Feature post image

Začepljeno uho od cerumena kako očistiti

Kako očistiti začepljeno uho od cerumena bez štapića

Cerumen u uhu ili ušni vosak prirodna je supstanca koju proizvode žlezde u našem ušnom kanalu. Ona ima značajnu zaštitnu i antibakterijsku ulogu, i služi za podmazivanje. Međutim ukoliko se previše nataloži i sabije, javlja se začepljeno uho koje i nije tako bezazlen problem, kako se u prvi mah čini.

Ušni vosak se može akumulirati duboko unutar ušnog kanala usled korišćenja predmeta kao što su štapići. Sa njima se cerumen u uhu potisne još dublje. Osobe koje koriste čepiće za uši ili slušni aparat sklonije su ovakvim začepljenjima.

U nastavku saznajte kako očistiti zapušene uši prirodnim putem i to potpuno bezbedno. Posebnu pažnju smo posvetili i mališanima. Proučite kako odčepiti uho kod beba i dece bez straha od povređivanja.

Cerumen u uhu od čega nas štiti?

Kao što smo već u uvodu naglasili, cerumen u uhu predstavlja svojevrsnu zaštitu. On nas on uspešno štiti od vode, prašine i ostalih sitnih čestica. Sprečava njihovo prodiranje u dublja i osetljivija područja i ne dozvoljava da dođe do upale uha i različitih drugih infekcija.

Ponekad je lučenje ušne masti povećano, pa dolazi do njenog sabijanja, što uzrokuje začepljeno uho koje nije nimalo prijatno. Količina smole koja se taloži u našim ušima je individualna i zavisi od osobe do osobe. Znajte da se preterano taloženje ušnog voska može javiti i usled suženja ušnog kanala. Ovo stanje uzrokovano je infekcijama, bolestima kože, kostiju ili vezivnog tkiva.

Takođe sabijeni cerumen u uhu javlja se i zbog nedovoljnog ili preteranog lučenja voska usled neke traume. Može se javiti i usled začepljenja unutar ušnog kanala. 

Ako vam je posao takav da ste često izloženi jakoj i neprijatnoj buci i to više časova dnevno, postoje veće šanse da vam se uši začepe. Naime, organizam će u tom slučaju lučiti značajno više ušnog voska kako bi se prirodno zaštitio i odbranio. U tim slučajevima zapušeno uvo nije retkost.

Kako očistiti začepljeno uho bez upotrebe štapića

 

Šta još može da uzrokuje zapušeno uvo?

Manjak cinka, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, može izazvati pojačano lučenje ušne masti. Stoga treba više pažnje posvetiti namirnicama koje ih sadrže. Takođe uz preporuku lekara, trebaju se uključiti i suplementi koji nadomešćuju njihov manjak.

Jedan od znakova i simptoma prevelike akumulacije voska jeste i bol u ušima. Zatim, osetićete kao da je uvo puno – začepljeno. Sve to prati neugodan osećaj, zujanje u ušima (tinitus), privremen gubitak sluha i nelagodan svrab ušiju.

Postoje jednostavni prirodni lekovi pomoću kojih možete jednostavno otčepiti začepljeno uho od cerumena. Oni će uspešno ukloniti stvrdnutu masnoću iz ušiju, ali se ne smeju nikako primenjivati u slučaju probušene bubne opne.

Zapušene uši od prehlade koliko se često javljaju

Sezonske virusne infekcije i prehlade koje ne zalečimo kako treba često za posledicu imaju zapušene uši. Isto tako česti boravci u prostorijama u kojima se puši i ima prašine uzrokuju sabijanje cerumena. Dodajmo ovome i fizičke predispozicije, kakva je i zakrivljenosti ušnog kanala i eto problema. U svim tim situacijama ušna mast ostaje sabijena i manje je prohodna.

Začepljeno uho kod prehlade je veoma često kod dece, a celu stvar dodatno pojačava i nepravilno čišćenje ušiju pamučnim štapičima. Mnogi roditelji upravo u ovome greše, jer samo dodatno potiskuju nataloženi cerumen i na taj način još više pogoršavaju postojeće simptome. Više o svemu pročitaje u nastavku…

Zašto štapiči za uši nisu dobar izbor za decu

Postoji ogromna zabluda da se vatenim bebi štapićima čiste zvukovodi kod dece i odraslih, ali istina je skroz drugačija.

Namena štapića za uši je upijanje vode iz ušne školjke, a ne zvukovoda! Oni se primenjuju samo kod male dece nakon kupanja. Nažalost, sve to je postao opšti trend, pa ih podjednako koriste starija deca i odrasli.

Nekritičnom i pogrešnom upotrebom ovih štapića možemo sebi narušiti zdravlje. Koje su posledice ako ih ne koristimo kako treba?

  • Povećava se rizik od povrede bubne opne kod beba i male dece. Znajte, kod novorođenčadi je bubna opna na dubini od svega 1 cm od ulaza u zvukovod.
  • Dolazi do povrede kože zvukovoda sa posledičnom infekcijom potkožnog tkiva (tzv. otitis externa). Tada se potiskuje cerumenska masa prema bubnoj opni. Sve to dovodi do zapušenje uva, bolova, a može se javiti i nagluvost.

