Feature post image

VMA dijeta jelovnik i iskustva polaznika

Bolnička VMA dijeta 15 i 18 dana

Borba sa suvišnim kilogramima često sa sobom nosi mnoge frustracije, odricanja, restriktivne metode ishrane koje su iscrpljujuće za vaše telo i organizam. VMA dijeta donosi efikasno rešenje za regulaciju telesne težine, bez izlaganja rizicima koji će ugroziti opšte zdravstveno stanje. Eminentni stručnjaci sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu su tokom višegodišnjih analiza kreirali ovaj režim ishrane, pre svega za pacijente koji moraju da smršaju zbog operacije koja im predstoji.

Osim što ova bolnička dijeta za mršavljenje uspešno skida kilograme, ona obezbeđuje vitalnost, ubrzava metabolizam, vrši detoksikaciju celog organizma i osećaj sitosti. Malaksalost, za razliku od drugih iscrpljujućih metoda ishrane, potpuno je eliminisana, zahvaljujući probranom i efikasnom jelovniku koji se primenjuje kada je u pitanju VMA dijeta 15 i 18 dana.

Kako funkcioniše bolnička dijeta sa VMA

Postoji mnogo režima ishrane koji su slični ovom, neki se čak pozivaju na to da su bolji i efikasniji, te da brže skidaju kilograme. Međutim, morate znati da su sve druge dijete bazirane na brzom gubitku viška telesne težine, što za posledicu može da ima ozbiljno narušavanje celokupnog zdravstvenog stanja. Dok, sa druge strane, VMA dijeta služi prvenstveno za ubrzavanje metabolizma i unapređivanje zdravlja, što naposletku dovodi do prirodnog i zdravog mršavljenja.

Tokom primene bolničke dijete, telesna težina se redukuje zahvaljujući značajnom smanjenju unosa masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihovo konvertovanje u energiju koju će organizam potrošiti. Ovaj princip predstavlja potpuno prirodan način mršavljenja, jer se zasniva na procesima koji nisu iscrpljujući za organizam, a rezultati su primetni i, što je najvažnije, održivi na duži vremenski period.

VMA dijeta 15 dana predviđa eliminaciju voća, krompira, šećera, testenine i proizvoda od žitarica iz ishrane, a preporučuje se umereno konzumiranje jaja, mesa, zelene salate, ribe i kafe. Ukoliko se pravilno pridržavate pravila, bolnička dijeta za mršavljenje uspešno eliminiše 5 do čak 15 kilograma u periodu od 15 i 18 dana. U nastavku teksta ćemo vas informisati o osnovnim pravilima i jelovniku ovog načina ishrane.

Pravila vojne dijete su stroga

Zbog činjenice da poreklo vodi iz institucije koja je vojnog tipa, tako i sama VMA dijeta zahteva strogo pridržavanje određenih pravila, kojih se morate držati do kraja.

vma dijeta 15 dana kako se drži

Najvažnije je da potpuno eliminišete šećer – kako iz napitaka, tako iz same hrane. Nije dozvoljeno ni korišćenje veštačkih zaslađivača, jer oni veoma brzo stvaraju osećaj gladi. Ovo takođe podrazumeva i zabranu konzumiranja alkohola, koji je glavni uzročnik stvaranja masnih naslaga u abdominalnom delu, kao i potpuno odbacivanje cigareta.

Pošto je u pitanju režim ishrane koji funkcioniše na cikličnom principu, on se nakon svakog petog dana ponavlja. U zavisnosti od željenih rezultata koje želite da postignete, VMA dijeta za mršavljenje se sprovodi 15 do 18 dana.

Neizostavan savet, ali i pravilo, jeste da dnevno morate da pijete najmanje 8 čaša vode, odnosno barem 2 litre. Slobodno možete da konzumirate limunadu ili zeleni čaj, koji se dokazano uspešno bore protiv suvišnih kilograma, što nam potvrđuju stručnjaci iz Vojno-medicinske akademije.

U narednih nekoliko redova predočićemo Vam koje namirnice možete da jedete. Veoma je važno da se pridržavate redosleda unosa, jer njihovo kombinovanje ili menjanje vma dijeta ne dozvoljava u praksi.

