Feature post image

Nevenovo ulje za lice i kosu kako koristiti

Nevenovo ulje upotreba i recepti

Poreklo ove biljke je iz predela jugoistočne Azije, zapadne Evrope i Mediterana. Korišćena je u terapijama još u starom Egiptu. Nevenovo ulje za lice imalo je gotovo kultni status, jer se smatralo da poseduje moć podmlađivanja.

U 16. veku je prvi put upotrebljeno u medicinske svrhe, od strane Tajlandskog lekara Mattioli-a. Uspešno ga je koristio za lečenje upala očiju, nastalih zbog različitih uzoka.

U srednjem veku upotrebljavali su ga kod crevnih smetnji, oboljenja jetre, u slučaju ujeda gmizavaca i uboda insekata. Zanimljivo je još da je korišćen za bojenje jela, sireva i putera, kao začin u supama i čorbama.

Dobro je imati nevenovo ulje kod kuće jer može biti pomoći za razne bolesti i probleme sa kožom. Njegova dejstva su efikasna još kod tegoba sa organima za varenje, u slučaju upalnih i infektivnih bolesti. Pored toga umiruje grčeve, lupanje srca, povoljno utiče na rad jetre i lučenje žuči. Pozitivno utiče na imunitet, pročišćava krv i vrši detoksikaciju organizma.

Donosimo još neke situacije u kojima Vam može biti od pomoći. Na koje sve načine možete da ga koristite i kako ga dozirati. Pročitajte kako, pa napravite sami ulje od nevena.

Sastav i lekovitost nevenovog ulja

Neven biljka je zeljasta, jednogodišnja – retko dvogodišnja, pripada familiji Asteraceae. Raste do visine 30-50 cm, uspravnog razgranatog stabla. Listovi su joj duguljasti gornji sedeći, a donji imaju kratku lisnu dršku, dok je cela stabljika pokrivena dlačicama. Ima glavičastu cvast, prečnika 2-5cm, tamno žute ili narandžaste boje. Cvetići po rubu cvasti su jezičasti, dok su u sredini cevasti.

Latinski naziv ove biljke Calendula officinalis, u prevodu calendus znači nebesko ili nešto lepo, dok officinalis znači lekovit. Cvetovi se otvaraju pri izlasku Sunca a zatvaraju pri zalasku. Zanimljiv fenomen je i to što će nam ova biljka najaviti ako nas očekuje kiša. U tom slučaju joj cvetovi ujutru ostaju zatvoreni. Lako se gaji u saksiji, razmnožava se semenom, cveta od maja do novembra.

Biljka neven u svom hemijskom sastavu ima 66 komponenti, gde većina pripada seskviterpenskim alkoholima. Glavni sastojak je alfa-kadinol, koga ima oko 25 odsto ukupnog sastava.

Nevenovo ulje lekovitost iskazuje kroz veliku količinu flavonoida koji deluju protivupalno. Flavonoidi i terpenski alkoholi iz nevena uništavaju razne bakterije, gljivice, viruse i sprečavaju upale.

Uz to deluje kao prirodni antioksidans, sadrži još razne lekovite supstance. U njih ubrajamo karotenoide, provitamin A, tanine, glikozid kaledulozid, polisaharide, 2-5 odsto saponoida, belančevine, enzime. Korisni sastojci su još etarska ulja, smola, steroli, žuto mastilo, guma. Najzastupljenije organske kiseline su jabučna, salicilna i palmitinska, a od mineralnih materija kalijum i sumpor.

nevenovo ulje dobrobiti po zdravlje

Ulje od nevena za šta je sve dobro

Ulje od nevena kao lek upotrebljava se za ispiranje što spolja što iznutra. Pomaže u slučaju povreda, kod rana, kože, želuca, materice i grla. Efikasano deluje na infekcije, razne upale, bolesti vena, te ima jak antikancerogeni efekat.

