Feature post image

Šta je katarakta oka i kako se leči

Katarakta oka simptomi i prirodno lečenje

Katarakta oka ili siva mrena jeste oboljenje s kojim se suočava svaki drugi čovek stariji od 65 godina. Smatra se vodećim uzrokom slepila u svetu i veoma lako se dijagnostikuje oftamološkim pregledom.

Ovo oboljenje predstavlja zamućenje očnog sočiva, čime se remeti i slabi funkcija vida. Počinje sa postepenim zamućenjem, a dovodi i do privremenog slepila. Katarakta na jednom oku je dosta retka pojava, obično se odmah javlja na oba, ali ima različit tok napredovanja.

Jedini lek za sivu mrenu koji zvanična medicina ima jeste hirurška intervencija – operacija katarakte. Srećom postoji i čitav niz prirodnih preparata koji i te kako mogu pomoći u olakšavanju tegoba.

Siva mrena simptomi katarakte u ranoj fazi

Kada je u pitanju katarakta, simptomi su lako uočljivi i ne predstavljaju veći problem za dijagnostiku. Rutinski pregled u oftamološkoj ambulanti je često sasvim dovoljan. U početnom stadijumu vid je zamućen i osoba ima utisak kao da sve vreme gleda kroz prljavo staklo.

Tokom napredovanja bolesti javljaju se i drugi znaci, poput zableštenja usled jakog sunca ili izvora svetlosti. Vid postaje nejasan, javljaju se duple slike na jednom oku. Dolazi do promene percepcije boja (one su blede i nejasnije), kao i otežanog gledanja pri slabijem svetlu i noću. Čestih promena dioptrije na naočarima.

Katarakta oka znatno otežava normalan životni tok, remeti svakodnevne aktivnosti, zamara i budi osećaj nesigurnosti. Često izaziva i mukotrpne glavobolje. Čitanje, vožnja, naročito noćna, bavljenje sportom i mnoge druge aktivnosti osobi s sivom mrenom postaju veoma naporne.

Bolest starije populacije

Iskustvo pokazuje kako se svako prirodno sočivo s vremenom dodatno zamućuje i tako gubi svoju prvobitnu providnost. To je svakako rezultat starenja, odnosno usporavanja i promene usled metaboličkih procesa u organizmu.

Uzrok pojave katarakte mogu biti i povrede, prethodne operacije na oku, ultraljubičasto zračenje, kao i šećerna bolest.

Dugotrajna upotreba nekih lekova, kao što su kortikosteroidi takođe se smatra za značajan riziko-faktor. Iako je najčešća među starijom populacijom, može se javiti i kod dece pa čak i katarakta kod beba.

katarakta oka simptomi

Kada je operacija katarakte neophodna

Ukoliko smanjena vidna oštrina značajno ometa vaše svakodnevne aktivnosti operacija katarakte je neophodna. Preporuku za hiruršku intervenciju može vam dati isključivo oftamolog nakon postavljene dijagnoze. Pregledaju se detaljno oba oka uz širenje zenica i obaveznim ultrazvukom.

Ako je vidna oštrina redukovana na 0.7 takve osobe imaju problem sa osećajem za boje i teže se kreću. Neretko dolazi i do povređivanja prilikom penjanja i spuštanja niz stepenice, te se ozbiljno razmatra mogućnost za operativni zahvat.

Priprema pred hiruršku intervenciju

Ukoliko se katarakta oka operiše, pred samu intervenciju neophodna je priprema svakog pacijenta ponaosob. Obavezno se radi EKG, analiza mokraće i krvi i svi drugi neophodni pregledi koje zahteva vaš lekar.

Koliko traje operacija katarakte?

Hirurška intervencija nije bolna i kratko traje – svega desetak minuta. Pacijent je smešten udobno na fotelji i ne oseća nikakve bolove. Pravi se mali rez koji u većini slučajeva nije potrebno ušiti, sem u slučaju dijagnostikovanog astigmatizma. Nakon operacije oboleli se odmara narednih pola časa, nakon čega se otpušta kući.

Oporavak nakon operacije

Kada je u pitanju katarakta postoperativni tok kod većine obolelih protiče u najboljem redu. Poboljšanja su vidljiva već 24 časa nakon hirurške intervencije.

Za celokupan oporavak podrazumeva se vremenski period od 7 dana. Tada je i rizik za nastanak bilo kakvih komplikacija značajno smanjen. Naime, one su danas izuzetno retke, javljaju se u manje 1 posto slučajeva.

Cena tretmana u Srbiji

Kada je u pitanju katarakta cena operacije na privatnim klinikama se kreće oko 1200 eura po jednom oku. Nešto povoljniji uslovi su na VMA. Ipak, vojno medicinska akademija prednost daje vojnim obveznicima, mada na preglede i hirurške intervencije mogu ići i civilna lica.

Katarakta lečenje bez operacije prirodnim putem

Kako bi se izbegla operacija katarakte sa prirodnom terapijom treba se krenuti na vreme. Postoji pregršt odličnih alternativnih lekova koji donose poboljšanje. Obloge i biljne kapi, ukoliko se primenjuju više puta u toku dana, mogu dati odlične rezultate. Samo treba biti uporan.

Ako vam je katarakta oka već dijagnostikovana pre primene bilo kog prirodnog leka obavezno se posavetujte sa oftamologom.

Med i propolis su izvanredna kombinacija

Pomešajte kvalitetan domaći med i propolis koji ste kupili u apoteci a koji je namenjen deci u odnosu 1:1. Uspite u flašicu iz koje rastvor možete sipati kao kapi. Sipajte dve kapi u oči triput na dan. Čuvajte u frižideru tri dana, a onda napravite novu mešavinu.

Čaj od nevena za spoljašnju i unutrašnju upotrebu

Skuvajte nevenov čaj tako što ćete 3 kašike cveta preliti s pola litra vrele vode. Ostavite neka odstoji dva sata. Procedite i pijte pola šolje četiri puta dnevno, a paralelno napitak koristite i za ispiranje očiju.

Lekovita aloja je spas za oči 

Ako imate aloju u saksiji (staru najmanje tri godine), iskoristite njen sveže isceđen sok i nakapajte u oči. Po nekoliko kapi u oba oka. Možete napraviti i mešavinu sa jednakim delovima soka od aloje, meda i destilovane vode. Najbolja mera nek vam bude jedna kafena kašičica.

Ukoliko su simptomi katarakte i u vašem slučaju prisutni, stavljajte nekoliko kapi više puta dnevno.

Obloge od peršuna kao prirodni lek

Katarakta oka uspešno se može lečiti i pomoću biljnih obloga, koje će svakako ublažiti tegobe. Peršunove obloge primenju se već vekovima u našoj narodnoj medicini za većinu očnih bolesti.

Operite 6 do 8 listova svežeg peršunovog lišća pa stavite na oči i vežite gazom. Ostavite neka obloga stoji tokom cele noći. Ujutru, u zamračenoj prostoriji, skinite zavoj i umijte se vodom u koju je isceđen limunov sok. Ponavljajte svakodnevno do postizanja željenog rezultata.

Obloge od kima

Semenke kima uspite u lanenu vrećicu, prokuvajte, ohladite pa stavite na oči pred odlazak na spavanje. Ostavite neka deluje tokom cele noći.

Oblozi sa tri moćne biljke

Napravite mešavinu sa jednakim delovima lista čička, bokvice i majke i maćehe. Jednu kašiku toga prelijte sa 2 deci proključale vode i ostavite poklopljeno dok se ne prohladi. Procedite, natopite tupfere ili komadiće gaze i privijte na oči. Držite najmanje pola sata, povremeno kvaseći.

Poljska preslica protiv sive mrene

Iseckajte 30 g osušene poljske preslice i pomešajte sa 10 g sveže mlade koprive. 10 grama te mešavine prelijte šoljom ključale vode i kuvajte tri minuta na tihoj vatri. Procedite i ohladite. Uzimajte 100 ml pre obroka između 14 i 21 dan.

