anti candida dijeta

Anti candida dijeta i ishrana protiv kandide

Anti candida dijeta recepti i jelovnik  

Anti candida dijeta ima jedno osnovno pravilo, a to je uskratiti gljivicama omiljenu hranu (šećere) sve do njihovog istrebljenja iz organizma. Pored njih na crnoj listi namirnica nalaze se i mnogi mlečni proizvodi (sem probiotskog jogurta i kefira).

Iako zasad nema pouzdanih naučnih dokaza da je takav način ishrane u potpunosti moguć, sve je više zagovornika ove metode.

Pored toga, dijeta protiv kandide ima dosta stroga pravila, ali ukoliko ste uporni i istrajni do rezultata će sigurno doći. Upravo sa njima ćemo se pozabaviti u ovom tekstu.

Stoga, ako vas muči kandida, isprobajte naš jelovnik za 10 dana. Bez promene režima ishrane, ovu gljivicu skoro je nemoguće suzbiti…

Šta je kandida i kako je prepoznati?

Kandida je gljivica koja se u normalnim uslovima u malom broju može naći na koži, u crevima i vagini. Međutim, pod određenim okolnostima ona se može namnožiti i izazvati ozbiljne tegobe. To se dešava onda kad nam je oslabljen imunitet, kada nam je crevna flora poremećena zbog česte upotrebe antibiotika ili loše ishrane.

Najbolji uslov za njeno bujanje u organizmu jeste kada smo pod hroničnim stresom. Upravo tada nam je ishrana prezasićena šećerom i industrijskom hranom.  Zbog svega navedenog, povećava se kiselost organizma, što pogoduje razmnožavanju gljivica. Tada je često jedino rešenje stroga anti candida dijeta.

Tegobe koje prate kandidijazu mogu biti očigledne, recimo vaginalni svrab kojeg prati sirasti sekret. Sa druge strane ako je reč o crevnoj kandidijazi, javljaju se prolivi, gubitak telesne težine, pretakanje u crevima, nadutost i gasovi.

U slučaju oralne kandidijaze, javljaju se bele naslage na jeziku i u ustima. Međutim, ponekad se iza hroničnih tegoba koje ostaju bez dijagnoze krije upravo kandida. Tako hronične glavobolje mogu biti u vezi s ovom infekcijom, ali i fleke na koži i neke druge hronične kožne promene, uključujući i ekcem.

Kod svih navedenih tipova oboljenja, preporučuje se promena jelovnika. Stoga je anti candida dijeta obavezan deo terapije.

Koliko je česta kandida kod žena?

U poslednjih nekoliko decenija sve se češće dijagnostikuje kandidijaza kod žena. Na svu sreću pravilno izbalansirana ishrana protiv kandide, tkz. anti candida dijeta donosi dobre rezultate. Posebno je važno da su se u to uverile žene koje često pate od različitih gljivičnih infekcija.

Različiti hormonski uticaji a ponajviše stres doprinose širenju gljivica. Upravo tada anti candida dijeta pomaže njihovom istrebljenju i može poslužiti kao pomoćno sredstvo uz protiv-gljivične lekove.

Šta je sistemska kandidijaza i koji su simptomi?

Sistemska kandidijaza je teško stanje koje nastaje onda kada kandida dospe u krv i tamo se razmnožava.  Ona zahteva bolničko lečenje infuzijama antimikotika, koji je visoko toksičan lek. Naravo, pre toga se krv pacijenta zasejava se na podlogu i radi se hemokultura, da bi se dokazalo postojanje kandide u krvi.

To su obično osobe koje su imunokompromitovane. Dugo leže, primali su razne antibiotike, najčešće zbog komplikovanih upala pluća, ali i abdominalnih upala.

U nestručnim krugovima, sistemskom kandidijazom naziva se pojava kandide u usnoj duplji, jednjaku, debelom crevu, vagini ili urinarnom traktu. Takva vrsta kandide obično se javlja nakon infekcija lečenih antibioticima, oralno, bez probiotske supstitucije.