Na naše telo utiče na više načina, pospešuje znojenje, umiruje grčeve glatkih mišića, želuca i creva. Uz to reguliše mesečni ciklus, leči bolesti živaca, jetre, žuči, želuca.

Pored toga što je veoma cenjena biljka u fitoterapiji, nevenovi cvetovi se koriste u farmaceutskoj industriji, ali i u homeopatskoj terapiji. Upotrebljava se u nekim kulturama u kulinarstvu kao začin, uglavnom u salatama i zarad boje jela.

Ulje nevena dobija se maceriranjem cvetova ove biljke u nekom nerafiniranom hladno ceđenom biljnom ulju. Najčešće se koriste maslinovo, suncokretovo, susamovo i makadamijino ulje.

Ovaj produkt je prirodni kozmetik koji hrani i čuva kožu bez obzira na starosnu dob. Hidrira, omekšava i daje joj tonus. Vrlo je čest sastojak u raznim preparatima za negu kože tela i ruku. Nevenovo ulje za lice prepoznala je i kozmetička industrija, te ga nalazimo u sastavima brojnih skupocenih krema i pomada.

Spoljašnja upotreba nevenovog ulja

Za nevenovo ulje upotreba je višenamenska. Ono ima antimikrobna svojstva, te je veoma cenjeno. Deluje protiv bakterijskih infekcija (Staphilococcus aureus) kod ogrebotina, opekotina ili posekotina na koži. Sprečava nastanak infekcije.

Zahvaljujući njegovom antigljivičnom dejstvu, uspešno leči gljivične infekcije (npr. atletsko stopalo). Olakšava simptome dermatitisa, te može sprečiti njegovu pojavu koju uzrokuju terapije zračenjem.

Deluje kao antiflogistik, odnosno smanjuje razne upalne procese na koži. Svoje pozitivno dejstvo iskazuje na razne infekcije, gnojne rane, rane koje teško zarastaju, ugrize i ubode insekata.

U narodu je dobila naziv “biljka kože”, jer čini čudo kod svih tegoba vezanih za kožu, bolesti, rane, a pomaže i kod bolesti limfe. Efikasno rešava problem u slučaju bradavica, cista, čireva, hemoroida, herpesa.

Eliminiše akne sa lica

Nevenovo ulje za akne dokazano deluje, ono podstiče cirkulaciju, čisti masnu i problematičnu kožu lica. Isto tako popravlja njen kvalitet, smiruje ako je iziritirana, pa je dobro za osetljive tipove.

Pomaže u slučaju raznih crvenila, ekcema, psorijaze, seboreje ili kod opekotina od sunca. Vrlo uspešno regeneriše kožu i ubrzava proces zarastanja rana.

Nevenovo ulje se nanosi spolja na kožu ili se natopi gaza i stavi zavoj, a i modrice možete masirati sa njim.

Ulje od nevena za vene je takođe dobro jer ublažava bol i smanjuje otok nogu. Efikasno pomaže u slučaju iritacije i osipa, pa čak i manjeg bola kod male dece zbog pelena.

Unutrašnja upotreba blagotvornog ulja

Nevenovo ulje za unutrasnju upotrebu konzumira se po potrebi, najčešće od 1 do 2 dnevno. Koristi se po dve kašike pre jela, kod čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Poboljšava varenje, doprinosi detoksikaciji jetre i žučne kese, zbog sadržaja flavonoida smiruje upalu debelog creva. Dobar je u slučaju dijareje zbog tanina i brojnih lekovitih sluzi koje sadrži.

Deluje pri povišenoj temperaturi i groznici, jer uzrokuje znojenje, deluje kao diuretik, a ima antivirusni efekat. Čisti krvne sudove i povećava njihov lumen. Smanjuje nivo holesterola u krvi kada je u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom.

Neven je dobar antispazmatik što znači da ublažava grčeve, te je pomoć za bolne menstruacije. On umiruje grčeve i smanjuje bol, ali i reguliše ciklus. Zbog te osobine takođe pomaže u slučaju grčeva disajnih organa kod astme i njenih napada. Efikasan je u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama, na primer maslačkom, gavezom, gospinom travom.

