Feature post image

Nekontrolisano mokrenje kod žena i muškaraca

Nekontrolisano mokrenje – urinarna inkontinencija

Nekontrolisano mokrenje kod starijih žena i muškaraca je nelagodna tegoba o kojoj se vrlo malo priča u našem društvu. Osnovni razlog je stid, pa se ovaj problem s mokrenjem, neretko ne prijavljuje ni lekaru.

Urinarna inkontinencija uopšte nije za šalu, a svetske statistike nam otrivaju da 15 do čak 50 posto stanovništva ima određene probleme sa njom.

Nekontrolisano mokrenje kod žena je gotovo dva puta češće nego kod muškaraca. Sam poremećaj je karakterističan za poznije godine života, zbog slabosti mišića i potpornih struktura karličnog dna odgovornih za pravilnu statiku mokraćne bešike. Međutim, nije retka ni kod žena mlađe dobi , naročito nakon vaginalnih porođaja.

O tome koji su simptomi i uzroci ovog oboljenja i kako se ona leči na prirodan način saznajte u našem članku…

Koji su uzroci i simptomi urinarne inkontinencije

Osnovni znaci po kojima se ova neprijatna tegoba prepoznaje su nekontrolisano mokrenje pri smejanju, kašljanju, kijanju. Inkontinencija se javlja pri podizanju tereta, ustajanju iz kreveta, trčanju (stres inkontinencija urina).

Nemogućnost zadržavanja mokraće kada se oseti potreba za uriniranjem, takozvana urgentna inkontinencija, može biti izazvana na različite načine. Recimo zvukom vode, pranjem ruku, otključavanjem vrata stana ili se javlja bez ikakve prethodne provokacije.

Najčešći uzrok urinarne inkontinencije jeste slabljenje mišića i vezivnih potpornih struktura karličnog dna – ligamenata i fascija. Stoga je veoma često nekontrolisano mokrenje u trudnoći, pa i usled teškog porođaja. Ono se javlja i zbog prekomerne telesne težine, nakon operacija materice i drugih intervencija u maloj karlici. Slabljenje ovih struktura javlja se i u menopauzi, a može biti rezultat konstitucionalne sklonosti.

Do nekontrolisanog oticanja urina dolazi pri porastu intraabdominalnog pritiska, koji se prenosi na mokraćnu bešiku. Ukoliko je došlo do poremećaja potpornih struktura karličnog dna, koje su odgovorne za zadržavanje mokraće u bešici, javlja se nekontrolisano oticanje mokraće. Ovo stanje može biti uzrokovano i neurološkim oštećenjima mokraćne bešike. Ona dovode do nevoljnih kontrakcija njenog zida, kao i dissinergije u radu mokraćne bešike i sfinktera (mišić stezač), odgovornih za zadržavanje urina.

Kod muškaraca se najčešće javlja inkontinencija nakon operacije prostate usled tumora. Znatno ređe nastupa nakon operacija dobroćudnog uvećanja ove žlezde.

Postoje tri osnovna oblika urinarne inkontinencije kod oba pola

Važno je napomenuti da nisu sve inkontinencije iste – razlikujemo 3 osnovne vrste.

 • Stres inkontinencija urina (u 50 odsto slučajeva). Javlja se kao nekontrolisano mokrenje  i neželjeno oticanje urina pri svakom manjem naporu, napinjanju, kašljanju ili kijanju.
 • Urgentna inkontinencija urina (20 odsto). Ona se odnosi na preteranu aktivnost mišića bešike (detruzora), što stvara pojačani nagon za mokrenjem(uz vrlo slabe ili gotovo nikakve znake upozorenja). Često je propraćena sa neželjenim mokrenjem.
 • Mešovita inkontinencija (30 odsto) – obuhvata simptome prethodnih oblika inkontinencije.

Pre bilo kakvog lečenja mora se sprovesti dobra dijagnostika u cilju utvrđivanja tačnog tipa inkontinencije. Potrebno je uraditi detaljne analize krvi i urina, obaviti  neophodan urološki i ginekološki pregled, a veoma često su potrebna i dodatna urodinamska ispitivanja.