Kandidijaza se teško leči, potrebno je pre svega podići imunitet celom organizmu, tzv, alkalizacijom. Zato se primenjuje anti candida dijeta.

Svaka naša ćelija je zbog promene načina života, zagađenja vazduha, zemljišta, a posledično i hrane i vode, danas kiselija nego pre sto godina. Samim tim danas smo podložniji razvoju kandide.

Kandidijazi su sklonije bolešljive osobe, one koji pate od virusnih infekcija, kao i dijabetičari i hronični bolesnici.

Brza hrana i šećer povećavaju kiselost i samim tim rizik od pojave kandidijaze u svim sluznicama koje imaju nizak pH. Probiotici su važni za imunitet i treba ih uzimati, naročito tokom terapije antibioticima.Naime, unos dobrih gljivica saharomices roda smanjuje prostor za razvoj patogenih gljivica kao stoje kandida.

Simptomi kao beličasto obložen jezik, grebanje u grlu, retke stolice, sluz u stolici i vaginalni sekret jasno su uočljive.

Izostanak simptoma ne znači da nema kandide

Kad nabuja, kandida prelazi polovinu crevne flore. Nadutost stomaka je najčešći simptom. Nekad je dijareja važila za osnovni simptom, a danas se zna kako i osobe s konstipacijom mogu imati kandidijazu.

Sistemska kandidijaza podrazumeva gotovo septično stanje, visoku temperaturu, slabost, malaksalost, gubitak u težin. Ipak, najčešće ide u kombinaciji s drugim teškim bolestima.

Šta jesti kod kandide?

Na ovo prvo pitanje je odgovor prilično jednostavan: uskratite gljivicama slatko!!! Imajte na umu da se šećeri vrlo dobro kamufliraju i sakrivaju u većini namirnica. Naročito obratite pažnju na industrijski prerađenu hranu kao što su razni sosovi, umaci, gotova jela. Jedna od najozloglašenijih namirnica jesu viršle, koje između ostalog sadrže jako puno šećera.

Dijeta protiv kandide preporučuje sledeće namirnice:

Povrće: 

 • Brokoli, blitva, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, bamiju, krastavce. Zatim šargarepa – samo kuvana, spanać, rukole, kelj, rotkvice, karfiol, špargle, raštika i dr.

Riba i meso:

 • Skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač,j agnjetina, zečetina i dr.

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće:

 • semenke suncokreta,lešnici,bademi,semenke bundeve,sezam,indijski orah,orasi,pekan orasi,brazilski orasi

Mleko i mlečni proizvodi:

 • Probiotski jogurt, domaći kefir, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrejani.

Pijte što više tečnosti:

 • voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera.

Zdrava ulja:

Samo određene žitarice:

 • Isključivo sa celim zrnom: u manjim količinama ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža.

Ostale namirnice:

 • U vrlo malim i umerenim količinama: pečeni krompir, niskomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže i slično. Ove namirnice nisu na poželjnoj listi protiv kandide, stoga budite umereni.

anti candida dijeta kako se primenjuje

Anti Candida dijeta šta ne smete jesti?

Izbegavati sledeće:

 • šećer, med, melasu, slad od riže, pekmeze, džemove, bombone, čokoladu, žvake, puding, kekse, sladoled.. Takođe opasni su sakriveni šećeri u prerađenoj hrani: dekstroza, laktoza, fruktoza, maltoza, sorbitol, manitol, galaktoza, sukroza, polisaharidi, monosaharidi..

Anti candida dijeta isključuje voće u gotovo svim oblicima.

 • Sveže,kandirano u obliku voćnih sokova,kompota i sl. Limun, grejpfrut i limeta su dozvoljeni u manjim količinama i ponekad sveža zelena jabuka.

Mlečni napitci su veoma štetni:  frapei, sveži sir, surutka, mlaćenica  i dr..

