Feature post image

Crveni zdravac čaj za lečenje neplodnosti – iskustva

Crveni zdravac – najbolji čaj za plodnost

Jeste li ste već čuli za crveni zdravac?  Onda možda znate ponešto o uticaju blagotvornog čaja na rešavanje problema neplodnosti. Na našim prostorima se još od davnina verovalo u njegovu čudotvornost.

Po jednom narodnom običaju ova biljka se na Đurđevdansko jutro dodaje u vodu za umivanje. Tako porodica biva zdrava tokom čitave godine. Poreklo naziva zdravca potiče upravo iz povezivanja biljke sa zdravljem i blagostanjem.

Ovo verovanje je sasvim opravdano. Naime, upotreba crvenog zdravca se ne svodi samo na rešavanje problema sa plodnošću. On može delovati i na drugim poljima vašeg zdravlja, kao i u ojačavanju sveukupnog imuniteta.

Pročitajte koje su osnovne osobine ove biljke i za šta se još može upotrebljavati čaj od crvenog zdravca. Saznajte i uz pomoć kojih recepata možete na najbolji način upotrebiti ovaj dar iz prirode.

Kako izgleda biljka zdravac?

Latinski naziv za crveni zdravac je Geranium Macrorrhizum, spada u višegodišnje zeljaste biljke. Pripada široj porodici bilja među kojima su još i devojačko oko, češulja, poljski geranijum, babin i šumski zdravac, zečije stopalo.

Različitost crvenog zdravca u odnosu na druge biljke svoje vrste je ta što najbolje uspeva baš na području Balkana. Period cvetanja je od aprila do juna, u toj fazi se bere i suši na suncu.

Iako u nazivu ima crvenu boju, cvet ovog zdravca, zapravo, varira od bele, preko ružičaste do ljubičaste boje. Maksimalna dužina koju biljka dostiže je 30cm. Deo korena često viri iz zemlje, te se lako iz nje čupa i presađuje.

Nije upadljivog izgleda, ne krase ga velelepni cvetovi. Stabiljka je dugačka i tanka. Karakteristično jak miris ne potiče iz cvetova nego iz same biljke. Kada ga jednom osetite, sigurno ga nećete zaboraviti.

Crvenom zdravcu najviše prija hladovina, to je samonikla biljka koja najčešće raste u šumama. Ako ga sami budete sadili potrudite se da bude na mestu gde Sunce ne može dopreti, ono će ga prorediti i oštetiti. Prilično je otporan na hladnoću i zimu, ali osetljiv na gaženje.

Zanimljivo je to što se na internetu ova biljka često meša sa macinom travom ili očajnicom. Macina trava je sasvim druga biljka, jedina sličnost bi bila ta što se obe biljke koriste za tretiranje steriliteta.

crveni zdravac priprema čaja

Čaj od crvenog zdravca kao lek

Crveni zdravac kao lekovito sredstvo se najčešće upotrebljava u vidu čajeva, sirupa i eteričnih ulja. Čaj se pravi od same biljke, njene stabiljke, listova i cvetova, a ne od korena kako neki misle.

Možete i sami napraviti domaći čaj koristeći ovu moćnu biljku. Uberite je u periodu od aprila do juna i koristite u osušenom stanju. Zdravi napitak se pravi isključivo od osušene biljke.

Ukoliko samostalno budete pravili ovaj čaj morate znati da ljubičasti cvetovi zdravca nisu lekoviti. Zato birajte cvetove koji su beli, crveni ili roze boje.

Ova biljka u sebi sadrži tanin, pektin, holin, eterična ulja i ima antiseptičko dejstvo. U sastavu se, takođe, nalazi i radijum, koji je u izuzetno malim količinama koje ne štete organizmu pri svakodnevnom unošenju.

Ukus ovog napitka je, zapravo, prilično prijatan, okrepljujući i blaži nego što se očekuje. Zbog karakterističnog mirisa vlada zabluda o njegovom gorkom i oporom ukusu. Čaj od zdravca se može piti i hladan i topao, sve zavisi od njegove upotrebe.

Upotreba i benefiti za zdravlje

Blagodeti čaja od crvenog zdravca imaju dejstvo na celokupan organizam. Hajde da pogledamo kako na koje se sve načine se on može upotrebiti.