Svaki tip inkontincije ima svoj algoritam lečenja. Na ovaj način izbegavamo primenu metoda (posebno onih operativnih) koje neće pomoći ili, što je još gore, koje bi samo dodatno pogoršali već nastali problem. 

Veoma čest problem kod starijih žena

Urinarna inkontinencija predstavlja čest problem kod žena, veoma retko kod muškaraca. Kod njih javlja se urgentna inkontinencija, obično kao posledica uvećane prostate, ili stres inkontinencija nakon operativnog lečenja karcinoma prostate.

Kod dama u najvećem broju slučajeva, u pitanju je stres-urinarna inkontinencija. Simptomi počinju da se javljaju nakon porođaja, dok se stanje pogoršava u starijem životnom dobu kada dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, što dodatno pogoršava tegobe.

Najznačajniji simptom je stalno, nevoljno oticanje urina, te su pacijentkinje primorane da koriste higijenske uloške. Dijagnostika podrazumeva pregled za evaluaciju spada genitalnih organa, poremećaje funkcije mokraćne cevi, dnevnik mokrenja, urodinamsku studiju. Lečenje zavisi od rezultata evaluacije i stadijuma bolesti.

Na prvom mestu je svakako upotreba lasera koji daje odlične rezultate u lečenju spada genitalnih organa, kao i urinarne inkontinencije.

Nekontrolisano mokrenje je poremećaj od kojeg pati gotovo svaka sedma osoba u našoj zemlji – što nije ohrabrujuća statistika.Procenjuje se da se najmanje 30 odsto žena u jednom momentu susretne sa ovim problemom, najčešće se javlja inkontinencija nakon poroda.

Lekovi za nekontrolisano mokrenje

Tokom lečenja inkontinencije medikamentima može se primenjivati:

 1. Estrogen – stimuliše proliferaciju mukoze mokraćne cevi. Poboljšava zatvaranje i pojačava odgovor glatke muskulature na alfa adrenergičnu stimulaciju. Ovi efekti dovode do boljeg zatvaranja uretre van faze mokrenja i nekontrolisano mokrenje se drži pod kontrolom.
 2. Prestanak uzmanja alfa blokatora – lekova koji relaksiraju glatke mišiće.
 3. Upotreba alfa agonista (pseudoefedrina), koji direktno stimulišu receptore na vratu mokraćne bešike i pojačavaju kontrakciju.
 4. Antiholinergici (relaksanti bešike): primenju se ukoliko je u pitanju mešovita ili urgentna inkontinencija. Metoda su izbora u slučaju takozvane nervozne bešike, koja nastaje kao posledica neuroloških oštećenja.
 5. Botulinum toxin ubrizgava se direktno u mišić mokraćne bešike. Koristi se u lečenju urdoninamski dokaza neurogenih bešika, kada nema poboljšanja nakon primene antiholinergika.

Lečenje inkontinencije hirurškim putem

Ligamenti i fascijalne strukture ključne su za stabilnost i normalno funkcionisanje karličnog poda i organa kojima daju potporu.

Ligamenti i fascijalni omotači se ne mogu reparirati i obnoviti, te su oštećenja definitivna. Od njihove težine zavisi i odluka o vrsti lečenja. Konzervativni tretmani imaju za cilj ojačavanje i povećanje mase mišića karličnog dna, koji nadoknađuju ligamentoznu i/ ili fascijalnu slabost. Sa druge strane hirurški tretman ima za cilj da operativnim pristupom reparira nastale defekte.

Klasična hirurška metoda koja se ranije najčešće primenjivala MMK (Marshal-Marchetti-Krantz) koristi se i danas. Ipak znatno ređe se primenjuje kad je u pitanju nekontrolisano mokrenje. Pribegava joj se samo u težim oblicima poremećaja, koji su udruženi sa spadom organa male karlice. Savremena hirurška terapija podrazumeva ugradnju traka -TOT ili TVT7.

