Feature post image

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju kod kuće

KAKO POBOLJŠATI PAMĆENJE PRIRODNIM PUTEM

U prevenciji demencije pomažu biljke i trave koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju i otklanjaju neprijatnu napetost, te nas itekako oslobađaju nagomilanog stresa. Saznajte kako poboljšati pamćenje i koncentraciju upravo uz pomoć ovih lekovitih biljaka, takođe naučite da prepoznate osnovne simptome demencije još na vreme. U daljem tekstu saznajte na koje namirnice treba obratiti više pažnje, kako biste nahranili naš mozak i sprečili rani gubitak pamćenja.

Gubitak pamćenja kod mladih ljudi 

Gubitak pamćenja, posebno onog kratkoročnog , obično vezujemo za starost, ali istraživanja novijeg pokazuju da zaboravljanje nije usko povezano sa našim godinama života, što potvrđuje i činjenica da odgovor na pitanje kako poboljšati pamćenje, sve češće traže i mladi ljudi, koji se čak i u dvadesetim i tridesetim godinama, suočavaju sa zaboravljanjem stvari. Naizgled bezazleno zaboravljanje imena ili broja telefona mogu da budu itekako ozbiljni simptomi demencije, ali i Alchajmerove bolesti, čiji uzroci, uprkos brojnim istraživanjima, još nisu precizno utvrđeni.

Stres, zabrinutost i anksioznost mogu biti uzročnici privremenih problema sa pamćenjem, baš kao i depresija, ali tome u mnogome doprinosi i moderna tehnologija – zadužujući računare, tablete ili mobilne telefone da „pamte“ stvari, mnogi se uopšte ne trude da u glavi sačuvaju one bitne i važne podatke, pa s vremenom gube sposobnost razlikovanja važnog od nevažnog.

Upotreba alkohola i droga, konzumiranje namirnica koje sadrže mnogo zasićenih masti, pušenje, visok krvni pritisak i manjak fizičke aktivnosti i sna takode štetno deluju na moždane ćelije. Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji žive zdravo neretko imaju bolju sposobnost pamćenja od znatno mlađih osoba koje se veoma malo kreću, vole da uživaju u brzoj hrani i većinu vremena provode za monitorom računara, te i ne čudi da i sve češće traže rešenje kako poboljšati pamćenje kod učenja i slično.

Hrana za bolje pamćenje i koncentraciju

Kako poboljšati pamćenje Osim fizičke aktivnosti i igrica koje „treniraju moždane vijuge“ poput ukrštenih reči ili sudokua, pravilna ishrana prvi je korak ka prevenciji gubitka pamćenja. Ako u svoj svakodnevni meni uvrstite sveže lisnato povrće koje je veoma zdravo ili kikiriki ili žitarice, svakako ćete obogattiti organizam dragocenom folnom kiselinom, čiji nedostatak može da ugrozi zdravlje moždanih ćelija i cirkulaciju krvi u mozgu. Rešenje kako poboljšati pamćenje i koncentraciju potražite najpre u zdravoj ishrani. Karfiol, kupus i sojino zrno na prvom mestu jer sadrže holin, koji je značajan za funkcionisanje preko sto milijardi neurona u mozgu – neki od njih pomažu nam da čujemo ili vidimo, dok su drugi zaslužni za razmišljanje, učenje i pamćenje.

Sa druge strane, vitamini C i E, kao i beta-karoten prirodni su antioskidansi – neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije mozga i jedan su od glavnih uzročnika Alchajmerove, kao i Parkinsonove bolesti. Kao jedna od najboljih prevencija kod gubitka pamćenja koriste se biljke i trave koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na celokupni nervni sistem, znatno poboljšavaju cirkulaciju te otklanjaju neprijatnu napetost i stres.

Ako ne znate kako poboljšati koncentraciju i pamćenje rešenje vam nude kurkuma i origano.

Osim što se preventivno koristi protiv karcinoma, novija istraživanja pokazuju da je kurkuma efikasna i u sprečavanju Alchajmerove bolesti. Naime, aktivne supstance koje ta biljka sadrži neutrališu dejstvo slobodnih radikala. Redovna upotreba kurkume balansira um, poboljšava cirkulaciju u nogama i rukama i vrlo povoljno utiče na rad neurona, a samo jedan gram dnevno značajno pospešuje pamćenje. Sa druge strane, divlji origano pojačava dotok kiseonika u mozak, a sadrži više antioksidansa čak i od borovnice, koja je poznata kao hrana za mozak.

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju lekovitim biljem

Ružmarin poboljšava pamćenje

Istraživanja su pokazala da samo mirisanje ružmarina znatno poboljšava koncentraciju. Ta biljka sadrži više od dvadeset antioksidansa, uključujući ferulnu i karnozinsku  kiselinu. Eterično ulje ružmarina poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost mozga. Osim što se od njegovih listova spravlja čaj, ruzmarin može da se koristi i u šamponima i kupkama, jer se njegovi korisni sastojci apsorbuju kroz kožu. Čaj se priprema tako što se dve kašičice listića ružmarina 2 minuta kuvaju u 1,5 dl vode. Proceđeni napitak pije se dva puta u toku dana.