Namirnice koje sadrže skrob trebate izbegavati:

 • Belo i kukuruzno brašno, proizvodi rafiniranih žitarica (griz, palenta, pšenične pahuljice). Izbegavajte slane grickalice (perece, štapiće i čips), pasulj. Pasulj, grašak i krompir smete jesti u umerenim količinama, tek u drugoj fazi anti candida dijete.

Zaobiđite i…

Anti kandida dijeta najstrože zabranjuje alkoholna pića…

Crna lista namirnica je prilično dugačka

 • Kvasac, vitaminski dodaci, testa sa kvascem, hleb kao i gotovo sve vrste gljiva treba izbegavati.

Najomraženije su prerađevine:

 • salame, mesni naresci, paštete i viršle koje su izuzetno štetne.

Ostalo:

 • gotova hrana, podgrejana jela, kikiriki, pistaći i dr…

Anti candida dijeta od svakog polaznika zahteva potpunu predanost pravilnoj ishrani. To podrazumeva i obavezno čitanje sastava namirnica na etiketama…

Dijeta protiv kandide u fazama

I FAZA ELIMINACIJA ŠEĆERA

Sve namirnice koje su štetne izbaciti iz jelovnika.

II FAZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA

U ovoj fazi anti candida dijeta preporučuje unos veće količine tečnosti kako bi se organizam brže i lakše očistio.

Dan je najbolje započeti sa šoljom mlake vode i malo limuna.

Jedite što više svežeg povrća – najbolje salate. Uvek u njih ubacite neku od namirnica koje gljivica kandida ne podnosi kao što je beli luk, brokula, celer, kupus, paprika , repa i sl…

U ovoj fazi izbegavajte crvena mesa, proteine unosite kroz ribu i piletinu..

Dobro žvaćite hranu i jedite više manjih obroka dnevno. Na početku ćete možda imati problema sa lošom probavom ali vremenom će se telo navići na ovakav režim ishrane..

Ukoliko su problemi učestali pročitajte članak tvrda stolica kod odraslih.  Konzumirate samo one namirnice koje neće pogodovati kandidi.

III FAZA REKOLONIZACIJA

Anti candida dijeta uključuje i dodavanje probiotskih sredstava za bolji rad creva.

Recept protiv kandide

U prirodni niskomasni jogurt dodajte 2 kašičice semenki lana.  Na ovaj način sastrugaćete sa zidova creva razne štetne materije i onemogućićete širenje gljivice kandide..

Dokazano je i kako laneno seme smiruje nervozna creva tako da svakako probate reept. Sa probiotskim jogurtom se ne sme preterati, stoga ovaj prirodni lek primenjute samo ujutru, tek nakon što ste prošli prve 2 faze.

IV FAZA UVOĐENJE NAMIRNICA

Ovo je finalna faza u kojoj se ponovo uvode namirnice koje su dotad bile zabranjene.

Svake sedmice ubacite po jednu zabranjenu namirnicu i pratite kakav će to imati učinak na vaše zdravlje. Ako vam narušava ravnotežu  i ponovo se pojave specifični kandida simptomi  izbacujte je pod hitno iz jelovnika.

Anti candida dijeta u svojoj kranjoj fazi omogućuje čak i ponovo unošenje šećera, ali uz oprez. Šećeri naročito beli su izuzetno štetni i kod zdravih osoba.

Jelovnik protiv kandide – prvih 5 dana

Prvi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata galete od integralnog pirinča s puterom od badema pomešanim s kašikom kokosovog ulja

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: ćufte od tofu sira i povrća i proso s povrćem po želji

Večera: dva kuvana jajeta i zelena salata s rukolom i maslinovim uljem.

Drugi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni integralni hleb sa namazom od semenki (kašika mlevenih semenki lana, šušama i bundeve pomeša se s kari začinom, maslinovim uljem, iseckanim peršunom i dmgim začinima po želji). Uz ovo jesti svežu salatu.

Užina: smuti od zamrznutih malina, narandže i šargarepe.

Ručak: dinstani kara-batak i bareni brokoii s belim lukom i maslinovim uljem.

Večera: integralni domaći krekeri s brašnom od spelte i prosa i sa semenkama + šolja probiotskog jogurta.

