Feature post image

Kegelove vežbe kako se rade za žene i muškarce

Mišići karlice sa godinama slabe. Razlozi za to su različiti. Nakon trudnoće i porođaja, menopauze ili usled prekomerne težine muskulatura unutar vagine se isteže i opušta. Ova nemila pojava može čak narušiti vaš seksualni život i otežati postizanje orgazma. Kegelove vežbe za žene su odlično rešenje za sve ove probleme. Njihova prednost je što se relativno lako izvode, a mogu se raditi ama baš svugde.

Dosadno vam je dok čekate red u prodavnici ili stojite duže vreme za šalterom? Za to vreme možete raditi nešto korisno. Uradite seriju karličnih vežbi i nećete osećati da je to vreme prošlo uzalud.

U nastavku teksta otkrijte zašto bi svaka žena, a i muškarac trebali praktikovati Kegelove vežbe za zdravlje. A koliko i kako se one pravilno izvode.

Saznajte na koji način pravilno locirati mišić koji treba naizmenično stiskati i opuštati i koliko često trebate ponavljati ove kontrakcije. Ako dosad niste čuli za kegelove kuglice, podelićemo sa vama čemu one služe, zato ostanite sa nama…

Šta su Kegelove vežbe za žene i muškarce?

Kegelove vežbe su vežbe za vaginalne mišiće koje pomažu ženama i muškarcima da ojačaju karlično dno. One se posebno preporučuju nakon porođaja i usled zdravstvenih problema kao što je recimo urinarna inkontinencija (nekontrolisano mokrenje).

U menopauzi su ove vežbe isto tako savršeno rešenje, jer sprečavaju spuštanje materice i bešike. A nije na odmet znati kako one mogu uveliko poboljšati seksualni život kod oba pola.

Kegelova metoda se sastoji u stiskanju pubokoksigealnog mišića po tri, četiri sekunde nakon čega sledi pauza od 3 sekunde. Kasnije, kad malo ojačate pokušajte stiskanje zadržati i duže. Isti mišić kontroliše i pražnjenje mokraćne bešike, a zovu ga još i ljubavni mišić.

Ko se prvi setio da promoviše treninge vaginalnih mišića?

Ove čuvene vežbe osmislio je ginekolog dr. Arnold Kegel (1894-1981). On je primetio da su problemi kao što su inkontinencija, seksualna disfunkcija i prolaps materice usko povezani sa slabošću mišića vagine. Poznati inovator je izmislio uređaj koji je nazvan Kegelov perineometar (vaginalni manometar). On služi za merenje jačine, odnosno snage mišića donjeg dela karlice (pelvic floor muscles).

Snažni mišići karličnog dna sprečavaju mnoštvo zdravstvenih problema

 Urolog će vam preporučiti ove vežbe za bešiku

Ako imate problema sa bešikom i muči vas nevoljno mokrenje, definitivno morate ojačati svoje karlične mišiće. Na taj način stiče se i veća otpornost na urinarne infekcije. Kegelove vežbe za inkontinenciju će sprečiti i njen prolaps (ispadanje).

Ovim vežbama poboljšava se dotok krvi u karlicu i mišićni tonus vagine. Isto tako one pomažu i kod hemoroida, a ukoliko ih redovno praktikujete sprečiće i prolaps materice.

I muškarci ih moraju obavezno isprobati

Kod muškaraca Kegelove vežbe za jačanje prostate su savršeno sredstvo. One će pozitivno uticati i na pravilno funkcionisanje creva i rad bešike. Nije na odmet napomenuti kako će ovaj vid rekreacije podići i seksualni potencijal kod osoba muškog pola.

Erektilna disfunkcija i prerana ejakulacija postaće prošlost uz ove treninge protiv karličnog slabljenja. A i intenzitet erekcije će zasigurno biti veći.

Kada je pubokoksigealni mišić jači i mušku orgazam će biti snažniji?

Menopauza nije bauk uz Kegelove vežbe za žene

Klimaks je period kada dolazi do hormonskog disbalansa i tada se dešavaju mnoge promene u telu  žene. Čest propratni sindrom je suvoća vagine, ali i slabljenje njenih mišića pa i onih karličnog dna. Ukoliko žena redovno praktikuje stiskanje i opuštanje muskulature karličnog dna održaće njen mladalački tonus.

