Feature post image

Kako popraviti vid na daljinu

Prema najnovijim statistikama, čak 40 odsto odraslog stanovništva širom planete nosi naočare. U ovom tekstu saznaćete kako popraviti vid na daljinu uz vrlo efikasne vežbe za oči, koje ujedno sprečavaju zamor očiju, prateće glavobolje i druge neprijatne simptome. Važno je reći da je broj kratkovidih osoba u vetu u stalnom porastu.

U Nemačkoj je recimo on je još veći, jer po njihovim podacima 36 odsto ukupne populacije, stalno nosi naočare, dok njih 28 odsto ima potrebu za istima samo za vreme čitanja, sve zajedno 65 odsto – što je priznaćete izuzetno visoko. Na našem podneblju situacija isto nije puno bolja – kako tvrde oftamolozi. 

Čudotvorna mešavina poboljšava vid i pamćenje za 80 posto.

Dovoljno je uzimati jednu kašiku pred spavanje, sedam dana za redom (VIDEO)

Naučite kako poboljšati vid na prirodan način

Da biste naučili kako popraviti vid bez naočara važno je i da razumete kako oko funkcioniše. Naime, naši očni mišići, kao vitalni delovi oka, reaguju baš kao i svi ostali mišići u telu – kontrahuju se i opuštaju. Ako prilično dugo zadržavate pogled samo na jednoj tački, kao što to radite kada gledate vaš ekran televizora, računara, mobilnog telefona ili tableta, tada se vaš cilijarni mišić (menja prirodan oblik sočiva, što omogućava izmenu fokusa s blizine na daljinu) skuplja. To može da oslabi vid i zamori oči.

Da biste izbegli ove pojave, a posebno slabljenje očnog mišića, vrlo je važno da naizmenično gledate na daljinu i na bliznu, što u osnovi ima svaka efikasna vežba za oči. Još dva mišića su važna za pravilnu funkciju oka, oni takođe menjaju veličinu ženice – sfinkter i dilatator ženice u zavisnosti od količine svetlosti. Potom, još šest mišića menjaju smer i ugao pogleda. Ako se naruši usklađenost funkcije ovih mišića, rezultat može biti zamagljen vid i razrokost (strabizam), o kojem smo već pisali na našim stranicama.

Svakodnevno vežbe za sve ove mišiće mogu okončati neugodno crvenilo i peckanje očiju, kao i zamagljen vid i glavobolje. Da bi ste prihvatili kako popraviti vid prirodnim putem, pridržavajte se sledećeg pravila : radite samo one vežbe za oči koje vama ne izazivaju nikakav neprijatan osećaj.

Saznajte kako popraviti vid 10 koraka

Pratite nas u narednih deset koraka jer su u pitanju izuzetno efikasne vežbe za poboljšanje vida kod odraslih i dece. Svi bismo želeli pogled bez naočara, evo kako da to i ostvarite.

Prva vežba za oči – Gledajte blizu i daleko

Ovo je vežba za cilijarni mišić. Pokrijte levo oko desnom šakom, ispružite levu ruku ispred desnog oka i usmerite pogled na jednu tačku na levom dlanu. Sporo približavajte šaku prema oku i pritom ne skrećite pogled s jedne tačke. Potom polako vraćajte ruku u početnu poziciju i pratite pogledom ovo kretanje. Uradite istu vežbu drugom rukom (pokrijte desno oko levom šakom, ispružite desnu ruku…). Ovo je vrlo efikasna vežba kako popraviti vid na daljinu.

Korak broj 2 – Crtajte kružnice u mraku

Zatvorite oči i naizmenično gledajte gore- dole. Ponovite 10 puta. Nakon toga usmeravajte pogled nalevo i nadesno. I dalje sa zatvorenim očima, kružite pogledom -10 puta u smeru kazaljke na satu i 10 puta u suprotnom smeru. Ovi pokreti jačaju očne mišiće, dok ih tama relaksira.

