Feature post image

Povišeni leukociti u urinu kod žena i muškaraca

Povišeni leukociti u urinu kada se javljaju

Povišeni leukociti u urinu mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Mikroskopskom analizom mokraće normalno je uočiti jedno do dva bela krvna zrnca u uzorku. Sve iznad toga može biti pokazatelj pojave leukociturije, što je posledica upale, infekcije ili većeg fizičkog napora. Veoma je važno da preko urina ne gubimo ove ćelije, jer su one najvažnije u odbrambenom mehanizmu našeg organizma.

Njihovo prisustvo u ovoj izlučevini takođe može ukazati na bolest bubrega, upalu bešike ili mokraćnih puteva. Zbog toga je izuzetno važno odmah pristupiti adekvatnom lečenju medicinskim, ali i prirodnim metodama. Ukoliko se suočavate sa ovim zdravstvenim problemom, na pravom ste mestu. Podelićemo sa vama više korisnih saveta, kao i recepata. Saznajte više šta znače povišeni leukociti u urinu, koji simptomi ih prate, kao i kakve sve mere treba preduzeti.

Koje su normalne vrednosti leukocita u mokraći

Poznato je kako su leukociti u krvi važan faktor u odbrani organizma od brojnih bolesti. Nastaju u koštanoj srži i stvaraju se pomoću matičnih ćelija. Oni okružuju mesto koje je zahvaćeno upalom ili infekcijom i pri tom uništavaju sve što je stranog porekla. Tada i oni sami stradaju, zbog čega nastaje njihovo nagomilavanje, pa se u tom slučaju može javiti gnoj.

Ipak, kada se pojavi infekcija koja nije vidljiva golim okom, to može biti veoma problematično. Naročito je ozbiljna ona koja zahvata bubrege ili mokraćne kanale. U tom slučaju, javljaju se visoki leukociti u urinu, a njih ne možemo predvideti. Ponekad bolest napreduje, dok mi ne osećamo nikakve tegobe, uočimo ih tek kad izvršimo laboratorijske analize.

U tom slučaju, postoji skala prema kojoj se određuje stepen njihovog prisustva. Kada su u pitanju leukociti u urinu normalne vrednosti su ukoliko ih ima do 5 u uzorku. Oni se nalaze u sedimentu i kada prelaze taj broj, to može biti pokazatelj određenog upalnog procesa i/ili infekcije. Najčešće se uz bela krvna zrnca u mokraći javljaju i bakterije, po kojima se može tačno odrediti uzrok bolesti.

Simptomi koji ukazuju na povećan broj leukocita

Boja urina može mnogo toga reći o vašem zdravstvenom stanju. Generalno pravilo jeste da on treba biti što bistriji i prozirniji, blizu nijanse vode. Na ovu karakteristiku mogu uticati piće i hrana koju konzumiramo, kao i medikamenti. Osim toga, boja mokraće može biti drugačija i zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba. Pre svega onih koji se tiču urinarnog trakta.

Ukoliko je prisutan neugodan miris mokraće, obavezno se što pre javite lekaru. Ova pojava najčešće sa sobom povlači i potrebu za čestim mokrenjem, koje je neretko i bolno. Osim svega navedenog, simptomi koji mogu ukazati na povišen broj leukocita u urinu su različiti.

Mokraća može biti mutna, primećuje se krv u izlučevini, javlja se osećaj drhtavice, kao i groznica i konstantno povišena temperatura.

povišeni leukociti u urinu simptomi

Bolesti, poremećaji i ostali uzročnici koji mogu za posledicu imati ovu pojavu su:

–          infekcije bešike, bubrega i urinarnog trakta;

–          bolesti krvi i krvnih sudova, naročito zgrušavanje;

–          rak prostate, bešike ili bubrega;

–          uzimanje određenih vrsta lekova (protiv bolova i za razređivanje krvi);

–          zadržavanje urina i odlaganje mokrenja;

–          začepljenje kanala;

–          trudnoća;

–          seksualni odnos;

–          preterani napor ili pojačana fizička aktivnost.

