Feature post image

Polipi na materici simptomi i lečenje

Polipi na materici prirodno lečenje

Polipi na materici svrstavaju se u dobroćudne izrasline koje se javljaju na grliću materice ili unutar nje. Retko su prisutni kod mladih devojaka koje još nisu rađale. Učestaliji su kod žena u četrdesetim i pedesetim godinama, pogotovo ako su se kao majke ostvarile i više puta.

Šta ih uzrokuje, kako nastaju, po kojim su simptomima prepoznatljivi? Pročitajte odgovore na ova pitanja u tekstu koji sledi. Takođe, saznajte da li je operacija polipa na materici jedino rešenje za njihovu trajnu eliminaciju.

Uz sve ove, nadamo se korisne informacije, pripremili smo vam i više prirodnih recepata. Rusomača, podubica, kopriva, hajdučica i virak samo su neke od biljaka koje pomažu u lečenju ovog oboljenja. Ostanite sa nama…

Šta je polip na maternici i kako nastaje?

Kao što smo u uvodu već rekli u pitanju su benigne izrasline. One su veoma retko maligne ili imaju tendenciju prelaska u maligni tumor. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu. Ipak polipi na materici u menopauzi i postmenopauzi znatno su češći, kao i kod žena koje su već rađale.

Veličina polipa varira od nekoliko milimetara do par centimetara. Nalaze se na unutrašnjim zidovima maternice gde su dobro pričvršeni. Pored toga izrasline su vidljive i na tankoj peteljci sa koje vise.

Prilikom pregleda lekar će obavezni uzeti uzorak tkiva i poslati ga na analizu. Tek tada sa sigurnošću može postaviti dijagnozu i prepisati adekvatnu terapiju.

Šta ih najčešće uzrokuje?

Za nastanak polipa lekari predpostavljaju da hormonski faktori imaju presudnu ulogu. Takođe i njihov rast dovode u vezu sa ženskim hormonom estrogenom.

Za polip na grliću materice uzrok može biti i učestala infekcija, razni zapaljenski procesi, te oslabljen imunitet. Osim toga faktori rizika su i genetska predispozicija, alkohol, pušenje, fizička neaktivnost i posledično gojaznost. Uz to pridodajmo i visok krvni pritisak, hranu bogatu mastima, ali i upotrebu lekova za rak dojke.

polipi na materici slike

Koji su simptomi polipa na materici

Obilno i produženo menstrualno krvarenje, pojava sukrvice između dve menstruacije najčešći su simptomi polipa.

Ono može biti obilno, ali kod nekih žena i jedva primetno. Upravo zbog toga se svako odstupanje od normalnog krvarenja tokom ciklusa treba prijaviti ginekologu. Ovo je naročito važno ukoliko se sukrvica javlja i nakon menopauze. U tom slučaju uzrok mogu biti polipi na materici, ali i zloćudno oboljenje.

U većini slučajeva ove izrasline su bezbolne, ipak one lagano proširuju grlić materice. Samim tim omogućavaju infekcijama napredovanje ka materičnoj šupljini.

Takođe, polipi na materici čest su uzročnik steriliteta, a može ih pratiti pojačan sekret neprijatnog mirsa. Međutim simptomi mogu izostati, pa se ove izrasline otkriju slučajno na rutinskom ginekološkom pregledu.

Kako bi ih precizno dijagnostikovali, lekari rade papa test i obavljaju kolposopski pregled.

VAŽNO!

  • Vagina i grlić materice imaju zaštitnu branu od pet slojeva epitela. Kad je žena zdrava, sluzokoža je glatka i ružičasta. U slučaju infekcije, disbalansa hormona te česte i prejake sekrecije epitel se može istanjiti. Prilikom upale, kad je lokalni imunitet oslabljen, dolazi do bujanja sluzokože. Tada se najčeše i javlja polip na maternici.

Kada se preporučuje lečenje medikamentima

Manji polipi na materici bez vidljivih i jasnih simptoma ponekad se mogu povući i sami. U takvim slučajevima nije potrebno nikakvo medikamentozno lečenje, osim kod povećanih rizikofaktora od karcinoma.