VMA dijeta jelovnik i plan ishrane po danima

Tokom primene bolničke dijete jedu se sva tri obroka dnevno: doručak, ručak i večera. Pobrinite se da razmak između njih bude 4 do 5 sati i obavezno vodite računa da ne preskačete obroke.

Što se doručka tiče, on je uvek isti i bazira se na unosu prirodnog voćnog šećera iz narandže. Ovo voće je takođe i sastavni deo ručka i večere, jer se fruktoza lakše probavlja i ne stvara masne naslage. Zbog toga se ovaj način ishrane često naziva i dijeta sa pomorandžama sa VMA.

Prvi dan

Za doručak se jedu 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača).

Ručak je predviđen za kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, 1 dvopek, 1 pomorandža. VMA dijeta vam kao zamenu za pavlaku dozvoljava da jedete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.

Večeru spremajte sa 1 do 2 dvopeka, dva kuvana jajeta, 1 paradajz i jedan krastavac.

Drugi dan

Za doručak uzmite 1 pomorandžu, 1 kom. dvopeka, i popijte šoljicu kafe ili čaja (bez šećera).

Ručak je sličan prethodnom danu, jer se jedu kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, a ovog puta pojedite 2 dvopeka i na kraju 1 pomorandžu.

Večera je bogatija proteinima, jer je uz 1 komad dvopeka predviđeno 125 gr mlevenog junećeg mesa, koje možete sa ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Uz sve to pojedite 1 paradajz, a nakon toga 1 svežu pomorandžu. Potrudite se da ne konzumirate svinjetinu, jer je masna i teško se vari.

Treći dan

Jutro započnite doručkom od jedne pomorandže, 1 kom. dvopeka, uz šoljicu kafe ili čaja, naravno bez zaslađivača.

Ručak je lako svarljiv, jer ćete uz kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), dodati jedansvež krastavac. Za desert pojedine jednu pomorandžu.

Večera je kao i prethodnog dana bogata proteinima, pa ćete uz 1 komad dvopeka lagano ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa, nakon čega možete da popijete šoljicu kafe ili čaja bez šećera uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan (VMA dijeta za mršavljenje)

Doručak je isti, dakle pojedite prvo 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, i na kraju popijte šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača). Ukoliko ste se zasitili dvopekom, a želite neko drugo pecivo, slobodno možete da ga zamenite sa četiri krekera, ali obratite pažnju da ne budu slani.

Ručak je lagan i bogat prirodnim belančevinama, jer ćete uz jedan komad dvopeka narezati 125 gr mladog kravljeg sira na kockice i dodatijedan svež paradajz.

Večera je ponovo proteinska, pa ćete uz dva dvopeka (ili osam krekera), ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće iskoristite dva sveža paradajza.

Peti dan

Za doručak pojedite pomorandžu, jedan dvopek, i osvežite se šoljicom crne kafe ili čajembez šećera.

Za ručak pripremite 200 gr skuvanog junećeg mesa bez soli, kao začin možete koristiti malo soja sosa, jedan komad dvopeka i jedan svež paradajz.

Večera je lagana, pa ćete uz jedno tvrdo kuvano jaje pripremiti 500 gr barenog povrća.

Nakon petog dana, vraćate se na prvi i tako sve do petnaestog. Ukoliko želite da izgubite još telesne mase, možete nastaviti i do osamnaestog dana. Nakon toga, bićete lakši i do čak 15 kilograma, pri tom ćete se osećati fenomenalno i vitalno.

Kako se drži jednodnevna dijeta sa VMA

Kako biste bili sigurni da se kilogrami koje ste upravo izgubili nakon celog ciklusa, više neće vratiti, savetujemo vam da jednom nedeljno držite ovu mini-dijetu. Ona se sprovodi prema sledećem jelovniku:

Za doručak možete da popijete 2 dl soka od celog oceđenog limuna ili grejpfruta, naravno bez dodavanja šećera niti veštačkih zaslađivača. Ukoliko volite limetu, možete da dodate jedan list kako biste jutarnjem napitku dali lep osvežavajući ukus.