Zeleni čaj ublažava tegobe

Ako vam katarakta na oku zadaje muke, isprobajte i naredni recept sa zelenim čajem.

Pijte po tri šolje napitka dnevno i slobodno stavljajte blage obloge na oči. Držite ih desetak minuta, a praktikujte ih triput tokom dana.

Siva mrena alternativno lečenje

Hirurška intervencija na očima nekima će zvučati zastrašujuće, pa čak i kad je katarakta oka u pitanju. Ova operacija je brza i laka, ali ipak mnogi bi je izbegli. Ukoliko ona nije neophodna,primenite neke od popularnih prirodnih lekova, ali uz obavezno savetovanje sa oftamologom.

Kombinacija jabuka sa medom

Izdubite jabuku tako da jedna strana ostane zatvorena pa sipajte u nju kvalitetan domaći med i zatvorite je izvađenim „čepom“! Ostavite neka odstoji dva dana. Dobijeni sok preručite u bočicu s kapaljkom i dva puta dnevno sipajte po dve kapi u oči.

Jaje i med eliminišu sivu mrenu

Kokošje jaje kuvajte pola sata, a zatim ga ogulite tako da belance ostane celo. Presecite ga na pola, izvadite žumance, a belance postavite tako da u njega možete sipati med. Ostavite nek stoji jedan dan. Dobijenu tećnost uspite u posudicu s kapaljkom i čuvajte u frižideru. Dvaput na dan sipajte po kap-dve u oba oka.

Pijte domaći sok od šargarepe i endivije

Četiri čaše šargarepinog soka pomešajte s čašom sveže ceđenog soka od salate endivije. Dodajte im trećinu čaše sveže isceđenog soka od lišća peršuna. Sok čuvajte u frižideru i uzimajte pola čaše pre jela, tri-četiri puta tokom dana.

Prirodne kapi protiv katarakte

Jednostavan lek za kataraktu možete napraviti tako što ćete iscediti sok iz crnog luka i pomešati ga s destilovanom vodom. Pravi se razmera 1:1.

Nakapajte par kapi u oba oka tri-četiri puta dnevno. Nakon primene gotovo sugurno će vam zasuziti oči, ne sekirajte se to je sasvim normalno.

Efekat se može pojačati ako se sa sokom od luka pomeša sok od listova maslačka:

Uberu se svezi listovi, dobro se operu, a zatim se iz njih iscedi sok i pomeša se sa lukovim sokom. Sipajte ovako dobijene kapi protiv katarakte triput na dan u oči.

Nakon 45 minuta, možete sipati i kapi od meda i propolisa ili u kombinaciji sa vodom. Rezultati se očekuju već sledeće sedmice, a tretman možete ponavljati mesec dana.

Tri moćna čajna napitka

Katarakta oka može se lečiti i pomoću proverenih čajnih mešavina. Pripremili smo vam tri recepta:

  1. Pomešajte po 1 kašiku lista ranjenika, lista i cveta kičice sa 2 kašike cveta vidička. Sve to prelijte sa 4 dl ključale vode i ostavite poklopljeno neka odstoji dva sata. Procedite i stavljajte obloge triput dnevno, držeći ih po pola sata. Takođe, u oči sipajte po jednu kašičicu ovog čaja tri puta na dan i tako držite pet minuta. Primenjujte deset dana.
  2. Napravite mešavinu sa 1 kašikom lista bokvice, lista pelina i 2 kašike cveta različka. Pripremite i koristite kao u prethodnom receptu.
  3. Sastavite po 1 kašiku lista čička i lista i cveta podbela i 2 kašike lista ranjenika. Pripremite i praktikujte isto kao u prethodna dva slučaja.

Nadamo se da ste saznali šta je katarakta oka, te kako se ista leči. Preporučujemo vam još jedan koristan članak: kako izoštriti vid na daljinu.

Sponzorisani linkovi:
f