Povišeni leukociti u urinu u trudnoći

Ukoliko ste u drugom stanju, sigurno ćete se susresti sa ovom pojavom pre ili kasnije. Naime, povišeni leukociti u urinu u trudnoći se javljaju kao posledica promena koje se dešavaju u vašem telu. Uzrok može biti pritisak koji se javlja na samu bešiku, bubrege i celokupan mokraćni sistem. Međutim, njihova pojava nije bezazlena i svakako zahteva redovnu kontrolu kod lekara.

Ako nivo belih krvnih zrnaca u mokraći prelazi 5, onda se radi o blagom povećanju. Ukoliko ih ima i do 50, onda se radi o dosta velikom uvećanju. U tom slučaju, hitno je potrebno pronaći adekvatno rešenje, ali i uzrok. Povod zna biti i neki upalni proces u organizmu, pa se njegovo širenje mora sprečiti kako se ne bi ugrozio plod.

Zato je veoma važno redovno vršiti analize i odlaziti na kontrole kod lekara. Ukoliko se kasno javite doktoru, može doći do komplikacija. Naime, u tom slučaju javlja se intraamnijska infekcija. Ona može biti opasna po bebu, a u krajnjem slučaju ima fatalan ishod.

Kod novorođenčadi je takođe moguća ova pojava u mokraći. Kao i kod odraslih, tako i kod mališana ona znači prisustvo upale u organizmu. Kada se uoče povišeni leukociti u urinu kod beba, obično se potom obavlja ultrazvučni pregled. Na taj način se proverava stanje bubrega, mokraćnih kanala i same bešike. Nakon toga, lekari će prepisati odgovarajuće medikamente koji će pomoći mališanu da što pre ozdravi i eliminiše pomenute tegobe.

Kakva nam rešenja nudi savremena medicina

Da bi ste došli do adekvatnog medicinskog rešenja, potrebno je javiti se doktoru na vreme. Redovne kontrole mogu biti od izuzetnog značaja, jer se na taj način najbolje prati celokupno stanje organizma. Ukoliko ste primetili bilo kakve promene, potrebno je što pre otići lekaru i obaviti sve neophodne analize. Obavezan je detaljan pregled krvi i mokraće.

  • Podsećamo: povećani leukociti u urinu manifestuju se kroz neugodan miris i promenjenu boju mokraće, peckanje pri uriniranju….

Osnovni pregled urina podrazumeva laboratorijsku kontrolu krvne slike kao i same mokraće. Ako se potvrde povišeni leukociti u mokraći, lekar će na osnovu bakterija prisutnih u uzorku prepisati terapiju.

Najčešće se radi o antibioticima, uz obaveznu preporuku za regulisanje ishrane i pojačanu ličnu i intimnu higijenu. Nakon određenog perioda, kontrola se ponavlja. Ukoliko je tada nivo leukocita u granicama normale, dakle ispod 5, smatra se da je terapija uspela.

Kako smanjiti leukocite u urinu prirodnim putem

Na prirodan način možete sprečiti ovu neprijatnu pojavu, a u slučaju da je stanje već nastupilo i uspešno zalečiti problem. Od davnina se smatra kako je brusnica odličan saveznik u održanju zdravlja mokraćnih kanala i bubrega. Ona se može konzumirati kao sveže voće, jer je veoma lepog i blago kiselog ukusa. Međutim, najčešće se preporučuje čaj od brusnice kao lek kada se jave povišeni leukociti u urinu.

Zanimljivo je kako se savetuje povremena konzumacija sode bikarbone.

Dovoljno je razmutiti kašičicu ovog praha u 2 dl vode i popiti.

Ovo je odlično rešenje kako smanjiti leukocite u urinu bez antibiotika. Očistitićete bubrege i sve kanale, te na taj način se zaštititi od svih bakterija koje mogu uzrokovati problem.

