Feature post image

Brazilski orah kao lek za potenciju i srce

Brazilski orah i zdravlje 

Brazilski orah, latinskog naziva Bertholletia excelsa, predstavlja plod po obliku sličan kokosu, a koji se originalno uzgaja u Amazoniji. Osim u Brazilu, dostupan je i Kolumbiji, Venecueli, Peruu i Boliviji, pošto mu najviše pogoduju klimatski uslovi koji vladaju u krajevima Južne Amerike.

Ono po čemu su poznati ovi orasi jeste činjenica da su u pitanju najbogatiji izvori selena na svetu, a dokazano je i da zbog svojih lekovitih svojstava mogu da se koriste kao veoma efikasno sredstvo protiv malignih oboljenja. U nastavku našeg članka predstavićemo vam činjenice koje će vam bliže pojasniti kako možete koristiti brazilski orah kao lek kod vaše kuće, te gde možete da ga nabavite u našem regionu.

Osnovne činjenice o brazilskim orasima

Stabla ovog orašastog ploda su gusto rasprostranjena u centralnim i severnim krajevima Južne Amerike, što ga čini jednim od dugovečnih biljnih vrsta koje opstaju u tropskim kišnim šumama. Drvo brazilskog oraha može da naraste čak i do 50 metara u visinu, razvijajući široke krošnje i gusto korenje.

Smatra se da jedno stablo može da živi oko 500 do 700 godina, mada danas je zbog štetnog uticaja ljudskog faktora njihov životni vek značajn kraći. Svako drvo donosi plod u vidu mahuna kojih u proseku ima oko 300 po jednom stablu. On ima debeo spoljašnji omotač poput kokosa, a može da teži do 2,5 kg.

Nakon oprašivanja, potrebno je nešto više od godinu dana da mahuna sazri i razvije plod. Nakon toga, brazilski orah sam pada sa drveta na tlo, pri čemu se ne raspada, upravo zbog debelog omotača koji štiti oraščiće da se ne oštete.

Mahuna sadrži 10 do 25 semenki brazilskog oraha koji su raspoređeni u segmentima, spolja upadljivo braon a iznutra bele boje.

brazilski orah kao lek za mnoge boljke

Kakav mu je sastav i nutritivna vrednost

Pošto se radi o veoma hranljivoj namirnici, prvo pitanje koje se postavlja jeste sadrži li brazilski orah kalorije, obzirom da je poznato da orašasti plodovi njima obiluju. Naime, 28 grama brazilskih oraha sadrži 185 kalorija, što u suštini nije mnogo, obzirom da se preporučuje konzumacija tek nekoliko oraščića dnevno. Stoga je upotreba u umerenim i precizno definisanim količinama dozvoljena i bezbedna čak i ako držite dijetu.

Dalje, ovi plodovi u sebi koncentrišu značajnu količinu materija koje su neophodne našem organizmu da bi pravilno i bolje funkcionisao. Na prvom mestu tu su proteini kojih ima 17 odsto, a prirodnih (dobrih) masnoća ima čak 70 odsto, što za posledicu ima, kao što smo već naveli, nešto veću količinu kalorija.

Zbog toga zaključujemo da je u pitanju namirnica koja našem telu daje energiju i materije koje će se efikasno transportovati kroz organizam i potrošiti, pri tom nam dajući neophodnu vitalnost.

Verovatno najkorisnije svojstvo visoke koncentracije dobrih masti u ovom plodu jeste to što brazilski orah protiv holesterola uspešno bori, povećavajući dobar holesterol i regulišući njegov nivo u krvi.

Orašasti plodovi prepuni vitamina i minerala

Kada govorimo o vitaminima, najviše je zastupljen vitamin E, kojeg ima oko 8 mg na 100 grama. Ono što je važno napomenuti jeste da zbog ove činjenice brazilski orah kao lek može da se koristi protiv slobodnih radikala, jer je on moćan antioksidans koji eliminiše sve štetne materije i otrove iz našeg organizma.

