Suve šljive kao lek za probavu protiv zatvora

cena suvih šljiva

Zašto treba jesti suve šljive svaki dan

Suve šljive su pored fenomenalnog ukusa kojem malo ko odoleva, poznate i po svom izvanrednom laksativnom dejstvu, te se u narodu koriste kod problema sa opstipacijom i neprijatnim zatvorom stolice. Specijalisti ih danas sve češće preporučuju i kao lek protiv osteoporoze, jer one dokazano osnažuju kosti i čine ih manje krtim. Cene ih i brojne dijete, jer su veoma delotvorne za skidanje suvišnih kilograma..

U nastavku članka saznajte više o svemu navedenom, kao i još dodatnih razloga zašto biste trebali jesti suve šljive svaki dan..

Koja je nutritivna i kalorijska vrednost suvih šljiva

Ove dragocene voćke, obiluju vlakima koja su itekako značajna za dobru probavu i redovnu stolicu. Upravo zbog toga suve šljive protiv zatvora su pogodne kod različitih stomačnih tegoba, a naročito ukoliko imate problem sa neredovnim pražnjenjem creva i hroničnom opstipacijom.

Pedijatri recimo, neretko ih prepisuju maloj deci i bebama,u obliku blagog soka od suvih šljiva kako bi uspostavili normalnu peristaltiku creva i eliminisali pojavu grčeva u stomaku.

Ukoliko se pitate sadrže li suve šljive kalorije i u kojoj količini, te kakva je njihova nutitivna vrednost, znajte da u 100 grama ove sušene voćke ima između 150 i 230 kalorija i gotovo 35 procenata šećera (za razliku od sveže voćke koja ne prelazi vrednosti veće od 10 odsto) i to fruktoze i glukoze.

Pored toga značajne količine biljnih vlakana pronaći ćete u njima između 10 i 16 grama, što je značajno više u odnosu na 2 procenta koliko sadrži sveže voće, te ih nutricionisti zbog toga naročito cene.

Zahvaljujući prirodnim šećerima (glukozi i fruktozi) mogu brzo da nas zasite i ublaže osećaj gladi i nelagode u stomaku. Upravo zbog toga su suve šljive za mršavljenje i više nego dobre.

Povezano: kako se drži dijeta sa suvim šljivama

Efikasan prirodni lek protiv zatvora i tvrde stolice

Ako vas je baka barem jednom u životu posavetovala da jedete suve šljive protiv zatvora, upravo zbog njihovog laksativnog svojstva bila je itekako u pravu. Naime, 2012 godine evropske zdravstvene institucije i formalno su priznale da ovi ukusni plodovi koje mnogo volimo, pozitivno utiču na rad creva i u slučaju opstipacije i tvrde stolice savetuju uzimanje 100 grama suvih šljiva dnevno, međutim to nije sve!

Suve šljive su prava poslatica i izuzetno zdrava hrana, za bolju probavu preporučuje se uzimaje 5 sušenih voćki svaki dan. Za isti namenu dobro će poslužiti i kompot od sušenih šljiva, koji slobodno možete konzumirati, ako vas muče hemoroidi i imate neredovno pražnjenje creva. Takođe preporučuje se da napravite i sledeći napitak:

  • Kašiku ploda od sene dobro zdrobite i kuvajte dobrih petnaest minuta u 3 decilitra vode. Sklonite sa šporeta i pustite da se čaj od sene prohladi. Nakon toga procedite i to što bolje, nakon čega u dobijenu tečnost trebate razmutiti dve velike supene kašike marmelade od šljiva.

Ovako dobijen prirodni lek protiv opstipacije pijte samo u večernjim satima. Ako imate pomenute tegobe, vrlo dobro rešenje vam je čaj od kamilice u kombinaciji sa 10-tak sušenih voćkica, takođe umesto toga možete jesti kompot od suvih šljiva sa dodatkom sušenih smokvi koje mu se pridodaju.

kako koristiti suve šljive za probavu

Da su suve šljive za probavu, više nego dobre znalo se i mnogo ranije, međutim ovo dragoceno sušeno voće ima još puno drugih dobrih osobina koje vam otkrivamo u nastavku teksta.

