Feature post image

Ivanjsko cveće za štitnu žlezdu kako se koristi

Imate li problema sa štitnom žlezdom, psorijazom, bubrezima ili jetrom? Verovali ili ne, jedna biljka koja se danas jako retko koristi može pomoći u izlečenju sveke od ovih bolesti. U pitanju je ivanjsko cveće od koga se može praviti čaj, ali koje je i odlično za pravljenje obloga i masti.

Nastavite dalje sa čitanjem i saznaćete koriste informacije o tome koji su sve benefiti ove biljke po organizam. Pored toga daćemo razne recepte kako napraviti lekovite čajeve od ivanjskog cveća.

Kako izgleda Ivanova trava?

Ivanjsko cveće je Srbima poznato još od davnina, jer postoji običaj stavljanja venaca od ove biljke na vrata kuće za Ivanjdan koji se slavi 7. jula. Takođe, veruje se kako Bogorodica legla na bokor ove biljke kako bi se odmorila nakon porađaja.

Postoje tri vrste ivanjskog cveća i svaka od njih je lekovita na svoj način.

Mi ćemo govoriti o žutom cveću (Galium verum), a pored njega postoje i belo (Galium mollugo) i Galium aparine. Sve tri vrste se danas značajno manje koriste nego što je to bio slučaj u prošlosti. Za treću vrstu, mnogi seljaci misle kako je ona korov pa je tako i tretiraju. Ona se lepi za dlake životinja i teško se skida, zbog toga joj je nadenut naziv prilepac.

Žuto ivanjsko cveće je u našem narodu poznato i pod drugim imenima. Neka od njih su: broćac, broćika, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica, gospin prostirač, gospina stelja i jovanova trava.

Visina biljke je između 60 centimetra i jednog metra. Raste na višim nadmorskim visinama, te nije prisutna na ravnicama, nego se može naći na brdima i planinama. Stanište joj je pored puta, na livadama ili u listopadnim šumama.

Stabiljka ivanove trave je četvrtasta, na člancima je odebljala, na nekim mestima stabiljke su prisutne dlačice. Ima linearne listove koji imaju pršljenast raspored. Cvetovi rastu u cvastima, zlatno su žute boje, imaju medni, slatkasti miris. Plod je jako mali i crne je boje.

Održavanje biljke i rasprostranjenost

Ne postoje tačno određena pravila kako se održava broćac. Većinom raste samoniklo na poljima, pa ih travari odatle beru i u retkim slučajevima se uzgaja u svrhe lečenja. Popularnost biljke je zanjih par decenija iz nekog razloga neopravdano opala, ali se i dalje može naći kako raste slobodno u prirodi.

Ivanjsko cveće je najbolje brati u julu kada cveta. Može se koristiti i sveža i sušena biljka.

ivanjsko cveće za štitnu žlezdu
Foto: Pixabay

Koji su benefiti ivanjskog cveća po zdravlje?

Ivanjsko cveće je lekovito bilje koje ima razne benefite po zdravlje. Neki smatraju kako ispijanje čajeva od ivanove trave može izlečiti i od raka. Ova činjenica nije nikada naučno dokazana. Ipak ispitano je koje se sve supstance nalaze u ovoj lekovitoj biljci, a mnoge od njih su izuzetno lekovite.

Naime, ivanova trava u svom sastavu ima vitamin C, heterozide, tanin, saponozide, flavonoide. Sadrži i limunsku kiselinu, enzime, etarsko ulje i razne organske kiseline.

Zbog svog hemijskog sastava ivanova trava je odlična u lečenju najrazličitijih bolesti.

Koristite ivanjsko cveće za smirenje

Ova biljka je veoma efikasna za ispijanje kod stanja koja su izuzetno stresna za organizam. To znači da ona može biti od pomoći kod nervoze, naglih promena raspoloženja i uznemirenosti.

Pored toga, postoje slučajevi gde se pokazala delotvornom i kod ozbiljnijih oblika ponašanja kao što su histerija, anksioznost i depresija. Ranije su učenjaci tvrdili kako ivanjsko cveće kao lek može ublažiti čak i epileptične napade.