Uz obavezan pregled kod lekara za lečenje polipa važan i bitan faktor je pravovremena dijagnostika. Žene koje idu na redovne ginekološke preglede značajno smanjuju rizike od mogućih komplikacija.

Ponekad, ako se zapuste polipi na materici, isti mogu izrasti toliko da su vidljivi spolja golim okom između usmina. Gotovo uvek ih prati pojačan vaginalni sekret specifičnog i neprijatnog mirisa.

U kojim slučajevima je ginekološki pregled obavezan?

  1. Pojava sukrvice i učestalo vaginalno krvarenje nakon menopauze.
  2. Obilna krvarenja između redovnih ciklusa.
  3. Pojava menstualnog krvarenja vam uobičajenog termina ciklusa.

U sva tri scenarija, obavezno idite vašem ginekologu na pregled. Samo Vam lekar može prepisati odgovarajuću medikamentoznu terapiju.

Najčešće se daju hormonski lekovi, uz koje će se polipi na materici smanjiti i postojeći simptomi se ublažavaju. Ipak ovo nije rešenje na duge staze, jer čim se prestane sa njihovim uzimanjem – tegobe se ponovo vraćaju.

Kada je operacija polipa na materici neophodna?

Tek kada dijagnostikuje polip na maternici, lekar specijalista (ginekolog) određuje dalji tok terapije. Uglavnom benigne izrasline većih dimanzija se po pravilu trebaju odstraniti, a postoji više načina za to.

Prvi korak pre hirurške intervencije, jeste histološki pregled tkiva. On ujedno i određuje dalji tok lečenja svake pacijentkinje ponaosob. Zavisno od dobijenih rezultata prelazi se na sledeću fazu. Jako je važno sanirati sve postojeće upale vagine u međuvremenu (ukoliko se jave).

Šta je to endometrijski polip?

Ukoliko se benigna izraslina javi na sluznici endometrijuma, posredi je endometrijski polip na materici. Čest je u perimenopauzi, ali i u postmenopauzi. Tačan uzročnik za njegov nastanak ni dan danas nije u potpunosti jasan.

Ako izrastu više mogu se primetiti i u cervikalnom brisu. Za takve polipe na materici odstranjivanje je neminovno.

Kako se radi kiretaža?

Sa ovim postupkom mogu se ukloniti benigne izraslne pomoću histerskopa. Ujedno se vrši detaljan pregled materice pre i posle intervencije.

Histeroskopija polipa i hirurško uklanjanje

Tokom ove procedure, ginekolog koristi histeroskop sa kojim najpre dobro izanalizira unutrašnjost same materice. Nakon što uoči polipe, pomoću ovog aparata ih i uklanja. Uzorak tkiva se obavezno šalje na detaljnu laboratorijsku analizu.

Ako se nakon svega utvrdi da su polipi na materici sadržali maligitete, prelazi se na sledeće korake. Svakako u takvom scenariju biće Vam potrebno dosta više tretmana. Ipak, ni tad ne trebate posustati, čak štaviše naružajte se strpljenjem i budite dosledne u primeni terapije, sve do potpunog izlečenja.

Jednom uklonjen polip na maternci može se ponoviti, ali u praksi to se vrlo retko događa.

Uklanjanje polipa na grliću materice prirodnim putem

Moćna trava rusa

Polipi na materici u svom početnom stadijumu mogu se lečiti bez hemije i  hirurških zahvata, potpuno prirodnim putem. Trava rusa daje odlične rezultate u ovoj fazi dok se operativno uklanjanje izraslina još ne razmatra. Isto tako ova biljka je odlična zaštita nakon operacije, jer će sprečiti njihov pomovni nastanak.

Podjednako se primenjuje i spolja i iznutra, evo i na koji način:

Napunite teglu usitnjenom svežom biljkom i nalijte je sa ključalom vodom, te sve zatvorite. Umotajte u odgovarajući peškir i pustite nek odstoji narednih 12 sati. Nakon toga dobro procedite.

Ovako dobijen prirodni lek za polipe dozirajte po jednu kašiku, tri puta dnevno. Postepeno se količina povećava sve dok ne dođete do 1 decilitra po dozi. Primenjujte terapiju 14 dana, a zatim napravite tronedeljnu pauzu.