Kako poboljšati pamćenje zelenim čajem

Ovaj blagotvorni čaj je izuzetno bogat sa antioksidansima koji uspešno uništavaju slobodne radikale i tako sprečavaju nastanak opasnih krvnih ugrušaka, karcinoma, te brojnih kardiovaskularnih bolesti… On takode čuva i zdravlje mozga i štiti ga od oštećenja, sprečava prerano starenje kao i odumiranje neurona. Sadrži sve neophodne vitamine B kompleksa, C i E. Može se koristiti kao preventivno sredstvo protiv gubitka pamćenja, jer jača kognitivne funkcije, razvijajući pamćenje i sposobnost učenja. Zeleni čaj koristi se ne samo kao preventiva, vec i kao prirodni lek protiv gubitka pamćenja.

Timijan snabdeva mozak glukozom

Ova biljka sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i cink, ali i vitamine B kompleksa, kao i C i D. Zahvaljujući vitaminu B3 i glikozidima, snabdeva mozak glukozom i poboljšava cirkulaciju, delujući kao stimulant. Ovo je veoma važno, jer upravo smanjeni nivoi glukoze moge negativno da se odraze na održavanje pažnje, kao i na učenje i pamćenje. Pritom, mozak koristi više glukoze prilikom težih mentalnih zadataka. Ako tražite način kako poboljšati pamćenje, biće vam dovoljna i samo jedna šolja čaja od timijana dnevno. Uz nju ćete održati optimalan nivo glukoze (jedna supena kašika listova i cvetova timijana prelije se sa 2 decilitra proključale vode).

Kako poboljšati pamćenje Šafranom i otkloniti napetost

Iako se šafran većinom primenjuje kao začin, dajući jelima specifičan ukus, čaj od te biljke može se upotrebljavati za suzbijanje stresa i poboljšanje memorije. Istraživanja pokazuju da je šafran, zahvaljujući svom izvanrednom antioksidantskom dejstvu je vrlo dobar saveznik u prevenciji Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Čaj od te biljke pravi se tako što se pola grama šafrana stavi u 200 ml hladne vode, a onda se sačeka da proključa. Napomena: nije preporučljivo koristiti više od gram i po šafrana dnevno.

Žensenom protiv jakog stresa

Čuveni adaptogen povoljno utiče na opšte zdravlje i jača naš centralni nervni sistem, a naročito se preporučuje svima koji su izloženi težem psihičkom ili fizičkom naporu, kao što su studenti ili sportisti. Čaj od korena ove biljke, koji se priprema tako što se jedna kafena kašičica osušenog korena prelije sa šoljom proključale vode, pomaže organizmu da se izbori sa nervozom i stresom, te je odlično rešenje kako poboljšati pamćenje i koncentraciju prilikom učenja i slično.. Sadrži vitamin C, vitamine iz grupe B,amino-kiseline i estrogen. Poboljšava cirkulaciju, reguliše i balansira krvni pritisak, te povoljno utiče na pažnju i koncentraciju. U uslovima iscrpljenosti znatno pojačava radnu sposobnost, pa bi trebalo da ga koriste oni koji rade pod pritiskom i u uslovima kratkih rokova.

Sprečite gubitak pamćenja sa matičnjakom

Matičnjak je od davnina poznat kao biljka koja izoštrava pamćenje i pozitivno utiče na kognitivne funkcije. On deluje kao antioksidans, a dragoceno etarsko ulje veoma pozitivno utiče na deo mozga koji upravlja nervnim sistemom, pa samim tim poboljšava i aktivnost svih čula. Podstiče moždanu aktivnost,poboljšava koncentraciju i daje odgovor kako poboljšati pamćenje. S obzirom na to da je adaptogen, matičnjak pomaže organizmu da se prilagodi na stresne situacije i ublažava depresiju. Čaj se priprema tako što se kašičica sušenog matičnjaka prelije šoljom ključale vode.

Kako poboljšati pamćenje uz voće

Kajsija, breskva i dunja bogate su beta-karotenom, koji pospešuje kognitivne funkcije. Osim plodova
koje je najbolje jesti u sirovom obliku, čaj od mešavine njihovih listova jača koncentraciju. Izmešati po jednu supenu kašiku suvog lišća triju voćaka i preliti sa pola litra ključale vode. Na isti način sprema se i čaj od kore jabuke, koja između ostalog sadrži kalcijum, magnezijum i vitamine E, C i B, i poboljšava moždane funkcije i odličan je izbor kako poboljšati pamćenje.

Ginko nije čudotvoran

Ginko biloba dugo je važio za biljku koja pospešuje kognitivne funkcije i sprečava gubitak pamćenja, posebno kod starijih osoba. Međutim, novija naučna istraživanja pokazala su da ova izuzetna biljka, uprkos tome što pozitivno deluje na celokupni organizam, nema poseban uticaj na memoriju ili pažnju. Takođe, naučnici su utvrdili daje ginko beskoristan za osobe kojima je dijagnostikovana Alchajmerova bolest.

Nadamo se da ste pronašli odgovor, te da ste saznali kako poboljšati pamćenje i koncentraciju, preporučujemo i povezan članak najbolja hrana za mozak.

Sponzorisani linkovi:
f