Za ova stanja neophodno je ispijanje jedne do dve šolje čaja od ivanjskog cveća dnevno. Uz to ne sme se zanemarivati ni redovna terapija koju je pripisao doktor.

Broćac je dobar za kožu

Galium verum za lice je zaista dobar. Ranije je korišćen čaj koji bi se pravio od ove biljke za čišćenje kože, kao i za razna kožna oboljenja. Umivanje toplim čajem od broćaca se održavala mladalačka i jedra koža lica, te je bio deo svakodnevne nege starijih dama.

Ovaj čaj je vrlo efikasan za čišćenje lica od mitisera, ublažava upalne procese na licu, pa može pomoći kod bubuljica, pa čak i kod akni. Osim toga koristi se za bolesti kao što je psorijaza. Tada se stavljaju obloge od ivanove trave na obolelo mesto.

Pored kožnih bolesti koristi se i kod zalečivanja rana, ogrebotina ili potkožnih čireva. Ali to se čini samo u slučaju kada su rane površinske, odnosno kad ne zahtevaju veću medicinsku brigu.

Koristi se i za bubrege

Ako redovno koristite ivanjsko cveće može se obrnuti napredak bolesti bubrega. Još od pre više vekova postoje slučajevi kako su ljudi sačuvali bubrege baš time što su ispijali blagotvorni čaj od ivanjskog cveća. Za ovako nešto je potrebno popiti po 4 šolja čaja dnevno.

Ivanjsko cveće za bubrege je takođe odlično, kao što sprečava upalu bubrega, tako može biti delotvorno i kod izbacivanja kamena.

Kako bi se uticalo na kamen u bubregu neophodno je piti što više tečnosti, kao i raznih vrsta čajeva. Pored čaja od broćaca preporučujemo isprobavanje i čaja od lanenog semena. On ispuštanjem sluzi olakšava proces izbacivanja kamenčića iz organizma.

Broćac je jednako delotvoran i kod urinarnih infekcija. Uspešno leči upale urinarnog trakta, bez problema eliminiše pesak u mokraćnim kanalima..

Napravite čaj za čišćenje jetre

U srednjem veku je postojala teorija kako određene boje cveta biljke leče određene organe. Tako se tada smatralo da bela, žuta i naranžasta boja leče oboljenja jetre.

Mešavine čajeva sa ivanjskim cvećem se često koristila za čišćenje jetre. Kasnije je i nauka dokazala kako ovi čajevi mogu blago poboljšati stanje ovakvog bolesnika.

Kada se leči jetra čaj se meša sa maslačkom i ivinom travom. Potrebno je ispiti više šolja čaja dnevno kako bi ovaj napitak bio delotvoran.

Čaj za menstrualne tegobe

Sve žene znaju koliko bolovi tokom menstruacije mogu biti teški za podneti. Dobra stvar je što ove bolove možete donekle ublažiti uz pomoć ivanjskog cveća.

Skuvajte topao čaj od ivanjskog cveća (obavezno svežeg) i držite ga na stomaku. Toplota zajedno sa supstancama koje se nalaze u čaju će olakšati bolove.

Ivanjsko cveće za štitnu žlezdu

Štitna žlezda je izuzetno važna u našem organizmu, ona reguliše razne funkcije u našem telu. Nalazi se u predelu vrata i zadužena je za regulaciju metabolizma. Zato može doći do naglog gojenja ili mršavljenja u zavisnosti od toga je li tiroida radi ubrzano ili usporeno (hipotireoza).

Pored toga ona reguliše sekreciju raznih hormona koji mogu uticati na raspoloženje i psihičko stanje. Zato je povećana razdražljivost jedan od simptoma za nepravilan rad štitnjače.

Poremećeni rad štitne zlezde je limfno oboljenje koje može raditi ubrzano ili usporeno. Ivanjsko cveće za štitnu žlezdu pomaže samo ako ona radi povećano. Tada se bolesniku daju obloge od ivanove trave, kao i čajevi.

