Feature post image

Cista na bubregu simptomi i lečenje čajevima

Cista na bubregu podrazumeva tvorevinu nalik na vrećicu, odnosno mehurić ispunjen tečnošću. Cistične promene mogu biti prisutne u jednom ili oba organa pasuljastog oblika. To su patološke šupljine u bubrežnom tkivu koje su obložene epitelom.

Ciste se mogu naći kako na površini, to jest perifernom delu bubrega, tako i u njegovoj unutrašnjosti.

Najčešće je reč o benignoj pojavi, koja je vrlo učestala, naročito kod pripadnika jačeg pola. Poznato je da cista na bubregu pogađa svakog drugog muškaraca u petoj deceniji života.

U našem tekstu saznajte kako se policistični bubrezi leče čajevima i pripravcima od lekovitog bilja.

Šta šteti bubrezima?

Utvrđeno je da ishrana zasnovana na namirnicama životinjskog porekla i ugljenim hidratima šteti bubrezima. Sa druge strane biljna hrana ih oporavlja, sve to objašnjava doktor Majkl Greger, autor knjige „Kako doživeti stotu„.

I za ciste na bubrezima ishrana ima jako važnu ulogu, stoga poslušajte ove korisne savete…

Bubrezi su veoma prokrvijeni organi

Zdravi bubrezi silno se trude da zadrže protein i ostale vitalne nutrijente. Poželjno je da iz našeg krvotoka, putem urina, izbace i toksičan i beskoristan otpad. Ako bubrezi propuštaju proteine u urin, to je znak da možda počinju da otkazuju.

Naučnici su otkrili tri specifična jedinjenja u ishrani koja su povezana s opadanjem bubrežne funkcije:

  • životinjske proteine,
  • životinjsku mast
  • i holesterol.

Smanjite opterećenje bubrega kiselinama

Proteini iz mesa povećavaju kiselost bubrega, podstlću proizvodnju amonijaka. Na taj način potencijalno oštećuju osetljive ćelije bubrega, proizvodeći zapaljenja.

Da bi ublažili kiselost koju izaziva ishrana bogata mesom i ugljenim hidratima (šećer,slatkiši, testo), bubrezi proizvode amonijak. On je baza i može da neutrališe nešto od viška kiseline, ali samo na kratke staze.

U dužem periodu, sav ovaj višak amonijaka u bubrezima može da ima toksičan efekat. Zbog toga ljudi koji se hrane namirnicama biljnog porekla imaju zdravije bubrege.

Koji su prvi simptomi cista na bubrezima

Najčešće je reč o cistama koje ne izazivaju bilo kakve simptome i ne zahtevaju lečenje. One se otkrivaju tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda, koji se u najvećem broju slučajeva radi zbog drugih tegoba.

Mada tačan uzrok nastanka cista nije poznat, pretpostavlja se da zapušenost bubrežnih cevčica može uticati na formiranje ovih tvorevina.

Pojedinačne ciste na bubrezima retko uzrokuju primetne simptome. Ipak, ukoliko se uvećaju i pritisnu druge organe, te otežaju njihov rad, neretko se može javiti jak bol u slabinskom predelu.

Policistični bubrezi mogu uzrokovati i povišen krvni pritisak, ali ta povezanost do danas još nije potpuno jasna. S druge strane, u dosta ređim slučajevima može doći do infekcije bubrežne ciste. Tada ona izaziva bol ili groznicu, dolazi do zastoja mokraće i poremećaja celokupne funkcije bubrega.

Kada se cista na bubregu otkrije, savetuju se redovne kontrole i to na svakih 6 do 12 meseci. Ukoliko izazove bilo kakve komplikacije, posebnim iglama vrši se njeno pražnjenje preko kože. To se obavezno izvodi uz korišćenje lokalne anestezije.

