Feature post image

Post na vodi recepti za posna jela

Post na vodi i kako se posti pravilno

Kada je u pitanju post na vodi mnogi od vas traže odgovor kako postiti pravilno. Nije to ni toliko jednostavno kao što izgleda. Znate pravila i značajne dane u kalendaru, praktikujete molitvu i znate da je svaka grešna misao strogo osuđena. Ali zar je sve tako jednostavno?

Uostalom ne posti se samo iz religioznih razloga. Znajte da je post veoma zdrav i blagotvoran i mnogi se opredeljuju za njega upravo iz tih pobuda. Sa druge strane postoje i blaže i strožije varijante ovog načina ishrane. U nekim slučajevima recimo dozvoljena je samo konzumacija čiste izvorske vode.

Ostanite sa nama i otkrijte kako postiti na vodi pravilno, koliko je zdravo uzdržavanje od mrsne hrane i još mnogo toga.

U nastavku teksta pročitajte o vrstama posta, kad i šta jest i šta raditi u periodima krize. A kao i uvek pripremili smo i za vas ukusne i zdrave recepte kao predlog jelovnika za post na vodi.

Šta je post i vrste posta kod pravoslavaca

Post je dobrovoljno uzdržavanje od hrane i pića koji traje određen vremenski period. On predstavlja takođe i izraz zahvalnosti Bogu za žrtvu koju je prineo sam Sin Božji, Isus Hrist. Smatra se da telo koje je previše uživalo u hrani, piću, razuzdanosti ne može biti spremno za molitvu i pokajanje. Dok su strasti uzburkane i telo preopterećeno mir ne može doći u naše telo i um.

Mnogo je podela kada je post u pitanju. On tako može biti potpuni i nepotpuni, danonoćni ili trajati samo u određeno doba dana. Može biti lični i zavetni. Takođe praktikuje se i jednodnevni post i oni koji traju duže.

 

Pravoslavni post na vodi obuhvata dva aspekta, duhovni i telesni. Dakle podrazumeva uzdržavanje od određene vrste hrane ali i od grešnih misli i dela. On je iskupljenje duše i njena snaga. To je vreme samoanalize i preispitivanja, retrospektive naših misli i dela. To je pokušaj da postanemo bolji ljudi.

Olakšice u postu predvižaju se za trudnice, starije ljude i bolesne, svi ostali trebaju strogo da se pridržavaju pravila.

posna jela na vodi

 

 

Zanimljivost

Svi smo čuli za velikog junaka Samsona. A da li ste znali da je on upravo postu uspeo da savlada sve nedaće koje su mu se našle na putu. Pobeđivao je sa lakoćom Filistejce i nalazio rešenja svakom  problemu. Kada ga je Dalila zavela i navela ga na pijanstvo i bludničenje i veliki junak je pao…

Zašto treba da se uzdržavamo od određenih namirnica

Na prvom mestu posti se da bi se umirile ljudske strasti, izbistrila glava i očistila od svake grešne i zle misli. Uz to neophodno je pročistiti i svoje telo jer samo u zdravom telu može se razvijati zdrava duša.

Uzdržavanje od pohode, gordosti i zlonamernosti pored sticanja krajnjeg sveznanja i mudrosti je glavni cilj posta. Blagotvornost posta utiče na naše emocije i lišava ih negativne energije i bespotrebnih strasti. Da bi se to postiglo potrebno je dva aspekta u potpunosti ujediniti, kada se shvati suština posta dalje je lako. Čovek razume i dobija snagu da prevaziđe sve prepreke, telesne i emocionalne.

Pravoslavni post poznaje:

  1. Suhojedenje ( Jedenje samo suve hrane, strogo posmatrano jede se samo hleb, pa čak se nekad ni voda ne pije. Ali ne duže od tri dana zbog dehidratacije. No po nama takav vid strogog pošćenja nema racionalnog objašnjenja, niti je medicinski ispravan. Neko jede voće i povrće tih dana, a neko i orašaste plodove).
  2. Post na vodi (hrana spremljena na vodi, bez dodataka ulja).
  3. Post na ulju i vinu (konzumiranje hrane pripremljene na ulju , a i vino je dozvoljeno).
  4. Post na ribi (najblaži način posta, jede se riba, mogu se jesti jela na ulju i piti vino).

