Feature post image

Koji je najbolji čaj za hemoroide

Najbolji čaj za hemoroide koji krvare i svrbe

Primetili ste kako vam je odlazak u wc postao bolan i na papiru ponekad uočite jarko crvenu krv? Osećate peckanje, svrab i bol u predelu anusa? Ako se nekih od ovih simptoma slažu sa vašim onda je vrlo verovatno da imate hemoroide. Na svu sreću, postoje načini kako se šuljevi mogu ublažiti i tu najviše pomaže čaj za hemoroide.

Sa ovim prirodnim i bezopasnim sredstvima šuljevi će se dobrim delom smiriti, a velika nužda će biti mnogo lakša. Čak preko 50 odsto ljudi u zreloj dobi se suoči sa nekim problemima u analnoj regiji i to su najčešće hemoroidi.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam šta su hemoroidi i kako se oni mogu izlečiti na prirodan način. Daćemo vam nekoliko dobrih i proverenih recepata za čajeve, meleme i obloge koji će vam sigurno biti od pomoći.

Kako izgledaju hemoroidi (šuljevi)?

Hemoroidi ili bolni šuljevi (kako se još narodski kaže) se sasvim prirodno nalaze u organizmu čoveka. Ne dolazi ni do kakvih komplikacija kada je organizam zdrav. Šuljevi su dakle, obični krvni sudovi. Oni se nalaze u području kod anusa.

Njihova glavna uloga je zadržavanje gasova i tečne stolice u debelom crevu. Njima kontrolišemo svoj odlazak u toalet. Takođe, imaju zaštitnu ulogu u slučaju kada se dese direktni udarci u tom predelu.

Problem nastaje kada dođe do njihovog uvećanja. Tada oni počinju peckati i izazivati bol čime se ometa normalna svakodnevnica obolelog. Zapaljenje hemoroida nastaje usled povećanog pritiska i naprezanja. To se najčešće dešava prilikom defekacije, ili prilikom nošenja teških predmeta i profesionalnog bavljenja sportom.

Najpre treba napraviti podelu: postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi.

Izgled i simptomi su nešto drugačiji kod ove dve različite vrste šuljeva. Unutrašnji hemoroidi se ne mogu videti golim okom, oni se nalaze na donjem delu creva. Imaju isti izgled kao i ostatak unutrašnjosti digestivnog trakta.

Sa druge strane spoljašnji hemoroidi su još niže i sastavljeni su od ćelija koje su nalik na ćelije kože. Tako kada dođe do njihovog oticanja oni se mogu opipati rukom.

Postoji čak četiri stadijuma oboljenja hemoroida. Prvi ne predstavlja nikakav velik problem i simptomi se jedva i retko kad osete. No ukoliko se šuljevi ne leče, bolest može napredovati do poslednjeg stepena koji se obično rešava operacijom. Tada oni ispadaju iz anusa i ne povlače se spontano, već se moraju u njega ručno vraćati.

U gore pomenutoj fazi  ni jedna krema, melem, ili pak čaj za hemoroide neće biti dovoljno delotvoran. Podvezivanje i hirurška intervencija je tada neminovna.

čaj za hemoroide dejstvo

Krv u stolici je najčešći simptom hemoroida

U prvom stadijumu hemoroidalne bolesti osetiti ćete peckanje, svrab i neprijatnost. Defekacija postaje problematična i bolna. Bol je oštar i prolazi jednako brzo kao i što dođe. Ono što je definitivni pokazatelj za zapaljenje hemoroida jeste krv u stolici ili na wc papiru. Ukoliko se ovaj blagi krvavi trag pojavljuje svaki put kada vršite veliku nuždu obavezno se javite lekaru.

