Feature post image

Dijeta sa jajima brzo i efikasno skida kile

Brza dijeta sa jajima – jelovnik i iskustva

Morate se pod hitno uvući u usku crnu haljinu? Do prijateljicine svadbe ostalo još samo nedelju dana, a vaše telo ne sarađuje. Omiljene farmerice ste ubacili negde u ormar, jer nikako da zakopčate ono zadnje dugmence? Čuvate ih za period kad omršavite. Definitivno vam treba brza dijeta sa jajima, uz nju su rezultati odmah vidljivi.

Ako vam sve ovo zvuči poznato, pravo je vreme za akciju!

Ova brzinska dijeta ima prilično izbalansiranu ishranu, a pritom vas rešava viška kilograma u vrlo kratkom roku. Istopiće masne naslage na stomaku i bokovima za samo sedam dana. Bez panike, nećete gladovati samo ćete primenjivati različite kombinacije koje eliminišu salo brzo i efikasno.

Ako vas zanima kako da se rešite suvišnih kilograma u kratkom roku, ostanite sa nama i pročitajte naše savete za mršavljenje…

Dijeta sa jajima i zašto izabrati baš nju?

Istraživanja su pokazala u toku zime se, u proseku, ugojimo najmanje dva kilograma. Ušuškani smo u toplom domu, krećemo se manje i grickamo sve i svašta. Glavni rekvizit nam je daljinski upravljač, što svakako nije dobro.

Stoga, proleće je vreme kad se ne budi samo usnula priroda, već i naša savest. Tokom hladnog zimskog perioda bili ste prepušteni lenčarenju i uživanju u ukusnim delicijama?

Potrebno vam je rešenje pod hitno!

Brza dijeta sa kuvanim jajima nudi vam upravo to – efikasan sedmodnevni program mršavljenja. Za vreme njega nećete gladovati, čak naprotiv postoji ceo spisak dozvoljenih namirnica koje sigurno volite.

Jeste li znali… jaja izazivaju sitost i sagorevanje kalorija u isti mah?

Zvuči neverovatno no ovom dijetom sigurno gubite najmanje 3 kg za 7 dana! Brza dijeta sa jajima ima jedinstven jelovnik. On je osmišljen tako da zadovoljava potrebe vašeg organizma za zdravim namirnicama.

Unosićete dosta proteina, vitamina i dragocenih minerala. Ishrana je oformljena na način koji smanjuje unos kalorija, ali naravno ne na uštrb zdravlja.

dijeta sa jajima brza i jednostavna

Osnovna pravila brze dijete

Ova metoda mršavljenja se uglavnom definiše kao jedna od dijeta bez ugljenih hidrata. Mada je možda  tačnije reći: to je način ishrane u kojem je njihov unos sveden na minimum.

Dijeta sa jajima od 7 dana pojavljuje se u dosta varijanti. U nekima su dozvoljene čak i male količine šećera i skroba. Npr. nije zabranjeno u nekima jesti tost hleb ili krompir salatu.

Ono što je zajedničko za sve ove verzije jeste izbegavanje ugljenih hidrata, a povećan unos proteina tj. belančevina. Dijeta sa kuvanim jajima spada u red visokoproteinskih dijeta.

U nastavku teksta pogledajte primer sedmodnevnog jelovnika i spisak dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica..

Kada je u pitanju dijeta sa jajima režim ishrane je tako izblansiran da vam daje najviše energije ujutru. Doručak treba obezbediti energiju i nahraniti ćelije. Kako dan odmiče unos kalorija se smanjuje. Na taj način jelovnik prilagođavamo prirodnim funkcijama organizma.

Sigurno ste čuli  za dijetu sa jajima i pomorandžom, pa onda sa grejpfrutom, mesom, viršlama, postoji i varijanta sa jogurtom. Neke traju 7, neke 15 dana. Određene su manje rigorozne, a neke više.

Recimo dijeta sa jajima i viršlama ne spade u red zdravih načina ishrane. Osnovno pravilo zdravog mršavljenja je BEZ PRERAĐEVINA! One su štetne po zdravlje i ne podržavaju principe koje ova metoda podržava.

