogu se očuvati čak i do 100 godina.

Dve stvari zbog kojih se kvari su voda i svetlost. Ovaj buter uvek čuvajte u staklenoj posudi sa dobrim zatvaračem u mračnoj prostoriji.

Ako ga spremite u dobro zatvorenoj posudi može trajati 2-3 meseca. Ukoliko ga čuvate u frižideru, bez otvaranja, može trajati i do godinu dana.

Proručujemo vam još jedan odličan tekst – u pitanju je domaći puter sa kikirikijem.

Sponzorisani linkovi:
f