Feature post image

Teški metali u organizmu štetnost i posledice

Teški metali u organizmu koliko su štetni

Teški metali u organizmu umeju uzrokovati celi niz nepovoljnih zdravstvenih simptoma. Ipak, mnogi od nas toga nisu ni svesni jer i ne primećuju nikakve tegobe u svojoj svakodnevici.

Pomislite samo kako bi bilo dobro da ujutru ustajete lako i imate puno energije ceo dan.  Zamislite da vam ne nedostaje pažnje i koncentracije na vašem radnom mestu. Bili biste puno bolje raspoloženi, nema jake glavobolje, bolova u vratu i ramenima, zglobovima, na vašem licu bi najčešće bio osmeh.

Kako to postići ? Kako očistiti organizam od toksina i teških metala prirodnim metodama?  Ne zanemarujte poruke koje vam šalje telo, već sledeći navedene savete eliminišite nataložene štetne materije iz tkiva i sačuvajte zdravlje. Pročitajte više u nastavku…

Gde se sve kriju ove štetne supstance?

Svakodnevno dolazimo u kontakt sa njima jer su prisutni svuda oko nas. Poznati su nam teški metali u vodi za piće, hrani, vazduhu.  U sebi ih kriju brojna sredstva za kućnu i ličnu higijenu. Ima ih u konzervama od aluminijuma i aluminijumskim folijama, baterijama, sijalicama, metalnom posuđu. Nalazimo ih i u određenim vrstama farbi, kao i namirnicama, najčešće ribi, lekovima, duvanu.

Problemi nastaju kada se teški metali u organizmu natalože do granica koje prevaziIaze normalne. Tada postaju velika pretnja imunitetu.

Ukoliko oksiduju, počinju izazivati oštećenja, najčešće na delovima nervnog ili endokrinog sistema, kao i digestivnog trakta. U slučaju da se ova stanja ne tretiraju blagovremeno, mogu nastati brojne fizičke, mišićne i degenerativne promene. One s vremenom uzrokuju i oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Važno je znati kako teške metale nije moguće izbeći u potpunosti. Jednom kada se natalože u našem organizmu, mogu uzrokovati celi niz  zdravstvenih problema i tegoba. Upravo zbog toga velik broj lekara, nutricionista i fitoterapeuta preporučuje redovne kure detoksikacije. Samo nam one mogu osloboditi telo od nataloženih toksina i opasnih metala.

Amalgamske plombe sadrže živu

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da je nervni sistem čoveka posebno osetljiv na dejstvo žive. Naime, kad ovaj metal dospe u organizam ponaša se kao opasni neurotoksin. Uporedo s tim zaključkom javila se i dilema da li amalgamske plombe predstavljaju pretnju po zdravlje?

Ova vrsta plombi godinama se koristila u stomatologiji zbog svoje čvrstine i stabilnosti. Međutim, čak 50 procenata njenog sastava čini živa. Ovo saznanje nije lako palo stomatolozima, jer su navikli na rad sa njima.

Poznato je da ovaj metal na temperaturama višim od 40 °C isparava. Tada  se deo isparenja udiše i apsorbuje putem krvi a drugi rastvara u pljuvački. S obzirom na to da se temperatura većine konzumiranih namirnica kreće negde oko pomenutih vrednosti, postavljeno je i pitanje da li je bezbedno ugrađivati ovu vrstu plombi.

Međutim, iako su sprovedena razna istraživanja, i dalje nema konkretnih dokaza da su amalgamske plombe štetne. Ipak, njihova upotreba danas je pretežno prevaziđena jer su se pojavile estetski lepša rešenja, poput keramičkih plombi ili implantata.

Teški metali u organizmu posledice po zdravlje

Posledice koje ostavljaju teški metali u organizmu su brojne i savremena nauka ih je klasifikovala na sledeće grupe:

Psihički poremećaji usled trovanja metalima

  • Depresija, nagle promene raspoloženja, halucinacije, pojačana agresivnost, nesanica, hronični umor, iznurenost. Zatim tu je i  mentalna iscrpljenost, gubitak apetita, anoreksija, strahovi. Oslabljena pažnja i koncentracija, kratko pamćenje, Alchajmerova bolest.

Trovanje teškim metalima uzrokuje i senzorne poremećaje:

  • Preosetljivost na svetlost i zamućen vid, problemi sa sluhom.

Teški metali u organizmu uzrokuju i određene motorne poremećaje kao što su:

  • Teškoće i problemi pri hodanju, otežano gutanje hrane, problemi sa govorom. Zatim tu je i gubitak ravnoteže, epileptični napadi, kao i smanjena pokretljivost udova.