Kako pravilno raditi Kegelove vežbe za žene i muškarce

Kao prvo morate u svesti locirati mišić koji trebate stezati. Jako je lako promašiti ga ukoliko nemate bilo kakvu teorijsku podlogu. Iz samog naziva vežbi sigurno nije lako zaključiti šta stezati i opuštati i na šta je to taj Kegel mislio, zar ne? Šalu na stranu, evo kako se pravilno izvode Kegelove vežbe…

  1. Počnite tako što ćete prilikom mokrenja pokušati prekinuti mlaz mokraće.
  2. Kontrolišite postupak tako što ćete čas prekidati, čas ispuštati mlaz. Osećate li koji to mišić stežete? Da, to je taj čuveni pubokoksigealni mišić koji trebate osnažiti.
  3. Stisnite ga na 3, 4 sekunde, pa na tri opustite. Ostatak tela treba mirovati, posebno trbuh. Vremenom, kada osetite da ste spremni pojačajte napor i stiskanje produžite na 10 sekundi.
  4. E sad koliko često treba praktikovati Kegelove vežbe za vaginu? Ponavljanja vršite bar dvadeset puta dnevno, ne morate sve obaviti u kontinuitetu. Podelite vežbe ako hoćete i na tri serije, ujutru, popodne i uveče.

(napomena: pre izvođenja vežbi obavezno ispraznite bešiku)

Dr. Kegel je savetovao ženama koje prvi put rade ovu vežbu da stave dva prsta u vaginu, te pokušaju stezati mišiće rodnice. Na taj način osetićete da li je ispravno izvodite. Druga ruka se obavezno stavlja na dno stomaka kako bi se osetilo je li on mekan i opušten kao što treba biti. Stomačni mišići i mišići anusa trebaju u potpunosti biti opušteni.

Kegelove vežbe za muškarce čine čuda za seksualni život

Isto kao i za žene i za muškarce ove vežbe su jako korisne. Naročito za osobe koje muče problemi sa erekcijom ili naprosto ne mogu zadivoljiti svoju partnerku zbog prerane ejakulacije. Ili sa druge strane nisu dovoljno izdržljivi, pa partnerka ostaje nezadovoljna.

Da, višestruki orgazmi kod muškaraca su i te kako mogući…

Kada muškarac doživi orgazam, a čak i ako ga ne doživi počinje proces ejakulacije, odnosno izbacivanje sperme iz muškog polnog organa. U toku tog procesa dolazi do grčenja mišića karličnog dna. Pubokosigealni mišić se kontrahuje spontano i izbacuje semenu tečnost.

Da bi se odložio ovaj finalni čin, odnosno snošaj muškarac mora ojačati svoje karlično dno. Njegov cilj je da dovoljno stegne tzv. sfinkter (on steže mokraćnu cev) kako sperma ne bi napustila prostatični predeo uretre. Na taj način odlaže se izbacivanje semene tečnosti i produžava se seksualni odnos.

Napomena: odlaganje ejakulacije se ne savetuje osobama koje imaju problema sa prostatom.

Ove vežbe bi trebale raditi i osobe jačeg pola koje nemaju nikakve probleme, ali koje žele poboljšati kvalitet seksualnog života.

Kegelove vežbe za muškarce se izvode na isti način kao kod osoba nežnijeg pola.

Pitate se kako znati koji je pravi mišić koji trebate stiskati? Kod muškaraca mišići karličnog dna se nalaze na mestu gde se spajaju penis i dno abdomena. Lociraćete ga isto kao i žene, kroz postupak zaustavljanja mlaza mokraće.

Ponavljajte postupak stiskanja pubokoksigealnog mišića po par sekundi, nekoliko puta dnevno. Kao što smo već napomenuli, ovi treninzi pomoći će i jačanju vaše bešike i unaprediti zdravlje prostate.

Vagina je kao svaki mišić – treba joj trening

Zvučaće Vam možda pomalo smešno, no ona kao i svaki drugi deo tela treba da se bilduje. Zašto bi bilo važnije imati čvrste trbušnjake a slabe vaginalne mišiće? Možemo čak reći da će nam ovi drugi doneti više satisfakcije, ako nas razumete…

Jeste li znali da reč vagina u grubom prevodu znači držač mača ili korice mača?