Kuvana jaja za mršavljenje i zdravlje

Posebno je popularna i tražena dijeta sa kuvanim jajima. U tom slučaju doručak je uvek bareno jaje, ručak neko nemasno meso, a večera niskomasna riba i povrtna salata.

Kuvana jaja za mršavljenje su uvek bolja opcija od prženih jer su bez štetnih masnoća. No i ovaj metod mršavljenja nije toliko dobar za celokupno zdravlje. Dosta je zatevan za ljudsko telo, zato i nije baš preporučljiv.

Postoji i dijeta sa jajima 15 dana

Naša preporuka je krenite polako i budite umereni.

Ako želite skinuti još kilograma napravite pauzu od bar dve nedelje pa ponovite proces. Dijeta sa jajima 15 dana možda zvuči još primamljivije zbog većeg gubitka kilograma. Ipak, smatramo kako ista nije dobra za Vaš organizam. Promene treba sprovoditi polako i kretati se u potpunosti ka zdravijem načinu mršavljenja.

Jelovnik koji smo sastavili za vas treba vam biti samo odskočna daska za dalje. Izgubljeni kilogami će vam biti i te kakva motivacija. Oni se sigurno neće vratiti, ali samo pod uslovom ako ste u potpunosti promenili vaše životne navike.

Zašto se odričemo baš ugljenih hidrata?

Bez ugljenih hidrata organizam ne bi mogao opstati. Oni daju telu energiju za sve unutrašnje procese, a posebno su bitni za zdravlje mozga.

Delimo ih na:

Jednostavne UH – šećere

Nalaze se u voću i u vidu rafinisanih šećera u keksima, slatkišima, džemovima. Oni brzo podižu nivo glukoze u krvi, ali je isto tako i spuštaju. Ako organizam nema potrebu za energijom, a mi mu damo ugljene hidrate, on će ih početi taložiti u obliku masti!

Složene- skrob

Nalazi se u bananama, grašku, pasulju,integralnim testeninama Preporučuje se da najveći unos ugljenih hidrata bude iz ove grupe. Naravno, potrebno ih je konzumirati nakon fizičke aktivnosti kada su organizmu stvarno potrebni ali umereno. Prekomerna konzumacija takođe dovodi do gojaznosti.

Ali zašto ih onda dijeta sa jajima redukuje?

Naš konkretni cilj je mršavljenje u relativno kratkom roku. Nedelju dana nije neki vremenski period u kojem bi njihov smanjeni unos naštetio telu. UH su svedeni na minimum iz razloga što su najčešći uzrok gojaznosti. Znači napomenućemo, dijeta sa jajima nije u potpunosti lišena šećera i skroba. Unos je  samo znatno redukovan.

Zašto se akcenat stavlja na proteine?

Reč protein znači  “ najvažniji, prvi ” što vam dosta toga govori. Proteini ili belančevine sastoje se iz 20 važnih aminokiselina koje daju telu energiju. Oni grade i održavaju naša tkiva, neophodni su za izgradnju mišića, hormona, enzima.

Mršavite zdravo uz mudar izbor namirnica

Svaka dijeta sa jajima bi trebalo trajati barem nedelju dana, ali nikako duže od dve sedmice. Našem telu ipak su potrebni i drugi izvori energije.

Pokrenite se i počnite sa ovim metodom mršavljenja već danas.

Pripremili smo za vas plan ishrane koje će pre svega detoksikovati vaš organizam u kratkom roku. Unošenjem vitamina i proteina, dijeta sa jajima osvežiće vaše telo koje će biti puno energije.

 • Izbegavajte roštiljenje, pohovanje i prženje u dubokom ulju. Radije se opredelite za blanširanje, kuvanje i grilovanje.
 • Kada su u pitanju dijete, jaja je najbolje jesti obarena. U slučaju omleta koristite malčice maslaca ili tek po koju kap nerafinisanog  maslinovog ulja.
 • Jaja na oko možete pripremiti i tako što ćete ih uliti u tiganj i preko staviti poklopac. Na taj način biće, da se tako izrazimo, dijetalnija. A naravno, možete ih konzumirati i sirova.

