Feature post image

Crveno meso u ishrani da ili ne

DA LI JE CRVENO MESO ZAISTA ŠTETNO

U poslednje vreme često smo u prilici da čujemo kako crveno meso može uzrokovati razne zdravstvene tegobe poput kancera i srčanih bolesti, te da ga obavezno trebamo izbaciti iz ishrane, ako želimo sačuvati svoje zdravlje. Međutim, neka novija istraživanja ukazuju na potpuno drugačiji scenario – da su jela od mesa zdrava, ukoliko se radi o organskim proizvodima, te se ove namirnice preporučuju u ishrani 2 do 3 puta sedmično. O čemu se zapravo radi, te zašto se već decenijama „lome koplja“ saznajte u nastavku članka..

Koje su zdravstvene koristi crvenog mesa

Crveno meso je neophodno našem organizmu, ali to važi samo za ono organskog porekla, koje nije industrijski prerađeno, jer sadrži mnoge korisne sastojke.  Ono spada u veoma nutritivnu namirnicu, obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i mnogim drugim dragocenim sastojcima koji su nam potrebni.

Sirova mlevena govedina, na primer, sadrži vitamin B12, gvožde, cink i selen, kao i druge značajne nutrijente, poput kreatina (supstanca koja snabdeva mišićne ćelije energijom) i karnozina (amino-kiselina dipeptid, poznata po blagotvornim antioksidansnim svojstvima), koji se ne mogu pronaći u ostalim vrstama namirnica.

Manjak ovih nutrijenata, po mišljenju eksperata, može negativno uticati na različite aspekte zdravlja, uključujući mišićne i moždane funkcije. Upravo zbog toga nam je veoma važno crveno meso u ishrani, ali osim o kvalitetu ove namirnice, treba voditi računa i o njenim količinama – dovoljno je jesti je dva do tri puta nedeljno.

Danas u svetu postoji nekoliko „primitivnih“, starosedelačkih grupacija na svetu, karakterističnih po lovačko-sakupljačkom načinu života. Ove plemenske kulture žive odvojeno od savremene civilizacije, poput plemena Masai u Africi, kao i Inuita (Eskima) u hladnim, severnim predelima Kanade, lako im ishrana obiluje sirovim mesom, ne obolevaju od gojaznosti, akni, metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta kancera.

U situacijama kad su ovakve kulture postepeno usvajale hranu poput šećera, rafinisanih namirnica i ulja – brzo su postajale osetljive na bolesti „modernog čoveka“ što navodi na zaključak da je industrijska obrada namirnica jedan od glavnih uzročnika pojave raznih oboljenja.

Crveno meso (ne) uzrokuje kancer

U mnogim studijama rađenim u poslednjoj deceniji 20. veka istaknuta je moguća veza između crvenog mesa i kancera. Autori studije objavljene u žurnalu „Cancer Research“u maju 1994. godine – istakli su kako muškarci koji jedu govedinu, svinjetinu, jagnjetinu ili neko drugo crveno meso, imaju blago povećan rizik od obolevanja. Ali ovim informacijama nedostaje konkertan opis samih namirnica – jesu li  bile sirove, kako su pripremane i prerađivane.

Takođe, treba imati na umu da se životinje mahom hrane raznim koncentratima, uz masovnu upotrebu antibiotika, te da smo retko u prilici da u svakodnevnoj ishrani konzumiramo zdrave organske proizvode.

Kakav je uticaj crvenog mesa na kardiovaskularne tegobe

Na koje sve načine crveno meso utiče na zdravlje čoveka, proučavano je u mnogim studijama, a neke od njih govore u prilog tome da je ono štetno i da može uzrokovati kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i preranu smrt. Nasuprot tome, u jednom pregledu 20 sprovedenih studija o tome, objavljenom u žurnalu „Circulation“ juna 2010. godine, autori su zaključili da, zapravo, samo konzumiranje prerađenih mesnih proizvoda može biti uzrok ranije pomenutih tegoba.crveno meso u ishrani

Priprema mesa je najvažnija

Način pripreme mesa utiče u velikoj meri utiče na njegove zdravstvene pogodnosti. Naime, ukoliko je izloženo visokim temperaturama, crveno meso može u sebi formirati štetne, kancerogene komponente. U studiji objavljenoj u žurnalu „Cancer Science“ u aprilu 2004. godine – istaknuto je kako su istraživanja dovela do otkrića serije mutagenih i kancerogenih heterocikličnih amina, koji se formiraju pri termičkoj obradi mesnih namirnica na visokoj temperaturi. Saznajte više o antikancerogenim namirnicama.

Da bi se pojava ovih kancerogenih i mutagenih faktora izbegla, stručnjaci preporučuju da se jela od mesa pripremaju na umerenim temperaturama, kao i da se određeni proizvodi konzumiraju čak i u sirovom stanju. Ukoliko ne možete izbeći ovakav način pripreme, povedite računa o tome da vam meso ne zagori, a ugljenisane delove s njega obavezno odstranite pre jela.

Stoga, ukoliko se pridržavate ovih uputstava – pripremate ovu namirnicu kako treba, svakako uvrstite kvalitetno crveno meso u vaše jelovnike. Nadokadićete sve važne nutrijente, ali vodite računa i o kombinovanju namirnica. Nemojte preterivati, servirajte ga dva puta sedmično i potrudite se da ga nabavljate na proverenom mestu.

Sponzorisani linkovi:
f