Procedura je jednostavna, minimalno invazivna i traje od 15 do 20 minuta. Može se uraditi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji. Oporavak traje kratko i pacijenti se ubrzo vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Ugrađene trake obezbeđuju dobru potporu karličnom dnu. Efekti operacije se vide odmah, a procenat izlečenja vrlo je visok.

Nekontrolisano mokrenje kod starijih žena i muškaraca često je praćeno i sa drugim problemima. Na primer: narušena anatomija karličnog dna (prolaps bešike, creva ili materice), pa se preporučuje ugradnja mrežica kojima se ovi defekti saniraju.

Najbolje vežbe za inkontinenciju

Da bi ste ojačali vašu bešiku i sprečili neželjeno i nekontrolisano mokrenje, radite svakodnevno ove vežbe. One su izuzetno važne u lečenju inkontinencije i preporučuju se u svim slučajevima blagog i umerenog oblika bolesti. Ponekad one dovode do kompletnog izlečenja, a svakako su dobra priprema za eventalne hirurške procedure.

Preporučuju se:

Kegelove vežbe za inkotinenciju – jačaju mišiće karličnog dna. Primenjuju se u slučajevima kada je dijagnostikovana mešovita i stres inkontinencija urina, mada mogu biti od koristi i osobama s urgentnom inkontinencijom. Jednostavne su za izvođenje, a uključuju kontrakciju mišića stezača (pokret kao da pokušavate da sprečite mokrenje). Rade se tri puta dnevno po nekoliko minuta.

Fizikalna terapija podrazumeva elektrostimulaciju mišića karličnog dna. Sprovode je fizijatri, a u kombinaciji s Kegelovim vežbama često daje odlične rezultate i nekontolisano mokrenje kod žena i muškaraca se dovodi u red. Elektrostimulacija karličnog poda s „biofeed-backom“ sprovodi se pomoću vaginalne sonde, kroz koju se emituje struja ka mišićima i organima male karlice. Na ovaj način se vrlo uspešno tretiraju sledeće tegobe: 

 • lakši i srednji stepen stres inkontinencije kod žena i muškaraca,
 • urgentna inkontinencija,
 • učestalo dnevno i noćno mokrenje,
 • prolaps blažeg i srednjeg stepena,
 • priprema pacijenata za hirurške intervencije u maloj karlici,
 • nakon hirurških zahvata u maloj karlici.

Biološka povratna sprega (bi ofeedback) jeste metoda lečenja kojom se pacijent obučava da kontroliše telesne procese koji su inače automatski i nevoljni. Upravo takvo je i nekontrolisano mokrenje. Svi podaci se mogu meriti elektrodama i prikazivati na monitoru. Tako se korisnku pruža povratna informacija o unutrašnjim procesima u telu.

nekontrolisano mokrenje u trudnoći
Foto: Pixabay

Kako se ponaša normalna mokraćna bešika 

 • Prazni se četiri do osam puta dnevno, na tri do četiri sata.
 • Sadrži 400-600 ml urina, a potreba za mokrenjem javlja se kada ima oko 300 ml mokraće. Prva senzacija nagona za mokrenjem nastaje kada je u bešici skupljeno 150-200 ml mokraće. Međutim, kako zdravom čoveku odgovara da nagon za mokrenjem odloži, bešika nastavlja da se puni.
 • Daje znak da je puna, ali ostavlja dovoljno vremena da stignete do toaleta;
 • Bešika se prazni u potpunosti nakon mokrenja.
 • Ona ne dozvoljava nekontrolisano mokrenje i neželjeno oticanje urina.
 • Može da vas probudi da biste je ispraznili jednom do dvaput tokom noći nakon 60. godine. Sve više od toga smatra se za često mokrenje noću.