Treći dan:

Doručak: sok od limuna, nakon pola sata probiotski jogurt sa tri kašike ovsenih pahuljica i kašikom lanenog brašna +10 sirovih badema

Užina: limunada i pomoranđža.

Ručak: pastrmka i dinstani prokelj s belim lukom.

Večera: đuveč s prosom bez mesa.

Četvrti dan:

Doručak: redovno- limunada, a posle pola sata domaći integralni keksići zaslađeni stevijom.

Užina: smuti od jabuke, cvekle i šargarepe.

Ručak: čorba od sočiva i beskavasni hleb + kupus salata.

Večera: proja s prosenim brašnom i probiotski jogurt.

Peti dan:

Doručak: limunov sok, posle 30 minuta proso kuvan u biljnom mleku, zaslađen stevijom i pomešan s rogačem i mlevenim bademima.

Užina: zeleni smuti (pola banane, kriška avokada, peršun, jabuka, nekoliko listova spanaća).

Ručak: belo meso i bareni karfiol s belim lukom.

Večera: galete s bademovim puterom.

Ishrana protiv kandide za narednih 5 dana

Šesti dan:

Doručak:  limunada, posle pola sata ovsene pahuljice prokuvane u vodi. Pomešajte sa stevijom, bademima, mlevenim semenkama lana, susama i bundeve, rogačem i kokosovim uljem

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: pečena skuša i sveza salata po izboru.

Večera: beskvasni hleb sa tofu namazom i sveža salata.

Sedmi dan anti candida dijete:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni hleb sa namazom od rogača, stevije, kakaoa i kokosovog ulja.

Užina: kivi i jabuka ili pomorandža.

Ručak: integralna testenina od spelte s pavlakom od tofua. Sirovi tofu se skuva pa se umuti s maslinovim uljem i malo soli + zelena salata i rukola.

Večera: dva kuvana jajeta i dinstano povrće po želji.

Osmi dan:

Doručak: podrazimeva se limunada, nakon nje proja s kuvanim prosom i kukuruznim brašnom + probiotski jogurt i semenke.

Užina: limunada i jabuka

Ručak: belo meso i povrće bareno na pari, sa prelivom od maslinovog ulja i belog luka.

Večera: integralni pirinač s kurkumom i povrćem.

Deveti dan:

Doručak sok od svežeg limuna, pa nakon njega šejk od badema, biljnog mleka, avokada i pola banane.

Užina: tahebo čaj i jabuka.

Ručak: proso s povrćem i pečeni tofu mariniran u kariju i maslinovom ulju.

Večera: krekeri od prosenog i speltinog brašna.

Deseti dan:

Doručak: limunov sok, pa nakom pola sata galete od integralnog pirinča i bademov puter.

Užina: šejk od malina, narandže, jabuke.

Ručak: dinstano belo meso i salata od kupusa, šargarepe i cvekle.

Večera: probiotski jogurt sa semenkama, ovsenim pahuljicama i lanenim brašnom.

Anti Candida dijeta iskustva korisnika

Godinama se borim sa crevnom kandidijazom, prošla sam razne terapije od Nistatina do najskupljih mogućih lekova. Moje zdravstveno stanje je variralo od boljeg ka gorem i obratno. Simptomi nisu bili za zanemariti. Najgora mi je bila noć kada su me budili grčevi u stomaku i tada sam imala česte prolivaste stolice. Sve to uticalo je na moje samopouzdanje i generalno na pishu. Nisam se najbolje nosila sa tim.

Prvi pomak u mom slučaju bila je alkalna dijeta i potpuno izbacivanje kisele hrane iz jelovnika. Strogo sam se pridržavala svega i uplovila sam u puno mirnije vode. Sada ne mogu reći da jedem skroz sve sa te liste, ali i dalje se pridržavam.

