Feature post image

trans masti u ishrani | dobar i los holesterol u krvi

trans masti u ishrani | dobar i los holesterol u krvi 

Trans masti u ishrani povećavaju ukupan holesterol u krvi i to ldl holesterol (loš holesterol) izazivaju bolesti srca i krvnih sudova, kao i teške hronične bolesti – dijabetes tip 1 i tip 2, kancer,alergije i depresiju.
Trans masti (transfet masti) ili trans masne kiseline pripadaju grupi polinezasićenih masnoća, u koje spadaju i korisne omega 3 masne kiseline kao i omega 6.

OMEGA 3 MASNE KISELINE NAMIRNICE

sadrži ih u obilju :morska riba, naročito skuša, haringa, losos,sardina, tuna, a ima ih u velikim količinama i laneno seme, suncokretovo,orahovo i maslinovo ulje .Omega masne kiseline predstavljaju esencijalne masne kiseline u hrani koje nas snabdevaju i osiguravaju organizmu neophodne masnoće (koje nije u mogućnosti da proizvede sam ) a značajne su za normalan razvoj i rast kao i proizvodnju pojedinih hormona.

TRANS MASTI I LDL HOLESTEROL

Trans masti su prirodan sastojak namirnica životinjskog porekla kao što su meso i mleko, i u tom obliku nisu štetne, ali kada u procesu industrijske proizvodnje hrane pretrpe promene i pretvore se u čvrst oblik,postaju i te kako opasne.To su takozvane industrijske masti koje nastaju tako što se hidrogenizacijom (dodavanjem vode) tečna biljna ulja prevode u polučvrste masti da bi se produžio rok trajanja i poboljšali tekstura i ukus proizvoda.Sve to uzrokuje povisen LDL holesterol u krvi.

ŠTA SU TO MASTI ?

Uz ugljene hidrate i belančevine, masti su osnovni makronutrijenti, važni za čitav niz funkcija u organizmu: sastavni su deo ćelija, u njima se rastvaraju izuzetnoznaćajni vitamini A, D, K i E  obezbeđuju normalan rad hormona i predstavljaju dobar izvor energije. Sve masti sastoje se od stabilne količine glicerola i promenIjive količine materija koje se zovu masne kiseline. U zavisnosti od vrste i količine masnih kiselina, delimo ih na zasićene masti, monozasićene masti i polizasićene masti. Zasićene masne kiseline nalaze se u mastima životinjskog porekla, ali i u pojedinim namirnicama biljnog porekla, a na sobnoj temperaturi ostaju u čvrstom stanju (mast, loj,maslac i margarin). Ukoliko je njihov unos uravnotežen, korisne su za organizam.Medjutim ako  se pretera i kosristi previše,posledica je ldl holesterol povisen duze vremena koji  uzrokuje brojne zdravstvene tegobe,među kojima je svakako najteža arterioskleroza .

DOBAR I LOŠ HOLESTEROL U KRVI

Dokazano je da su trans masne kiseline opasne po zdravlje jer povećavaju nivo ukupnog holesterola u krvi, i to onog „lošeg“ (ldl holesterol) na račun „dobrog“.Rezultat ove pogubne kombinacije jeste pojava bolesti kao što su: ateroskleroza, sužavanje arterija i, posledično,povećan rizik od nastanka bolesti kao što je angina pektoris, srčani infarkt ili moždani udar. Prekomerno unošenje trans masti
povećava rizik od nastanka karcinoma, a desetogodišnje istraživanje španskih naučnika, kojim je obuhvaćeno 12.000 Ijudi, pokazalo je da donosi opasnost od infarkta i depresije. Takođe,pogoršava problem koji se smatra glavnim uzročnikom skraćenja životnog veka – podstiče proizvodnju više insulina nego što je normalno, dok crvena krvna zrnca istovremeno postaju osetljiva na taj hormon.

trans masti u ishrani

HIDROGENIZOVANA BILJNA MAST

Na ambalaži industrijskih prehrambenih proizvoda trans masti se nazivaju „hidrogenizovane biljne masti“.Ove trans masne kiseline nastaju u tečnim biljnim uljima kojasu bila podvrgnuta procesu hidrogenizacije dodavanjem atoma vodonika, te da bi se tako održale u čvrstom stanju pri sobnoj temperaturi. Ova hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana ulja sastojak su većine margarina i pržene hrane (na primer pomfrita, krofni i druge hrane obradene u dubokom ulju), a dodaju se i radi poboljšanja ukusa, teksture i produženja trajnosti raznih grickalica, keksa, krekera,kolaća i peciva (lisnato testo i kifle).

TRANS MASTI RIZICI

Svaka masnoća u namirnicama se sastoji od mešavine polinezasićenih,monozasićenih i zasićenih masnih kiselina. Povećan unos mononezasićenih masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina ima povoljan efekat na zdravlje, dok konzumiranje zasićenih i trans masnih kiselina treba ograničiti, jer se u suprotnom povećava rizik od nastanka raznih hroničnih bolesti kao što su dijabetes, kancer, alergija i depresija. Stručnjaci preporućuju da se trans masti uopšte ne unose u organizam, a ako takve namirnice ne mogu da se izbegnu, onda bi ove masnoće trebalo ograničiti na najvise tri grama dnevno.

ZAMENA ZA TRANS MASTI U ISHRANI

  • nemojte jesti industrijski prerađene namirnice sa dugačkim rokom trajanja – već hranu koju sami pripremate kod kuće
  • konzumirajte proteinsku hranu sa malo masnoća,integralne žitarice,mlečne proizvode od obranog mleka ,leguminoze (grašak,razne vrste pasulja, boranije, ), povrće i voće
  • koristite maslinovo ulje, suncokretovo ili ulje uljane repice.

Povezani članci :holesterol dijeta i  mediteranska kuhinja

trans masti u ishrani | dobar i los holesterol u krvi 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f