Najstroži post na vodi je bez konzumacije hrane

Strogi post na vodi podrazumeva unošenje nula kalorija i hranljivih materija u organizam, odnosno konzumaciju samo vode. Takav režim nije baš bezazlen i mogu ga sprovoditi samo potpuno zdrave osobe, nikako anemične ili neuhranjene. Organizam mora da ima rezerve da bi se izborio sa nedostatkom hrane i slabošću koju će u početku osećati.

Kada je u pitanju ovaj isključivi način pošćenja potrebno je unositi bar 2 litra vode dnevno. Poželjno je da to bude čista izvorska voda. Još bolji izvor je destilovana voda za detoksikaciju jer najbolje vezuje toksine iz organizma za sebe. Dozvoljeno je i iscediti limun u ovu vodu.

Nekon 48 sati počinje stanje koje se naziva ketoza. Organizam počinje da se hrani samim sobom sagorevajući masti. U ovoj fazi glad je prevaziđena, a kada se ona ponovo javi to vam je signal da organizam traži hranu i znači prestanak posta na vodi.

Najbolje je da polako smanjujete hranu pa da tek onda pređete na ovaj režim da organizam ne bi doživeo prevelik šok. Isto važi i za vreme kada ponovo počinjete jesti hranu, treba postepeno povećavati količine. Naša preporuka je da najpre počnete sa povrćem i voćem.

Kako se posti na 4 Velika godišnja posta

Gospojinski post i Vaskršnji post traju sedam nedelja, a Gospojinski post na vodi dve nedelje  Ova dva posta su najstroža. Tada se čovek odriče i vina i ulja i ribe. Jelovnik za post na vodi je dosta raznolik. Kod ovih postova postoje dani razrešenja kojima je dozvoljeno koristiti zabranjene namirnice. Ti dani i njihova pravila su strogo propisani. Posebno stroga pravila važe za sredu i petak kod Vaskršnjeg posta, i sam početak i kraj ovog posta.

Vaskršnji (Veliki) post počinje Čistom nedeljom i tada se upražnjava post na vodi. Ovaj se veliki post završava Lazarevom subotom. Na ovaj period nadovezuje se post Strasne Sedmice, tako da je to ukupono 48 dana uzdržavanja.  Ovo svakako, moraćete priznati i nije tako lako za izvesti ukoliko postite prvi put. U toku te sedmice praznuje se i Veliki Petak.

Kako postiti na Veliki Petak?  Na taj dan strogi post na vodi se sprovodi do 15h, a nakon toga se može jesti obrok spremljen na vodi.

Zanimljivost

Veliki Petak je jedini dan u godini kada se u pravoslavnim hramovima ne obavlja ni jutrenje ni bogosluženje….samo se popodne drži opelo Isusu i iznosi se plaštanica, platno u koje je umotano Isusovo telo posle skidanja sa krsta.

Petrovski i Božićni post nisu toliko strogi…

Petrovski post na vodi se sprovodi samo sredom i petkom. Ostalim danima je dozvoljeno jesti na ulju i pripremati ribu za obrok.

Kako i kada se posti Božićni post?

Kada je u pitanju Božićni post (Mala četrdesetnica) riba se jede samo u dane vikenda, subotom i nedeljom (i na praznik Presvete Bogorodice). On traje 40 dana, od 28.novembra do pričešča vernika 7. Januara na Božić. Vernici se tada uzdržavaju od mrsne hrane i grešnih misli. Na vodi se hrana sprema sredom i petkom.

Postoje i jednodnevni postovi.

  • Krstovdan uoči Bogojavljenja
  • Krstovdan– dan Vozdiženja časnog krsta (27.septembra). Ovo je dan kada je car Konstantin podigao krst u Rimu u čast pobede nad carem Maksencijem. Dosta vernika na taj dan jedu samo hleb i grožđe. Pravoslavci na ovaj dan organizuju  vašare, a najpoznatiji je onaj u Gornjoj Pčinji.
  • Usekovanje glave Sv.Jovana Krstitelja (11.septembra)
  • Svaka sreda i petak (izuzetak:period od Božića do Krstovdana, Svetla sedmica i trepave sednica).