Treći korak – Uvek zagrejte dlanove 

Energično trljajte dlanove dok se ne zagreju. Sklopite ih u obliku kupe i pokrijte njima oči, ali nemojte dodirivati kapke. Zadržite šake na licu dva minuta. Na ovaj način relaksiraćete oči nakon dugog rada na kompjuteru te će se igranje tj. titranje oka javljati znatno ređe.

Otkrijte treći palac  korak broj 4

Ispružite obe ruke ispred tela i stisnite šake u pesnice s podignutim palčevima – gledajte u njih, a potom u daljinu. Ponovite ovo 20 puta. Kada ponovite vežbu nekoliko puta, moguće je da ćete ugledati i treći palac! Ova tehnika opušta oči.

Vežba 5 –  kako popraviti vid na daljinu i blizinu

Za brzo opuštanje očiju, povremeno ih raširite koliko možete i dopustite da vam pogled odluta u daljinu. Kada ponovo fokusirate pogled na blizinu, svi vaši mišići biće relaksirani.

Obavezno sunčajte oči – vežba broj 6

„Gledajte“ u sunce zatvorenih očiju! Ako nije sunčano, možete koristiti stonu lampu. Sve dok vam prijaju toplota i svetlost (kroz spuštene kapke), nastavite to da radite. Držite obe šake ispred očiju na razdaljini do 20 cm – palčevi treba da budu gore, mali prsti dole, a dlanovi okrenuti prema licu. Pomerajte oba dlana gore-dole, u suprotnim smerovima, tako da možete da vidite svetlost zatvorene oči. Ova vežba opušta oči i umanjuje fotosenzitivnost tokom sunčanih dana. Nemojte ovu vežbu mešati sa solarnom jogom, o njoj saznajte više u članku sangejzing.

Sedmi korak kako popraviti vid  – Često menjajte fokus

Ispružite stisnutu šaku s uspravljenim palcem ispred sebe na oko 30 cm od očiju. Naizmenično prebacujte fokus sa vrha nosa na palac i jednu tačku u daljini. Ponovite vežbu 10 puta, a onda zatvorite oči na trenutak. Fokusiranje pogleda na objekte koji su na različitoj udaljenosti izvanredno poboljšava vid.

kako popraviti vid

Vežba za oči 8 – Brzo trepćite

Zatvarajte i otvarajte oči što brže možete,ali nemojte stiskati kapke ova neverovatna vežba smanjiće nepredvidivo igranje oka u velikoj meri. Radite to oko jedan minut pre nego što zatvorite oči na trenutak. Brzo treptanje opušta očne mišiće nakon dugotajnog gledanja u ekrane televizora, mobilnih telefona, računara ali i kod dugotrajnog čitanja knjiga. Očne jabučice se na ovaj način kupaju u suzama što deluje osvežavajuće. Ovo je ujedno i odlično rešenje kako popraviti vid na prirodan način.

Deveti korak – pratite pogledom prst

Postavite šaku s ispruženim kažiprstom na udaljenost od oko 20 cm ispred očiju. Prstom ispisujte
slova u vazduhu i pratite pogledom to kretanje. Postepeno ubrzavajte kretanje sve do momenta kada pogledom možete pratiti samo pokretanje prsta. Ovako trenirate očne mišiće da brže reaguju.

Deseta vežba za oči   – Fokusirajte se na svoje treće oko

Ispružite obe ruke ispred tela i čvrsto stegnite šake u pesnice. Bez pomeranja glave, duboko udahnite i pogledajte desni palac, ispustite vazduh i vizualizujte „treće oko“ između obrva, što će vas naterati da „ukrstite“ oči. Nakon toga udahnite i pogledajte levi palac. Uradite ovu vežbu 20 puta. Ova konstantna promena omogućava eliminisanje zamora očiju.

Sada kada ste saznali kako popraviti vid u 10 koraka, preporučujemo vam i ove članke: šta je astigmatizam, strabizam, sindrom suvog oka, koliko je efikasno lasersko skidanje dioptrije i naš skorašnji interesantan članak zašto oko treperi i titra..

Sponzorisani linkovi:
f