Fiziološki poremećaji  u mozgu  i centralnom nervnom sistemu

  • Neuritis (zapaljenje perifernih nerava), neuropatija, smanjena brzina nervne provodljivosti. Promene u kičmenoj moždini, gubitak osećaja/utrnulost ekstremiteta, parestezija (trnci u udovima).

Želudačno-crevne tegobe i trovanje teškim metalima

  • Česta mučnina, povraćanje, dijareja, bol i grčevi u stomaku, osećaj žarenja u grlu i ustima. Upala jednjaka, želuca i creva, kao i kancer pankreasa, debelog creva i želuca.

Poremećen rad bubrega i jetre

Brojne su i kardiovaskularne tegobe

  • Oštećenje krvnih sudova,tahikardija, malokrvnost -anemija, povišen pritisak – hipertenzija.

Disajni problemi

  • Plućna fibroza, bronhijalna astma, upala ždrela, upala pluća, bronhitis.

Teški metalu u  organizmu štete i našim reproduktivnim organima

Slabljenje imunološkog sistema i česti padovi imuniteta su takođe odlika trovanja teškim metalima.

teški metali u organizmu recepti

Čišćenje organizma od teških metala kako se provodi

Redovne kure detoksikacije uz pomoć aktivnog uglja, korijandera, zeolita i zelene gline mogu i te kako pomoći.

Medicinski aktivni ugalj dejstvo

Ovaj moćan preparat vezuje toksine i teške metale (ali ne i hranljive materije), a pritom ga organizam ne apsorbije. On se zajedno sa štetnim materijama izbacuje putem naših creva.

Za čišćenje organizma od tešhih metala preporučuje se doza od 20 g uglja dnevno, tokom najduže dve nedelje. Najbolji efekti se postižu ako se uzima 2 sata pre jela, jer hrana blokira proces detoksikacije.

Pročitajte više o lekovitim svojstvima aktivnog uglja.

Korijander je prirodni detoksikator

Ova biljka je jedan od najjačih prirodnih detoksikatora. Najbolje je koristiti ga u svežem stanju, kao dodatak lekovitim supama i salatama. Da bi se teški metali u organizmu uspešno ostranili preporučuje se veoma efikasan namaz od korijandera. Njega trebate konzumirati svakodnevno najmanje dve nedelje.

Recept za čišćenje organizma sa korijanderom

  • Izblendati 2 manja čena belog luka, jednu solju svežeg lista od korijandera. Dodajte im 2-3 supene kašike sveže cedenog soka od limuna, pet  kašika maslinovog ulja i prstohvat nerafinisane morske soli.

Ovako dobijena pasta od korijandera treba se čuvati u staklenoj teglici u frižideru. Koristite svakodnevno dve sedmice, pa napravite kraću pauzu.

Detoksikacija organizma zelenom glinom i zeolitom

Kako bi se eliminisali teški metali iz organizma u potpunosti obavezno koristite kupke sa zelenom glinom.

Priprema kupke:

Potrebno je da u kadu napunjenu toplom vodom dodati 5-6 kašika zelene gline. Provedite u njojoko pola sata (voda treba biti što toplija). Kroz otvorene pore, lekovita glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale.

Hlorofil čisti telo od toksina i štetnih metala

Jedite što više zelenog lisnatog povrća jer ono sadrži hlorofil, jedan od najvažnijih helata u prirodi. Inače, helacija je proces vezanja atoma teških metala za kompleksna organska jedinjenja i njihovo izbacivanje. Sposobnost hlorofila da vezuje i uklanja teške metale poput žive iz organizma, čini ga veoma moćnim prirodnim detoksikatorom.

Mineral zeolit je moćan detoksikator

Zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti apsorpcije otrova, treba koristiti njegov prah u kurama da bi se eliminisali teški metali u organizmu. Ukoliko se redovno upotrebljava, veoma efikasno uklanja živu, arsen, hrom, nikl, olovo i druge metale iz organizma. Odlična je prevencija i sprečava mnoga ozbiljna oboljenja poput karcinoma.

Više o tome kako se koristi zeolit.

Kako očistiti organizam od teških metala – recepti

Postoje i brojne prirodne recepture koje preporučuju fitoterapeuti. One uspešno detoksikuju i eliminišu postojeće tegobe koje izazivaju teški metali u organizmu, evo nekih od njih.

Čaj od korena maslačka

Prelijte kašiku korena maslačka sa 5 dl provrele vode. Zatvorite poklopcem i ostaviti tako neka odstoji 60 minuta. Procedite dobijeni  čaj od maslačka i pijte ga redovno u toku dana. Terapija čišćenjem se drži tri sedmice.