Dijetalna ishrana koju preporučuje dijeta sa jajima daće vam snagu i omogućiti aktivan dan.

Odlična motivacija za vežbanje zar ne?

Idealno bi bilo kad bi uz ovaj način ishrane praktikovali i vežbe Pet tibetanaca. Joga vaše telo oblikuje kao nijedna druga fizička aktivnost. Čini mišiće vretenastim, a vaše telo gipkim i vitkim. Nije naodmet napomenuti – vratiće vas u psihički balans.

Uz kombinaciju dijetalne ishrane i  lagane fizičke aktivnosti ostaćete bez viška sala u jako kratkom roku..

Zanimljivo je..

Engleski princ Čarls naprosto obožava rovita jaja. Jednom prilikom je naredio da mu se za doručak donese sedam barenih jaja. Nadao se u stvari da će bar jedno biti  baš onakvo kakvo on želi.

Šta sve sadrži jedno jaje?

Ne naziva se uzalud jaje SUPERHRANOM jer u sebi ima skoro sve sastojke potrebne čoveku za život. Ono spada u red najzdravijih namirnica na svetu.

Nismo ubedili da je brza dijeta sa jajima prava stvar za vas – pročitajte još par činjenica o ovoj supernamirnici. Ako ih dosada i niste nešto naročito voleli, odnosno jeli, nakon ovog upoznavanja sigurno će postati vaša omilljena hrana.

Jeste li znali?

 • Jaje sadrži čak 15 vitamina i minerala, a samo 5 grama masti.
 • Puno je proteina, odnosno belančevina (sagorevaju masti).
 • Obiluje cinkom koji je poznat po svojim antidepresivnim svojstvima.
 • Izvor je kolina koji je jako bitan sastojak za naš mozak i pamćenje.
 • Sadrži i fosfolipide koji poboljšavaju memoriju.
 • Odličan je izvor gvožđa, dakle prevencija je anemiji.
 • Vitamin D koji je jako važan za kosti i zdravlje zube takođe se nalazi u ovoj namirnici.

Naše telo proizvodi 11 esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Jaje ih sadrži 9, zar to nije fantastično?

Nutritivna i hranljiva vrednost jaja

Jaje ima 72 kalorije. Uzmite u obzir da prosečan čovek u telo unosi dnevno oko 1800 kalorija. Primetićete kako ono u stvari ostavlja jako puno prostora za drugu hranu.

Nema mesta panici, dijeta sa jajima neće vas držati samo na svojoj osnovnoj namirnici. Dosta druge hrane je spremno za degustaciju i uz ta 2-3 jaja dnevno.

Dobri holesterol u jajima

Jaje sadrži 186 miligrama holesterola. Iako se ranije smatralo da holesterol omegol šteti organizmu, odnosno izaziva kardiovaskularna oboljenja danas su se pravila promenila. Utvrđeno je da se i posle čestog unošenja (jedno do tri dnevno) u organizmu tek neznatno povećava holesterol u krvi. Dakle unošenje ove namirnice neće bitno uticati na nivo holesterola u vašem organizmu.

U nastavku teksta pročitajte o razlici između dobrog i lošeg holesterola..

Jeste li znali da su Japanci nacija koja konzumira najviše jaja godišnje, čak 328 komada po osobi u toku godine. A oni su poznati po niskoj stopi srčanih i kardiovaskularnih obolenja.

Koliko jaja dnevno je preporučljivo i zdravo konzumirati?

Jaja za mršavljenje su osnova ove brze dijete. Iako se svakodnevno uzimaju, njihov unos je ograničen na 4 dnevno. Po dva komada za doručak, a  nekad se konzumiraju i uz ručak. Na taj način se unosi bezbedna količina  holesterola.

 • Jaja za doručak su savršen izbor jer obezbeđuju potrebna energiju za aktivan početak dana.
 • Večera se sastoji od nešto laganije ishrane, uglavnom od salata i barenog povrća.

