Feature post image

Metalni ukus u ustima simptomi i lečenje

Metalni ukus u ustima zašto se javlja

Metalni ukus u ustima je pojava koja se može često manifestovati, a svakako je ne treba ignorisati. Ona je poznata i pod nazivom disgeuzija i stvara osećaj gorčine u usnoj duplji. Češće se javlja kod žena, naročito trudnica, jer u tom periodu nivo estrogena značajno varira.

U drugim slučajevima kada je prisutna, ona može biti indikator prisutnosti nekih ozbiljnijih oboljenja i alergija. Iako ne bi trebali paničiti, savetuje se da, čim osetite ovu pojavu, konsultujete lekara. U nastavku ćemo vam reći više o tome šta uzrokuje ovaj gorak ukus metala u ustima. Saznajte kada se javlja najčešće, te i kako ga ukloniti.

Šta uzrokuje metalan ukus u ustima

Disgeuzija zapravo predstavlja bilo kakvu promenu u usnoj duplji kada je čulo ukusa u pitanju. Ipak, najčešće se odnosi na ovaj tip koji je i u najvećoj meri zastupljen kod ljudi.

Ono šta uzrokuje metalni ukus u ustima može imati svoj koren u lošoj oralnoj higijeni. Uz to uzročnici su i oboljenja sinusa i druge ozbiljnijije bolesti. Problem nastaje i usled variranja nivoa hormona u telu, kao i ukoliko uzimate određene vrste lekova.

Obično se za nju veže gingivitis, odnosno upala desni. Tada dolazi do krvarenja, a pošto se tom prilikom ispušta gvožđe, nesumnjivo je kako ćete osetiti ukus metala u ustima. Stoga je veoma važno održavanje oralne higijene i redovan odlazak kod zubara. Ukoliko pak nosite metalnu protezu, najverovatnije ćete osetiti ovu pojavu, pa u tom slučaju ne morate brinuti.

Pored toga, ono šta može uzrokovati kiselost u ustima jesu problemi sa sinusima. Pošto su nosni kanali povezani sa usnom dupljom, često se sekret iz njih sliva ka grlu.

Pojava raznih infekcija respiratornih organa svakako će za posledicu imati gorak ukus u ustima. To se odnosi i na zapušenost nosnica, prisustvo polipa u nosu, ali i na razne alergije koje uzrokuju curenje.

Od drugih stanja kada je prisutan gorak ukus u ustima, medicina spominje i trovanje hranom. Naime, posledica konzumacije pokvarenih namirnica uzrokuje ovaj čudan osećaj. Primarni simptomi su povraćanje, dijareja, mučnina i glavobolja.

Neretko se gorčina u ustima javlja i zbog dijabetesa, problema sa bubrezima, kao i zbog drugih ozbiljnijih sistemskih bolesti.

Ukus metala u ustima pri uzimanju medikamenata

U slučaju kada se pristupi uzimanju medikamenata zarad lečenja određenih oboljenja, kod nekih ljudi se manifestuju i različite nuspojave. Među njima je i metalni ukus u ustima, jer je to prirodna reakcija organizma.

Lekovi koji uzrokuju ovu pojavu najčešće su antibiotici. Tačnije u pitanju su oni medikamenti koji sadrže penicilin, klaritromicin, pentamidin i entionamid.

Kod lečenja težih oboljenja, kao što su kancer, utvrđeno je kako se javlja ukus metala u ustima kod pacijenata na hemoterapiji. Organizam kod takvog načina lečenja prolazi kroz veoma težak period. Obolele osobe se generalno osećaju dosta loše nakon samog tretmana. Tada se javlja i ovakvo stanje, koje se još zove i „hemo usta“. Prilično je česta pojava kod najtežih bolesnika.

Isto se dešava i kada se uzimaju lekovi za dijabetes, visoki krvni pritisak, kao i artritis. Normalno je imati osećaj gorčine neposredno nakon konzumiranja tableta gvožđa, ali i kalcijuma i vitamina D. Srećom, metalni ukus u ustima simptom je kratkog daha, vremenom se sve ređe manifestuje.

Na oprezu trebaju biti i osobe koje imaju određenih psihičkih problema. Tačnije, svi oni koji uzimaju antidepresive, jer će gotovo sigurno na kratko imati neprijatnu kiselost u ustima.

metalni ukus u ustima simptomi

Koliko je česta ova pojava u trudnoći?

Kao što smo već napomenuli, jedan od uzročnika ove pojave jeste i variranje hormona u telu. Nivo estrogena kod žena uvek ima svoje oscilacije tokom ovih devet meseci. Upravo zbog toga je i metalni ukus u ustima u trudnoći je prilično čest.

On se manifestuje u početnim mesecima, naročito u prvom tromesečju. Dobra vest je što kasnije postepeno nestaje, pa ga recimo već u petnaestoj nedelji više nema. Ipak, metalni ukus u ustima tokom trudnoće se izuzetno retko javlja u poznijem periodu, oko tridesete nedelje.

Disgeuzija za posledicu stvara čuvenu jutarnju mučninu, jer se u to vreme slabije luči pljuvačka. Ovakav osećaj gorčine stvara odbojnost ka nekim namirnicama, a u tom periodu se morate što bolje i bogatije hraniti. Veoma je važno na vreme konsultovati se sa lekarom, kako bi se što pre pristupilo adekvatnom lečenju. Podrazumeva se samo ukoliko je ono potrebno.