Lek će najbolje funkcionisati ako se obloge i čajevi prave od sveže ubranog cveća, a ne od sušenog.

Broćac će pomoći i onima koji imaju uvećanu štitnu žezdu, tj. pate od gušavosti. Marija Treben, poznata nemačka travarka, je u svojoj knjizi Zdravlje iz božije apoteke napisala kako se jedna žena sasvim zalečila od gušavosti uz pomoć ivanjskog cveća.

Stanje joj je bilo kritično, i operacija joj je bila jedino rešenje. Međutim, Marija je bolesnici predložila svakodnevno ispiranje grla. Ona ju je poslušala, ispirala je grlo po više puta u toku dana, toplim čajem. Preporučuje se duboko ispiranje grla radi boljeg efekta. Posle par nedelja je ova bolesnica osetila kako joj je mnogo bolje, a posle par meseci se sasvim izlečila od guše. Tako je ivanjsko cveće za štitnu žlezdu zaista može pomoći.

Kako napraviti čaj od ivanjskog cveća?

Postoji više načina kako koristiti ivanjsko cveće za čaj. Sve zavisi od toga za koju je svrhu neophodno napraviti ovaj topli napitak. U većini slučajeva se meša sa drugim čajevima, mešavinom se pojačavaju efekti svake biljke, čime se dobija zaista lekoviti pripravak.

Osnovni recept za čaj

Za osnovni čaj možete koristiti i sveže i sušeno ivanjsko cveće, zavisno od onog koje vam je dostupno. Međutim, opšte je poznato kako sveža biljka ima više nutrijenata i organskih jedinjenja koje nema sušena. Stoga, se pre preporučuje ispijanje čaja koje je napravljeno od sveže biljke.

Dakle, za jednu šolju čaja će vam biti potrebna kašika sušenog ili svežeg broćaca. Nju polijete vrelom vodom i ostavite neka tako odstoji od pet do sedam minuta. Izdvadite bilje iz čaja, a zatim ga popijte dok je još topao.

Ovako napravljeni čaj je odličan za oboljenja štitne žlezde i neophodno je njegovo ispijanje više puta dnevno. Kod teških oboljenja preporučuje se ispijanje do maksimalno četiri šolje čaja na dan. Ipak za početak krenite sa jednom, dve, pa polagano povećavajte količinu.

Isti ovaj čaj od ivanjskog cveća se može spremati i kod menstrualnih tegoba.

Čaj za lečenje urinarnog takta

Za ovaj čaj će vam biti potrebne dve biljke:

100 grama suvog ivanjskog cveća,
100 grama zlatnice.

Priprema:

Obe biljke dobro pomešati. Za pola litre čaja će vam biti potrebno dve supene kašike ove mešavine. Dodajte ih u hladnu vodu i kuvati zajedno sa biljem dok ne proključa. Ostaviti neka tako bilje odstoji pola sata u vodi i onda procedite. Po šolju čaja ispijati tri puta dnevno, nemojte šećeriti kako ne biste smanjili efekte čaja, a i kako biste pomogli čišćenje urinarnog trakta.

Čišćenje jetre uz pomoć čaja od ivanjskog cveća

Ova zdrava mešavina se sastoji od tri biljke koje su neophodne za čišćenje jetre:

100 grama sušenog ivanjskog cveća,
100 grama trave ive,
100 grama korena maslačka

Postupak pripreme:

Sve biljke dobro pomešati i imaćete dovoljno mešavine za oko tri nedelje. Dve supene kašike mešavine staviti u 300 mililitra vrele vode. Ostavite neka bilje odstoji u vodi narednih sat vremena. Nakon toga procediti i piti po malo pre i posle jela. Već posle nekoliko dana ćete osetiti kako se bolje osećate.

Ovaj čaj će za jetru biti delotvoran samo uz dijetu koju vam je prirpisao doktor. Ona podrazumeva da morate izbaciti alkoholna pića i masnu i tešku hranu.