Recepti su dijetalni i ostavljaju dosta prostora za modifikaciju. Trebate se striktno držiti spiska dozvoljenih namirnica.

Brza dijeta sa jajima za osnovni cilj ima topljenje nagomilanog sala.  Pritom će izgraditi mišićnu masu unosom dovoljne količine proteina.

Šta smem jesti a šta je strogo zabranjeno

Dijeta sa jajima od 7 dana ima interesantan plan ishrane. Bazira se na proteinima uz intenzivan unos vitamina i minerala. Međutim, on ima i neka važna pravila.

Dozvoljene namirnice su:

 • Naravno, jaja.
 • Od mesa se preporučuju piletina, ćuretina, junetina i riba, recimo tuna, skuša ili oslic.
 • preporučljivo je konzumirati svo povrće. (paradajz, tikvice, paprika, luk, karfiol, spanać, šargarepa, izuzetak je krompir)
 • Od mlečnih proizvoda konzumirajte kefir i mladi sir.
 • Dozvoljeno je piti kafu, čaj i mineralnu vodu.

Hrana koje brza dijeta sa jajima ne preporučuje:

 • Namirnice bogate ugljenim hidratima – hleb, testenine i krompir.
 • Pasulj, soja, grašak, boranija, pečurke i sva ostala hrana koje može izazvati naduvavanje stomaka.
 • Na listi zabranjenih namirnica su i pohovano meso, brašno, slatkiši, grickalice, gazirani sokovi, alkohol i sladoled.
 • Voće se takođe izbegava (sem limuna, pomorandže i neutralnog avokada).

Jaje za mršavljenje obezbedjuje dosta vitamina. No, savet nutricionista je da se uz dijetu uvek koriste i suplementi. Posebno se preporučuje dodatni unos vitamina C, magnezijuma i cinka. Ili jednostavno uzmite neki od multivitamina.

Ako niste ljubitelj apotekarskih vitamina, napravite sebi zdrav zdrav zeleni smuti. Recepti su razni, odaberite sami vašu kombinaciju ukusa.

Sedmodnevni  jelovnik za dijetu sa jajima

Recepti za ukusna jela sa jajima su brojni. Ovu namirnicu možete spremiti na razne načine što je velika prednost.

Bar 15 minuta pre doručka trebate popiti  čašu mlake  tečnosti. U ovom slučaju neka to bude zeleni čaj pun antioksidanasa, on pomaže brže mršavljenje. Odličan izbor je i limunada.

Jelovnik pod danima izgleda ovako:

Ponedeljak

Doručak: omlet od  2 jaja i  malo spanaća se jako dobro dopunjuju. Vitamin D iz jaja potpomaže apsorpciju kalcijuma iz spanaća.

Ručak: povrtna čorbica, pileće belo meso i vitaminski pirinač.

Večera: salata od tunjevine i paradajza.

Utorak

Doručak: 2 kuvana jaja, malo pancete i mladi sir.

Ručak: marinirani oslić uz bareno povrće.

Večera: salata od šargarepe, jabuke i celera.

Sreda

Doručak; 2 kuvana jaja + kefir (ubrzava metabolizam, snižava nivo LDL holesterola i štiti organizam od infekcija).

Ručak: Juneća supa, barena junetina iz supe i pire od tikvice, koji je odlična zamena za pire krompir.

Večera: Lagana salata od cvekle.

Četvrtak

Doručak: jaje  zapečeno na avokadu uz vaše omiljene začine.

Ručak: filet skuše uz bareni pirinač, zapečeno u rerni.

Večera: vitaminska salata.

Petak

Doručak:  kajgana od dva jajeta, dva integralna dvopeka i jogurt ( reguliše varenje i pozitivno utiće na crevnu floru).

Ručak:  200 grama junećeg mesa uz laganu salatu.

Večera: Salata od šargarepe.

Subota

Doručak: Tart sa jajima.

Ručak: Oslić sa salatom.

Večera: Bareno povrće.

