Feature post image

Nekoliko saveta za lakše održavanje zdravih navika

U vremenu u kojem smo na gotovo redovno suočeni sa stresom – kao najčešćom tegobom današnjice, kao i neophodnim uklapanjem u masovnu žurbu ka ostvarenju zadatih ciljeva. Održavanje zdravih navika u životu može biti pravi izazov.

Osim što je za isto potrebno izdvojiti dodatno vreme – koje je neretko najvredniji resurs i za koji često stičemo osećaj da ga nemamo dovoljno, potrebno je ulagati energiju u održavanje motivacije i svesti o značaju zdravog načina života.

U tome nam, srećom, mogu pomoći trikovi koji će zdrave izbore učiniti navikama, tako da u iste ne morate da ulažete dodatnu snagu, već neosetno prirodno pratite uobičajenu dnevnu rutinu.

U daljem tekstu pronađite nekoliko saveta o tome koje trikove možete da primenite, koje smo posebno za vas izdvojili kao korisne. 

Zdrave navike “ispred nosa” – presudan faktor u uštedi vremena

Ako ste ikada poklekli nezdravoj hrani pod izgovorom da nemate vremena, istina je zapravo da vam je taj životni izbor bio na dohvat ruke, dok biste za, možda ne jednako privlačan obrok, morali da se “pomučite” sve nekoliko minuta više.

Zato je jedan od pouzdanih trikova za lakše održavanje zdravih navika upravo da sve što vam je potrebno za sprovođenje zdravih navika – držite “pod okom”. Tako ćete pospešiti šanse da se pridržavate svojim “pravila”, čak i onda kada se ne osećate posebno motivisano.

Odlična ideja može biti i da odvojite element za odlaganje, poput komode ili police, koji se nalazi na “prometnoj” poziciji u vašem domu i koji je “rezervisan” za sve potrepštine ovog tipa – kako se ne bi dogodilo da, uz zdrave navike, održavate i nered u domu.

zena trening kuca

Kućni kutak za vežbanje – Kako napraviti fitnes kutak u svom domu?

Za one koji nisu ljubitelji odlaska u teretanu ili fitnes centar, ili pak treninga u prirodi, kućni fitnes kutak je sjajan način da se rešite izgovora za odlaganje posvećivanja kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti.

Vaš fitnes kutak ne mora zahtevati preterana ulaganja novca u rektizite, pogotovo uz mogućnost poređenja cena i karakteristika proizvoda koju nudi idealno.ba. Kao početniku vam je dovoljno da uložite u podlogu za vežbanje, vijaču ili set manjih tegova.

Dnevnik zdravih navika – beleženjem “malih koraka” do cilja

Gubljenje motivacije usled osećaja preopterećenosti je jedan od najčešćih razloga zbog kojih dolazi do posustajanja u održavanju zdravih navika – uprkos tome da nam iste te zdrave navike daju zauzvrat više od drugih izbora.

Dnevnik zdravih navika je jedan on načina da vaš cilj ne deluje kao još samo jedna u nizu nagomilana obaveza koju morate da ispunite, već promena rutine koja će vas ispuniti energijom i dobrim raspoloženjem.

Dnevnik zdravih navika će vam omogućiti da sagledate svoj život objektivnije i u celosti – tematske celine u njemu mogu obuhvatati praćenje vaših navika u ishrani i učestalosti fizičke aktivnosti, ali i stavke poput beleženja preovladavajućih osećanja tokom sedmice, uverenja o sebi i drugima, itd.

Jednostavno, dnevnih zdravih navika je tu da vam pomogne da se u bilo kom trenutku prisetite zašto ste započeli svoje unutrašnje putovanje ka zdravom životu, kao i koja je to ciljna tačka u koju želite da stignete.

Takođe, kroz njega možete lakše da uočite zašto dolazi do pada vaše motivacije na prvom mestu – što će vam učiniti spremnijima da prevaziđete slične situacije u budućnosti.

Kako da brigu o vašem zdravlju prepustite vašem pametnom telefonu?

Činjenica je da su mobilni telefoni alati koje gotovo da uvek imamo pri ruci, a razlog za to je upravo to što je mobilni telefon poput pravog asistenta u svemu što radite tokom dana.

Zdrave navike ne podrazumevaju samo pravilnu ishranu i vežbanje, već i redovan san, brigu o sebi i svom fizičkom i mentalnom zdravlju. U tome vam upravo može pomoći vaš mobilni telefon koji ima tu moć da nepogrešivo vodi računa o svemu.

Vaš mobilni telefon vas može podsetiti o vremenu naredne rutinske posete lekaru, pomoći vam da ostvarite kvalitetniji san, podsećati vas da pijete dovoljno tečnosti i mnogo drugog.

Održavanje rutine koja neguje vaše zdravlje i održava vitalnost, može biti izazovan zadatak ukoliko ste je vaš koncept komfora konstruisan oko nezdravih navika. Međutim, briga o sebi je prioritet čije zanemarivanje može ostaviti ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

Nije reč o nekoj presuđenog kazni koju treba da služite za života, već uvežbana sklonost ka osluškivanju svog tela i omogućavanju sebi da se osećate bolje i spremnije za nova radosna iskustva i uspehe. 

Sponzorisani linkovi:
f