  • Nevenovo ulje zajedno sa kantarionovim deluje na mnoge tegobe kao terapija. U takvim mešavinama zastupljen je i do 25 posto.

Ulje od nevena kako napraviti kod kuće

Ovaj fantastičan produkt možete napraviti sami u svom domu. Pa, kako se pravi nevenovo ulje? Donosimo Vam praktičan i vrlo jednostavan recept za njegovu izradu.

Najpre trebate pobrati jarko narandžaste, debele cvetove, takvi najbolje sačuvaju prirodnu boju. Cvetovi (koje su zapravo glavičaste cvasti) beru se kada je sunčan dan, pred samo podne jer su tada najlepše otvoreni.

Potrebno ih je prosušiti radi smanjenja procenta vlage. Tim postupkom smanjujemo mogućnost da se nevenovo ulje kasnije pokvari. Sušenje se vrši na toplom mestu, na temperaturi do 35 stepeni, na mestu gde postoji dobar protok vazduha. Ono traje najviše tri dana.

Kada to završimo, cvetove stavljamo u teglu i prelivamo hladnoceđenim uljem. Može biti maslinovo, susamovo, suncokretovo ili ulje bundeve. Nakon toga zatvora se tegla, stavljamo je na toplo i sunčano mesto.

Potrebno je ulje nevena držati na suncu 4-5 nedelja i treba povremeno promućkati sadržaj. Posle toga kroz sterilnu gazu procedite smešu, uspite u čistu staklenu flašu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Kao što vidite neveneovo ulje priprema se na relativno lak način, međutim sklono je oksidaciji. Stoga ga, pre svakodnevne upotrebe obavezno proverite. Može se pokvariti, užeglnuti i promenti boju.

Za ulje od nevena recept kao i sam proces dobijanja nije komplikovan. Postoje i brži načini za njegovu izradu, ali se tada pri termičkoj obradi gube neke njegove lekovite vrednosti. U takvoj proceduri umesto 4 nedelje držanja smeše na suncu, potrebno ju je svega 4 sata prokuvavati.

Nevenovo ulje za lice i sunčanje

Ovaj blagotvorni dar iz prirode može učiniti puno više za vašu kožu od skupocenih preparata zajedno. Nevenovo ulje za lice uspešno podmlađuje i eliminiše sve nepravilnosti na koži. Skup svih njegovih osobina je idealna kombinacija za zdrav i mladolik izgled.

Zahvaljujući svom hemijskom sastavu doprinosi glakoći kože, pri čemu je savršeno tonira. Hidrira suvu kožu lica, utiče na protok krvi u ćelijama, pa poboljšava njen izgled.

Pruža antioksidativnu zaštitu, sprečava prerano starenje kože, smanjuje pojavu bora i staračkih pega. Oporavlja iritiranu kožu i rane po njoj, zatim stimuliše zarastanje rana, pospešuje regeneraciju i uspešno smanjuje ožiljke.

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima nevenovo ulje uništava bakterije u porama i sprečava nastanak akni na licu. Dobar efekat ima i kao balzam za ispucale usne.

Nevenovo ulje za sunčanje nije poželjno, jer ono ne štiti kožu od sunčevih štetnih zraka. Ima sjajan uticaj na moć regeneracije kože i pospešuje zarastanje rana. Ali ujedno doprinosi i nastanku novih mladih tkiva koja su osetljiva i podložna opekotinama.

Stoga, za lečenje kože, umirivanje nakon neke iritacije i posle preteranog izlaganja suncu, slobodno ga možete koristiti. Međutim, baš za vreme sunčanja ili zbog bržeg potamljivanja, nikako nije preporučljivo.

Da li je dobro za negu kose?