Da li je post zdrav i kako da  ga lakše podnesete

Kada su u pitanju post i zdravlje, sve ide u prilog odricanju od namirnica spremljenih na ulju. Post na vodi je najbrži i najbolji način da detoksikujete svoj organizam. Nekada je zabranjeno unošenje mesa, nekada ulja…Sve u svemu najbitnije je osluškivati svoj organizam i njegove potrebe. Ako osećate telesnu slabost obratite se lekaru za savet, a za emocionalne i duhovne nedoumice obratite se svešteniku.

Ako se pitate da li ćete se osećati slabo ako ne jedete meso odgovor je ne. Najjače životinje na planeti Zemlji su travojedi. Jedan nosorog ili slon ne jedu meso pa imaju ogromnu snagu, tako da ne morate da se brinete.

Malo je nezgodan taj proces prilagođavanja na namirnice spremljene samo na vodi. No uglavnom kada se prevaziđe taj prvi val slabosti snaga vašeg tela će biti samo veća.

Savet plus: za imunitet matični mleč i polen čine čuda, konzumitajte ih za vreme posta.

Iskustva korisnika su podeljena, neki ga podnose sa lakoćom, a neki odustanu već na početku..

Kada je u pitanju strogi post na vodi iskustva su različita. Nekima je prelazak na posna jela na vodi lako pao. A neki, posebno oni sa niskim pritiskom su osećali malaksalost i hroničan umor, ali samo na početku. Dešavalo se i da u periodu prilagođavanje ovoj vrsti ishrane nastanu i stomačni problemi.

Srećom postoje i trapave sedmice, to su dani razrešeni od posta.

Da li mogu skraćeno da postim na vodi i da se pričestim

Ne, samo mala deca smeju da se pričeste nakon samo tri dana jer se ona smatraju bezgrešnima. Ostali moraju da sačekaju pravo vreme…

Post na vodi šta sme da se jede

Recepti za post na vodi su razni. Jelovnik nije teško i sam sastaviti. Potrudili smo se da vam što više olakšamo posao i pronašli za vas najukusnije posne đakonije. Posna jela na vodi su zdrava i niskokalorična, te su ujedno dobra i za mršavljenje i detoksikaciju organizma. Svako bi trebao postiti bar jednom godišnje.

Odmah da vas preduhitrimo i odgovorimo na pitanje šta jesti u periodu krize?

Dozvoljeno je jesti kikiriki u ljusci, žele bombone, kandirano voće, žito sa orasima, ratluk, šlag na vodi. Neke od ovih namirnca sadrže male količine zdravih ulja u sebi, ali ukoliko se radi o umerenim količinama to se toleriše.

post na vodi jelovnik

Post na vodi recepti za doručak, ručak i večeru:

Za doručak na vodi prelažemo vam neku od zdravih kaša, kao što je ovsena ili ražana. Dobar izbor je i skuvani pirinač na sojinom mleku. Ako volite prepečen hleb znajte da je i on dozvoljen.

Uz doručak predlažemo da popijete kafu sa sojinim mlekom u prahu.

Za užinu možete pojesti neku voćku ili voćnu salatu.

Savet plus: ako sami pravite hleb nemojte uljiti tepsiju već je podmažite pčelinjim voskom.

Hrana za post na vodi i predlozi za ručak

Možda vam je nezamislivo napraviti ručak bez kačike ulja il masti ili pasulj bez zaprške. Ali i posna jela na vodi znaju biti itekako ukusna. Uz to su sigurno i zdravija. Možete pripremiti paprika punjene žitom, posni paprika i još mnogo toga.

Manastirski pasulj 

Recept:

Pasulj (4 šoljice) dan pre proberite i potopite u hladnu vodu da odstoji. Skuvajte ga redovno. Nalijte vodu da pasulj pliva u njoj i tu prvu vodu bacite. Dolijte ponovo tečnost i nastavite kuvati. Izblendirajte luk, dve glavice i malo crvene paprike i dospite u lonac. Pred sam kraj kuvanja kada su zrna potpuno omekšala dodajte i naseckannu glavicu paradajza, malo prešunovog lišća i soli. Ostavite još malo na ringli da se ukusi spoje i paradajz skuva.

