Feature post image

Podubica lekovita biljka za želudac i probavu

Podubica biljka je od davnina poznata u našoj tradicionalnoj medicini. Njen latinski naziv je Teucrium chamaedrys. U narodu je poznata i po imenima: dubčac trava, dubčica, zubatac, penučica, sunovrh, mravak, groznica i trbučac. Ova mediteransko bilje prilično je rasprostranjeno i u unutrašnjosti, te uspeva na različitim terenima.

Čaj od podubice je izuzetno cenjen i najviše se koristi za želudac, kod problema sa varenjem i probavom. Brojne su dobrobiti ovog napitka, kao i drugih pripravaka biljke. U nastavku saznajte više o tome kako se pripremaju i šta sve leče.

Fantastičan napitak koju otklanja bol u želucu za samo 3 dana!!!

Kako izgleda dubčac trava

U pitanju je trajni polužbun sa razgranatim grančicama pri dnu, koje se ravno uzdižu 10-25 cm visoko. Listovi su gusto raspoređeni uz samu stabljiku, sede nasuprot jedan drugom u pršljenovima, na kratkoj dršci. Oni su jajasto elipsasti, tupo nazubljeni poput listova hrasta. Kožasti su, sa gornje strane glatki i sjajno-zelene boje.

Podubica ima cvetove skupljene u grozd, po 2-6 komada u pazusima gornjih listova. Uz njih se nalaze i pricvetni listići, istog oblika kao listovi, samo dosta sitniji. Svi cvetovi su okrenuti na jednu stranu. Čašica cveta ima pet zubaca i najčešće je crvenkasto-ljubičasta. Krunica je nešto duža od čašice, ružičasto-crvene, retko bele boje. Karakteristiše je velika donja usna, dok gornje skoro i da nema.

Podubica biljka je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Evropi, naročito u zemljama Mediterana. Uspeva na suvim, sunčanim krečnjačkim obroncima, po brdskim livadama i kamenjarima. Dubčac trava se može pronaći u svetlim hrastovim i borovim šumama do 2000 metara nadmorske visine. Cveta od juna do avgusta meseca.

lekovita biljka podubica

Kako se upotrebljava dubčica?

Biljka podubica je dobila ima po tome što njeni listovi podsećaju na listove duba, tj. hrasta. Ipak kod nje oni su mnogo manji. Francuski naziv petit chene znači mali hrast. Ponekad je zovu i chasse – fievre, što bi u prevodu bilo lovi, ubija groznicu, jer se u tu svrhu i upotrebljava u narodnoj medicini.

Šta ima u svom sastavu?

Podubica biljka sadrži velike količine tanina (čak 12 procenata), etarska ulja, flavonide (luteolinske), iridoidne monoterpene, diterpene. U njoj ima i alkaloida (betainksog tipa) u tragovima. Sve te supstance doprinose njenom gorkom ukusu, zbog čega je izuzetno lekovita i cenjena u fitoterapiji.

Kako se bere dubčac trava?

Bere se isključivo nadzemni deo podubice u vreme cvetanja. Odseče se makazama, odstrane se suvi i oštećeni listovi. Zdravi delovi vežu se u snopiće koji se suše obešeni na konopcu, na senovitom i promajnom mestu.

Za domaću upotrebu se osušena biljka treba sitno iseckati. Najzastupljeniji je podubica čaj za želudac, ali se koristi i za probleme sa jetrom i bubrezima.U planinskim krajevima jedan je od najcenjenijih prirodnih lekova baš kada se radi o pomenutim oboljenjima.

Podubica čaj kao lek za brojne bolesti

Dubčica se upotrebljava protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit, te reguliše probavu. Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, sanira unutrašnja krvarenja. Deluje blago zatvarajuće, pa se koristi kod dizenterije i akutnih letnjih proliva kod dece.

Koristi se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti praćenih groznicom. Čaj od podubice je naročito dobar za akutni i hronični bronhitis.

Poboljšava rad jetre i otklanja simptome kod žučnih tegoba. Dubčac je odavno poznat kao fenomenalno sredstvo protiv reumatidnog artritisa i gihta. Pomaže odstranjivanje vode iz organizma i bolje znojenje. Spolja se upotrebljava kao obloga za osipe na koži.