Ostala mi je jedna zdrava navika, a to je da povremeno oljuštim 150 grama đumbirovog korena, isečem na kockice i prokuvam u pola litre vode nekoliko minuta. Kasnije ostavim ga tako u vodi preko cele noći. Ujutru tom napitku dodam sok od limuna (pola kilograma) promešam i procedim. Dobijem baš jak sirup koji posle razređujem sa vodom. Pijem jedan decilitar ujutru i  uveče.

Ubeđena sam da je ovaj recept nešto najbolje protiv kandide…

Mirjana (Kragujevac)

 

Da rezimiramo..

Mnogi stručnjaci ne pridaju prevelik značaj ovoj infekciji, sve dok ne izazove ozbiljnije tegobe. Neke od njih su učestali prolivi, bolovi u stomaku, gubitak težine, ponovljene vaginalne infekcije i slično. Važno je odmah reagovati i javiti se vašem lekaru.

Ne zaboravite…

Rezultati ne dolaze preko noći, trebate biti veoma uporni. Anti candida dijeta donosi rezultate tek nakon 30 dana. Kod nekih polaznika kod kojih su bili izraženiji kandida simptomi, rezultat je došao tek nakon 12 nedelja.

Dijeta protiv kandide ima jednu dobru stranu i olakšavajuću okolnost. Možete kombinovati dozvoljene namirnice kako želite i ne morate paziti na količine hrane.

Preporučujemo vam i članak za šta je sve dobro ulje divljeg origana..

Sponzorisani linkovi:

32 мишљења на „Anti candida dijeta i ishrana protiv kandide“

 1. Postovani,
  imam crijevnu kandidu i zapocela sam antikandida dijetu. Interesuje me da li od ovih nadevenih namirnica moram da konzumiram samo i iskljucivo svjeze ili moze i da se kombinuje npr. pecena piletina i riba sa povrcem u rerni, naravno u foliji bez ulja i bilo cega drugog? Da li moze da se jedu pecena jaja, kajgana, jaje na oko? Da li mogu da jedem sojine snicle? Interesuje me koliko su manje kolicine rize, ovsa, jecma, razi, krompira? Da li je to svaki dan po malo ili jednom sedmicno? Jos jedno pitanje. Koliko traje jedna faza dijete, koji je to period.
  Unaprijed zahvalna.

  1. Nema nekog strogog pravila-najviše zavisi od vašeg organizma.Lagano ulazite iz faze u fazu,jer ovo nije dijeta za mršavljenje gde se striktno pridržavate jelovnika,već je u pitanju dijeta za zdravlje za koju vam je neophodna i konsultacija sa lekarom.Neka iskustva su od 30 dana pa i više meseci da je potrebno za celu terapiju,ali opet to je individualno.Najbolji savet je da prihvatite ovakvu ishranu i za ubuduće da bi sprečili kandidu da se ponovo javi nakon terapije !

   1. Mučim se sa kandidom zadnjih pet meseci,eliminišem je brzo,za tri nedelje al mi se isto tako lako povrati kroz par dana,voleo bi da znam čime da se hranim pošto sam izgubio deset kila za ovo vreme i sav se osušio i plus sam u postu,i da li smeju da se jedu ovsene pahuljice,ovsene mekinje i mak,unapred zahvalan!Pozdrav

 2. Poštovani,

  Borim se sa crevnom kandidom već 6 meseci i svaka analiza pokazuje da je u velikom broju, Pridržavam se svih pravila, ne jedem slatko, sem ponekad zelenih jabuka, kada osetim da mi je pao šećer, ii neki keksić sa fruktozom. Ne jedem meso, mlečne prozvode osim šolje jogurta AB dnevno, dva puta nedeljno. Jedem samo ribu, tunjevinu, povrće, supe sa povrćem. Pokušala sam sa lekovima NISTATIN, DIFLUKAN, CONTROLOC, čajevima protiv kandide, homeopatiju ali bezuspešno.Da li je moguće da ne postoji neki jači lek protiv kandide, a danas se mogu lečiti i teže bolesti? Da li imate savet kako da nadoknadim tu potrebu za šećerom jer meni baš bude loše kada osetim potrebu za slatkišima? Kako psihički izdržati sva ta ograničenja u ishrani kada vidite da ništa ne pomaže? Ponekad mi dođe da sve batalim i počnem normalno da se hranim, ali se onda predomislim jer znam kroz kakve muke i bolove sam prolazila.
  Najviše se razočaram kada mi neko kaže da se godinama bori sa njom, to je strašno.
  Hvala unapred.

