Feature post image

Japansko drvo novca krasula – uzgoj održavanje

Imate li dovoljno novca? Većina vas će reći ne. Da li biste želeli da privučete novac, napredak i pozitivnu energiju u svoj dom? E, to vam zvuči baš dobro. Sad se sigurno pitate kako se to radi. Možda zamišljate neke rituale, čudne obrede, možda ste pomislili kakve su ovo gluposti. A stvar je sasvim jednostavna. Potrebna vam je samo jedna biljka, koja je uz to vrlo dekorativna a zove se japansko drvo novca ili krasula. Tako nam bar kaže Feng šui, a potvrđuju narodna predanja u mnogim zemljama.

Pored toga što ukrašavaju dom i vrt biljke su dobri prečišćivači vazduha, zato ih je dorbo imati i u kući i van kuće. A neke od njih mogu, kao što vidite mogu da vam donesu novac i sreću.

U našem tekstu ćete naći sve što vam je potrebno da znate o ovom drvetu koje ima mnoge korisne osobine.

Kako  izgleda krasula biljka

Japansko drvo, drvo novca, parica, parac, krasula sve su to nazivi za biljku čije je latinsko ime Crassula ovata. Sreće se još i pod imenom žad biljka ili drvo žada. Rodom je iz Južne Afrike i Mozambika. Naziv je dobila po debelim, mesnatim listovima koji podsećaju na kovanice. Na engleskom govornom području je zovu „money tree“.

Verovanje da ova biljka donosi novac potiče iz Japana, odatle se vrlo brzo proširilo na Kinu. Sve je to uticalo i na samo ime jer je  ponegde zovu kinesko drvo novca.

Krasula je sukulentna biljka, što znači da ima debele lisove u kojima se skladišti voda. Njeno stablo je zimzeleno. Najčešće dostiže visinu do 1,5 m. Retki su primerci koji narastu preko te visine, uglavnom se nalaze u suptopskim predelima Afrike. Grane krasule su debele sa sjajnim, zelenim, mesnatim listovima, ovalnog oblika koji su gusto raspoređeni duž grane. Ako je izloženo jakoj sunčevoj svetlosti lišće može po rubovima dobiti crvenkastu nijansu.

krasula u cvetanju
Foto: Pexels

Krasula biljka cveta tokom zime sve do proleća, cvetovi su beli i bledo žuti, vrlo prijatnog mirisa i zvezdastog oblika.

Drvo novca  uzgoj i  održavanje

Nega krasule je veoma jednostavna i ne zahteva posebno veliku pažnju. Predstavlja čest izbor početnika baštovana i ljubitelja gajenja biljaka. Veoma je otporna, podnosi sušu i može preživeti čak i ako niste sasvim brižni i ne zalivate je redovno.

Japansko drvo novca treba staviti na osunčano mesto i pobrinuti se da nije direktno izloženo sunčevim zracima. Žad drvo voli svetlost, najbolje raste na osunčanim ili polusenovitim mestima, a najbolje cveta na osunčanom prostoru.

Za dobro zdravlje ove biljke važno je da redovno ukljanjate osušene grančice i lišće. Listove drveta novca obrišite svakog meseca mekanom krpom koja je nakvašena vodom sobne temperature.

Krasula se sadi u  zemlju istog sastava kao za kaktuse i druge sukulentne biljke. Nije joj potrebna velika saksija. Najčešći sastav zemlje za žad biljku je sledeći:

 • 40% peska,
 • 20% šumskog humusa,
 • 20% zemlje za cveće,
 • a ostatak sitni šljunak i lomljena cigla.

Za krasulu je dobra drenaža veoma bitna. Od oktobra do aprila biljka je u zimskom mirovanju tako da joj tada treba obezbediti teperaturu od oko 10 stepeni. Nikako je nemojte izlagati niskim temperaturama. Ako nemate uslove za ujednačenu zimsku teperaturu onda je držite na sobnoj teperaturi.

Japansko drvo novca- zalivanje

Biljka krasula ne zahteva mnogo vode,  jer ima zalihe u mesnatim listovima pa je preterano zalivanje može ubiti.

Trebate je zalivati jednom u 2 nedelje.

Leti je zalivajte na svakih desetak dana i ako je držite na sobnoj teperaturi takođe je zalivajte na 10-ak dana. Zalijte je dobro, a zatim sačekajte nek se zemlja dobro osuši pre sledećeg zalivanja. Tokom zime je zalivajte tek toliko da zemlja bude jedva vlažna.