Tim postupkom sprečava se ponovno punjenje vrećica u bubrezima. Pražnjenju ciste najčešće se pribegava kad ona dostigne veličinu od 8 do 10 centimetara. Kod većih cista na bubrezima može biti neophodna i hirurška intervencija laparoskopom.

kako se cista na bubregu manifestuje
Photo: Pixabay

 

Policistični bubrezi kada se treba zabrinuti?

Kontrolni pregledi su veoma važni za svakog pacijenta kod kojih su dijagnostikovani policistični bubrezi. Naime, u zavisnosti od strukture cista na bubregu, one mogu postati kancerogene ili izazvati infekciju odnosno otkazivanje bubrega.

Takođe, mogu uzrokovati i čitav nizi ozbiljnih zdravstvenih tegoba:

  • povišen krvni pritisak,
  • pojavu krvi u urinu i
  • bolove u krstima i stomaku.

Pritom, policistični bubrezi obično su udruženi sa drugim oboljenjima – cistama na jetri, testisima ili pankreasu, kao i divertikulozom debelog creva.

Ciste na bubrezima prirodno lečenje

Za ciste na bubregu, kao dopuna propisanoj lekarskoj terapiji, može se koristiti i fitoterapija. Ipak, pre nego što započnete bilo kakvo prirodno lečenje, konsultujte vašeg lekara.

Pripremili smo vam više odličnih recepata koji će ubrzati oporavak bubrega.

Brusnica i med

Pomešajte 200 grama sitno iseckane sušene brusnice i 1/2 kg meda. Pustite da mešavina odstoji celu noć. Doziranje: uzimati po jednu kašičicu mešavine tri puta dnevno pre obroka.

Čuvarkuća i med

Dobru kombinaciju sa medom čini i čuvarkuća, a mešavina se spravlja tako što se:

300 grama svežih listova čuvarkuće samelje i pomeša sa istom količinom meda. Sve to ostavite da odstoji nedelju dana u frižideru uz povremeno mešanje.  Uzimajte svakog jutra po jednu drvenu kašičicu pre doručka.

Sok od spelte za ciste na bubrezima

Cista na bubregu se može lečiti i sa ovim fenomenalnim i već pomalo zaboravljenim receptom. Možete posejati speltu u gajbicu, sve dok ne izraste do 15 centimetara visine. Sok možete cediti u avanu.

Preporučuje se da se on zamrzne u posudi za led. Najbolje je da imate 72 kocke leda i svakog jutra pre doručka konzumirate po jednu rastopljenu u čaši vode.

Sok od lista čička

Ovaj napitak se lako pravi. Sve što treba da radite jeste da usitnite listove i što temeljnije iscedite sok iz njih. Kada je u pitanju cista na bubregu, trebate uzimati 1 do 2 kašike svakog dana.

Povezano: za šta je sve dobro čičkovo ulje..

Peršun i breza jačaju bubrege

U pitanju je izvanredan recept protiv cista na bubregu, evo kako se pravi:

Uzeti po 1 kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice, korena maslačka, peršunovog lista i lista breze. Sve sipajte u 7 dl ključale vode, ostavite nek odstoji poklopljeno dva sata. Lagano pijte po dva decilitra pre doručka, ručka i večere tokom narednih 10 dana.

Možete koristiti i ovu čajnu mešavinu:

1 kašika sitno iseckanog pelinovog lista, lista belog jasena, lista koprive i lista i cveta kantariona. Nju ćete pripremiti i koristiti na isti način kao prethodnu mešavnu.

Cista na bubregu se može lečiti i sa sledećom mešavinom:

1 kašika sitno iseckanog šimširovog lista, peršunovog lista, korena mirođije i lista i cveta hajdučice. Ona se priprema na isti način kao recept iznad.

Trešnjine peteljke za zdrave bubrege

Ako su vam bubrezi slabi, naša narodna medicina ima za vas još jedan dobar recept. Za nju će vam takođe trebati dosta lekovitog bilja, ali ovaj pripravak je provereno delotvoran.

Uzmite po 1 kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, lista imele sa kruške ili topole, zrelih klekinja i trešnjinih peteljki.

