Feature post image

Čaj od sene upotreba i lekovito dejstvo

ČAJ OD SENE JE ODLIČAN PROTIV ZATVORA STOLICE

Čaj od sene je moćno prirodno laksativno sredstvo, koje je vrlo delotvorno i efikasno kod problema sa zatvorom stolice, jer reguliše probavu na najbolji mogući način i rešava nas muke poznate pod nazivom opstipacija. U novije vreme ovaj napitak sve više privlači nuticioniste i dijetetičare, jer kako ubrzava metabolizam, on značajno doprinosi mršavljenju. Ipak, biljka sena se mora pravilno dozirati, jer ako se upotrebljava u kontinuitetu duže od 14 dana, može izazvati neželjena dejstva koja nisu bezazlena, čak su zabeležena i teža oštećenja jetre usled zloupotrebe ovog preparata. Stoga je nephodna kosultacija sa fitoterapeutom ili lekarom pre upotrebe bilo kog produkta u vidu čaja, tableta, kapsula, kako bismo ove nuspojeve izbegli, a sa druge stane postigli željeni rezultat.

Lekovita biljka sena opis i stanište

Sena ima latinski naziv Cassia Angustifolia, to je je polugrm visok do 2 metra. Listovi su parno perasti i sastavljeni su od 8 do 10 uskih, šiljatih, gotovo sedećih lisaka. Plod je produženo ovalna, pomalo na gore savijena mahuna, duga do 6 centimetara, u kojoj se nalazi 5 do 7 spljoštenih semenki. Ona pripada porodici mahunarki i rasprostranjena je po severoistočnoj Africi i na Srednjem istoku gde raste samoniklo.

U našim krajevima  ne raste, jer ne može da uspe u područjima sa temperaturom nižom od 10 stepeni C. Određene vrste uspevaju i na području Amerike, gde se pouzdano zna da je sena čaj u  prošlosti korišćen kao kao laksativ, kod domorodačkog stanovništva – američkih indijanaca.

Jeste li znali da su još stari kinezi govorili da je redovno obavljanje velike nužde podjednako važno kao i disanje. Mora biti u pravilnom ritmu, redovno i na neki način simbolizuje stalno izbacivanje svega što nam je u životu suvišno, te su u tu svrhu koristili čaj od sene protiv zatvora. I zaista debelo crevo je mnogo više od šupljeg organa sa ne baš omiljenim sadržajem. U njemu se završava proces varenja hrane, čak se i neki lekovi izlučuju direktnim uklanjanjem, nezavisno od jetre.

Moderna nauka sve više pažnje poklanja mikrobnom organu, kako su ga prozvali, i neprocenjivoj ulozi sopstvenih bakterija u razvoju i održavanju zdravog imunog odgovora celog tela. Zato ne iznenađuje večita ljudska fascinacija lekovitim biljkama koje normalizuju ritam pražnjenja debelog creva, među njima je prava zvezda čaj od sene, kome smo i posvetili ovaj članak.

Čaj od sene za mršavljenje i bolju probavu

Čaj od sene je najpoznatiji produkt od ove biljke za koga se upotrebljavaju listovi, koji moraju biti zreli, sasušeni i sitno iseckani. To je oprobano lekovito sredstvo za čišćenje creva, izuzetan prirodni laksativ koji pri tom ubrzava metabolizam i pomaže brže skidanje kilograma.

U lekovite svrhe se osim lišča koriste i mahune jer sadrže poznatu grupu prirodnih hemijskih jedinjenja nazvanih antrakinoni, odnosno jedinjenja antakinona i šećera- -antakinonski glikozidi. Glavna jedinjenja su senzoid A i B, kojih ima oko 2,5 odsto u suvoj biljci.Aktivni sastojci lista sene deluju na nervne završetke u zidovima debelog creva, pojačavaju peristaltiku, omogućavaju lakši prolazak hrane i deluju laksativno.

Sena čaj pomaže bolje varenje, sprečava opstipaciju i lenjost creva (sve češći poremećaj u modernom dobu). Kod pomenutih problema veoma je važno potpuno prilagoditi ishranu, poželjno je jesti hranu bogatu vlaknima, više se kretati, biti aktivniji i unositi veće količine različitih tečnosti (ali nikako alkoholna i gazirana pića).

Čaj od sene u trudnoći se nikako ne preporučuje, ne smeju da ga koriste ni deca mlađa od 10 godina, trebalo bi da ga izbegavaju dojilje, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima creva i želudca.