Prihrana japanskog drveta para se vrši jednom u tri meseca, počevši od proleća. U vodu za zalivanje dodajte tečno đubrivo za kaktuse i sukulente i to će biti  sasvim dovoljno.

Biljka krasula razmnožavanje

Prvi način:

 • Odrežite grančicu dužine desetak cm, ostavite 2 do 3 dana dok se zarezano mesto ne zasuši.
 • Zatim je posadite u smesu od jednakih delova zemlje i peska i držite u hladu.
 • Zalivajte na 3 do 4 dana, pazite zemlja ne sme biti suviše natopljena. Posle mesec dana reznice će pustiti koren i možete ih zasaditi u saksiju.

Ovaj način je skoro 100 % uspešan.

Drugi način je razmnožavanje krasule iz lista.

 • List otkinite  i položite na zemlju. Za oko mesec dana list će početi da ispušta male korene na mestu gde je bio pričvršćen za granu.
 • Zatim ga posadite u saksiju.

Ova metoda je polovično uspešna.

Treći način razmnožavanja drveta novca je takođe pomoću lista.

 • Uzmite opao list ili ga otkinite svež, pazite samo da bude ceo.
 • Sačekajte 2,3 dana dok ivice ne počnu da se suše i onda 1/4 lista, stavite  šlujunkoviti  kompost. Držite na osunčanom mestu, zemlja treba biti tek malo vlažna i posle nekoliko nedelja dobićete nove biljčice.
 • Mali trik za uspešno razmnožavanje je da u zemlju stavite onaj deo lista kojim se držao za granu.

Kako drvo novca  privlači novac

Mnoge biljke po obliku listova, cvetova i plodova podsećaju na životinje ili delove tela. Često njihova imena svedoče o ovoj sličnosti. Ta veze se pokazuje još i u lekovitim svojstvima tih biljaka. Tako znamo da su biljke delovorne na onaj organ ili deo tela na koji najviše liče. Ova teorija je poseban uspeh doživela u vreme renesanse.

Sa druge strane mali broj biljaka podseća na neki predmet. Krasula je jedna od njih. Njeni listovi po obliku liče  na metalne novčiće, a po mesnatom, debelom  izgledu podsećaju na džepove pune para.

Verovanje da određene biljke privlače novac potiče iz usmene tradicije i etnobotanike. U različitim krajevima sveta se ovo verovanje vezuje za različite biljke. Tako na primer u Rusiji smatraju da ćete novac i bogatstvo privući ako pri sebi imate orah.

Japansko drvo novca i Feng šui

Feng šui je drevna kineska veština kojom se energija  prostora dovodi u harmoniju i pospešuje se zdravlje, blagostanje i napredak ukućana. Zasniva se na dva principa Jin i Jang , koje Feng šui dovodi u ravnotežu kako unutar doma tako i van njega , u dvorištu. Izbor boja, materijala, dekorativnih biljaka, raspored nameštaja se vrši u skladu sa prirodom prostora i energijom koja u njemu cirkuliše.

Po Feng šui  učenju biljke i cveće su važni za privlačenje pozitivne energije u život. Oni imaju mnogo veću moć nego što biste mogli i da zamislite. Sobne biljke će vam obezbediti kiseonik, pročistiti vazduh i umanjiti štetno dejstvo prašine i štetnih supstanci. Uz to biljke će vas zaštititi od elektromagnetnog zračenja. Najzad daće lepotu vašem dobu , ispuniti ga dobrom energijom koja će uticati na povezivanje ukućana sa prirodom.

Drvo novca u Feng šuiu predstavlja bogatstvo i napredak, ali i harmoniju i ravnotežu. Svojim sjajnim zelenim listovima  Crassula ovata privlači poglede i prečišćava vazduh.

Drvo para se još zove i drvo prijateljstva i sreće. Pored lepote i lakoće održavanja krasi ga još i to što ima dobar uticaj na kvalitet sna, regulaciju toplote i razvijanje pravilnih navika u ishrani.

Ostale poznate feng šui biljke

Bambus – pospešuje mir i mudrost. Simbolizuje sreću i napredak.

Žalfija – oslobađa od negativnih osećanja kao što su strah, bes, ljutnja.

Bosiljak pročišćava prostor od negativne energije i privlači pozitivne  vibracije.

Orhideja – simbol plodnosti, savršenstva, duhovnog rasta, lepote i čistote. Ona upija ugljendioksid i oslobađa kiseonik.

Spatifilium, ženska sreća- pospešuje protok dobre energije u prostoriji, čisti vazduh u prostoriji. Osim navedenog, ova feng šui biljka neutrališe zagađivače prostora koji mogu narušiti san i blagostanje ukućana.