Ako se sa lečenjem počne već kod prvih simptoma postoji veća mogućnost držanja ovog stanja pod kontrolom. Bolni šuljevi se ne mogu nikad sasvim izlečiti, oni su hronično stanje sa kojim se živi. U ovoj fazi preporučuju se blagi biljni melemi pa i čaj za hemoroide ukoliko oni peku, svrbe i krvare.Takođe, ukoliko korigujete ishranu, unosite dovoljno tečnosti, budete pažljivi i obazrivi prema sebi posledice nećete ni primetiti. Time ćete sprečiti razvoj hemoroida u opasnije stadijume.

Ipak u Srbiji kada su u pitanju hemoroidi simptomi su najčešće sasvim ignorisani. Kada se na njih ne obraća pažnja onda oni napreduju i tada simptomi postaju još očigledniji. Bol prilikom vršenja nužde postaje svakodnevan, kao i sveža krv u stolici. Bol u predelu anusa je prisutan prilikom svakog većeg naprezanja.

Kod unutrašnjih hemoroida se može osetiti jak probadajući bol u unutrašnjosti anusa kod žena i tokom menstruacije.

Jeste li znalli kako od uvećanih hemoroida pati troje od četvoro odraslih u nekom periodu života?

Hemoroidi počinju ispadati ali se najpre sami od sebe uvlače. Naposletku to više nije moguće učiniti i oni konstantno ispadaju.

Simptome je, dakle, vrlo lako primetiti, stoga, ukoliko vaše stanje odgovara nekim od nabrojanih pokazatelja, obratite se svom lekaru. Postoje načini gde i sami možete pomoći umanjenju simptoma. To možete učiniti uz čaj za hemoroide i promenom ishrane. Oni će omekšati vašu stolicu.

Mekana stolica prvi korak ka izlečenju hemoroida

Kad su u pitanju hemoroidi lečenje uvek podrazumeva veliku promenu u ishrani i uopšte u prehrambenim navikama. Naime, šuljevi u najvećem broju slučajeva i nastaju zbog loše hrane. To podrazumeva brzu hranu, masnu, prženu, začinjenu sa jako malim brojem vlakana.

Kada se ovome pridoda i slabo kretanje, sedenje na poslu i izostanak fizičke aktivnosti, rezultat najčešće jeste ovaj problem. No, i ovo stanje sa hemoroidima se može poboljšati. Sve zavisi od vas, ukoliko ste spremni odreći se hrane koju ste do sad jeli radi sopstvenog zdravlja, na pravom se putu.

Prvi savet: izbegavajte ljutu i začinjenu hranu.

Ukoliko ovako nešto često jedete gotovo je sasvim izvesno kako ćete i sami imati problema sa hemoroidima. Retki su oni koje ovaj problem zaobiđe.

  • Dakle, nova ishrana kod hemoroida je prvi korak u lečenju hemoroidalnih vena. Hrana koju jedete mora imati puno vlakana, to podrazumeva dosta svežeg i kuvanog povrća i svežeg voća.
  • Morate izbaciti većinu mesnih i mlečnih proizvoda.
  • Riba se može jesti zbog zdravih masti, kao i piletina, koja je samo skuvana i blago začinjena.
  • Od mlečnih proizvoda pijte samo kefir i jogurt jer je on pun probiotskih bakterija koje pomažu varenju. Uz sve ovo redovno ispijajte i neki čaj za hemoroide, koji će vam sigurno pomoći.

Koja još hrana leči hemoroide?

Cilj sa ovakvom ishranom jeste olakšavanje procesa varenja kako ne bi dolazilo do naprezanja prilikom vršenja velike nužde.

Tu će vam pomoći i sledeće namirnice:

  • seme lana (najbolje mleveno),
  • svež kupus,
  • banane,
  • mahunarke.

Sa mahunarkama nemojte preterivati jer one mogu izazvati gasove, zato ih dobro prokuvajte. Umesto belog hleba koji je u stanju da uspori varenje i skupi tečnost u crevima koristite psilijum ljuspice. Od ove namirnice se pravi hleb koji je sličnog kvaliteta kao beli, samo što je mnogo zdraviji i hranljiviji.

Beli luk, šargarepa, maslinovo ulje, badem, sok od limuna, suve šljive – sve ove namirnice će vam sigurno pomoći u omekšavanju stolice. Ipak, ono što je na prvom mestu kod ovog cilja jeste unošenje dovoljno tečnosti u organizam. Pod unosom tečnosti se podrazumeva voda, čaj za hemoroide i tečnosti iz voća i povrća.

Odrasla osoba u zavisnosti od težine bi trebala uneti minimum litru i po ili dve litre sveže vode dnevno. Kada je telo hidrirano, varenje hrane ide mnogo lakše, a defekacija više neće biti toliko mučna i bolna. Vodu možete uneti i putem čajeva, prirodnih sokova, voća ili povrća. Nemojte piti kupovne sokove, naročito ne gazirane.

Higijena analne regije je obavezna nakon defekacije

Loša higijena jeste još jedan razlog zašto je predeo anusa posebno osetljiv kod nekih ljudi. Kada već imate problem sa hemoroidima, nemojte nikako koristiti suv wc papir. Njegova suvoća može još više iritirati obolelo mesto.

Nakon defekacije najbolje je proprati predeo anusa sa mlakom vodom. Ukoliko niste u mogućnosti koristite vlažne maramice bez hemikalija ili barem polijte wc papir vodom, pa se onda obrišite. Uvek kontrolišite ima li tragova krvi na papiru, maramici ili u samom fecesu.

Takođe, kada se tuširate, nemojte utrljavati kupku na bolno mesto. Taj deo tela je izuzetno dobar u samočišćenju, te nema potrebe za daljim iritacijama. Samo ga operite mlakom vodom, bez jakog pritiskanja ili trljanja. Nakon tuširanja možete namazati neku od krema za hemoroide.

Ono što je takođe preporučljivo jesto sedenje u lekovitim kupkama. Čaj za hemoroide je pravi lek jer smanjuje osećaj iritacije i potpomaže njihovo vraćanje unutra. Hajde da vidimo kako se rešiti hemoroida uz pomoć čajeva?

Kako se pravi čaj za hemoroide od đumbira

Iako morate izbegavati jesti ljuto i začinjeno, đumbir je dozvoljen. On ima dosta vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koji pogoduju našem organizmu. Zato ga slobodno konzumirajte, a najpreporučljivije je praviti čaj od đumbira, baš zato što je tako blagotvoran za probavu.

Ovaj zdravi napitak se pravi tako što sitno naseckate koren svežeg đumbira, dobijena količina treba stati u jednu supenu kašiku. Umesto što seckate, možete biljku i narendati, tako će ona još bolje pustiti svoje sokove. Ostavite u šolji vrele vode neka odstoji do dvadeset minuta.

Ovako napravljen đumbirov čaj za hemoroide možete piti do tri puta na dan.  Naravno ova količina tečnosti sama po sebi nije dovoljna, pijte još najmanje dva puta više vode tokom dana. Dobra hidriranost je jako važna kod bolnih hemoroida. Isto tako ovaj čaj nije jedini koji će vam pomoći kod zapaljenja hemoroidalnih vena. Ovo su još neki napici koji će vam pomoći.

Od ostalih napitaka kod problema sa hemoroidima preporučuje se čaj od kamilice, majčine dušice, kantariona. Izbegavajte nanu ako su vam šuljevi upaljeni.

Blaga kupka od gaveza smiruje svrab anusa

Ova biljka je već od davnina poznata kao odlična kod zarastanja rana i kostiju. Ona može ublažiti osećaj bola i zato se preporučuje kod problema sa hemoroidima. U ovom slučaju se ne pije čaj za hemoroide, već se pravi lekovita kupka od gaveza.

