Feature post image

Kako zaustaviti proliv kod odraslih i dece

Kako zaustaviti proliv bez antibiotika

Sigurno vam se već više puta desilo da nakon obroka osetite bol u stomaku, praćen neugodnim grčevima promenljivog intenziteta, a pritom morate hitno otrčati u toalet, gde shvatite da imate retku stolicu – jasno vam je da ste dobili proliv (dijareju). Učestala, vodenasta i sluzava stolica javlja se najčešće nakon jela, a koliko god vremena proveli u toaletu, stičete utisak da Vaša creva nikad nisu dovoljno prazna, te ne napuštate ovu prostoriju tako brzo kako ste planirali. Srećom rešenja ipak ima!

U našem članku saznajte kako zaustaviti proliv bez upotrebe antibiotika – prirodnim putem, te koja se ishrana kod dijareje preporučuje, a pripremili smo vam i predloge za sedmodnevnu dijetu, čijeg se jelovnika trebate strogo pridržavati, kako bi se problem sa probavom trajno rešio.

Koliko je dijareja kod odraslih opasna?

Akutna dijareja kod odraslih obično prolazi brzo i nije razlog za preteranu brigu, a uzroci mogu biti različiti – stomačni virus, bakterijska infekcija, nesvarljiva vlakna, lekovi ili namirnica koja vam jednostavno ne prija, a često je konzumirate. Leto je period kada se stomačne infekcije intenziviraju, češća su trovanja hranom, pa samim tim i pojava proliva.

Treba imati na umu da proliv kod dece i odraslih nije bolest, već simptom nekog  zdravstvenog problema, pa se treba zabrinuti ukoliko akutni oblik preraste u onaj ozbiljniji hronični, koji traje nedeljama, čak i mesecima i može itekako da naruši vaše zdravlje na duže staze.

Koji su najčešći uzročnici proliva

Kada je u pitanju proliv kod odraslih osoba, alkoholna pića i kofein poznati su kao jedni od glavnih uzročnika, budući da podstiču izbacivanje tečnosti iz tela. Na masnu hranu takode treba zaboraviti, kao i na puter, sladoled, mleko i sir. S druge strane, jogurt se može konzumirati u umerenim količinama, ali tek kad sluzava stolica prestane, tj. počne da se normalizuje.

Namirnice s veštačkim zaslađivačima, posebno sokove, treba precrtati sa spiska poželjnih, budući da zamene za šećer kod nekih ljudi mogu delovati poput laksativa, pa uzrokuju prolivaste stolice. Takođe, treba se držati podalje od hrane koja izaziva gasove, koliko god da je zdrava – zato tokom borbe s prolivom izbegavajte kupus, pasulj, kukuruz, brokoli i karfiol.

Kako sprečiti dijareju na vreme

Budući da dijareja kod odraslih može imati mnogo uzroka, preduzmite sve što možete kako biste je sprečili. Pre svega, često perite ruke, trljajući ih sapunom svaki put barem dvadesetak sekundi. Pazite šta jedete – trudite se da to bude dobro kuvana hrana, koju ćete pojesti čim je spremite. Ako ne možete pojesti sve, nemojte je držati van frižidera, jer ako je kasnije upotrebite, rizik za proliv je veći.

Konzumirajte piće isključivo u originalnoj ambalaži, izbegavajući korišćenje kocaka leda. S druge strane, ako već imate sluzave stolice, ne uzimajte nikakve lekove na svoju ruku – antibiotici, na primer, mogu pomoći kad je proliv kod odraslih izazvan bakterijama, ali su potpuno beskorisni ako je on virusnog porekla.

Negazirana mineralna voda je Vaš saveznik

Pre svega, potrebno je nadoknaditi tečnost koja putem dijareje odlazi iz tela. Zbog toga se savetuje konzumiranje vode, čak i više od preporučenih osam čaša dnevno, i  to u kombinaciji sa solju – da bi se ponovo uspostavila narušena ravnoteža elektrolita (natrijuma i kalijuma) u telu.