Kopriva, šipak i brusnica

Pomešajte po 3 kašike šipka i koprive sa 2 kašike brusnice. Izručite na jednu kašiku mešavine 2,5 deciltira provrele vode i sve poklopite. Nakon dva sata procedite. Uzimajte u manjim gutljajuma dve do tri šolje čaja dnevno. Posle 21 dan terapija se prekida.

Stolisnik (hajdučka trava) i virak

Obe biljke su poznate u fitoterapiji, naročito kada se radi o ženskim tegobama. Ako su posredi polipi na materici lečenje ovom blagodatnom kombinacijom donosi rezultat. Ovaj moćni duo reguliše lučenje polnih hormona, te sprečava nastanak neprijatnih izraslina.

Kako se pravi čaj za polipe:

Pomešajte po 100 grama virka i hajdučice, te dve kašike smese prelijte sa 500ml ključale vode. Poklopite i nakon 30 munuta procedite.

Ovaj narodni lek protiv polipa dozirajte u malim gutljajima tokom dana.

Zdravac reguliše menstrualni ciklus i štiti jajnike

Još jednu biljku ne smete izostaviti, a to je zdravac. Ako vam život zagorčavaju polipi na materici ne čekajte dugo već pripremite sledeći napitak:

Dve kašike zdravca prelijre sa 5 dl proključale voda i poklopite. Nakon sat vremena procedite i pijte u manjim gutljajima.

Ova neverovatna biljka reguliše lučenje polnih hormona i menstrualni ciklus. Uz to štiti jajnike i matericu, omogućava bolju prohodnost jajovoda i suzbija infekcije reproduktivnih organa.

Hrastova kora, žalfija i timijan

Pre nego li polipi na materici počnu stvarati ozbiljne probleme, preporučuje se sapiranje intimne regije. U tu svrhu pravi se izuzetna čajna mešavina.

Izmešajte po 30 grama kamilice, matičnjaka, hrastove kore, listova žalfije i timijana. Uzmite tri pune kašike i prelijte vrelom vodom (5 dl). Što bolje procedite i koristite za ispiranje vagine pomoću irigatora.

Tretman provodite svaki drugi dan u naredne 2-3 nedelje.

Kanadska žutika 

Ova biljka sadrži fitoestrogene, pomaže u očuvanju zdravlja materice i doprinosi lečenju polipa.

Kašiku žutike prelite šoljom ključale vode i preklopite. Nakon 15 minuta napitak što bolje procedite.

Kanadska žutika za ispiranje vagine koristi se svako veče, sve dok ne dođe do potpunog oporavka. Dobra stvar vezana za nju je to što je možete primenjivati paralelno sa drugim tretmanom.

Polipi na materici lečenje propolisom

Kako biste ojačali imunitet, dvaput dnevno uzimajte po 20 kapi propolisa. Osim toga, ako Vam se jave polipi na materici, možete ih koristiti na sledeći način.

Pet grama propolisa prelijte sa decilitrom tek ključale vode, dobro sve promešajte i sklonite na stranu dok se malo ne prohladi. Time natopite tampon i stavite lagano u vaginu. Ostaviti tako nek deluje celu noć. Ujutru izvadite i saperite dobro intimnu regiju.

Tretman polipa propolis kapima ukupno se provodi 10 dana, nakon čega se pravi duža pauza.

Top recept med sa čuvarkućom

Naša narodna medicina često izdvaja ovu recepturu. Podjednako je dobra za lečenje polipa unutar materice i ciste na janicima.

Na mašini za meso sameljite 300 g opranih listova čuvarkuće i pomešajte sa 500g kvalitetnog domaćeg meda. Izručite smesu u staklenu teglu, zatvorite i ostavite nedelju dana nek odstoji u frižideru.

Ako su već prisutni polipi na materici uzimajte po kašičicu melema ujutru na prazan stomak. Ovo primenjujte minimum sat vremena pre doručka.

Saznajte više o delotvornosti čuvarkuće sa medom u našem ranijem tekstu.

Sponzorisani linkovi:
f