Feature post image

Čaj od virka upotreba kod ženskih bolesti

Čaj od virka dejstvo i upotreba

Čaj od virka pomaže u lečenju menstrualnih tegoba, bolesti jajnika i materice, kako nam tvrde ne samo savremeni već i drevni travari i fitoterapeuti, stoga bi ovu biljku svaka žena trebalo da ima uvek pri ruci u svojoj kućnoj apoteci. Topli napitak povoljno deluje na reproduktivno zdravlje kod žena, preporučuje se njegova konzumacija i nakon ozbiljnijih operativnih zahvata, radi bržeg oporavka (uz obavezne konsultacije sa stručnim licem). Ako pijete virak čaj bez dodatog šećera, možete i skinuti po koji kilogram, bez obzira na količine koje unosite.

Takođe, čaj od virka ublažiće neprijatne PMS simptome, pomoći će ženama u menopauzi, ali i dojiljama i trudnicama. Naime žene koje su u drugom stanju, smeju slobodno da ga piju, bez bojazni po svoje i bebino zdravlje. Međutim vrkuta nije preporučljiva u trudnoći, samo ako se kombinuje uz druge biljke, kroz različite čajne mešavine, stoga povedite računa i o tim stvarima i konsultujte vašeg lekara.

Virak biljka lekovita za dobro zdravlje žena

Da blagotvorni čaj od virka ima izvanredno lekovito i pre svega preventivno delovanje, znali su još i naši preci. Srednjovekovni alhemičari su tako na primer, sakupljali kapi kišnice koje bi se zadržale u sredini njegovog lista, zato što su verovali da upravo ona poseduje razna magijska i natprirodna svojstva.

Biljka virak latinskog naziva Alchemilla vulgaris je izuzetno pogodna za žene, a njeno ime vodi poreklo od arapske reci alkimiya, što na našem jeziku znači „lek svih bolesti“ – gde je takođe cenjena u fitoterapiji. Ovde je poznata i po sledećim imenima: gospin plaštvrkuta, biserak i rosanica.

Virak čaj je u tradicionalnoj i  narodnoj medicini Balkana prisutan već stotinama godina. Sama biljka pripada porodici ruža i ima preko 300 srodnika širom sveta. Raste na obodima šuma, naročito u nešto višim planinskim regijama, a može se pronaći uz puteve, kao i na padinama i vlažnim livadama.

Podzemno stablo virka je veoma razgranato, a nadzemni deo biljke može napredovati do 40 centimetara visine. Vrkuta ima naizmenične listove koji su nešto krupniji na drškama, a u celini su okruglasti i izdeljeni na 7 do 11 plitkih režnjeva, koji su po svom obodu zupčasti i obrasli sitnijim dlačicama.

 

Čaj od virka priprema za ženske bolesti

Cvetovi gospinog plašta su specifične žućkasto-zelene boje, a cvetaju od maja meseca pa sve do avgusta. U fitoterapiji koriste se dragoceni nadzemni delovi biljke u cvatu, a nešto ređe samo listovi, ponajviše zbog toga što imaju gorak i poprilično opor ukus. Vrkuta sadrži glikozide, tanin, flavonoide, elagnu kiselinu i važna etarska ulja, koja blagotvorno deluju na Naš organizam jer ublažavaju sve upalne procese na koži ali i sluzokoži.

Vrkuta ublažava menstrualne bolove

Jedno od narodnih imena za vrkutu je i gospin plašt, što nam otkriva duboku i viševekovnu vezu pomenute biljke sa reproduktivnim zdravljem žena i njenim značajem. Čaj od virka se stotinama godina koristio za lečenje bolnih i produženih menstruacija, a prema rečima svetski poznate i pre svega priznate travarke Marije Treben, on jako povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta tkz. belog pranja i ostalih genitalnih tegoba.

Zajedno sa hajdučkom travom može da reguliše u potpunosti neredovni menstrualni ciklus tokom puberteta, kod mladih devojaka.

Za ublažavanje svih pomenutih tegoba pravi se sledeći čaj od virka:

  • Pomešajte po 50 grama virka i lista maline sa duplo manje(25 g) matičnjaka, pa od cele mešavine uzmite jednu do vrha punu kašiku (supenu) i prelijte je sa dva decilitra vode koja je tek provrela.  Zatvorite posudu i sačekajte najmanje tridesetak minuta, da čajna mešavina odstoji. Nakon što čaj od virka procedite, odmah ga i tako toplog popijte. Možete uzimati najviše tri velike šolje ovog napitka u toku 24 časa.

Virak za policistične jajnike 

Za sve oblike cista na jajnicima pravi se čaj od virka i hajdučke trave, o kome je čuvena travarka i govorila.

  • Pomešajte jednake delove virka, hajdučke trave i nevena, pa tri velike kašike ove mešavine prelijte sa litrom proključale vode i pustite pola sata poklopljeno da odstoji, a zatim trebate procediti. Možete piti do tri šolje ali samo nekoliko dana, kada je potrebno da napravite pauzu.

Čaj od virka kako se pije u trudnoći

Za razliku od većine drugih lekovitih biljaka koje se koriste u čajevima, trudnice mogu bez bojazni da piju vrkutu i to koliko hoće i požele, već od trećeg meseca (prvi trimestar). Virak čaj je dobar i nakon porođaja, u periodu dojenja, jer jača imunitet, možete ga piti i ako vas muči suvo grlo.