Šargarepa, kopriva i šipak – fantastični trio

Sipajte u odgovarajuću emajliranu šerpu po dve velike supene kašike lista od koprive, izrendane šargarepe i istucanog ploda šipka. Sveprelijte sa 5 dl vode. Zagrevajte sve do ključanja, a zatim snizite temperaturu i kuvajte narednih 10 -tak minuta. Sklonite šerpu sa šporeta i ostaviti poklopljeno neka odstoji najmanje 3 sata.

Dobro procedite i dodajte kašiku kvalitetnog domaćeg meda, pa sve dobro promešajte. Da bi se eliminisali teški metali u organizmu trebate piti 4 puta dnevno po 1dl čaja. Uvek ga uzimajte pola sata pre jela. Kura se sprovodi 3 sedmice.

Rastavić, crvena detelina, zova i breza

Pomešajte jednake količine rastavića, cvetova zove, crvene deteline i listova breze.  Zatim veliku supenu kašiku mešavine prelijte sa 2,5dl tek provrele vode, poklopite i ostavite tako da tridesetak minuta.

Pijte dve do tri šolje ovog lekovitog čaja tokom dana. Terapija se drži 15 dana, nakon koje će se teški metali uspešno izbaciti van našeg organizma.

Naptitak za čišćenje organizma od teških metala

Pomešajte jednake količine sveže ceđenog soka cvekle, crne rotkve i šargarepe. Sve zajedno sipajte u neoštećenu emajliranu šerpu i držite u rerni zagrejanoj na 180°C, naredna tri  sata. Kada se napitak za čišćenje organizma ohladi, usipajte ga u staklenu flašu i odložite u frižider.

Uzimati tri puta dnevno po kašiku lekovitog sirupa i vremenom će teški metali u organizmu biti eliminisani.

Šta još pomaže za dobru detoksikaciju?

Nedavno realizovane studije pokazale su da kurkuma ima izuzetna detoksikujuća svojstva. Naročito je dobra kada je reč o eliminaciji aluminijuma, a još bolje rezultate daje kada se kombinuje s crnim biberom.

Delotvorne su i čija semenke bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima koje uklanjaju teške metale iz debelog creva.

Veoma efikasno deluje i sok od ječmene trave. Poželjno je konzumirati jednu do dve kašičice ove tečnosti, samostalno ili u kombinaciji sa sokom od narandže.

Mnogi detoks saveti preporučuju i ispijanje soka iz listova aloje.

Ukoliko je gajite kao saksijsku biljku, odstranite nekoliko listova, uklonite bodlje i kožu, te iscedite svež gel. Konzumirajte ga u svežem stanju ili u nekoj smuti kombinaciji.

Snažno detoksikujuće deluje i zeleno povrće (kelj, spanać, peršun, kupus, krastavac) jer sadrži visoke nivoe vitamina C. On je zapravo snažan antioksidans.

Ukoliko ste u prilici, nabavite i morske alge, sveže, u prahu ili u vidu suplemenata. Prava su riznica minerala, vitamina i amino-kiselina, te čiste krv, jetru i creva.

Detox recepti koje morate probati 

Recept za čišćenje organizma

U blender stavite šolju seckanih svežih listova korijandera, sok od jednog limuna ili limete i malo maslinovog ulja. Dobro trebate izmiksati.

Prespite dobijenu mešavinu u staklenu teglu i dodajte dva veća ispasirana čena belog luka i pola šolje suvog voća (nemojte kandirano). Sve još jednom dobro promešajte. Zatvoriti teglu i držiteje u frižideru.

Ako su vam prisutni teški metali u organizmu dozirajte dve kašike tokom dana naredne 2 nedelje. Možete ga koristiti i kao premaz za tost, prilog za salatu ili testeninu.

Fenomenalni zeleni miks

Oljuštite manji krastavac i jabuku, sitno ih iseckajte i sipajteu blender. Dodajte im manji komad korena celera, šaku svežeg spanaća, tri kašike seckanog svežeg korijandera i komadić svežeg korena đumbira. Dobro sve izmiksajte.

Pijte po jednu šolju svaka dva ili tri sata, a u međuvremenu unosite samo čistu vodu.

Detoks tretman traje jedan dan, a predviđena količina unete tečnosti jeste šest šolja soka i šest vode.

Savet plus: Ukoliko detoks tretman sprovodite prvi put, poželjno je da to činite tokom vikenda. Ako se jave određene neželjene reakcije odmah prekinite. Ako vam tretman prija, možete ga produžiti za još jedan dan.

Preporuka: pročitajte tekst –  detoksikacija organizma vodom.

Sponzorisani linkovi:
f