Ovde će vam trebati kada ili veći lavor koji ćete napuniti sa mlakom vodom. Nikada se nemojte prati sa vrelom vodom, ona će samo povećati i pogoršati iritabilnost. Količina gaveza koju trebate staviti zavisi od jačine vašeg oboljenja, kao i od litraže vode koja staje u kadu. Na svaki litar kupke obično ide pola kašike sušenog bilja.

Kupka za hemoroide se treba koristiti tri puta nedeljno. Pročitajte i za šta je sve dobra gavezova mast.

Isprobajte obloge od zove

Zova ima antiinflamatorna svojstva, te će pomoći u odstranjivanju bola i povlačenju hemoroida.

Za čaj od zove će vam biti potrebna kašika sušenih listića biljke.Njih potopite u vrelu vodu i pustite neka tečnost vri do osam minuta. Nakon toga procedite i pustite neka se malo ohladi. Kad vam čaj više nije previše vruć kada dodirne kožu možete ga staviti na gazu ili na čistu krpu.

Menjajte obloge kad god se malo ohlade i držite ih pola sata. Ovo je najbolje uraditi odmah nakon kupanja kada ste najjčistiji.

Lekovita mešavina čajeva za hemoroide

Sastojci za ovaj recept su:

kašičica osušenih listova koprive,

kašičica pelina,

tri kašike hajdučke trave

i dve kašike anisa.

Kako se priprema čaj za hemoroide:

Pomešajte sve ove sastojke u jednoj posudici. Za jednu šolju čaja potrebna vam je puna kašika mešavine. Neka čaj odstoji petnaest minuta, a zatim ga procedite.

Savet: ovaj napitak ima najbolje dejstvo kada se pije pre obroka.

Na kraju moramo napomenuti kako ne smete očekivati da će vas samo ispijanje čajeva, stavljanje obloga i lekovite kupke izlečiti. Alternativna medicina treba biti tu kao dopuna savetima lekara.

Ukratko: ništa vam od ovoga neće pomoći ukoliko niste promenili način ishrane, i ako niste fizički aktivni.

Pod fizičkom aktivnošću se ne misli samo bavljenje sportom. Starije osobe ili osobe sa povredama moraju šetati. Preporučuje se barem sat vremena šetnje svakog dana. Takođe, obratite pažnju na to u kom položaju spavate. Najbolje je spavati na boku, jer se tada telo ne vrši pritisak na hemoroide.

U narednim pasusima ćemo vam dati još nekoliko saveta koji je prirodni lek za hemoroide koji krvare.

Kako se rešiti hemoroida prirodnim putem?

Uz fenomenalan čaj za hemoroide jako se dobro pokazala i nevenova mast, koja je poznata po tome što ubrzava proces zarastanja rana. Ukoliko osetite svrab anusa namažite tu malo ove lekovite masti. Ona deluje kao sedativ, te će umanjiti osećaj bola i neprijatnosti.

Kako se pravi melem od nevena

Krema za hemoroide od nevena je definitivno jedan od najboljih lekova. Za to će vam biti potrebno:

pola kilograma svinjske masti oprane u maksimalno devet voda.

Drugi sastojak jesu četiri šake osušenog nevena (koriste se i stabiljke, listovi i cvet).

Priprema nije teška:

Kuvajte mast na srednjoj vatri, kada se istopi dodajte i osušeni nevet. Mešajte dok se smesa ne sjedini. Ostavite tako neka prenoći, ujutro opet zagrejte kremu, brzo mutite, kako bi se još bolje sjedinilo. Zatim ocedite višak vode. Melem za hemoroide čuvajte u frižideru i iskoristite sve za šest meseci.

Oblozi od krompira ublažavaju bol u analnoj regiji

Krompir se, takođe, pokazao vrlo efikasnim u rešavanju hemoroida. On će ubrzati prirodni proces povlačenja šuljeva, te će se tako i bolovi smanjiti.