Napravite obloge za kožu i štitnu žlezdu

Ivanjsko cveće za štitnu žlezdu je najbolje kada se stavljaju obloge i ispira grlo.

Za obologe je potrebno samleti 50 grama svežeg ivanjskog cveća i onda pomešati sa nevenovom mašću. Naneti na obolo mesto i preko staviti gazu. Držati tako sat vremena, a nakon toga isperite vodom. Ove obloge služe za kožna oboljenja i za manje ozbiljne povrede.

Priprema obloga je jednostavna:

Obloga za štitnu žlezdu se pravi tako što se krpa umoči u čaj od ivanjskog cveća. U prethodnim pasusima smo već objasnili kako se pravi osnovni čaj. Menjajte obloge kada se krpa ohladi. Držati ih svake večeri pre spavanje. Oblozi pomažu samo ako se kombinuju uz duboko ispiranje grla.

Iskustva korisnika sa ivanjskim cvećem

Kada je posredi ivanjsko cveće za štitnu žlezdu iskustva koje ja imam su zaista neverovatna. Naime, ovaj čaj mi je pomogao u stabilizaciji hormona štitne žlezde. U mojoj porodici su i mama i baka bolovale od uvećanog rada i to se prenelo na mene. Zato sam još kao mlada išla na analize, i otkrila sam kako mi je još u dvadesetima bila na gornjoj granici. Ubrzo sam i nju prešla i štitna žlezda je počela jako oticati, to mi je uzrokovalo velike bolove.

Čitala sam na internetu šta bi mi sve moglo pomoći i naišla sam na čaj od ivanjskog cveća. Bila sam očajna pa sam i to probala. Nakon mesec dana ispiranja čajem rad štitne žlezde je postao znatno bolji, a uz lekove i ishranu se skroz normalizovao.

Znam kako ću tokom celog morati paziti na štitnjaču, ali bolje je tako nego da imam realne probleme sa njom.

Radica 33

Imam psorijazu već par godina, pokušavam da održavam dobro stanje i razni lekovi i promena hrane jesu pomogli. Ipak sam najveći napredak primetila kada sam stavljala obloge od ivanjskog cveća. Polako je počelo da se povlači, sad svoje stanje držim pod kontrolom.

Vesna 44

 

Gde kupiti biljku i koja je cena?

Ivanjsko cveće možete naći u bolje opremljenim radnjama zdrave hrane. Obično ga proizvodi firma dr Josif Pančić. Nije ga baš lako naći jer nema mnogo proizvođača i retko kad se kupuje. Ali i pored toga nije skup, 80 grama košta oko 180 dinara.

Mere opreza i nuspojave

Kako je ovo biljka koja služi za smirenje, obično se ne preporučuje njeno ispijanje prilikom vožnje. Kontraindikacija je ta što može izazvati pospanost, sa kojom ne treba rizikovati kada rukujete vozilom.

Druge nuspojave nisu poznate, ali se za svaki slučaj ne preporučuje da se ivanjsko cveće koristi tokom trudnoće, niti tokom dojenja. Nije dokazano kako može uticati na plod. Ipak dok se ne obave studije koje to potvrđuju preporučuje se izbegavanje ove biljke kada se nalazite u drugom stanju.

Inače se trudite da ne premašujete preporučene dnevne doze. Optimalno je popiti do dve šolje čaja dnevno, a kod teških stanja i do četiri, ali se pre toga posavetujte sa svojim lekarom.

Da rezimiramo…

Šteta je što se ovako lekovita biljka toliko retko koristi na našim prostorima, a ranije je bila osnovni deo biljnih apoteka svih koji su obraćali pažnju na zdravlje. Jer njeni benefiti po zdravlje su zaista mnogobrojni. Bilo da imate poremećen rad štitne žlezde, ili bolujete od psorijaze ili bolesti bubrega ovaj čaj svakako vredi probati.

Preporuka: za šta je sve dobar iđirot?

Sponzorisani linkovi:
f