Nedelja

Doručak: avokado namaz i dva barena jajeta (iseći ih na kolutove I poslužiti  na namazu)

Ručak: Povrtana čorbica u kojoj skuvali i dva jaja

Večera: Salata sa rukolom.

Da vas podsetimo na par važnih stvari

Uz svaku dijetu potrebno je pridržavati se nekih osnovnih pravila zdravog života. Upravo takva je i dijeta sa jajima, sama po sebi nije dovoljna i neće vam istopiti kile preko noći.  Evo koje su njene glavne smernice:

Pijte dovoljno tečnosti!

Preporučljivo je osam čaša dnevno pa i preko toga. Na taj način ćete očistiti telo od nagomilanih toksina. Hidratacija je jako važna za svaku dijetu. Tokom letnjeg perioda, više se i znojimo, pa se ova količina dodatno koriguje na minimalnih 2-2,5 litre.

Oslobodite se nagomilanog stresa  

Već smo pomenuli jogu kao savršen način da se telo oslobodi nagomilanog stresa. Svakako, vi se opredelite za aktivnost koja vama prija, makar to bilo čitanje omiljenog romana uz šolju kafe. Bitno je eliminisati svu negativnu energiju koja kruži vašim organizmom i koja je neretko okidač za bolest.

Omogućite sebi dovoljno kvalitetnog sna

Neispavan čovek u telo unese i 500 kalorija više od odmornog, naspavanog pojedninca. Ovo potrvrđuju najnovija istraživanja. Uvedite svoje male rituale pred spavanje. Topla  kupka od lavande i opuštajuća muzika nek budu vaša večernja rutina.

Za šta je još dobra ishrana sa jajima

Brža izgradnja mišića

Znate koja je omiljena hrana bodibildera? Upravo jaje. Zbog svojih kvalitetnih proteina ono je prvi izbor ovih sportista. Smatra se da dijeta sa jajima telu daje potrebnu snagu i izdržljivost. Uticaće u velikoj meri na vaš celokupni izgled.

Profesionalcima generalno odgovara način ishrane – obogaćen jajima, kao i sve slične proteinske dijete. Svakako pre same primene važno je konsultovati se sa nutricionistom.

Jaje hrani dlaku

Jaja su puna biotina koji utiče na rast kose i na njen kompletan izgled. Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina B kosa će vam biti krta, a krajevi će se brže rascvetati. Stoga ih obavezno uključite u ishranu, ali i koristite jaja za kosu spolja – za pravljenje maski i drugih kozmetičkih preparata.

Još jedna zanimljivost:

Izjava „Svako jutro jedno jaje organizmu snagu“ daje krilatica je rumunskog diktatora koji se zvao Nikolae Čaušesku (1918-1989 god.). On je tvrdio kako je jedno jaje savršeno izbalansiran obrok i za činovnika i za rudara.

Dijeta sa jajima iskustva i rezultati polaznika

Tuđa iskustva su nam pokazala i dokazala delotvornost ovog načina ishrane. Jaja su savršena namirnica za održavanje sitosti i sagorevanje masti u isto vreme. Pritom obezbeđuju nam snagu i energiju za ceo dan.

Brza dijeta je uspešna samo ukoliko se zaista pridržavate njenih pravila. U tom slučaju možete izgubiti 3 do 7 kilograma za za nedelju dana.

Kada je u pitanju dijeta sa jajima iskustva su uglavnom pozitivna.

Započela sam ovu dijetu sa 83 kg, juče sam završila sa dnjom i izmerila sam neverovatnih 79 kg. Nisam mogla verovati. Ovu dijetu ću sigurno ubuduće koristiti kada u kratkom roku budem želela da izgubim kilograme.

Nevena (36)

Priča se:

Adrijanu Brodiju je dijeta sa jajima pomogla da se reši kilograma kada se pripremao za ulogu u filmu Pijanista. On se pridržavao malo rigoroznije varijante i uspeo je smršati čak 15 kilograma za 15 dana.

Doručkovao je bareno jaje za doručak, parče piletine za ručak i malo ribe i barenog povrća za večeru.

Sve u svemu, fenomenalni glumac nagrađen je Oskarom, sasvim zasluženo, a sam film je remek delo.