Recept glasi ovako:

Izrendajte krompir, na taj način će on pustiti svoje sokove, pomešajte ga sa kašičicom maslinovog ulja. Smesu stavite u gazu ili u krpu i prislonite na obolelo područje. Ovakav oblog je najbolje držati celu noć na bolnom mestu.

Melem od čuvarkuće, limuna i meda

Uz čaj za hemoroide, nevenovu mast, obloge od krompira i lekovite kupke ne smemo nikako izostaviti čuvarkuću. Ona može imati značajnu ulogu u povlačenju unutrašnjih hemoroida koji reponuju.

Evo kako glasi recept:

Operite limun i iseckajte ga na kolutiće, zatim stavite u vodu sa kašičicom sode bikarbone. Kada kolutovi upiju vodu i sodu iscedite ih. Uzmite 300 grama čuvarkuće i izgnječite listove i pomešajte sa limunom. Sve sameljite i procedite. U preostalu smesu dodati i 750 grama meda. Poželjno je da ne bude ušećeren, radi kremaste teksture. Sve pomešati.

Hemoroidi na anusu se svakog dana mažu kremom sve dok ne osetite poboljšanje. Držati u frižideru i sve iskoristiti za mesec i po dana.

Iskustva korisnika sa čajevima protiv hemoroida

Hemoroidi u trudnoći su mi pravili veliki problem, a do tad ih nikada nisam imala. Bili su baš bolni i pravili bi smetnju kad god bih vršila veliku nuždu. Jela sam dosta hrane sa vlaknima, to je ublažilo stanje, ali ne dovoljno. Tek par meseci posle porođaja i uz domaću i nezačinjenu kuhinju su se povukli. Sada mi se opet ponekad vrate kada ne pazim šta jedem, vidim po krvi na wc papiru.

Miljana 30

Imala sam trombozirani hemoroid više od 10 godina, nema šta nisam pokušavala. Imam unutrašnje hemoroide, i oni su jako nezgodni, tačno sam osećala probadanje, čak i kada se ne naprežem. Mazala meleme, kreme, promenila ishranu, jeste sve to pomoglo i preporučujem da to ubacite. Ali ono što je meni najvećim delom rešilo problem jeste čaj za hemoroide od gaveza. Sedela sam u čaju dva, tri puta nedeljno i od tad sam osetila najveći napredak.

Renata 45

Vršenje nužde mi je bilo toliko bolno i počela sam je izbegavati. Ali, verujte mi, ni to nije dobro rešenje. Posle bude još gore i mogu nastati još veće posledice. Izbacila sam ljutu i začinjenu hranu, iako je baš volim, počela sam se hraniti zdravije. Mazala sam neven mast i pila čaj za hemoroide. No ono što je za mene bio pravi spas jeste položaj u kome se nalazim prilikom defekacije.

WC šolja podrazumeva sedenje, a to nije prirodan položaj, čučavac je mnogo prirodniji i ne zahteva naprezanje. Počela sam tako vršiti veliku nuždu. Verujte mi mnogo mi je lakše i hemoroidi više ne ispadaju.

Vanja 35

Neželjena dejstva i posledice dugoročnog ispijanja čajeva

Krv u stolici obično važi za simptom hemoroida, no nemojte se prevariti i sami sebi postavljati dijagnozu. Naznake koje ukazuju na šuljeve mogu biti uzrok mnogo opasnijih problema po zdravlje. U gastroenterologiji važi pravilo da je svako analno krvarenje simptom kancera dok se ne dokaže suprotno.

Zato obratite pažnju i na krv u stolici kao i na sa feces. Ukoliko je ona svetla kao kada se posečete to je znak kako je došlo do krvarenja u hemoroidalnim venama. To se drugačije naziva rektalno krvarenje. Ova krv se najčešće vidi tokom brisanja na wc papiru. Međutim, ako je krv tamnija to može ukazivati na ozbiljnije bolesti.

