Feature post image

karcinom dojke simptomi raka dojke

karcinom dojke simptomi raka dojke

Karcinom dojke ukoliko se dijagnostikuje i otkrije na vreme potpuno je izlečiv.Rak dojke najčešći je maligni tumor od kog obolevaju žene, a svake godine otkrije se 4.000 novo obolelih slučajeva u Srbiji.Rano otkriven karcinom dojke  podrazumeva i visok procenat uspešnog lečenja, uprkos toj činjenici u Srbiji čak 1.600 žena godišnje umre od posledica ovog malignog oboljenja koje se retko javlja pre 20. godine života, a najučestalije je od 50.do 70. godine.

PREVENCIJA RAKA DOJKE

Masovnom obolevanju od ove zloćudne bolesti doprinose slaba informisanost pacijentkinja, nedovoljna zdravstvena prosvećenost,ali i neredovni pregledi.Kada je reč o faktorima rizika, najviše pažnje treba posvetiti genetskim predispozicijama, jer su većoj opasnosti izložene žene koje u porodici imaju zabeležen karcinom dojke.Najbolja prevencija raka dojke je dakle dobra informisanost.

RAK DOJKE UZROCI

Uzroci karcinoma dojke nisu poznati,ali istraživanja pokazuju da statistički češće obolevaju žene nosioci patoloških gena raka dojke – BRCA1 i BRCA2.Mutacije gena BRCA1 ujedno povećavaju i rizik od raka jajnika.Utvrđeno je, takođe, da se rizik od raka dojke povećava ukoliko je žena imala prvu menstruaciju pre 12. godine, a u menopauzu ušla pre 50, nije rađala ili je rodila posle 30. godine. Statistike pokazuju da je karcinom dojke češći kod osoba kod kojih je prilikom biopsije dojke otkriven poremećaj normalnih struktura ćelija.

RAK DOJKE KOD MUŠKARACA

Ne treba zaboraviti da karcinom dojke može da se javi i kod muškaraca , ali se kod žena javlja čak sto puta češće.

KARCINOM DOJKE STADIJUMI

Dojku čini žlezdano tkivo koje se sastoji od mlečnih žlezda i kanala, kao i masnog i vezivnog tkiva. Karcinom dojke najčešće zahvata upravo žlezdano tkivo.Češće u gornjem spoljnom kvadrantu i širi se prema pazusnoj jami. Kako raste,tumor dojke napada i uništava okolna zdrava tkiva. U kasnijim stadijumima bolesti kancerozne ćelije obično se odvajaju od tumora i, putujući krvlju i limfom, dospevaju do drugih delova tela. Metastaze najčešće zahvataju pluća, jetru, kosti i mozak, a posebno su ugrožene endokrine žlezde – jajnici i nadbubrežna žlezda.

SIMPTOMI RAKA DOJKE

U ranim stadijumima karcinom dojke je bezbolan, a rak dojke simptomi na koje treba obratiti pažnju jesu kvržica na dojci ili otvrdnuća u dojci, deformacije i izbočine, crvenilo, udubljenja na koži i promene oko bradavica.

karcinom_dojke_simptomi

KARCINOM DOJKE SIMPTOMI

Veoma čest simptom je su  pojava vodenastog, gnojnog ili sukrvičasttog  iscedka iz bradavice.Potrebno je čak šest godina da bi promena prečnika jednog centimetra u tkivu dojke prerasla u karcinom, što znači da redovna kontrola spašava život.

KARCINOM DOJKE FAZE

Na osnovu mikroskopske građe rak dojke se može klasifikovati u dve grupe. Prva se naziva karcinom dojke „in situ“ i podrazumeva da se abnormalni rast ćelija zadržava unutar mlečnih kanala. Ovakav tumor dojke niju zahvatio okolno tkivo niti je metastazirao  u druge organe, ali s vremenom mogu preći u invazivni karcinom koji se širi van dojke te putem krvi i limfe može zahvatiti i druge organe.

KARCINOM DOJKE VRSTE

Onkolozi razlikuju tri klinička oblika karcinoma dojke:

  • Rani karcinom – tumorsko tkivo je ograničeno na dojku i pazušne limfne žlezde i bez problema se može odstraniti operacijom.
  • Lokalno uznapredovali karcinom dojke -nema metastaza u drugim organima, ali je operacija teško izvodljiva ili nemoguća zbog veličine tumora, a usled toga stoje zahvaćeno veliko područje zida grudnog koša.
  • Metastatski rak dojke uključuje širenje tumorskog tkiva (metastaza) u druge delove organizma.

KAKO PREPOZNATI RAK DOJKE

Pri dijagnostici raka dojke prva metoda svakako je palpatorni pregled grudi (opipavanje rukom).