Pomaže za ispiranja hemoroida ili posipanje prahom, kao i kod slabo lečenih rana. Veoma dobro se pokazala i kod vaginalnih infekcija i belog pranja. Za njih se naročito efikasnim pokazao čaj za spoljnu upotrebu.

  • Jeste li znali: Postoji priča kako je češki kralj Karlo Peti izlečio giht, koji ga je dugo mučio, upotrebljavajući ovu biljku. Takođe je manje poznato da se podubica trava, uz drugo bilje, koristi za izradu finih likera šartreza i vermuta. Osim njih koristi se i kod drugih poznatih alkoholnih pića, zbog svoje fine arome.

Kako se pravi čaj od podubice

Podubica čaj se pokazao kao izvanredno sredstvo za tretman obolele jetre, bubrega i žuči. Gorkog je ukusa i odlično podstiče apetit. Obiluje C vitaminom i ima veliku ulogu za osnaživanje organizma i jačanje imuniteta.

Osim za unutrašnju upotrebu, on se može koristiti i spolja kod ispiranja zagnojenih rana, upaljenih hemoroida i čireva. Nije preporučljiv osetljivim osobama, kao ni neki drugi preparati od ove biljke. Obavezna je prethodna konsultacija sa lekarom pre konzumacije..

2 velike kašike sitno usitnjene trave prelijte sa 5 dl proključale vode, poklopite i ostavite neka stoji 30 minuta. Nakon toga dobro procedite dobijeni podubica čaj.

Doziraju se 1 do 2 šolje nakon jela. Ovako pripremljen napitak osim za ispijanje, može se koristiti za obloge i lekovite kupke. Čaj od podubice nemojte zaslađivati, potrebno ga je piti gorkog, tri puta dnevno.

Ukoliko ga planirate koristiti samo spolja za kožne infekcije onda pripremite napitak na sledeći način:

2 velike ravne supene kašike biljke prelijte sa pola litra vode. Nakon što odstoji 30 minuta, procedite i koristite za sapiranje obolelih mesta. Primetićete ubrzo kako se infekcija povlači i to veoma brzo.

Napravite vino od podubice

Sa litrom kvalitetnog domaćeg crnog vina prelijte 200 grama krupno seckane biljke. Ostavite nek odstoji 8 dana i to na blagoj sobnoj temperaturi. Kada prođe ovaj period, lekoviti napitak čuvajte na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Vino od podubice dozira se po 2 dl tokom dana, najduže 30 dana, kada se pravi pauza. Obavezno ga trebaju piti malaksale, anemične osobe, a korisno je koristiti i spolja za ispiranje rana.

Tinktura od dubčice

20 grama dubčice krupno iseckane izručite u litar ljute domaće rakije. Pustite neka miruje jedan celi dan.

Uzimajte 10 do 15 kapi dnevno ovako napravljenje lekovite tinkture.

Lekoviti podubica prašak eliminiše želučane tegobe.

U fini prah samlevena biljka (u mlinu za kafu) uzima se dnevno 5-10 grama sa malo tople vode. Upotrebljava se obavezno pre jela, pomaže kod smetnji u varenju i bolova u želucu.

Važna napomena za kraj:

Iako je dokazano da je podubica biljka izuzetno lekovita, mora se biti oprezan sa njenom konzumacijom. Naime dubčac trava je bila uzročnik oboljenja jetre, već više puta. Evidentirano je i nekoliko slučajeva sa smrtnim ishodom. Stoga se sa njom mora biti oprezan i sme se uzimati tek nakon konsultacija sa stručnim licem. (lekarom, fitoterapeutom)

Neke zapadno evropske zemlje poput Francuske, ali i Kanada ne dozvoljavaju njenu upotrebu. USA je recimo nije u potpunosti zabranila, ali je znatno ograničila količinski. Tamo se najčešće koristi kao agens za aromatizaciju alkoholnih pića u maloj količini.

Preporučujemo i naš raniji članak: zašto treba piti čaj od podbela?

Sponzorisani linkovi:
f