Nevenovo ulje za kosu čini čuda, slično kao što to radi sa kožom. Ako imate problema sa peruti, tu Vam može pomoći da je se rešite. Ujedno podstiče rast kose tako što otvara folikule korena dlake. Osim što će brže rasti, a uz to biće jača, čvršća, lepša i svakako bujnija.

Ovo moćno sredstvo leči oštećenu kožu glave i doprinosi njenoj hidrataciji. Donosimo Vam recept za smešu kojom se tretira vlasište. Nakon tretmana kosa će bolje rasti, biće sjajnija i zdravija.

Potrebno je 180 ml nevenovog, 60 ml jojobinog i po 10-15 kapi esencijalnih ulja žalfije, čajnog drveta i ruzmarina. Sve sastojke treba dobro pomešati u čistu bočicu, najbolja je staklena.

Nevenovo ulje za kosu koristi se vrlo jednostavno. Samo ga trebate naneti direktno na kožu glave, a potrebno ga je dobro promućkati pre upotrebe. Držite ga najmanje 2 sata, a nakon toga možete oprati kosu vašim uobičajenim šamponom (izbegavajte hemiju).

Ako ste u mogućnosti, ostavite preko noći ovu magičnu mešavinu na koži glave. Tako ćete postići još bolje rezultate.

Neželjena dejstva i nuspojave su vrlo retke

Uopšteno gledajući neven je među najbezbednijim biljakama za upotrebu. Problem stvara jedino to ako ste kojim slučajem alergični na njega, pa se može javiti osip sličan koprivnjači. Isto tako, osobe koje su alergične na ambroziju, hrizanteme, bele rade i slične biljke, pokazuju sklonost ka iritacijiama.

Koje su mere opreza neophodne?

Nikako ga nemojte nanositi na sveže opekotine višeg stepena i ako imate otvorene rane. Nevenovo ulje u trudnoći takođe nije poželjno, a izbegavajte ga i ako dojite vašu bebu.

Ne sme se koristiti u kombinaciji sa barbituratima. Isto tako u situaciji tokom pripreme ili nakon operacija nije poželjan. Zbog toga što korišćen zajedno sa lekovima koji se koriste u tim situacijama izaziva vrtoglavicu i pospanost. Stoga je najbolje ne koristiti ga bar dve nedelje pre termina operacije.

U kombinaciji sa antidepresantima i sedativima, njegova upotreba takođe nije prihvatljiva. On može izmeniti njihovo dejstvo. Isto tako u slučajevima tumorskih bolesti koji su etrogen zavisni (tumori dojki i jajnika) ne treba ga koristiti nikako.

Gde kupiti ulje nevena i koja je cena

Ovaj proizvod možete kupiti i gotov u vašem gradu. Bilo da ga tražite u bolje snabdevenim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane, dostupan je gotovo svuda. Imate ga čak i u parfimerijama i prodavicama kozmetičkih proizvoda. A svakako je dostupan i preko interneta gde ga još lakše možete naručiti. Nakon svega nekolkiko klikova stiže Vam na kućnu adresu.

Za nevenovo ulje cena dosta varira. Na primer u Bio apotekama košta 300 dinara u pakovanju po 50ml. Sve zavisi ko je proizvođač i kako je preparat dobijen.

U slučaju naručivanja preko interneta, na sajtovima za distribuciju prirodne kozmetike boca po 100 ml Vas izađe 912 rsd. Dok negde za 50ml trebate platiti 170 din.

Svakako ga možete pronaći u većim marketima, jer je vrlo čest proizvod po rafovima zdrave hrane ili biljnih kozmetičkih preparata. Postoje različite varijante, gde je maceracija rađena sa suncokretovim uljem, a negde sa maslinovim. Pre same kupovine, čitajte deklaracije i dobro se informišite, neće vam štetiti, čak štaviše koristiće.

Ovom prilikom preporučujemo vam i recept za pravljenje čaja od nevena, koji je izuzetno delotvoran kod velikog broja cisti.

Sponzorisani linkovi:
f