Postoje pripadnice lepšeg pola koje se kunu da će vam ove vežbe pomoći u postizanju višestrukih orgazama. Ima logike zar ne? Ali vi im nemojte verovati, već konačno isprobajte i odlučite same.

Setite se samo rečenice iz popularnog serijala Sex&TheCity i famozne Samante.  Ja svoje Kegelove vežbe radim upravo sada…i shvatićete zašto su one na tako dobrom glasu!

kegelove vežbe za vaginu

Ovo je malo škakljiva tema ali zamislite ove vežbe možete raditi i sa svojim partnerom. Prilikom seksualnog odnosa pokušajte mišićima rodnice stisnuti partnerov penis. On se sigurno neće buniti, a vi ćete pritom uraditi svoju dnevnu kvotu vežbi. Da ne pominjemo ostale prednosti ovog vida zabave.

Kegelove vežbe za vaginu sa supružnikom možete raditi i uz malu pomoć japanskih kuglica ili drugih pomagala. Na ovaj način možete samo još dodatno podići temperaturu u vašoj spavaćoj sobi.

Uža vagina je svakoj ženi na spisku želja

Nijedna pripadnica ženskog pola ne želi mlitave mišiće ni na jednom delu svoga tela, a posebno tamo dole. Zato preduzmite sve da do toga ne dođe.

Jeste znali da na tržištu postoji i krema za učvršćivanje vaginalnih mišića? Neke čak nose naziv i Ponovo 18 i promovišu povraćaj nevinosti, tj. devičanstva.

Jeste li čuli za erotske kuglice?

Na tržištu postoje i japanske kuglice (nazivaju ih još i kegelove kuglice). Ako ne volite zalaziti u sexy shopove ili vam je to neprijatno znajte da kegelove loptice možete kupiti i online. Cena je otprilike 3000-10000 dinara za one kvalitetnije, ali postoje i jeftinije varijante.

Taoisti su koristili sličnu tehniku

U vaginu se stavljaju mali tegići koje ona treba da drži stežući pubokoksigealni mišić. Počinje se od najlakše težine, pa se ona povećava. Na ove tzv. ljubavne kuglice je poželjno naneti prvo lubrikant pa ih onda koristiti. Stavite ih u unutrašnjost vagine i stiskajte kuglice, na ovaj način mnogo ćete lakše obavljati svoje kegelsice.

Kako postići orgazam po Kegelu?

Većina žena glumi orgazam i to je naučno potvrđeno. Samo četvrtina seksualno aktivne ženske populacije uspešno doživljava vrhunac. Naravno, problem može biti kako fizičke tako i psihičke prirode. Kao prvo morate se skroz opustiti, šanse za uspeh su jako male ako ste nervozni ili pod stresom.

Dakle, kao prvo opustite se…

Zatim odradite svoje Kegelove vežbe za vaginu i ojačajte svoje mišiće. Podsvesno ćete zagolicati same sebi maštu i podići samopouzdanje. Imaćete osećaj kao da držite situaciju pod kontrolom. Nije loša priprema za romantično druženje zar ne?

Predložite partneru da vam se pridruži u ovoj akrobaciji. Malo pomoći nije na odmet. Erotska masaža i čaša vina opustiće dodatno vaša tela i izoštriti čula. Objasnite partneru koji je cilj ove vežbe i predočite mu njegovu ulogu u priči. Verujte nam na reč, ova mala predigra zasigurno će imati srećan svršetak.

Kegelove vežbe za orgazam nisu samo igra, one imaju i svoje medicinsko objašnjenje. Veća prokrvljenost u donjem delu tela zasigurno će doprineti kvalitetnijem seksualnom činu. A  jači vaginalni mišići doprineće boljoj kontroli samog čina od strane žene. Takođe, muškarac će intenzivnije osećati samo prodiranje u vaginu.

Kegelova metoda u trudnoći i nakon porođaja sme li se izvoditi

U toku porođaja beba putuje kroz porođajni kanal. Tom prilikom vagina se rasteže koliko je to potrebno da bi ona bezbedno našla svoj put do spoljnog sveta. Nekada je, nažalost, potrebna i epiziotomija da bi bebina glava izašla napolje. Porođaj neminovno menja žensku fizionomiju. Kegelovi mišići se opuštaju i nisu više snažni kao pre.