Kako koristiti suve šljive kao lek za kosti

Studija koju je proveo Baharem Ardžmandi, stručnjak s Univerziteta na Floridi, pokazala je da su suve šljive veoma korisne i za zdravlje kostiju. Naime, one štite od preloma posle menopauzeOvo istraživanje pokazuje da kod žena koje su u menopauzi od 1 do 10 godina (period u kojem je rizik od osteoporoze daleko najveći) samo 50 do 100 grama suvih šljiva dnevno, može dovesti do obnavljanja mineralne gustine kostiju.

Drugim rečima, ovi plodovi smanjuju rizik od preloma i pomažu nam da ojačamo kosti i sačuvamo zdravlje skeletnog sistema u celosti.  Zato, zaboravite na uobičajene nezdrave užine i umesto toga u organizam unesite svakodnevno 5 do 10 suvih šljiva. Toliko sigurno možete učiniti za svoje kosti i zdravlje u celini.

Na koji to način one štite kosti?

Sušene šljive ne sadrže kalcijum, što znači da je njihov način delovanja poprilično drugačiji. Naime, neka istraživanja u poslednjih par godina, pokazala su da ove ukusne voćkice ublažavaju zapaljenje ćelija, koje talože minerale u kostima.

Zaštitno dejstvo potiče od velike količine polifenola sadržanih u ovim plodovima, ali i vitamina K i mangana. „Nakon više od 30 godina istraživanja“ kaže Ardžmandi , „uverio sam se da za optimalno održavanje pravilne gustine kostiju, ne postoji skoro ništa bolje od domaćih suvih šljiva“.

Ovaj naučnik je svakako u pravu, stoga savet svima – ne odbacujte olako suve šljive iz ishrane, već naprotiv obavezno ih konzumirajte svaki dan u preporučenim dozama.

Pobeditite visok holesterol suvim šljivama

Zahvaljujući obilju polifenola i dragocenih vlakana, suve šljive su u stanju da drže nivo holesterola pod kontrolom, i to duži vremenski period, pod uslovom da se hranite zdravo.

Trenutno ne postoje ozbiljnije studije niti naučni dokazi za ove tvrdnje, ali se smatra da blagotvorno deluju na žene koje su na samom početku menopauze, jer se tada one obično susreću sa neobičnim porastom nivoa holesterola u krvi.  U tom slučaju preporučuje se uzimanje desetak suvih šljiva dnevno, sve dok se njegove vrednosti ne vrate na normalu.

Neobično bogato sušeno voće

Polifenoli ne samo da štite kosti, već sistemski deluju i protiv starenja organizma, a suve šljive bogate su i vlaknima kao što je pektin, zatim vitaminom B6 i dragocenim elementima poput bakra, kalijuma (reguliše arterijski pritisak) i mangana.

Ovo lekovito voće pomaže i kod dijabetesa, štiti naše srce i krvne sudove, te ima izuzetno laksativno i diuretičko dejstvo.

Koja je cena suvih šljiva u prodavnicama

Razlika u ceni sveže i sušene šljive je itekako primetna, ponekad je taj odnos i 1 na prema 10 u korist suvog voća. Njega možete pronaći na rafovima gotovo svakog većeg supermarketa, ali je naša preporuka da ih ipak najpre potražite u prodavnicama zdrave hrane od proverenih proizvođača.

Pakovanje suve šljive bez koštica od 200 grama ima cenu od 150 – 200 dinara, a možete ga potražiti i u bolje opremljenijim web prodavnicama.

Kako otčepiti nos sa košticom šljive?

Za kraj pripremili smo vam i jednu zanimljivost, za koju verujemo da će vas zaintrigirati:

Istaknuti doktor Pjero Moci smatra šljivu prirodnim superlekom bez prave konkurencije u prirodi. Te nam poručuje da bi bilo idealno uzimati dve ili tri dnevno, što važi podjednako za sve krvne grupe.

Pored toga, poznati doktor nam savetuje da u slučaju zapušenog nosa, držite u ustima košticu ove voćke i to najmanje 20 do 30 minuta i nos će se prirodno otpušiti. Osim toga koštica pozitivno deluje i na kašalj. Pitate se sigurno, kako je to moguće? Kako Moci tvrdi, ona sadrži supstance koje utiču na ublažavanje upala.

Da li vam je potrebno još razloga da biste uvrstili suve šljive u svakodnevnu ishranu?

Sponzorisani linkovi: