Feature post image

Kako se rešiti mrava prirodnim sredstvima bez hemije

Kako se rešiti mrava u kući i stanu

Konačno smo dočekali toplije dane, a sa njima su se nažalost pojavili i mravi u kući. U društvu sa gospodinom žoharom, gospođom bubašvabom i ostalim sitnim društvom nahrlili su u Vašu kuhinju i trpezariju. Ali nisu se tu zaustavili, te male napasti odlučno su krenule i ka ostalim prostorijama. Zvuči vam sve ovo poznato? Pa kako se rešiti mrava u kući? Ne brinite rešenje za ovu zagonetku nije toliko komplikovano.

Njihove trupe verovatno upravo kreću ka vašim ulaznim vratima u potrazi za hranom. Pardon, kreću ka svakoj rupici na vašoj fasadi, ka podrumu i prozorima, a trčkaraće zidovima sve do tavana. Ovi sitni napasnici će se uvući i u najmanju pukotinu samo ako im dozvolite.

Odreagujte na vreme i rešite se malih štetočina dok jos nisu preplavili Vaše domaćinstvo. U nastavku teksta otkrijte kako se rešiti mrava u kući na prirodan način bez upotrebe ikakve hemije.

Zašto se mravi pojavljuju u mojoj kući?

Ove male napasti su uglavnom svaštojedi, a posebno ih privlači slatka hrana. Vašu kuću će prisvojiti kao svoju menzu i uživati u ostacima slatkiša, grickalica, hrane bogatom skrobom i ugljenim hidratima.

Ne znate kako se rešiti mrava?

Omiljeno mesto u kući im je kuhinja, stoga vodite računa da ne ostavljate komadiće hrane za sobom. Njihova kolonija broji preko hiljadu članova. Jednom kad se nastane u vašem domu jako ih se teško otarastiti. S obzirom da su jako sitni lako prolaze kroz sve pukotine i zavlače se ama baš svugde. Zastrašujuće zvuči, zar ne?

Mravi u kući, kupatilu, kuhinji, u ormarima, iza frižidera! 

Srećom pored agresivnijih preparata za eliminisanje insekata na raspolaganju su nam i prirodna sredstva protiv mrava. Ako se ne radi o nekakvoj ogromnoj najezdi ona će lako oterati ove nezvane goste sa vašeg praga.

U nastavku teksta pročitajte recepte za najbolja prirodna sredstva koja možete sami pripremiti. Ali, najpre ćemo se upoznati sa dvema vrstama koje su naši najčešči problem.

Naši dosadni podstanari su crni i žuti mravi

Postoji jako puno vrsta mrava, ali kod nas su najzastupljeniji: faraonski, žuti, crni drvotočni (baštovanski) i drvotočni i crvenoguzi. U stanu ćete najčešće naići na žute i crne mrave. Entomolozi procenjuju da na svetu postoji preko 15000 vrsta .

Kada i gde se pojavljuju žuti mravi?

Njihov latinski naziv je Lasius flavus.

Sitni žuti mravi u kući su češća pojava nego baštovanski crni. Sreću se najčešće u kuhinji no kad se rašire najezda se širi po čitavom stanu.

Pa kako se rešiti mrava žute boje, postoji li jednostavan način?

Pojavljuju se tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike.

Za žute mrave je karakteristično da imaju i više matica van zaposednutog objekta. U napad na hranu šalju samo svoje radnike. Ne uvek sve i zato se jako teško rešiti ovih malih napasnika. Eliminišete jednu koloniju, recimo u kupatilu, a već kreće druga i tako u nedogled. Dok jedna grupa radnika donosi namirnice za maticu većina je u sigurnom skloništu.

Zuti mravi vole se širiti po celom stanu. Žive u kuhinji, kupatilu, električnim instalacijama, ormarima, gde god se uspeju zavući. Iz tog razloga smatra se da su oni najjinvanzivnija vrsta insekata koja žive u stambenom prostoru.

Ukoliko ne reagujete na vreme mravlja kolonija može dostići i do milijardu ovih sitnih napasnika.

Žuti mravi kako ih uništiti u stambenom objektu

Da bi se rešili ovih sićušnih dosadnjakovića potrebno je ukloniti njihove matice. One se kriju uglavnom u šupljinama ispod parketa lajsni i iza zatvorenih izvora toplote (zadnji delovi šporeta, frižidera, zamrzivača).

Upoznajte se sa njihovim mravinjakom, u njemu ćete sresti:

  • Maticu, kraljicu, ona stvara jajašca (buduće radnike) i može poživeti i do nekoliko godina.
  • Radnike- idu u lov na hranu i donose je ostalim radnicima i matici. Životni vek im je nekoliko nedelja. Mogu biti i mužjaci i ženke.
  • Radnike žutih mrava – donose hranu ostalim u koloniji. Kad se jedna trupa vrati sa hranom za koloniju kreće druga grupa, odmorni članovi, i tako se smenjuju.

90 procenata radnika je skriveno, dok 10 odsto ide u pohode na hranu, i tako se stalno menjaju.

Istrebljivanje je veliki izazov, nije lako pronaći način kako se rešiti mrava zauvek. Zato treba delovati brzo i efikasno čim ih primetite.

Ukoliko se problem zanemari čitava stvar se završava kompletnom dezinsekcijom prostora profesionalnim insekticidima. Zato ukoliko primetite prisustvo žutih mravica u stanu potrudite se da odmah pronađete legla, tj, matice i uništite ih.

Zanimljivost –  zašto mravi imaju dva želudca? 

Mravlji trup sadrži dva stomaka, dakle dva želudca. U jednom on čuva hranu za sebe, u drugom onu koju će podeliti sa ostalim društvom iz kolonije.

kako se rešiti mrava u velikoj koloniji

Crni mravi u stanu nimalo ugodni gosti

Baštovanski, crni mravi, imaju latinski naziv Lasius niger.

U potrazi za hranom i ovaj mali dosadni stvor završiće u vašoj kuhinji ili kupatilu. Njegovo prirodno stanište je površina oko drveća. Hrane se trulim stablima, hranom koju pronadju u okolini i ostatcima drugih insekata.

U toku zime neaktivni su, ali početkom proleća kreću se u kolonama u potrazi za hranom. Sredstva protiv insekata koja smetaju žutim mravima oteraće i njih – baštovanske crne.

Primetili da vam po kući lete i nekakvi mravi sa krilima?

Ništa ne brinite, leteći mravi su samo mužjaci i neoplođene ženke koje jednom ili dvaput godišnje izleću iz mravinjaka. To rade isključivo radi parenja. Oni lete tzv. svadbeni let. Nakon parenja mužjaci će uginuti, a ženkama će otpasti krila i vratiće se u gnezdo da nose jajašca. Takođe, te iste ženke mogu obrazovati svoje kolonije.

A kako se rešiti mrava letača?

Jednostavno ih pokupite usisivačem. Na taj način ćete i sprečiti njihovo dalje razmnožavanje. A zatim se skoncetrisite na eliminisanje radnika i matice.

Kako se rešiti mrava u kući na prirodan način

Napravite sami svoje prirodno sredstvo protiv mrava u stanu. Svi u kuhinjskim ormarićima imamo so, šećer, sirće, prašak za pecivo. Udruženi sa začinima i eteričnim uljima oni će efikasno oterati mrave iz vaše kuće.

Pre upotrebe prirodnog sredstava, najpre temeljno očistite stan, sve površine, uglove, baš sve.  U vodu sa deterdžentom dodajte i malo sirćeta, neće štetiti nameštaju a oteraće ove nametljivce.

Kupka za mrave od belog sirćeta

Odlično prirodno sredstvo protiv mrava. Sitni nametljivci naprosto ne podnose miris belog sirćeta. Ovo je jeftin i efikasan način da ove mrave držite podalje od svoje kuće. U raspšivač uspite sirće i vodu u razmeri 2:1 i poprskajte kritična mesta.

Ukoliko primetite pukotinu za koju sumnjate da je njihovo stanište, napravite vruću kupku od sirćeta i uspite malo unutra. Pripazite samo na prisustvo električnih instalacija!

Soda bikarbona i šećer u prahu

Ako ne znate kako se rešiti mrava u kući nanesite ovu kombinaciju na mesta gde se najviše skupljaju. U trenu ćete ih rasterati.

Moćno sredstvo iz kuhinje

Prokuvajte vodu i dodajte malo deterdzenta za suđe i napravili ste odlično prirodno sredstvo. Ovu mešavinu uspite u raspršivač i nanesite na mesta gde se mravi skupljaju. Umesto deterdzenta možete koristiti i običan narendan toaletni sapun.

Ne podnose miris crne kafe

Mlevena kafa je provereno efikasno sredstvo protiv mrava. Ovi sitni insekti ne podnose njen jak miris te će pobeći glavom bez obzira. Talog od kafe je isto jako dobro rešenje.

Spremite im „poslednju večeru“

Pripremite im griz od kukuruznog brašna ili ovsa. Oni ovaj obrok ne mogu svariti. To je odličan trik jer će mravi uživati u ovoj ukusnoj porciji i nakon toga uginuti.

Kako se otarasiti mrava u stanu

Sok od citrusa,  posebno limuna je nešto što dosadna ekipa takođe ne podnosi. Limunska kiselina je nešto preko čega mravi neće preći.

Kreda za mrave dokazano delotvorna

U svim poljoprivrednim apotekama možete kupiti kredu za mrave. Kalcijum-karbonat iz krede će ih rasterati. Bogato je nanesite na pukotinama i  opcrtajte kritične predele

Alternativa je dečiji bebi puder, jedan od sastojaka pudera je takodje kalcijum-karbonat. Ako ne znate kako se rešiti mrava samo napuderišite njihova okupljališta.

Boraks protiv mrava i drugih insekata

Koristite bornu kiselinu  i zauvek recite zbogom mravima, žoharima, mušicama i drugim nepozvanim štetočinama.

Namočite kozmetičke vatice mešavinom boraksa i šećera ili meda. To je pravi  slatki otrov za mrave.

Prašak za pecivo efikasno rasteruje insekte

Crni i žuti mravi u stanu će se za tren razbežati. On je jako dobro rešenje i protiv mrava u vrtu i bašti.

Potrebno je samo posuti kašičicu praška za pecivo u mravinjak. Nakon toga prelijte ga zagrejanim sirćetom i mravi će uginuti.

Takođe, ovo je efikasno prirodno sredstvo za elimisanje kupusnih crva i puževa.

Tera ih i kuhinjska so

Napravite prirodno sredstvo protiv mrava samo od vruće vode i soli. Uz pomoć raspršivača nanesite na kritične površine. Ove male napasti neće se usuditi preći na slanu teritoriju.

Jeste li čuli za dijatomejsku (kremenu) zemlju?

Znate li kako se rešiti mrava uz pomoć dijatomejske zemlje? U pitanju je sitni pesak napravljen od silikatnih stena nastalih taloženjem ostataka alga kremenjašica. Smrtonosna je za insekte zbog svoje velike moći upijanja. Čestice kremene zemlje se hvataju za telo insekta i oštećuju njihov zaštitni sloj. Tada insekt gubi vodu, dehidrira i naposletku ugine.

Dijatomejska zemlja je takođe odlična za suzbijanje krpelja, žohara, buva, vašaka i ostalih insekata.

Važno je napomenuti da za razliku od insekticida kremena zemlja ne šteti ljudskom organizmu. Ako vam mravi u kući predstavljaju problem, upotrebite ovaj efikasni otrov. Napomena: ako baratate češće sa njom, obavezni ste nositi zaštitnu masku da je ne biste udisali. U tom slučaju je štetna za pluća.

Pomaže i ulje od nane

Kako se rešiti mrava u kupatilu, a da vam pritom ono divno miriše? Rešenje je etarsko ulje nane!

Efikasno je sredstvo protiv mrava i moljaca, uništava ih začas posla.

Pomešajte 30 ml eteričnog ulja i litar vode i premažite ovim sredstvom površine na kojima se mravi spljaju.

Začini su vaši saveznici

A znate li kako se rešiti mrava u kući uz pomoć mirisnih začina? Klinčić, lovor, a posebno cimet će izludeti mrave svojom jakom mirisnom notom. Pospite mesta na kojima ste primetili najezdu samlevenim začinima. Pobeći će glavom bez obzira.

Raid protiv mrava cena u prodavnicama

Šta raditi ako je najezda poprimila tolike razmere pa prirodna sredstva nikako ne pomažu? Na raspolaganju su vam razni insekticid za mrave od kojih su najpopularniji Raid u spreju i u peni.

Mogu se kupiti i takozvane kućice za mrave, Raid, Etiol, Neopirox (delotvornei kod bubašvaba, muva). Dostupan je i prah Neopitroid (koristi se i kod suzbijanja krpelja, žohara) Bumortin i mnogi drugi.

Kako se rešiti mrava uz pomoć Raida

Naravno sa insekticidama niste bezbedni kao kad su u pitanju prirodna sredstva protiv mrava. Morate obezbediti tretirani prostor posebno ukoliko imate malu dečicu i kućne ljubimce. Uvek držite ove preparate van njihovog domašaja, i što je jako važno udaljite od hrane za pse i mačke.

Raid klopka za mrave vam je dostupna u IDEA-i, Maxi-ju i drugim megamarketima po ceni od 330 rsd. Sprejevi ovog proizvođača su nešto iznad 400 dinara.

Probali ste i prirodna sredstva, pokušali ste i sa pesticidima a mravi su i dalje tu?

U nekim slučajevima, kao što su recimo navale žutih mrava gde su matice brojne i vešto sakrivene mora se pribeći ozbiljnijoj meri – dezinsekciji.

Posredi je uništavanje mrava, odnosno insekata od strane specijalizovanih stručnih službi. Cene dezinsekcije zavise od veličine objekta. Okvirno za stan od 60 do 80 kvadrata potrebno je izdvojiti oko 1500 din. Do 100 metara kvadratnih oko 1700 rsd, itd…

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli, preporučujemo vam i naš raniji članak – kako se zaštititi od uboda insekata.

Sponzorisani linkovi:
f