MAMOGRAFIJA DOJKE

Mamografija dojki je veoma pouzdan dijagnostički postupak (otkriva karcinom dojke  u 85% sluičajeva) i zdrave žene od 45. do 70. godine života trebalo bi da se podvrgavaju takvom pregledu svake dve godine. Nekada mamografijom nije moguće utvrditi o kakvoj se promeni radi, pa se uključuje i ultrazvučni pregled, naročito kod mlađih žena,jer njihove dojke obiluju žlezdanim tkivom koje nije pogodno za mamografski pregled.Treba napomenuti da je korist od mamografskog zračenja mnogo veća nego potencijalna opasnost od zračenja aparata.Znatno rede, u dijagnostici raka dojke koriste se skener, magnetna rezonanca ili scintigrafija. Potvrdu i dijagnozu raka dojke može dati samo patohistološki pregled isečka tkiva.

RAK DOJKE LECENJE

Hirurški se može odstraniti samo oboleli deo (poštedna operacija) ili, ako je bolest uznapredovala – kompletna dojka – mastektomija dojke. Nakon intervencije i analize odstranjenog tumorskog tkiva,stručni konzilijum procenjuje značaj pojedinačnih prognostičkih faktora i određuje terapiju zračenjem i medikamentima. Kako nije moguće utvrditi da li u organizmu postoje zaostale pojedinačne tumorske ćelije, preporučuje se takozvana adjuvenantna terapija citostaticima ili hormonima. Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije i poštedne operacije ima vrlo veliki uticaj na psihičko stanje i oporavak bolesnice. Izvodi za vreme hirurškog zahvata (mastektomije ili poštedne operacije) ili naknadno ugradnjom implantata ili mišićno-kožnog režnja.

KARCINOM DOJKE PROGNOZA

Vrlo je teško sa sigurnošću prognozirati da li će doći do takozvanog relapsa ponovne pojave tumorskog tkiva, ili pak metastaza, što se može desiti posle više meseci ili čak godina.

SAMOPREGLED DOJKE

Za karcinom dojke neizostavan deo prevencije  je svakako samopregled dojke,kojem žena treba da se podvrgava jednom mesečno, nakon prestanka menstruacije, a ako nema ciklus, u pravilnim intervalima koje sama određuje.

IMUNOTERAPIJA

Imunoterapija ili biološka terapija obnavlja, stimuliše ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunološkog sistema. Jedan od poznatijih oblika ove metode lečenja malignih oboljenja jeste primena citokina, belančevina koje blokiraju rast tumorskih ćelija, a pritom podstiču aktivnost imunoloških ćelija. Drugi oblik imunoterapije jeste upotreba takozvanih monoklonalnih antitela koja se vezuju za specifične antigene tumorskih ćelija i tako zaustavljaju rast tumora. Povezani tekstovi:ishranom protiv raka , rak limfnih čvorova

karcinom dojke simptomi raka dojke

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Manja
06/03/2016 02:58

Zdravo,imam jedno pitanje kad opipavam dojke unutra osecam kao male cvorice mali kada pipnem me i boli,da li su to mlecne zlezde?ili bi trebala ici kod lekara.

dijeta.info
07/03/2016 07:57

Poštovana, javite se vašem lekaru

AIDA
18/07/2016 13:19

POSTOVANI MOLIM ZA POJASNJENJE ZAPRAVO RADI O OSOBI 36 GOD KOJA SE PORODILA PRE 3 IPO GOD.ZBOG NEKIH KOMPLIKACIJA U TRUDNOCI BEBU JE HRANILA IZMUZAVANJEM MLEKA KOJE JE RADILA ELEKTRICNOM PUMPOM TO JE TRAJALO OKO GODINU DANA.U FEBRUARU MESECU OVE GOD RADILA JE RUTINSKI GINEKOLOSKI PREGLED I PALPACIJU DOJKI SVE JE BILO U REDU.DA BI SADA NEGDE NA SREDINI CIKLUSA OSETILA TUPO PROBADANJE U DESNOJ DOJCI SA DONJE STRANE DOJKE I OSETILA NEKU "PROMENU".ULTRA ZVUK POKAZUJE NEKE PROMENE ZA KOJE DR MISLI DA SU 50 -50%MALIGNE A NA MAMOGRAFU SE NE VIDI NISTA.UZETA JE PUNKCIJA I BIOPSIJA.PRI UZIMANJU BIOPSIJE DR JE REKAO DA JE TA "PROMENA VELICINE OKO 8CM"MOLIM DA MI MALO POJASNITE...DA LI JE MOGUCE DA NEKO IMA CARCINOM TE VELICINE DO SADA NISTA NIJE OSETILA I KAKVE SU PROGNOZE???HVALA VAM VELIKA..ZABRINUTA I ZBUNJENJA???

f