Naime, ovaj zdravi napitak vam može pomoći u rešavanju stomačnih problema. Deluje umirujuće na vaš želudac i ublažava neprijatno vraćanje želudačne kiseline, tkz. gorušicu. Nekoliko šoljica čaja će, takođe, delovati i ukoliko se mučite sa dijarejom.

Pored toga, čaj se pokazao kao prilično efektan kod zapaljenja sluzokože i čireva. Dobar je i u sprečavanju ostalih krvarenja u organizmu.

Osim što povoljno deluje na stomak, čaj od crvenog zdravca smiruje čitav organizam. Stoga, njegovo ispijanje će smanjiti nervozu i osećaj anksioznosti. Mnogi ga preporučuju i kod nesanica. Uz matičnjak i crveni zdravac neprospavane noći će postati prošlost.

Ovaj napitak ima i okrepljujuće dejstvo. On otklanja malaksalost i hroničan umor, te daje novu energiju organizmu. Posle samo par dana ispijanja čaja već ćete osetiti kako vaše telo ima dovoljno energije za svakodnevne zadatke i izazove.

Moćan je prirodni diuretik

Već je mnogima poznato da crveni zdravac ima diuretičko dejstvo na organizam. On podstiče rad bubrega i reguliše nepravilnosti u funkcionisanju ovog organa. Mnogima se ovaj napitak daje kao zamena za vodu, upravo radi rešavanja brojnih problema sa bubezima.

Uklanjanje neprijatnog zadaha je još jedna od upotreba zdravca. Čaj se najčešće pravi od mešavine različitih biljaka, te se usta i grlo njime mogu ispirati tokom celog dana. Naročito je efikasno grgoljanje, ne duže od par minuta, osvežiće vam dah u kratkom roku.

Blagotvorna dejstva crvenog zdravca su korisna i za različite kožne probleme. On vam može pomoći  u čišćenju od dosadnih bubuljica. Uz to, on je i odličan za smirivanje zapaljenja kože i ekcema. Od biljke se za tu namenu prave eterična ulja koja se neretko koriste u kozmetici.

Zdravac je, kao što možemo videti, biljka koja donosi zdravlje. Čaj se, takođe, koristi i u jačanju imunog sistema, baš zbog svih njegovih vrlina i okrepljujućih dejstva. Sigurno se pitate kako da napravite ovaj izuzetno zdrav napitak.

Kako se pravi čaj od zdravca?

Potrebno je najpre skrenuti pažnju na veliki izbor recepata čajeva od crvenog zdravca. Oni ponajviše zavise od namene biljke. Dakle, za svaku upotrebu postoji drugačiji recept. Počećemo sa onim osnovnim .

U 2dl vrele vode stavite kafenu kašiku osušenog nadzemnog dela biljke i neka tako odstoji 15 minuta. Čaj  od zdravca možete piti tri puta dnevno između svakog obroka. Drugi način je da ga pijete dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak, a drugu šolju tokom ostatka dana.

Ovaj recept se upotrebljava najčešće za dizanje imunog sistema.

  • Savet: nemojte praviti jači napitak od ovog, količina tinina u njemu bi mogla iritirati vaš želudac.

Za ispiranje usta se mogu praviti jači čajevi iz razloga što se oni ne ispijaju. Obično se crveni zdravac meša sa drugim biljkama.

Ukombinujte ga sa iđirotom, kamilicom i nanom. Mešavina bi trebalo da ima ukupno 25 grama. Prelijte je sa šoljom vruće vode. Ispirajte usta ovim jakim napitkom na svakih par sati.

Napitak protiv dijareje se pravi isto od mešavine biljaka.

U ovom slučaju biće vam potreban sušeni zdravac, petrovac, vranilovka i smilje. U mešavini svake biljke treba biti podjednako, dodavati biljke dok ne budu težile 10g. Za jedan tretman u pola litre hladne vode dodajte tri supene kašike mešavine. Neka odstoji tokom noći. Ujutro kuvajte čaj dok ne proključa i prohlađen je spreman za ispijanje.

Crveni zdravac za plodnost i regulisanje menstrualnog ciklusa

Pored svih blagotvornih dejstva koje čaj ima po organizam, definitivno je najpoznatija njegova upotreba u lečenju neplodnosti kod žena i muškaraca.

On reguliše lučenje polnih hormona, deluje na prohodnost jajnika, povoljno utiče na rad prostate i pokretljivost spermatozoida. Takoreći crveni zdravac za muškarce je višestruko koristan. Neplodnost se ovim čajem može rešiti samo ukoliko ga oba partnera budu redovno ispijali.