Sve sipajte u sedam decilitara ključale vode i to potom ostavite poklopljeno dva sata van šporeta. Procedite napitak i pijte po šolju tri puta dnevno pre obroka tokom 5 dana.

Još jedna čajna mešavina

Možete koristiti i mešavinu od po 1 kašike sitno iseckanog cveta i lista hajdučice, nadzemnog dela troskota, višnjinih peteljki, zrelih plodova žutog šipka i lista belog jasena. Prelijte sve sa litrom provrele vode, procedite temeljno, i nakon 2 sata pijte u gutljajima.

Ako imate ciste na bubrezima terapija traje 10 dana.

Čajevi od troskota i koprive sprečavaju komplikacije

Ukoliko inficirana cista na bubregu izazove komplikacije, preporučuje se korišćenje sledeće čajne mešavine:

5 kašika sitno iseckanog peršuna i po 1 kašike lista i cveta kičice, nadzemnog dela troskota, lista ranjenika i lista koprive.

Sve treba sipati u 1,5 litar ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Ovaj čaj za ciste na bubregu se pije 7 dana, a narednih 8 dana koristi se mešavina od 2 kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače u cvetu i 1 kašike lista koprive. Sve se sipa u sedam decil. ključale vode, a koristi se na isti način kao prethodna mešavina.

Pritom, kad god ste žedni, umesto vode možete piti čaj od peršuna. On se pravi od 3 kašike sitno iseckanog lista ili korena ove biljke i po 1 kašike usitnjenog nadzemnog dela troskota, lista breze, lista i cveta kičice i lista i cveta hajdučice.

Mešavinu treba preliti litrom ključale i procediti posle 2 sata.

Hajdučka trava i mirođija leče cistu na bubregu

Ako je cista na bubregu već prisutna, kao pomoćna terapija odlično se pokazala i sledeća mešavina.

Uzmite po 1 kašiku sitno iseckanog lišća ili korena mirođije, lista breze, lista i cveta hajdučke trave, lista i cveta bosiljka, nadzemnog dela troskota i trešnjinih peteljki. Prelijte litrom ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procedite i pijte zaslađeno medom.

Istovremeno, pre doručka, ručka i večere pijte čaj koji se spravlja od 3 kašike sitno iseckanog lista ili korena peršuna i 1 kašike nadzemnog dela troskota. Prelijte sa 7 dl ključale vode i procedite nakon 2 sata.

Može se koristiti i čajna mešavina od po 1 kašike sitno zdrobljenog lista i cveta kantariona, cveta zove, crvenog šipka, zrelih klekinja, igličastih listova bora i lista peršuna. Sve sipajte u 1,4 litra ključale vode i ostavite poklopljeno 2 sata van šporeta. Nakon toga procedite, zasladite medom po želji i pijte po 2 dl pre glavnih obroka

Čudotvorni čaj za bubrege od 13 biljaka

Pomešajte 6 kašika kantariona, po 4 kašike korena čička, cveta smilja, kičice i srčanika i po 1 kašiku pelina, lista oraha, origana, valerijane, kiseljaka, dvozuba i cveta biljke dan i noć. Uzmite 3 kašike te mešavine i prelijte sa 1/2 litra ključale vode.

Ostavite da odstoji poklopljeno 8 sati, najbolje preko noći, a ujutru procedite. Pijte 2 do k puta dnevno po 1/2 šolje čaja pre obroka. Nakon jednomesečnog konzumiranja čaja, napravite pauzu od nedelju dana.

VAŽNA NAPOMENA: Pre primene bilo koje čajne mešavine iz ovog članka, neophodno je da se posavetujete sa vašim lekarom, naročito u slučaju da je cista na bubregu već dijagnostikovana.

Reference i  izvori

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cysts/symptoms-causes/syc-20374134

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/by_the_way_doctor_should_i_be_worried_about_a_kidney_cyst

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318641

Sponzorisani linkovi:
f