Drvo novca da li je otrovno?

Ova prelepa, dekorativna i pre svega nezahtevna biljka, nije toliko dobra za svako domaćinstvo. Pogotovo ona sa kućnim ljubimcima. Dakle nije potvrđeno da na bilo koji način šteti ljudima, nije otrovna za nas. Ipak, ako imate kuce i mace u stanu, nije baš pametno da ih izlažete krasuli. Može im usporiti rad srca i uzrokovati povraćanje. Ukoliko ljubimci žvaću drvo novca, njegovo drugo toksično dejstvo jeste depresija.

Gde staviti drvo para?

Kako bi vaše drvo novca privuklo materijalno bogatstvo i napredak trebate ga postaviti na pravo mesto. Da vidimo šta kaže Feng šui.

Kineska filozofija preporučuje da krasulu postavite desno od glavnog ulaza u dom i da je okrenete  ka severu. Kako biste pospešili njeno dejstvo, možete u saksiju staviti nekoliko kovanica. Uzmite saksiju plave boje. Najvažnije je da dobro negujete biljku i da je održavate u dobrom stanju kako bi učinak na vaše finansije bio efikasan. Svaki novi list koji se rodi  uticaće na porast vašeg materijalnog bogatstva.

Japansko drvo novca se često može videti u kancelarijama i poslovnim prostorima. Na tim mestima je važno privući novac. Ali tu dolazi do izražaja još jedna osobina ove biljke. Naime, smatra se da listovi krasule sadrže eterična ulja koja pojačavaju fizičku i mentalnu snagu i pospešuju koncentraciju. Sve to povećava radnu efikasnost, utiče na postizanje boljih rezultata a kao posledicu imamo i povećanje prihoda.

Bonsai japansko drvo novca

Stručnjaci za Feng šui ne savetuju da uzmete krasulu u vidu bonsai dreveta. Zašto? Odgovor je jednostavan. Bonsai je drvo kome je zaustavljen rast. Zato neće imati povoljan uticaj na vaše materijalno bogatstvo već će, naprotiv, dovesti do njegovog stagniranja.

Japansko drvo kao poklon

Ako se pitate da li je prikladno odneti krasulu na dar i u kojim prilikama, znajte da je to odlična ideja. Posebno je lepo pokloniti ga mladencima za venčanje kao simbol  sreće, blagostanja i napretka.

Poklonite ga osobi koja započinje posao, otvara firmu, useljava se u stan, osobi koja je na nekom početku. Drvo novca je simbol obnove i rasta. Nije zanemarljiv ni njegov lep izgled i nežna boja koja će oplemeniti prostor.

Kakva su iskustva sa krasulom

Možemo zaključiti da je japansko drvo veoma popularno u našim krajevima. Razlog tome je u popularnosti i rasprostranjensti  Feng šui kulture.

Ljudi koji imaju krasulu imaju i svoje načine nege i održavanja biljke. Zato se mogu naći i različiti saveti i uputstva vezana za zalivanje, presađivanje, prihranu…

Pored uobičajenih načina zalivanja pročitali smo i iskustva drugih. Tako mnogi praktikuju da naliju dosta vode i ostave biljku u kadi preko noći i ovaj postupak ponavljaju na 20 dana.

Takođe ima onih koji savetuju da se presađuje svakog proleća, jer će tako brže rasti i biti zdravija.

Ono što svi ističu je činjenica da je drvo novca vrlo jednostavno za održavanje i vrlo dekorativno za životni ili radni  prostor.

Ostali smo uskraćeni za informacije da li je i kako drvo para privuklo novac u domove vlasnika.

Japansko drvo novca cena i gde kupiti

Već formirane biljke je najbolje da kupite u cvećari ili u rasadniku. Cena krasule zavisi od veličine biljke. Računajte da najmanje treba da izdvojite 1000 dinara.

Jeftinija varijanta je kada kupujete pelcere. Naći ćete ih u rasadnicima, videli smo da su dostupni i na nekim sajtovima i online prodavnicama. Za nekoliko komada pelcera je potrebno oko 300  dinara.

Ako želite da unesete pozitvnu energiju i privučete pare onda je biljka krasula idealna za vas. Feng šui kaže da se svako ko ima drvo novca nalazi na putu bogatstva. Želite da isprobate?

Izvori:

https://www.countryliving.com/gardening/garden-ideas/a30645664/money-tree-care/

https://www.thespruce.com/get-to-know-the-feng-shui-money-plant-1275013

https://www.southernliving.com/garden/plants/money-tree-plant

Sponzorisani linkovi:
f