Recimo, ako stolica nije tamno ili svetlo braon već crne boje, to isto ukazuje na krvarenje. Kada je krv svetla to označava da je izvor krvi na izlazu iz debelog creva. Međutim, crna stolica znači kako je izvor krvarenja negde drugde u organizmu. Ona prolazi kroz creva, zato se vari zajedno sa ostatkom hrane. Odatle dobija tu katran crvenu boju. Ovo je opasan i siguran simptom unutrašnjeg krvarenja.

Ako čaj za hemoroide, dobra ishrana i fizička aktivnost ne pomažu duže vreme, to može ukazivati na neki ozbiljniji problem. Zato obratitie pažnju primećujete li još nešto sumnjivo.

Izmenjen izgled stolice ne ukazuje samo na hemoroide

Ako primećujete kako vam je stolica tanka, ako ima debljinu olovke, to znači kako nešto u debelom crevu utiče na njen oblik. Ovo može ukazivati na kancer debelog creva ili neke druge gastrointestinalne probleme. Stoga, ukoliko vam je bilo šta sumnjivo u vezi sa vašim fecesom obavezno zakažite pregled kod gastroenterologa. Nemojte ignorisati ove znakove, jer tako sigurno neće doći do poboljšanja vašeg stanja.

Kada je u pitanju čaj za hemoroide u trudnoći se ne sme koristiti pomenuta kupka od gaveza. Razlog tome je što se inače ne preporučuje dugo korišćenje ove biljke. Nakon dva meseca kupke najbolje je napraviti pauzu od tri nedelje pa nakon toga nastaviti sa njom.

Što se ostalih biljnih preparata tiče sa njima teško možete preterati, sem ako to već negde nije naznačeno kao sa gavezom. Čisto radi predrostrožnosti treba napomenuti kako ne smete previše često uzimati čajeve, toliko da vam zamene sav unos vode. Napravite sledeći reciprocitet na dve čaše vode popijte jednu šolju čaja i sve to puta tri u toku jednog dana.

Gde kupiti kvalitetan čaj protiv hemoroida?

Ukoliko nemate vremena sami praviti mešavine čajeva, obloge i meleme, ne brinite se, ove proizvode možete kupiti. Oni vam mogu dosta olakšati simptome bolnih šuljeva, ali biljni preparati su uvek jači i efektniji.

Preporučujemo vam čaj za hemoroide Hemoromil, koji se može kupiti na internetu ili u prodavnicama zdrave hrane. Njegova cena je 170 dinara za 50 grama čaja.

Veoma je poznat i Amer čaj za hemoroide i on ima odlične recenzije. Cena pakovanja od 6 kesica iznosi 515 rsd. U apotekama i radnjama zdrave hrane možete kupiti i blagu nevenovu mast. Cena ovog proizvoda je između 200 i 300 dinara za 50 mililitra.

Takođe u institutu Josip Pančić pravi se odličan čaj protiv šuljeva, njegova cena je 323 rsd po kutiji.

Uvek obratite pažnju na sastav biljnih krema i melema. Neke od njih sadrže parafin, alkohole i pojedine sastojke koji mnogima ne odgovaraju.

U slučaju da vam hemoroidi krvare neophodno je otići lekaru. Tada ćete najverovatnije dobiti Factu mast, Hepatrombin H, Hemor M ili neki drugi medicinski lek za hemoroide. Ove rektalne masti se ne smeju koristiti predugo, već tačno onoliko koliko je naznačeno na ambalaži.

Takođe gastroenterolog će vam verovatno preporučiti i Laktulozni sirup poput Portalaka, Dulphalaca ili Laktuloze. Oni će pokrenuti „vodu“ u crevima i umnogome olakšati defekaciju.

Takođe, uzmite u obzir kako se trombozirani hemoroid nikada ne može sasvim izlečiti, već se samo može držati pod kontrolom. Vratiće se čim prestanete obraćati pažnju na ishranu, fizičku aktivnost ili higijenu.

Sponzorisani linkovi:
f