Ručak se sastoji od jednog komada dvopeka, ili nekog peciva od integralnog peciva i jedne sveže jabuke.

Večera je lagana, pa ćete za nju da spremite tvrdo kuvano jaje, jedan svež paradajz i jedan dvopek ili četiri krekera. Ukoliko više volite sok od paradajza, možete ga zameniti sa ovim svežim povrćem tako što ćete popiti 2 dl ovog napitka.

Iskustva i komentari polaznika

Prenosimo Vam nekoliko komentara polaznika bolničke dijete:

Uspešno sam izgubio 3 kilograma već posle 5 dana primene, strogo se pridržavajući pravila i jelovnika koji propisuje VMA dijeta. Iako sam sportista i svakodnevno imam treninge, ni u jednom trenutku nisam osećao iscrpljenost niti malaksalost. – Igor, 23 godine

Imala sam jako spor metabolizam, pa prvih pet dana nisam primećivala da gubim kilograme. To me je dovelo u iskušenje da prekinem dijetu, ali sam čvrstom voljom i željom nastavila dalje. Već posle sedmog dana primetno sam počela da gubim na težini, a najviše sam oslabila u struku koji je bio najkritičniji. VMA dijeta mi je pomogla da smršam 8 kilograma. – Bojana, 30 godina

Tokom trudnoće sam dobila mnogo na težini, a najteže mi je bilo nakon porođaja, jer je vaga uvek pokazivala istu težinu. Bila sam poprilično deprimirana, a bojala sam se da ću nekom dijetom narušiti svoje zdravlje. Prijateljica mi je rekla da za mene najbolja VMA dijeta za mršavljenje, dala mi je plan ishrane. Oduševila sam se već posle pet dana izgubila šest kilograma! Najviše mi se svidelo to što je ovo dijeta sa pomorandžama koje inače obožavam. – Sofija, 33 godine

Važne napomene i uputstva

Pre nego što se odlučite da primenite ovaj režim ishrane i rešite se suvišnih kilograma, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom kako biste znali da li je dijeta sa VMA adekvatan izbor za vaš organizam. Posebno trebate imati u vidu da je konzumiranje alkoholnih pića strogo zabranjeno i da trebate da se pridržavate tog načela.

Obavezno je da dnevno unosite barem 2 litra tečnosti u organizam, naročito zbog činjenice da ćete time sprečavati dehidrataciju i eliminisati pojavu gladi tokom noći. Izbegavajte upotrebu soli kad spremate jela (naročito meso), pošto će ona da vam stvori prividan osećaj gojenja što je, zapravo, posledica gomilanja vode. VMA dijeta za mršavljenje će vas osloboditi viška tečnosti iz organizma, samo ako se pridržavate njenih pravila.

Ako ste uspešno priveli dijetu kraju, unos kalorija ishranom trebate postepeno da povećavate do optimalnog nivoa. Ishranu normalizujte polako, bez preterivanja kako biste izbegli tzv. kalorijski šok, ili naglo gojenje.

Prednosti doktorske dijete

  • Za razliku od drugih niskokaloričnih režima ishrane, ovde nema posledičnih reakcija poput teškoća sa pamćenjem i održavanjem pažnje, osećaja slabosti, pospanosti, preterane razdražljivosti itd.
  • Rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana i preporučuje se da se pridržavate svih pravila. To će vam omogućiti brži metabolizam i sagorevanje masti, čime bolnička dijeta sa VMA sprečava pojavu tzv. jo-jo efekta!
  • VMA dijeta za mršavljenje je najbolji izbor ukoliko želite brzo i efikasno da se rešite celulita.
  • Mogu da je drže svi, naročito dijabetičari, osobe sa problemima sa štitnom žlezdom i oni koji imaju srčanih tegoba.
  • Za relativno kratak vremenski period rešićete se suvišnih kilograma i svoje telo dovesti do zacrtanog cilja. Što je najvažnije, zahvaljujući uspešnim rezultatima, VMA dijeta za mršavljenje ne mora da se ponavlja najmanje godinu dana posle njene primene.

 

Sponzorisani linkovi:
f