Međutim, treba imati u vidu da se ne preporučuje obična voda, već isključivo negazirana mineralna. Ako se proliv kod odraslih zakomplikuje i udruži s povraćanjem, u svrhu rehidratacije najčešće se daje infuzija.

Mogu se uporedo piti i blagi čajevi, a preporučuje se i ispijanje lagane pileće supe. S druge strane, savetuje se izbegavanje pojedine hrane bogate vlaknima, u koju spadaju i integralne žitarice,  orašasti plodovi, kao i suvo voće. Stručnjaci kažu da možete proveriti pijete li dovoljno tečnosti – ako vam je mokraća mutna, treba vam više vode svakako.

Najefikasnija dijeta protiv proliva (BRAT)

Zlatno pravilo u borbi s dijarejom jeste primena BRAT dijete, što je akronim od engleskih reči banana, rice, applesauce i toast (banana, riža, pire od jabuka i  tostirani hleb, to jest dvopek).  Ove četiri namirnice najbolji su saveznici u borbi s prolivom, s tim što se pire pravi od oljuštenih jabuka, jer se u ljusci ovog voća nalazi mnoštvo vlakana.

Banane su bogate kalijumom, koji često u velikim količinama nestaje iz tela zbog dijareje.Osim toga, podstiču formiranje čvršće stolice, a isti efekat ima i riža koja odlično zaustavlja proliv. Pire od jabuka vratiće vam izgubljenu energiju, dok će vam tost hleb obezbediti dovoljnu količinu ugljenih hidrata.

Pored toga, ako imate proliv možete jesti i kuvani krompir, šargarepu i bundevu, kao i kompot od krušaka (nikako sveže kruške). Od mesa se preporučuje piletina, isključivo ona bez kožice.

Pritom, morate imati u vidu da se ishrana u početku temelji na tostu i  čaju, dok se ostale namirnice u ishranu uvode polako, uz preporuku da se jede više manjih obroka tokom dana, a savetuje se da se odmarate bar 20 do 30 minuta nakon jela. Više predloga pročitajte u sedmodnevnom  jelovniku.

Ishrana kod dijareje za 7 dana

Prvi dan

Doručak: Dve banane,

Užina: Parče tost hleba i čaj od šipka,

Ručak: Kuvani krompir

Večera: Pire od jabuka, dva parčeta tost hleba i čaj od lista kupine.

Drugi dan

Doručak: Pire od jabuka, parče tosta i čaj od lista dunje,

Užina: Štangla crne čokolade,

Ručak: Barene pileće grudi sa šargarepom,

Večera: Pirinač , dvopek i šolja čaja od šipka.

Treći dan 

Doručak: Dve kriške tostiranog hleba i čaj od đumbirovog korena,

Užina: Banana,

Ručak: Šolja pileće supe i rižoto sa šargarepom,

Večera: Tost i čaj od lista dunje

Kako zaustaviti proliv bez antibiotika i hemije

 

Četvrti dan 

Doručak: Pire od jabuka i tost,

Užina: Štangla crne čokolade,

Ručak: Pirinač s maslinovim uljem,

Večera: Dinstane pileće grudi, tost i čaj od šipka.

Peti dan 

Doručak: Banana,

Užina: Šolja pileće supe,

Ručak: Kuvana piletina sa šargarepom,

Večera: Pire od jabuka i dva parčeta tosta.

Šesti dan 

Doručak: Kuvani pirinač i parče dvopeka,

Užina: Banana,

Ručak: Pileća supa i kuvani krompir,

Večera: Kuvana šargarepa.

Sedmi dan 

Doručak: Dve banane,

Užina: Štangla crne čokolade,

Ručak: Pire od jabuka sa tostom,

Večera: Kuvani krompir i šargarepa sa tostom, čaj od đumbira.

Ovaj sedmodnevni plan ishrane prilično je restriktivan, ali donosi rezultat i delotvoran je kod dijareja koju prate učestale sluzave stolice. Sada kada znamo kako zaustaviti proliv ishranom, te koje nam namirnice štete, proces ozdravljenja probavnog trakta može biti i puno kraći.

Sponzorisani linkovi:
f