  1. Imate steviju da kupite i super zamenjuje šećer. Npr, istopite maslac, može i kokosovo ulje, dodate kakao, neke semenke, steviju i izlijete u modle za bombonjere, pa u zamrzivač da se stegne, bude super :-)

 3. Kuvanu šargarepu ne treba jesti, jer ona podiže šećer u krvi, dijabetičarima je strogo zabranjena, a šećer izaziva bujanje kandide. Nemojte pisati o stvarima koje ne znate, nekome mogu da naškode!

 4. Sin mi ima Candidu u stolici,vec 4godine.Koristio je Nystatin,zatim Flukonazol,antikandida dijetu,cajeve,bijeli luk,probiotike,propolis,maticnu mlijec,sodu bikarbonu,preparate za imunitet,sve sto sam cula pokusala sam,bezuspjesno.

  1. Skoro sam saznala da imam kandidu u crevima.Počela sam sa dijetom, prodavačica iz prodavnice zdrave hrane kaže da je kandidu izlečila uljem origana.Košta od 1500,00 do 2000,00, zavisi od apoteke.Rešila sam da ga kupim, pa ću videti da li je delotvorno.A čitala sam na netu da može pomoći ulje jagorčevine ili noćurka (koji trenutno koristim).Valjda ću se izlečiti.

 5. Mucim se sa kandidom species u ustima vec dugo, mjesecima. Ali sam se na pravu dijetu bacila prije 2 mj. moja je krivica sto svaki put nesto dr.ubacim u jelovnik. odreknem se slatkisa ali zato jedem puno voca, narandze, banane. na kraju sam rijesila da uzmem cesnjak, ujutro i uvece i da pojedem. kupila sam u apoteci bio kult, smjesa cesnjaka i grejpa pa vidjet cemo na sta ce izaci ovo. Najgora mi je mora kad ujutro prilikom pranja zuba vidim bijele naslage i tackice po jeziku. jedem samo integralno brasno, curokot sjeme, lan, susam, ponekad jogurt, limunadu nezasladjenu, pijem puno vode, jedem povrce, tikvice, patlidzan, ponekad paprike,kupus, zelenu salatu, spinat, grah, ribu, svo meso ali rezultati su tako jadni. ocito da je previse zahvatila ova kandida.

  1. Moram te razocarati i reci ti da iako mislis da se pridrzavas dijete i dalje konzumiras dosta stvari koje candida „voli“. Strpi se i izbaci:voce (pogotovo banane), jedi grejp i orasasto, integralno brasno (jedi heljdino, ali kvalitetnu heljdu i probaj da ne ubacujes puno drugog brasna u to), i obavezno grah, mahunarke generalno.
   I savjet svima- koristite hladno cijedjeno ulje kokosa. Odlicno u ishrani, a i u kozmetici!

 6. Vodim i ja borbu vec godinu dana sa kandidom u debelom crvu i dve nedelje bila u bolnici,primala dva puta dnevno DIFLUKAN..i opet se vratila :-( i ono sto mogu sada da predlozim je ULJE DIVLJEG ORIGANA..trenutno ga koristim i osecam se mnogo bolje, osim sto je-fuj za konzumiranje :-(,inace silne dijete i odricanja i opet se vracala…

 7. probala sam sve od origano ulja pa na dalje,diflucan,nistatin nisam koristila,od gelova daktanol koji nije dao nikakve rezultate,origano ulje uzimam vec dugo,molim vas ako eko ima isustva sa veoma skupim japanskim probiotikom koji sam dobila iz Amerike a zove se threelac da da odgovor unaprijed hvala