Još jedna od stvari šta uzrokuje metalni ukus u ustima u trudnoći jeste nedostatak vitamina B12. Ovo je tokom devet meseci gotovo hronična pojava. Da bi se to nadomestilo, preporučuje se konzumiranje hrane koja je životinjskog porekla. Na prvom mestu to su meso, jaja, riba, mlečni proizvodi i slično.

Kako ukloniti ukus metala u ustima

Da biste uklonili ovaj neprijatan osećaj gorčine, uvek možete pokušati i sa nekim prirodnim i alternativnim rešenjima. Osnovni savet jeste unošenje dovoljno tečnosti, jer žeđ uzrokuje slabiji rad pljuvačnih žlezda. Zbog toga se kao posledica javlja ovaj čudan osećaj u usnoj duplji.

Veoma je važno redovno održavati oralnu higijenu, jer je to glavni preduslov za zdravlje zuba i desni. Osobe koje nemaju takvu naviku sigurno će imati simptome gingivitisa, koji za posledicu ima metalni ukus u ustima.

Pokušajte ujutru prati zube najpre sa običnom pastom, a nakon toga i sa sodom bikarbonom. Obavezno operite i jezik, jer se na njemu talože bakterije zbog kojih se javlja disgeuzija. Ovo je sjajan način za uklanjanje lošeg zadaha i neprijatnog osećaja u samoj usnoj duplji.

Ukoliko to nije od velike pomoći, možete pokušati i sa sledećim trikom. Poznato je kako kiseline eliminišu gotovo sve probleme oralne prirode, pa stoga pijte limunadu ili sok od grejpfruta. Korisno je i pored toga jesti salatu začinjenu sirćetom, ali nemojte preterivati kako ne biste narušili želudačnu kiselinu.

Još jedan od načina kako ukloniti ukus metala u ustima jeste – žvakanje žvaka. Iako je ovo samo privremeno rešenje, pogotovo ako je problem zdravstvene prirode, ono će vam doneti makar trenutno olakšanje.

Ukoliko niste ljubitelj ovakvih proizvoda, slobodno se poslužite prirodnim rešenjima – listovima nane, pelina ili žalfije. Naravno, od pomoći će biti i čajevi od ovih biljaka, ali i oni od peršuna, kamilice i koprive. Sa svima možete ispirati i mućkati usnu duplju.

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Iako su različita prirodna rešenja u većini slučajeva veoma korisna, ipak treba znati kada potražiti lekarsku pomoć. Biljnim pripravcima se možete poslužiti onda kad imate problema sa desnima, krvarenjem ili oticanjem zubnog mesa. U svim drugim slučajevima, disgeuzija je stanje koje svakako ne treba ignorisati. Metalni ukus u ustima stoga može biti pokazatelj i brojnih drugih oboljenja.

Javljanje izabranom lekaru je od velike važnosti, jer će on najbolje znati koje korake treba dalje preduzeti. Obično se najpre vrše testovi i pregledi na odeljenju za uho, grlo i nos. Tamo će otorinolaringolog utvrditi šta je uzrok ovog problema. Nije isključeno da se tom prilikom vrše i različita ispitivanja i snimanja sinusa. Obično se sumnja najpre prebacuje na njih.

Ukoliko se ni tu ne pronađe uzrok, daljim analizama će se utvrditi šta uzrokuje ukus metala u ustima. Veoma je važno otići doktoru, jer nikako ne možete sami znati da li je problem akutne ili hronične prirode!

Ova neprijatna pojava se lako može izlečiti, a isto tako ponekad predstavlja pokazatelj nekih ozbiljnih problema. Kod nekih osoba ona predstavlja znak početaka Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. U drugim slučajevima nagoveštava i oboljenje bubrega, ali i prisustvo raka.

Dobra oralna higijena kao najbolja prevencija

Izuzetno je važno biti odgovoran prema sebi i brinuti o sopstvenom zdravlju, što uključuje i dobru oralnu higijenu. Metalni ukus u ustima se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ovo potvrđuju stomatolozi i oralni hirurzi kroz svakodnevnu praksu. Razlog tome je prvenstveno usled variranja nivoa estrogena u organizmu.

Navedene metode i saveti koje smo podelili sa vama svakako će vam više pomoći kao odlična preventiva. Uz to nekad predstavljaju i izvanredan prirodni lek. Neprijatan osećaj gvožda u ustima možete eliminisati i mućkanjem ulja, o ćemu smo ranije pisali.

Ukoliko ste se obratili svom lekaru i dobili terapiju, bitno je redovno uzimati prepisane tablete. Idite makar jednom u šest meseci na stomatološke kontrole, jer kao što znate prevencija je pola zdravlja. Naravno, uz njih slobodno možete koristiti navedene alternativne metode, ali uz prethodno odobrenje vašeg lekara.

Ukoliko ste među našim savetima pronašli način kako ukloniti metalni ukus u ustima, preporučujemo vam da pročitate i članak o neprijatnom zadahu.

Sponzorisani linkovi:
f