Kegelove vežbe u trudnoći, kao i kontrakcije vaginalnih mišića su potpuno bezbedne. One čak pomažu u pripremama za porođaj. Lekari tvrde kako ih je poželjno raditi u drugom stanju, pa će i sam porođaj lakše proteći. Žena ima veću kontrolu nam porođajem ukoliko ima jače pubične mišiće.

Telu žene je potrebnobar šest meseci da se vrati u stanje pre porođaja, a ove karlični pokreti mogu samo pomoći u tom procesu. Kegelove vežbe posle porođaja možete raditi već nakon nekoliko sati. Potpuno su bezbedne ako se pravilno rade.

Pozitivna iskustva osoba svih starosnih doba

Kada su posredi Kegelove vežbe iskustva su skoro uvek pozitivna, čak štaviše negativni komentari su dosta retki.

Teta Emilija iz Bačkog Monoštora otkrila je ove vežbe tek u poznijim godinama…

Imam 76  godina i u poslednje vreme se zbog različitih zdravstvenih problema slabo krećem. Sve to je dovelo do novih problema. Počela sam se dosta gojiti, a usled svega toga spustila mi se i bešika. Nevoljno oticanje mokraće je postalo prava muka. Urolog mi je preporučio Kegelove vežbe za bešiku i uz njih obaveznu fiskulturu za donji deo tela koju mogu raditi i ležeći. Od kada se pridržavam ovog režima evo već skoro mesec dana stanje se dosta poboljšalo.

Ove vežbe naročito se preporučuju ženama posle porođaja…

Kao i mnoge žene nakon porođaja muku sam mučila da ponovo vratim svoje telo u formu. Porodila sam se u Americi gde je program postnatalne nege dosta dobar. On obuhvata i savetovanja što je odlično, jer se susrećemo sa potpuno novom situacijom u životu. Zahvaljujući patronažnoj sestri čula sam da su Kegelove vežbe za opuštenu vaginu savršene za vraćanje mišića karličnog dna u prethodno stanje. Prezadovoljna sam rezultatima, u jako kratkom periodu moje telo se vratilo na staro.

Jadranka (35)

Pre dve godine imala sam vaginalni porođaj i otada imam problema sa spuštenom bešikom. Doktor mi je preporučio da radim Kegelove vežbe za žene. Već mesec dana ih praktikujem i mogu reći kako su mi baš dosta pomogle. Nevoljno oticanje urina i otežano mokrenje postali su prošlost. A i odnosi sa partnerom su mnogo kvalitetniji. Imam super pozitivna iskustva sa vežbama.

Jovana (32)

Ne postoji ni jedan razlog da ne radite Kegelsice, zar ne?

Užurban tempo života i brojne obaveze ostavljaju nam jako malo vremena da se posvetimo sebi i svome zdravlju. Oni savesniji uplatiće sebi teretanu ili svakodnevno upražnjavati jogu ili duže šetnje. Benefit u ovom slučaju nije samo zdravlje već i fizički izgled. Ali svi mi pomalo zaboravljamo da treba osnažiti i neke ne toliko popularne grupe mišića, a koje su i te kako važne.

Kegelove vežbe za vaginu su od izuzetnog značaja za urogenitalno zdravlje. Pored toga one utiču i na seksualno zadovoljstvo i definitivno su nešto što ne smete zanemariti. Toliko su jednostavne, a možete ih raditi dok ispijate kafu u obližnjem kafiću ili čak dok telefonirate. Stoga, ne postoji razlog za lenjost.

savršene vežbe za vaginalne mišiće

Počnite sa svojim vaginalnim treninzima već sada dok čitate ovaj tekst. Kako praktično zar ne?

Ne znamo ni kako zaključiti ovu priču bez pritajenog osmeha na licu…Bilo da ih radite iz zdravstvenih razloga ili radi kvalitetnijeg seksualnog života one su nezamenljiv trening. Ovo je jednostavan, brz i praktičan način da učinite sebe zadovoljnijom i srećnom ženom. A to će vam potrvrditi i vaš ginekolog, a sasvim sigurno i supružnik.

Ukoliko vas je zainteresovao ovaj članak pročitajte i onaj koji obuhvata sve informacije koje se tiču nekontrolisanog mokrenja

f