Pastrmka i pirinač sa povrćem

Kako se priprema:

Pastrmku dobro oprati i namazati iznutra i spolja mešavinom vegete, soli i bibera. Po želji dodati i muskatni oraščić. Sitno iseckajte beli luk i prespite preko ribe. Prespite sa malo limunovog soka. Pecite pastrmku u aluminijumskoj foliji na 220 stepeni oko pola sata. Nakon toga je otvorite i pecite još desetak minuta. Pirinač pripremite tako što ćete ga prvo oprati a zatim obariti. Dovoljna vam je jedna šolja. Posebno obarite  200 grama mešanog povrća. Smese povežite i poslužite sa ribom

Večera neka još bude laganija

Za večeru možete namazati na parče hleba džem ili med. Dozvoljeno je pojesti i kesten pire i skuvanu pšenicu, i još mnogo toga. Ako ste štreber potrudićete se da pojedete obrok koji se sastoji od protein, a ne ugljenih hidrata. Ipak je to zadnji obrok u danu nakon kojega se telo priprema za odmor. Večera na vodi treba da bude lagana…

Kačamak recept:

300 grama kukuruznog brašna usuti polako u pola litre već proključale posoljene vode.  Dok sipate brašno energično mešajte varjačom da kačamak ne zagori. Dovoljno ga je kuvati desetak minuta. Možete ga poslužiti i kao zaseban obrok ali i kao prilog uz jela od ribe.

Saznajte za šta je sve dobra palenta?

Dobra ideja kada je u pitanju večera na vodi je i obareni krompir. Skuvajte ga u ljusci, a kada se prohladi ogulite i zasolite. Poslužite uz tunjevinu u salamuri.

Ako pak želite malo da se zasladite napravite ukusne knedle sa pekmezom od šljiva. Za ove knedle potrebno vam je pola kile brašna i pola kile krompira, prezle, so i šećer. Obaren krompir ispasirajte i pomešajte sa brašnom. Zatim malo posolite i pravite okruglice u koje ćete umetnuti po malo džema od šljiva.

Post na vodi i mršavljenje su dobra kombinacija

Podrazumeva se da će ovaj način ishrane uticati in a vašu kilažu. Sirova biljna hrana je najbolji izbor kada je u pitanju smanjenje kilaže. Izostavljanje ulja iz ishrane uveliko će pomoći da se izgubite višak kilograma i osećate se puni energije. Naravno podrazumeva se je to određeni vremenski period i da ulje treba ponovo uvesti u ishranu, naravno umereno. Naša preporuka je hladnoceđeno maslinovo ulje.

Kada ste na ovom režimu ishrane sprovodite i ostale detoks tretmane za zdravlje i lepotu. Suvo četkanje tela je danas jako popularno i to zaslužno, i mnogo je praktičnije od pilinga. Obavite ovaj ritual pred spavanje.

Suplementiranje ishrane vitaminima i mineralima se takođe toplo preporučuje. Cilj je osloboditi telo toksina al i pojačati imunitet .

I probava je jako bitan segment. Ako imate lenja creva to nikako nije dobro. Otrovi iz organizma se moraju izbaciti kroz probavni trakt ili znojenjem kroz kožu. I taj problem je potrebno regulisati. U tu svrhu mogu se koristiti i prirodni laksativi za čišćenje creva.

Iako je ovo malo rigorozniji post to ne znači da se trebate odreći i slatkog. Verovatno ne možete zamisliti poslasticu bez ulja ili margarina no postoje i kolači za post na vodi. Ali posto su i to kalorične stvari i sa njima treba biti oprezan.

Mi vam predlažemo da se bar oprobate u ovom poduhvatu zvanom post na vodi. Nadamo se da smo vam bar malo približili neka osnovna pravila kada je u pitanju hrana pripremljena na vodi i njeni benefiti za organizam.

Da ne zanemarimo i duhovnie aspekte…ovaj način ishrane će uticati i na vaš psihički balans i duševni mir.

Očistite svoju dušu i detoksikujte organizam ovim načinom ishrane. Ako vam se svideo ovaj tekst pročitajte i članak o alkalnoj vodi

Sponzorisani linkovi:
f