Dakle, zaključak se iz ovoga lako izvlači i sam nameće! Vatene bebi štapiće koristite isključivo kao upijač vode iz ušne školjke posle kupanja i ni u jednoj drugoj situaciji! Za toaletu zvukovoda posle kupanja sasvim je dovoljan vrh peškira, kako za decu tako i za odrasle.

Kako odčepiti uši na prirodan način

Hidrogen za ispiranje ušiju kako se koristi?

Hidrogen-peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje nataložene masti u ušima. Zbog toga što je penušav, lako uklanja ušni vosak i svaku prljavštinu iz ušnog kanala.

Ako imate začepljeno uho pomoć vam je svakako potrebna, evo kako da pripremite pomenuti recept:

Pomešajte jednake količine troprocentnog hidrogen-peroksida i vode, pa nakapajte u zapušeno uvo. Ostaviteneka rastvor malo odstoji, a onda nagnite glavu na suprotnu stranu kako bi izašao sav nakupljeni višak.

Čišćenje uha hidrogenom je dokazano delotvorno.

Nezaobilazna soda bikarbona elimniniše nataloženu ušnu mast

Soda bikarbona je veoma efikasno prirodno sredstvo protiv viška ušnog voska. Stoga ako imate cerumen u uhu koji vam zadaje probleme uradite sledeće:

Pomešajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone sa dve kašičice vode. Nagnite glavu u stranu i pipetom nakapajte nekoliko kapi rastvora u začepljeno uho. Sačekajte dobrih 10 minuta, a potom polako špricem sipajte toplu vodu. Nagnite glavu u suprotnu stranu da iscedite višak rastvora i rastvorenog voska. Uho očistite mekom, čistom krpicom.

Kako očistiti uho od cerumena glicerinom

Nagnite glavu u stranu i pipetom sipajte tri do pet kapi glicerina u uho. Začepite uho komadićem vate, i ostavite da glicerin u njemu deluje nekoliko sati. Uklonite čep od vate i nežno isperite uho toplom vodom. Nagnite glavu na suprotnu stranu, kako bi se voda potpuno ocedila.

Nežno osušite spoljni deo ušne školjke peškirom ili fenom i vaše začepljeno uho će se ubrzo otčepiti.

Kako otčepiti začepljeno uho slanom vodom i sirćetom

Slana voda je najbolje sredstvo za uklanjanje ušne masti jer omekšava nagomilani vosak.

Rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode. Zatim rastvor nakapajte u začepljeno uho (nagnite glavu tako da je zapušeno uvo okrenuto nagore). Ostanite u tom položaju tri do pet minuta, a potom se nagnite u suprotnom smeru kako bi se sva suvišna voda iscedila iz uha.

Takođe, za sabijeni cerumen u uhu pomaže rastvor alkohola i sirćeta. Alkohol će poslužiti kao agens i ispariti na niskoj temperaturi, dok će se sirce boriti protiv bakterija i gljivica, i time sprečiti infekcije ušiju.

Jednostavno pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natopite komadić vate i lagano nakapajte u začepljeno uho. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u suprotnu stranu, kako bi se iz uha odstranio rastvor i ostaci usne masti. Iz spoljašnjeg dela uha štapićem iščistite preostali vosak.

Za začepljeno uho maslinovo ulje je odličan izbor

Višak ušne masti takode možete ukloniti i pomoću maslinovog ulja, jer ono omekšava cerumen u uhu, pa ga je lakše izvaditi. Uz to, njegova antispetička svojstva smanjiće rizik od potencijalnih infekcija.

Maslinovo ulje najpre blago zagrejte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u začepljeno uho. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala. Nagnite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak štapićima za uši.

Kako otpušiti uvo – dodatni saveti

  1. Ni jednu tečnost nemojte naglo prskati u vaše uši  jer to može oštetiti unutrašnje uho i bubnu opnu.
  2. Ne sipajte vrelo ulje u uši jer može oštetiti kožu unutar njih ili bubnu opnu, i uzrokovati ozbiljnu infekciju.
  3. Ne koristite štapiće za uši da uklonite nagomilan vosak, jer tako možete još dublje potisnuti sabijenu smolu unutar ušnog kanala.
  4.  Ne čistite uši suviše cesto ili suviše grubo. Tako ćete samo doprineti da vam se cerumen u uhu češće javlja i pravi probleme.

Ukoliko često imate začepljeno uho nakon kupanja, ili vas dugo muči nakon preležane prehlade, isprobajte neke od predloženih recepata. Glavna poruka je da potpuno izbacite štapiće za čišćenje ušiju iz upotrebe.

Dakle ponavljamo još jednom: Čišćenje ušiju štapićima potpuno je pogrešna navika, pa čak i opasna. Ona može dovesti do začepljenja uha, različitih upala, pa čak i nagluvosti. Vodite računa o zdravlju!

Sponzorisani linkovi:
f