Sena čaj kako se priprema i pravilno dozira

Od lišća se pravi čaj tako što se jedna velika supena kašika (oko 10 grama) osušenih i iseckanih listića preliva sa punom šoljom provrele vode, češće se promeša i posle dvadesetak minuta se procedi i pije. Slično ali blaže delovanje od lekovitog seninog čaja od listova, imaju mahune. Uvek pripremajte svež napitak.

čaj od seneZa ozdravljenje creva najbolje je pustiti da čaj od sene odstoji dobrih 2 do 3 časa (pa i više ako je to potrebno), zatim ga trebate što bolje ocediti i popiti pre spavanja. Možete ga skuvati i u prepodnevnim satima, a piti tek naveče pre odlaska u krevet. Na taj način će grčevi u stomaku i crevima biti puno ređi i samo izlečenje probavnog trakta će biti uspešnije.

Posle uspostavljanja normalne funkcije creva prekida se primena čaja od sene, sve do sledeće potrebe (ako se ponovo javi zatvor stolice). Ovaj napitak ima prijatan(blag) ukus i sigurno će vam se svideti.

Uvek trebate koristiti standarizovane preparate da bi se tačno znala potrebna doza i tako izbegle nepotrebne nuspojave. Čaj od sene se dozira na oko 0,75 g dnevno (količina suvih listova) kod odraslih osoba. Ukoliko se želi dobiti nešto blaže laksativno sredstvo, onda se biljka sena kombinuje u drugim čajnim mešavinama, najpoznatija je ona sa korijanderom.

Izaziva li čaj od sene nuspojave i neželjena dejstva

Čaj od sene je odlična terapija kod akutnog zatvora, ali nikako nije dobro i dugoročno rešenje protiv hronične opstipacije. Koristi se obično do dve nedelje, a ako problem potraje duže, treba razmisliti o stvarnim uzrocima i delovati (najvažnija je promena ishrane i ustaljenih životnih navika, uzimanje većih količina tečnosti itd.)

Sena čaj se ne sme uzimati kod upalnih bolesti creva (ulcerozni kolitis i dr.) ili zastoja u njima, zato jer dugotrajnom terapijom dolazi do pojave tolerancije – kada se naša creva naviknu na određenu dozu, pa je tada moramo sve više povećavati, da bismo postigli učinak, što nikako nije dobro. Biljka sena izaziva i pad kalijuma u krvi, pa je izuzetno opasna kod srčanih bolesnika.

Ovo je odličan primer toga, kako se neznanje i nepoznavanje fitoterapije može negativno odraziti na naše celokupno zdravlje. Naime, pored svojih lekovitih svojstava koja su izuzetna, ako se biljka sena ne dozira kako treba, javljaju se brojna neželjena dejstva i neprijatne nuspojave kao što su: jake mučnine koje prati povraćanje, snažni bolovi i grčevi u stomaku, upala creva, loš rad gastrointestinalnog trakta, oštećenje zidova creva, grčenje prstiju na nogama i rukama, kao i pojava zavisnosti od samog preparata.

Ako planirate smršati i čuli ste da sena može da vam pomogne u tome, to je istina iskustva polaznika su pozitivna, ali to sa sobom nosi i određene rizike.

Gde kupti čaj od sene i koja mu je cena u prodavnicama

Naša preporuka je da čaj od sene napravite sami, po receptu koji smo vam dali u ovom članku, tako da nabavite senu u rinfuzi. Naravno obavezno konsultujte vašeg lekara pre korišćenja napitka i poslušajte njegov savet oko doziranja.

Cena varira zavisno od proizvođača (120-150 rsd za pakovanje od 50 gr.), ali ako ga kupujete uvek uzimajte sveže u biljnim apotekama. Izbegavajte filter vrećice, to jednostavno nije to, ovo važi za bilo koji lekoviti čaj. Proizvod je moguće pronaći i na internetu, gde ga još lakše možete naručiti iz vaše fotelje..

Takođe od sene je moguće nabaviti i tkz. kockice za bolju probavu u čiji sastav ulazi list sene, suve smokve, šljive itd. Ovo je dobar proizvod, ali ga nikako ne uzimajte samoinicijativno bez prethodnih konsultacija.

Ako imate problema sa opstipacijom i zatvorom, počnite sa manjim dozama napitka, pa kada utvrdite koje vam količine donose rezultat, tu se i zaustavite, nemojte preterivati. Ono što je najvažnije, je da čim postignete normalnu peristatiku, prestanete da pripremate čaj od sene, da se ne bi javila tolerancija. U slučaju da vam odmah po kozumaciji oteknu usne, jezik ili okolne pljuvačne žlezde, odmah prekinite uzimanje ovog napitka, i hitno se javite vašem lekaru.

Sponzorisani linkovi:
f