Međutim, najpopularniji prirodni lek za ovu namenu jeste – peršun. On se često koristi u pripremi brojnih jela, ali najbolji je ako od njega napravite preparat koji je veoma ukusan. Za njegovo pravljenje će vam trebati:

250 gr limunove kore,
250 grama meda,
250 g peršunovog korena i
2 dl maslinovog ulja.

Način pripreme napitka:

Koren dobro iseckajte na male komade i zajedno sa izrendanom limunovom korom ubacite u blender. Sameljite ih, a potom dodajte ostale sastojke. Dobro ih izmiksujte u aparatu sve dok ne dobijete sasvim žitku masu. Potom je prespite u čistu staklenu teglu i čuvajte u frižideru. Konzumirajte svakog jutra po punu kašiku na gladan stomak i leukociti u urinu će se vratiti na normalne vrednosti.

Osim ovog preparata, preporučljivo je piti čaj od peršuna, kao i onaj od uve. Generalni savet je konzumacija dosta vode, jer je to od izuzetne važnosti kada je ovaj zdravstveni problem posredi. Na taj način će se bešika redovno prazniti, što je vrlo važno za brže ozdravljenje. Organizam će tako sam ukloniti sve bakterije koje mogu biti uzrok povišenih leukocita u mokraći.

Šta preduzeti ako nema rezultata

Ukoliko se tegobe nastave, te imate i dalje dosta leukocita u urinu i pored terapije, potrebno je ponovo posetiti lekara. U tom slučaju preporuka je stacionarno lečenje u bolnici, kako bi se obavile detaljnije analize u kliničkim uslovima. Ova metoda se najčešće odnosi na hronične bubrežne bolesnike, jer su kod njih visoki leukociti u urinu učestala pojava.

Postoje i slučajevi gde klasični medikamenti nisu bili od pomoći, ali prirodni lekovi jesu. Nebrojena iskustva ljudi govore u korist toga, bilo da su u pitanju žene ili muškarci. Sigurno ste i sami čuli od nekoga iz svoje okoline da mu je, recimo, čaj od peršuna doneo veliko olakšanje.

Kada su u pitanju povišeni leukociti u urinu kod žena, iskustva su takva da one češće pribegavaju alternativnim metodama. Razlog leži u činjenici što su antibiotici štetni koliko i korisni, naročito jer mogu da izazovu pojavu kandide. Kako ne bi sebi napravile dvostruki problem, dame radije koriste i čaj od kantariona za ovu namenu.

Povišeni leukociti u mokraći kod muškaraca posledica su uvećane prostate. Rizik od ove pojave raste s godinama, pa ovakvo stanje izaziva zastoj u mokrenju. Osim toga, javlja se zadržavanje urina, što naposletku znači i množenje bakterija u bešici i kanalima. Rešenja su lekovi protiv prostatitisa, a prirodnim putem to se postiže konzumacijom soje, kurkume, brokolija, nara, lana i zelenog čaja.

Saveti i smernice za kraj

Ukoliko su vam povećani leukociti u urinu 6 -8 ili 10-15 pa i više, tada obavezno korigujte vaš jelovnik. Medikamenti i terapije neće vam biti od velike pomoći, ako ne ispoštujete i to. Konzumacija čokolade, kafe i proizvoda koji sadrže puno kofeina nisu prihvatljivi tokom lečenja ovog problema.

Saveti koji se preporučuju kao preventiva su održavanje lične i intimne higijene, pojačan unos vode i adekvatna ishrana. Zdrav život je osnova svega, pa je stoga potrebno izbaciti upotrebu štetnih cigareta i alkohola.

Povišeni leukociti u urinu su rešiv problem ukoliko se simptomi primete na vreme. Stoga, budite odgovorni prema sebi i redovno posećujte lekara.

Ako tražite rešenje za česte urinarne infekcije, preporučujemo vam naš naredni članak koji će vam biti od velike pomoći.

Sponzorisani linkovi:
f