Važno: ni jedan od partnera tokom tretmana napitkom ne sme piti alkohol. On bi mogao uticati na njegovu delotvornost.

Na efekte korišćenja čaja se ne čeka dugo. Svega 4 do 8 sedmica redovnog ispijanja je obično dovoljno kako bi napitak delovao na organizam. Ukoliko, pak, ne bude, samo nastavite sa terapijom, maksimalno do četiri meseca.

Za žene je najbolje početi sa terapijom po završetku menstruacije. Slobodno je, čak i preporučljivo, njegovo ispijanje tokom plodnih dana.

Kako se priprema čaj od crvenog zdravca za plodnost?

Kašiku sušenog zdravca preliti sa 250ml klučale vode. Neka tako odstoji 10 minuta, nakon toga ga procediti. Posle ga trebate podeliti u dve šolje, ovo je mera za jedan par.

Čaj od zdravca treba piti 3 puta na dan zajedno sa partnerom. Pauze u ispijanju treba praviti samo tokom menstruacije.

Rudolf Brojs, najpoznatiji nemački travar, preporučuje da se ohlađeni crveni zdravac celog dana pije polako, gutljaj po gutljaj. Veće količine ovog čaja se piju za neke druge bolesti, a ne za bračni sterilitet.

Biljka zdravac za menstrualne tegobe

Čaj od crvenog zdravca leči upale ženskih reporoduktivnih organa. On reguliše menstrualni ciklus i pomaže kod bolnih i obilnih menstruacija, kao i kod lečenja upale jajnika.

Recept za čaj je isti kao i kod čaja za plodnost. A pauze se prave tokom menstruacije. Potrebno ga je piti minimum tri meseca kako biste sasvim stabilizovali svoj menstrualni ciklus.

Iskustva korisnika sa crvenim zdravcem

Parovi koji su koristili čaj od crvenog zdravca za plodnost prilično su zadovoljni njegovim rezultatima.

Jedan bračni par iz Bg je jedanaest godina bezuspešno pokušavao dobiti dete. Probali su razne metode i ništa nije uspevalo. Nakon svih bezuspešnih pokušaja počeli su koristiti i crveni zdravac. Ispijanje čaja im je bio svojevrsni ritual koji su izvodili svakodnevno. Nakon dva meseca žena je zatrudnela i to u svojoj četrdeset i trećoj godini. Rodila je zdravu i lepu bebu.

Druga žena je uspešno zatrudnela posle samo mesec dana ispijanja ovog napitka, iako su šanse za prirodnu oplodnju bile prilično niske.

Postoji veliki broj ljudi koji na začeću deteta mogu zahvaliti upravo ovom čaju. To potvrđuju kroz brojna lična iskustva na društvenim mrežama i popularnim forumima. Danas su vam sve te informacije lako dostupne – udaljeni ste od njih samo nekoliko klikova. Međutim, morate biti svesni mogućnosti od neuspeha tretmana, čak i posle par meseci ispijanja napitka.

Osim u lečenju bračnog steriliteta čaj i tinktura od zdravca su se odlično pokazali i kod policističnih jajnika. Ipak pre konzumacije ovih napitaka, neophodne su vam konsultacije sa ginekologom.

Neželjena dejstva i kontraindikacije su retke!

Nije dokazano da korišćenje crvenog zdravca može imati nuspojave. Trudnice, svakako, moraju biti obazrive i ne smeju  preterivati sa ovim čajem.

Gde kupiti zdravac čaj i  koja je cena?

Sušeni zdravac u kesicama ili na merenje možete kupiti u svim zdravim hranama i biljnim apotekama. Takođe, lako ćete ga i naručiti putem interneta. Postoji velik broj webshopova gde ćete do svog željenog preparata doći nakon samo par klikova.

čaj od zdravca

Cene za zdravac čaj su izuzetno niske, s obzirom na njegovu lekovitost. Obično se kreću između 150 i 200 dinara na 50-80 grama sušene biljke.

Napitak se uglavnom kombinuje ili sa drugim biljkama, a kada se pije sam koristi se jedna supena kašika. Dakle, tih pedesetak grama će vam trajati neko vreme.

Ukoliko vas zanima kako možete ojačati vaš imuni sistem, preporučujemo vam recepte za jačanje imuniteta.

Sponzorisani linkovi:
f