Ukoliko se javljaju simptomi insuficijencije minerala poput bakra, magnezijuma, mangana, kalijuma i kalcijuma, nemojte se poslužiti sintetičkim i veštačkih izvorima ovih za organizam važnih elemenata. Najidealniji prirodni lek jeste brazilski oraščić koji, pored svih navedenih elemenata sadrži dragoceno gvožđe i cink.

Često se kombinacija mangana, cinka i bakra preporučuje osobama koje osećaju i tegobe vezane za polnu nemoć. Ukoliko je to slučaj, preporučujemo da slobodno koristite brazilski orah za potenciju koji je veoma efikasan u rešavanju tog problema.

Osobe koje imaju tegobe uzrokovane akutnom ili hroničnom celijakijom mogu da odahnu, jer kada je u pitanju brazilski orah gluten se ne pojavljuje ni u tragovima. Možete dati mašti na volju kada spremate svoje bezglutenske obroke dodajući ove oraščiće kako biste jelima dali lep i prijatan ukus, svom organizmu preko potrebne hranljive materije, a crevima omogućili nesmetan i pravilan rad.

Namirnica bogata selenom korisna za zdravlje

Ono po čemu je čuvena ova namirnica jeste ta da su naučnici istraživali sadrži li brazilski orah selen, pri čemu su došli do značajnih otkrića po ovom pitanju. Naime, obzirom da ga i dan danas redovno koriste amazonski Indijanci i narodi Južne Amerike, zaključili su da ovaj orašasti plod sadrži najviše selena nego bilo koja srodna biljka.

Govoreći u brojkama, dolazi se do zapanjujuće konstatacije da 100 grama oraščića obezbeđuje čak 3485 procenata preporučenog dnevnog unosa selena! Imajući to u vidu, treba da znate da ovaj mineral predstavlja važan faktor kada je borba protiv malignih oboljenja.

Svega 1 ili 2 brazilska oraščoća dnevno daće vam nepotrebne količine selena, koji će vam pomoći i kad su u pitanju problemi sa cirozom jetre i oboljenja koronarnih arterija.

Takođe, možete ga koristiti ukoliko želite da imate lepe i zdrave zube. Visoka koncentracija fosfora daće im belinu, a desni ćete na potpuno prirodan način učiniti zdravijima i osloboditi se problema sa krvarenjem i paradentozom.

Osim toga, rešićete se i dosadnih belih fleka na noktima, koje su glavni znak da vam nedostaje vitamina B. Pošto brazilski orah sadrži dosta tiamina, veoma brzo ćete vaše nokte regenerisati, dati im prirodan sjaj i čvrstoću.

Lekovita svojstva oraščića su izvanredna

Iako sadrži dosta kalorija, ovaj orašasti plod obiluje visokom količinom vitamina, antioksidanasa i minerala. Brazilski orah u stvari predstavlja jedan od najboljih izvora energije na planeti, čemu svedoči činjenica da se i danas svakodnevno koristi kod amazonskih Indijanaca.

Neka od najupečatljivijih i najznačajnijih lekovitih svojstava brazilskih oraha predstavlja činjenica da oni pomažu proces varenja, poboljšavaju zdravlje srca i celokupnog kardio-vaskularnog sistema. Pored toga, ustanovljeno je da omogućuju održavanje ravnoteže hormona štitaste žlezde, poboljšavaju imunitet, smanjuju rizik za oboljenje od raka i pomažu regeneraciju kože i uklanjanje znakova starenja.

Zahvaljujući visokom sadržaju zdravih nezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i oleinske kiseline, brazilski orah za srce predstavlja prirodan lek kad je u pitanju održavanje nivoa holesterola u krvi. Zanimljivo je da konzumiranje ove namirnice unapređuje opšte zdravlje srca, pre svega jer efikasno eliminiše omega-6 masne kiseline iz tela i krvnih sudova. To omogućava sprečavanje pojave ateroskleroze, infarkta i moždanog udara.

Pošto je pitanju namirnica sa značajnim udelom magnezijuma u njoj, brazilski orah se koristi kada je potrebno pomoći mišićima da pravilno funkcionišu, pošto pomažu proizvodnju belančevina, apsorpciju energije iz hrane i njihovu razgradnju u organizmu, pre svega u muskulaturi. Imajući to u vidu, često ga koriste sportisti, jer pored toga on pomaže pri održavanju čvrstine kostiju i regenerisanju tetiva i vezivnih tkiva, zbog čega se savetuje pri lečenju sportskih povreda.

Doziranje i upotreba brazilskog oraha tokom dana

Uprkos širokom spektru zdravstvenih prednosti, brazilski orah zahteva i određene mere opreza. Kao što ne treba preterivati ni u čemu drugom, tako je i slučaj i sa ovom namirnicom.

Pre svega, potrebno je da se posavetujete sa vašim lekarom, pošto je ustanovljeno da osobe koje već pate od težih srčanih oboljenja treba da budu na oprezu kada je upotreba brazilskog oraha u pitanju, jer preterana konzumacija može da dovede do povećanja nivoa masti u organizmu. Zato se njegova upotreba preporučuje kada je u pitanju prevencija, ali ne i lečenje nekih bolesti.

Zbog toga se savetuje da se brazilski orah dnevno unosi u količini od jednog do dva oraščića. Time ćete uneti adekvatnu količinu hranljivih materija i minerala koji će vašem telu omogućiti vitalnost i dovoljno energije koju ćete potrošiti tokom dana. Doziranje preterane količine može da izazove vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, gubitak kose, kao i alergijske reakcije.

Preporučljivo je savetovanje sa lekarom ukoliko imate intoleranciju na neke od materija i minerala koji se nalaze u brazilskom orahu.

Smeju li trudnice da ga uzimaju?

Možete koristiti brazilski orah u trudnoći, jer ćete time uneti preko potrebne proteine i selena kojeg ima jako malo u drugoj hrani. Takođe, savetujemo da obratite pažnju na količinu, pošto je najoptimalnije da se konzumiraju jedan do dva oraščića dnevno.

Prekomerna upotreba ove namirnice može da dovede do poremećaja koji se zove selenoza, odnosno povećane količine selena u organizmu. Stoga, ukoliko ste se odlučili da konzumirate brazilski orah u trudnoći, strogo se držite datih uputstava i saveta.

Kakva su iskustva korisnika sa brazilskim oraščićima

Evo nekih od njih:

  • Koristio sam razne tablete za poboljšanje potencije koje se reklamiraju na tv, ali oni nisu preterano pomagali. Saznao sam preko interneta da se može koristiti brazilski orah za potenciju, pa ga kombinujem sa medom i lešnicima i mogu reći da sam veoma zadovoljan. – Dejan, 42 godine.
  • Redovno sam patila od manjka B vitamina… nokti su mi se listali, pucali, javljale se bele fleke, što nikako nisam uspevala da sakrijem niti da rešim. Kako sam od prijateljice čula da brazilski orah kao lek za nokte pomaže pri rešavanju probleme koje sam imala, rešila sam da probam. Za svega dve nedelje moji nokti su se u potpunosti promenili, postali su čvrsti, sjajni i nisu se više nikad pojavljivale bele fleke. – Branislava, 28 godina.
  • Ponekad ga koristim kao dodatak kolačima, pre svega kao sastavni deo baklave. Jako je ukusan, idealno se kombinuje sa čokoladom, lešnicima i orasima. Moja deca ga prosto obožavaju! – Aleksandra, 39 godina.

Kako koristiti brazilske orahe za mršavljenje

Ukoliko ste se odlučili da se rešite viška kilograma, a da pri tom ne narušavate zdravlje rigoroznim dijetama koje su često neefikasne, preporučujemo vam da uz adekvatan režim ishrane koristite i brazilski orah za mršavljenje. Naime, koncentracija vlakana, hranljivih materija proteina i složenih ugljenih hidrata u ovom plodu pomoćiće vam da regulišete probavu i pospešite varenje unete hrane.

Osim toga, mogu da vam posluže kao idealna zamena za grickalice, posebno kad osetite glad kasno noću, jer svega 2 ili 3 oraščića mogu da vam daju osećaj sitosti.

Fenomenalna pita sa brazilskim oraščićem – recept

Ovaj orašasti plod možete jesti samog, pri čemu može da bude svež, pržen, posoljen ili zaslađen, pošto se idealno kombinuje i veoma je ukusan. Ono što ga čini posebnim jeste da ga možete upotrebiti i kao sastavni deo mnogih jela. Ovoga puta, daćemo vam recept sa brazilskim orahom i lešnikom.

Za koru je potrebno:

100 gr očišćenih brazilskih oraha
150 gr očišćenih lešnika
4 kašike šećera
150 gr stonog margarina

Za fil su potrebni:

2 dl mleka
2 kašičice želatina
100 gr šećera
2 jajeta
200 gr tamne čokolade
1 kesica vanilinog šećera
150 ml slatke pavlake

Kako napraviti ovu ukusnu pitu:

Brazilske oraščiće i lešnike sameljite i zatim ih mikserom pomešajte sa šećerom i margarinom sve dok se ne sjedine u smesu. Uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje. Potom podmažite pleh, sipajte u njega testo i stavite da se peče oko 10 minuta sve dok ne braon boju. Nakon toga izvadite da se ohladi.

U jednu vatrostalnu posudu sipajte mleko i dodajte želatin, pa ostavite oko 5 minuta. Uzmite polovinu od predviđene količine šećera za fil, ubacite dva žumanca, vanilin šećer i dodajte čokoladu. Stavite vatrostalnu posudu na laganu vatru i mešajte sve dok se želatin i čokolada ne otope. Tada sklonite sa vatre, promešajte još malo i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi a potom stavite u frižider oko sat vremena da se potpuno zgusne.

U posebnu posudu dodajte slatku pavlaku i miksajte je sve dok se ne zgusne. U drugoj posudi umutite dva belanca koje ste prethodno odvojili od žumanaca, i umutite mikserom dok ne napravite čvrst sneg. Pomešajte sa slatkom pavlakom i dodajte drugu polovinu šećera. Čokoladnu smesu izvadite iz frižidera i izlijte je na koru, a pripremljen snegomukrasite vrh ove ukusne pite. Po želji, možete odozgo da prospete i malo lešnika i brazilski orah.

Gde kupiti brazilski orah i koja je cena

Ukoliko ste zainteresovani za brazilski orah cena se kreće oko 200 dinara za 100 grama, odnosno nešto manje od 2000 dinara za 1 kg. Dostupan je u svim prodavnicama zdrave hrane u našoj zemlji, gde se prodaje uglavnom kao očišćen.

Ova namirnica se najčešće prodaje i kao sirova, u vidu zrna sa dodatkom soli. Možete ga pronaći i u nekim boljim supermarketima, gde obavezno morate da obratite pažnju na rok trajanja, kao i da li postoje oraščići koji su blago smežurani, pošto mogu da deluju na razvoj buđi i time pokvare ostale orase – povedite računa o ovome.

Budući da su u pitanju orasi koji sadrže dragocene polinezasićene masti, oni su podložni kvarenju ako se ne drže u adekvatnim uslovima. Savetujemo vam da ga čuvate na suvom i hladnom mestu, najbolje u frižideru, kako bi zadržao svoju svežinu i sve nutritivne vrednosti.

Ukoliko se pridržavate tog saveta, zapamtite univerzalnu poruku – brazilski orah zdravlje čuva!

Sponzorisani linkovi:
f