Feature post image

alergija na ambroziju simptomi | lecenje

alergija na ambroziju simptomi i lecenje 

Alergija na ambroziju je pre svega snažna reakcija na prisustvo faktora koje telo doživljava kao potencijalnu opasnost,čak i ako oni to objektivno nisu, i tada imunološki sistem pokreće antitela sa ciljem da neutrališe „neprijatelja“.

AMBROZIJA BILJKA

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, cveta u kasno leto i ranu jesen, a proizvodi veliku količinu polena, jednog od najjačih alergena iz vazduha.Zbog specifičnog oblika i hemijskog sastava, polenova zrna lako se „zalepe“ za sluzokožu gornjih disajniih puteva i kod preosetljivih osoba izazivaju alergijsku reakciju.

ALERGIJA NA AMBROZIJU SIMPTOMI

Najćešći simptomi alergije na ambroziju jesu kijanje, obilan sekret i zapušenost nosa,gubitak čula mirisa,suzenje i crvenilo očiju koje pritom peckaju,svrbe, otečene su i preosetljive na svetlost, kao i osećaj grebanja i suvoće u grlu, te promuklost.otežano disanje, bol u grudima i suv kašalj.
Ambrozija alergija pored respiratornih tegoba,može razviti i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, kao i problemi sa varenjem praćeni povraćanjem i dijarejom. U težim slučajevima u disanje polena ambrozije može izazvati astmaticni napad. Takođe,alergija na ambroziju u trudnoći zahteva poseban oprez i obavezno konsultovanje sa lekarom..

AMBROZIJAPOLENSKA ALERGIJA

alergija na ambroziju

Dijagnoza polenske alergije postavlja se na osnovu opisa simptoma koji se javljaju tokom sezone, nakon čega slede klinički pregled, ispitivanja plućnih funkcija, kao i standardna laboratorijska analiza, a ona uključuje utvrdivanje prisustva antitela speciftčnih za određeni alergen. Medutm, alergija na ambroziju se najčešće dijagnostikuje  alergotest  metodom koja daje najpreciznije podatke.

ALERGIJA NA AMBROZIJU LECENJE

U olakšavanju tegoba i sprečavanju težih manifestacija alergije na ambroziju najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (antihistaminika),ali se u terapijske svrhe mogu koristiti i preparati na bazi polena pomoću kojih se telo postepeno „navikava“ naalergen. Takođe, preporučuje se i imunoterapija,postupak za smanjenje preosetljivosti na određenu supstancu.

ALERGIJA NA AMBROZIJU PREVENCIJA

Koncentracija polena najjača je u prepodnevnim satima,pa bi tada trebalo izbegavati boravak na otvorenom. Takode, savetuje se zatvaranje prozora na kući i automobilu,kao i što ćešće tusiranje, pranje kose i presvlačenje kako bi se izbeglo širenje ćestica po stanu. Pored toga, preporučuje se i često menjanje posteljine i sušenje opranog veša u zatvorenom prostoru jer se polen lako lepi na mokre tkanine. Šetnja po prirodi dozvoljena je samo posle kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja.

PELUDNI KALENDAR – ALERGENI U VAZDUHU

peludni kalendar za pun prikaz klikite na sliku

ALERGIJA NA AMBROZIJU LEČENJE BILJEM

KOPRIVA PROTIV ALERGIJE
kopriva se pokazala kao sjajan lek protiv alergije, jer jača imunitet, a najbolje dejstvo ima njen koren.
Evo recepta za smešu koja na duže vreme oslobađa od alergijskih tegoba:

  • Pola kilograma sveže ubrane koprive samleti u mašini za meso i pomesati sa 200 g meda.
  • Mešavinu presuti u teglu i ostaviti da odstoji u frižideru desetak dana, uz povremeno mešanje. 
  • Svakog jutra na prazan želudac uzimati po kašičicu smese.

ULJE CRNOG KIMA
alergija na ambroziju će se značajno ublažiti i olakšaćete disanje uz pomoć ovog preparata., Ulje crnog kima  sprečava i razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, čestih pratilaca alergije.

  • Piti od 20 do 30 kapi tri puta dnevno, nakon obroka, što važi i za decu i za odrasle.

ČAJ OD ŽALFIJE PROTIV ALERGIJE

  • Kašiku žalfije preliti sa 2-3 dl ključale vode pa ostaviti da odstoji preko noći. 
  • Sutradan procediti čaj  i koristiti ga za ispiranje sluzokože nosa i usta. 
  • Po potrebi, mogu se tretirati i oči, kao i celo lice i telo.

SOK OD CELERA

  • Iscediti bistar sok od svežeg lišća i korena celera, sipati u teglu i dodati podjednaku količinu meda.
  • Dobro promešati i držati u frižideru nedelju dana.
  • Piti tri puta dnevno po jednu kašiku pola sata pre jela.

Pročitajte obavezno i članak alergija na sunce ,kao i druge interesantne objave u kategoriji zdravlje.

alergija na ambroziju 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f