  1. ja sam koristila candida solutions i odi na njihov site www .canidasolution .com i vidi dali mozes narucit,jako je dobar,ja sam jednu kuticu uzela i super mi je.ovdje u Svicarskoj je 105 franaka sa postarinom,a ne znam gdje ti zivis. Merci

 8. Otkrila sam pre 15 dana da imam kandidu,lekar mi je uz prepisani nistatin rekao nemoj slatkise i mlecno.I ja ovaj problem nisam shvatila ozbiljno,dok nisam malo guglala.A onda sam odlucila da svoj karton prebacim kod nekog odgovornijeg.Uglavnom pijem nistatin,izbacila sam slatkise(koje sam jela u ogromnoj kolicini),voce,sve mlecne proizvode ,hleb i sva peciva.Imam zarku zelju da tu gljivetinu eliminisem u kratkom roku.Motivisem se tako sto je zamislim kao male djavole koji se podozrivo smeju kad ja pozelim slatko i onda sebi kazem e neces uzeti iz inata.Znam da zvuci detinjasto al mi pomaze.Jedem kokice svaki dan jer kokice fizicki uklanjaju kandidu,bar taki sam procitala.Mnogo mi je znacilo kad sam otkrila beskvasni hleb.Sta ce biti vreme ce pokazati,nada umire zadnja….sretno svima.

 9. ja sam prije par mjeseci dobila kandidu u usnoj supljini, moja doktorica mi je rekla da nema pojma sta mi je to u ustima i dala mi antibiotik.. e sa tim antibiotikom se to vidno iz usne supljine povuklo,da bih ja prije par dana opet vidjela da imam bijele naslage po grlu tj po kraju jezika i okolo jezika. nije mi bilo jasno sta je i naravno malo progooglam i skontam da je kandida.. vidim dosta da se spominje djeta i polako pocinjem da se pridrzavam te djete. e ono sta mi stvarno nije jasno jest to da sam 5 dana imala te naslage u ustima a jucer i danas ih nema, a nezamislivo mi je da u takom kratkom roku od kefira i cesnjaka to nestane jer citam da se to tesko lijeci da ljudi mjesecima pa cak i godinama vode borbu sa kandidom.

 10. vec 6 mjeseci se osjecam grozno tu su rani simptomi od depresije i zaboravljanja,bola i zarenja u grlu,nemirna crijeva,gasovi i tako dalje najvise sto mene brine je bol u predjelu grudnog kosa kao da me tu sve boli od kostiju do pluca,nisam bio kod lekara ili doktora ali mislim da je u pitanju kandida jer su mi se pojavile i bijele naslage na gornjoj usni,poceo sam da pratim ishranu i pridrzavam se tog uskoro idem i kod doktora da to provjerim ali zanima me ima li jos neko od vas takve tegobe vezano za grudni kos i pluca?

  1. Petre,znam osobu sa istim simptomima.ima neku upalu creva.ispitivanje je u toku.moj savet je da posetite gastroenterologa.zelim vam sve najbolje!

  2. Imam te simptome da boli grudni kos i da pravi smetnje u disanju, ali to se javilo i pre nego sto sam primetio kandidu. Pomogne neznatno inhaliranje pelinom, obloga rakijom, ali korist od toga je kratkotrajna. Trcanje kroz sumu donese oslaksanje 2-3 sata. Da li je nekom vec poznato sta se desava, zbog cega se javlja problem sa plućima? Da li je kandida direktno odgovorna za to?

 11. Gde se moze naci vise recepata primera i namirnica ? pokusavam da se prilagodim i korigujem ali dosta stvari nema u malom gradu da se kupe. Cvrsto sam odlucio da ne pipnem secer uopste niti imam potrebu i kafu i cigare sam ostavio, takodje lekari su katastrofa u malom gradu da bi se oslonio na njih.. Treba ozbiljan doktor ili nutricionista i plan ishrane sa dodatkom mozda nekog leka, mozeze da mi date predlog nekog dobrog doktora klinike ili gde mogu koliko toliko pouzdane savete i recepte da nadjem.?
  Unapred hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.