Jaja za mršavljenje mogu li i da naškode

Ljudi sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi  trebali bi izbeći dijetu sa jajima. Bez prethodne dozvole lekara nikako je nemojte primenjivati.

Uticaj jaja na holesterol kod zdravih ljudi je skoro zanemarljiv. Veću opasnost generalno čine zasićene masti i transmasti. Kod ljudi kod kojih bi se unos masti morao redukovati iz zdravstvenih razloga dijeta sa jajima nije preporučljiva. Bar ne bez prethodne konsultacije

A šta je u stvari dobar, a šta loš holesterol?

Ljudsko telo inače i samo proizvodi holesterol. Ono ga koristi za mnoge funkcije u organizmu. Transportuje se kroz telo u obliku lipoproteina. Sigurno ste čuli za skraćenice LDL I HDL. Da pojasnimo:

LDL- lipoproteini sa manjom gustinom, oni se smatraju lošim holesterolom. Uzrokuju nastajanje naslaga na arterijama koje ometaju normalan rad srca. Što predstavlja čest uzrok srčanih oboljenja.

HDL-lipoproteini sa većom gustinom, transportuju holesterol iz različitih delova tela do jetre. Zdrava jetra ga zatim uklanja.

Da li ste znali?

Naš organizam ne proizvodi omega 3 masne kiseline već ih moramo unositi putem hrane. Naučno je dokazano kako one mogu značajno korigovati nivo masnoća u krvi. Pre svega, to se odnosi na trigliceride.

Zato je jako korisno uz ishranu sa jajima uvrstiti i esencijalne masnoće.

One se nalaze u masnoj morskoj ribi (losos, tuna, haring, skuša…). Ima ih u semenkama lana, orasima, pasulju, bundevi, maslinovom ulju i mnogim drugim namirnicama.

U nekim jako retkim slučajevima dijeta sa jajima može izazvati zatvor. Iz tog razloga smo u ovu varijantu ishrane uvrstili  kefir iako je on u nekim restriktivnijim varijantama zabranjen. Ukoliko on ne pomogne opredelite se za neki od prirodnih laksativa kao što je npr. mleveni lan natopljen u jogurtu.

Šta možemo očekivati od dijete sa jajima?

Kada je u pitanju dijeta sa jajima rezultati sigurno neće izostati ako se pridržavate navedenih pravila. Ipak ovakva ishrana traje samo sedam dana, pa nije teško istrajati u disciplini. Potrebno je samo malo dobre volje. Poželjno je naravno baviti se i nekom laganijom fizičkom aktivnošću.

Možete očekivati da za nedelju dana izgubite i do pet kilograma!

Jeste, povremeno ćete osećati glad. Kako prevazići taj problem?

U tim momentima popijte čaj i setite se – ova dijeta traje SAMO SEDAM DANA!  Skrenite misli na drugu stranu i neka vam misao vodilja budu rezultati. Ipak ćete se ponovo moći prošetati svoj omiljeni komad garderobe.

Hoće li se kilogrami povratiti?

NE , ukoliko nastavite primenjivati savete koji se odnose na zdravu ishranu i navike kilogrami se neće vratiti. Nemojte preskakati doručak, ni ostale obroke jer ćete na taj način usporiti metabolizam. A odbrambeni mehanizam vašeg ogranizma će početi taložiti masti

Dijetalna ishrana sa jajima ne podrazumeva uvek prevelika odricanja.

Videli smo kakve su prednosti i mane kada je u pitanju brza dijeta sa jajima. Na vama je da odlučite kojim ćete putem nastaviti nakon izgubljenih kilograma.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli. Neka vam postignuti rezultati budu vetar u leđa. Sada samo treba biti umeren u ishrani.

A kako biti  siguran da se stara kilaža neće vratiti?

Krećite se, jedite umereno, pijte dovoljno tečnosti i možete biti bezbrižni- kilogrami se neće vratiti kao boomerang. Saznajte koliko su jaja zapravo zdrava.

Sponzorisani linkovi:
f