Vrkutin topli napitak deluje tako što nam oporavlja i skuplja krvne sudove, istovremeno ojačavajući zid materice, te sprečava mogućnost da do spontanog pobačaja i dođe. Čaj od virka će olakšati porođaj i oporavak nakon njega, takođe ublažiće neprijatne simptome klimaksa (valunzi). Donosimo vam nekoliko recepata za trudnice i dojilje:

Uz gore pominjani lekoviti čaj, ženama u drugom stanju preporučuje se i lekovita kupka za trudnice.

  • Potopite 200 grama vrkute u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći, a ujutru malo zagrejte, pa procedite i dodajte u pripremljenu kadu.

Čaj od virka posle porođaja

  • Prelijte malu čajnu kašičicu vrkute sa dva decilitra vode koja je proključala i pustite 20 minuta da odstoji. Procedite dobro i dozirajte u gutljajima najviše dve do tri šolje čaja dnevno, najmanje desetak dana posle porođaja.

Napravite virak čaj za mršavljenje i regulišite kilažu

Virak čaj može da bude od velike pomoći i u borbi protiv gojaznosti. Studija objavljena oktobra meseca 2008. godine u popularnom naučnom žurnalu „eCAM Advance Access“ otkriva da su se listovi virka koristili kao prirodna terapija za regulaciju telesne težine još u tradicionalnoj arapskoj medicini.

Zaintrigirani idejom da je čaj od virka za mršavljenje više nego uspešan, te da je njegova reputacija u tom segmentu neprikosnovena, jedan tim istraživača odličio je da celu stvar ispita do najsitnijih detalja. Rezultati ove studije bili su pozitivni, jer se efikasnost biljne mešavine koja sadrži ekstrakte virka, kumina, nane i listova maslinovog drveta pokazala jako dobro u skidanju kilograma.

Istraživanje je trajalo puna tri meseca, tokom kojih je čak 66 gojaznih ispitanika konzumiralo pomenutu mešavinu. Tom prilikom dokazano je da su biljka virak i listovi maslinovog drveta ubrzali procese sagorevanja masti u organizmu kod svih ispitanika, dok su menta i kumin produžili osećaj sitosti istovremeno stimulišući enzime za varenje.

Kod velike većine pacijenata primećen je napredak, pa čak i kod onih najgojaznijih. Ova detaljna tromesečna ispitivanja, jasno su nam dala do znanja da čaj od virka pripremljen na ovaj način, utiče na mršavljenje.

U kojim je slučajevima virak dokazano efikasan

– Kod problema sa cistama na jajnicima.
– Kod neujednačene, produžene, neredovne i bolne menststruacije.
– Kod hormonalnih poremećaja.
– U slučaju upaljenih jajnika (ovaritis).
– U slučaju pojačanog rizika od pobačaja i kod rizičnih trudnoća.
– Kod produženih simptoma PMS-a.
– Za vreme klimaksa, kod izraženih naleta vrućine (valunzi u menopauzi).
– Kod nemogućnosti začeća (koristiti čajnu mešavinu sa macinom travom).
– Prisustvo vaginalnih (virusnih ili bakterijskih) infekcija.
– Kod mioma, prisustva ranica i drugih ozbiljnijih ginekoloških tegoba.
– Za suvo grlo i ždrelo kada ga je potrebno piti toplog.
– Za ublažavanje upornog kašlja.

Iskustva sa čajem od virka kod ostalih tegoba

Vrkuta protiv proliva

Čaj od virka priprema se na sledeći način: Pomešajte po 25 grama virka, dunjinog semena, trave ive, kamilice i majčine dušice, pa tri velike kašike mešavine prelijte sa pola litra ključale vode, ostavite da odstoji preko cele noći. Ujutru procedite i pijte u manjim odmerenim gutljajima.

Eliminiše kožne tegobe

Operite i ocedite pregršt sveže vrkute, a zatim je izgnječite oklagijom i privijte lagano na bolno mesto.
Preporučuje se u slučaju opekotina, uboda insekata ili iritacije kože.

Vino za podsticanje apetita

U 100 ml zagrejanog vina ubacite šaku sveže nabranih cvetova virka.

Virak čaj za plodnost

Pomešajte jednake količine gospinog plašta i macine trave, pa malenu kašičicu mešavine prelijte sa dva deci ključale vode i ostavite poklopljenoneko vreme da odstoji, ne kraće od pola sata. Procedite i lagano pijte do tri šolje čaja dnevno tokom tri meseca, sa pauzama tokom menstruacije.

Kako se pravi tinktura od virka

Uspite 200 grama virka u staklenu teglu i prelijte domaćom komovicom ili 60 procentnim alkoholom, pa ostavite na toplom ili osunčanom mestu da odstoji 3 sedmice uz povremeno mućkanje. U slučaju unutrašnjeg krvarenja piti 10-15 kapi rastvorenih u šolji vode, do dva puta dnevno.

Verujemo da ste saznali koliko je čaj od virka koristan i delotvoran za prevenciju našeg zdravlja, ukoliko imate bilo kakav ženski problem, obavezno nek se nađe na vašim policama.

Sponzorisani linkovi:
f