Važnost preventive i dodatni saveti

Preventiva je veoma važan segment u slučaju svih bolesti, pa i inkontinencije. Podelićemo sa vama par korisnih saveta

 • Unos tečnosti u organizam treba da bude umeren, jer manjak može prouzrokovati urinarne infekcije i dodatno iritirati bešiku. Sa druge strane previše tečnosti opterećuje bešiku.
 • Treba piti šest do sedam čaša vode dnevno. Nije preporučljivo uzimati tečnost dva do tri sata pre odlaska na spavanje.
 • Savetuje se i izbegavanje kofeina, gaziranih pića i alkohola, jer mogu izazvati iritaciju bešike.
 • Takođe, poželjno je redukovati telesnu težinu i prestati s pušenjem. Cigarete uzrokuju nadražajni kašalj, a to povećava pritisak na bešiku i povećavaju se šanse da se javi nekontrolisano mokrenje.
 • Savet je da se nosi pamučni veš i odeća koja se lako skida pri odlasku u toalet. Preporučuje se i nošenje specijalnih uložaka za upijanje urina tkz pelene za inkotenciju.

Kako sprečiti nekontrolisano mokrenje prirodnim putem

Ovom prilikom podelićemo nekoliko recepata za jačanje bešike, koji će nekontrolisano mokrenje dovesti u red:

 • Pomešati po kašiku lista matičnjaka, lista breze, lista koprive i trešnjinih peteljki. Sve to preliti sa sedam decilitara ključale vode i ostaviti poklopljeno neka odstoji barem dva sata. Procediti i piti šolju pre svakog važnijeg obroka. Piti ukupno 5 dana.
 • Pomešati po kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta bosiljka, kukuruzne svile i nadzemnog dela biljke troskot. Sve to preliti sa sedam decilitara proključale vode i ostaviti poklopljeno nek miruje 120 minuta.. Procediti i piti tri puta dnevno po 2 deci ovog napitka, obavezno pre jela. Da biste nekontrolisano mokrenje uspešno izlečili držite terapiju deset dana.
 • Pomešati po kašiku zrelih plodova od kleke, lista i cveta kantariona i rizoma pirevine. Sve preliti sa sedam decil. provrele vode i ostaviti poklopljeno 120 minuta. Procediti napitak i piti tri puta dnevno po šolju pre jela, sve ukupno 10 dana.
 • Pomešati po supenu kašiku kukuruzne svile, lista i cveta stolisnika i nadzemnog dela od troskota. Kao i u prethodnim receptima prelijte sa 7 dl proključale vode i ostavite sa strane, poklopljeno neka odstoji 2 časa. Procediti mešavinu i piti po 2 šolju pre glavnih obroka. Piti 5 dana.

Kako smanjiti često mokrenje noću ?

Ako vam probleme zadaje noćno mokrenje i često ustajanje iz kreveta, pripremite neke od sledećih recepata.

 • Pomešati po kašiku lista od koprive, lista i cveta bosiljka i dve kašike lista bokvice. Sve to preliti sa sedam deci ključale vode i ostaviti poklopljeno neka miruje naredna 2 sata. Procediti čajnu mešavinu i piti po šolju tri puta dnevno pre jela. Terapija se drži deset dana.
 • Pomešati po supenu kašiku lista kupine, lista i cveta stolisnika i dve supene kašike lista i cveta zlatnice. Sve prelijte sa 07 l proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 časa.. Procediti mešavinu i piti po šolju do tri puta dnevno, obavezno pre jela. Terapija se drži 10 dana, nakon koje se nekontrolisano mokrenje stabilizuje.
 • Pomešati po jednu veliku supenu kašiku lista peršuna, lista i cveta podbela i dve velike kašike žalfije. Kao i u ranijem receptu  sa 7 decil.  provrele vode prelijte i poklopljeno pustite da odstoji dva sata. Procediti dobro i konzumirati po šolju čaja pre svih glavnih obroka. Piti pet dana.

IZVORI:

Pelvic floor muscle training is effective in treatment of female stress urinary incontinence

Behavioral vs Drug Treatment for Urge Urinary Incontinence in Older Women

Prof.dr Srđan Đurđević, prof dr Tihomir Vejnović – Klinički centar za akušerstvo i ginekologiju (Novi Sad)

Sponzorisani linkovi:
f