Feature post image

Da li kokice goje ako su bez ulja

DA LI KOKICE GOJE I JESU LI ZDRAVE?

Kalorijska vrednost kokica oduvek je bila tema za sebe, pa su čak i nutricionisti skloni da daju različita – oprečna mišljenja. Da li kokice goje ili ipak ne, dilema je koja odavno privlači pažnju, verujemo da je to zbog toga što ih rado grickamo dok gledajamo filmove, omiljene serije ili pratimo sportska dešavanja, a opet voleli bi da znamo na čemu smo. Mi smo više puta dobijali pitanje da li se smeju jesti kokice bez ulja za vreme un dijete, smeju li se jesti kokice u trudnoći i slično..Upravo zbog toga,odlučili smo da se sa kokicama pozabavimo u ovom članku..

KOKICE KALORIJE 100 g

Odgovor na pitanje koliko kalorija imaju kokice u 100 grama vrlo je  jednostavan – zavisi od načina na koji ih pripremate. U slučaju da ih pravite na vrelom vazduhu, bez ulja i dodate im samo manju količinu soli, sadržaće ukupno 382 kalorije i od toga se definitivno nećete udebljati. Kalorijska vrednost kokica značajno se povećava ako se u njih stave različiti dodaci, te morate voditi računa o tome. Klasična bioskopska varijanta ove neodoljive grickalice definitivno nije zdrava, jer sadrži puno više kalorija, skoro duplo – zbog dodate veće količine ulja. Uz njih naročito su štetne i one kupovne, jer su industrijski prerađene, dodaju im se prelivi od hidrogenizovanih ulja, šećera, zaslađivača, veštačkih aroma, kao i nezdravih pojačivača ukusa koji sadrže trans masti i veće količine soli.

Stoga, zaboravite na tanak struk i vitku liniju, ako planirate kupovati ovu grickalicu u supermarketu ili na ulici. Takođe kokice sa sirom ili maslacem sadrže čak 532 kcal u samo stotinu grama, gotovo 150 g više – što je puno, puno je. Zaboravite i na nauljenu šerpu i puckanje kokica na sve strane, jer samo jedna velika supena kašika ulja diže kalorijsku vrednost na čak 517 kcal. Kao što vidite na pitanje da li kokice goje ne postoji jedinstven odgovor, sve zavisi od toga kako ćete ih spremiti. Blago zasoljene grickalice su naš izbor, pod tim podrazumevamo da stvarno ne preterate sa soljenjem, jer veće količine natrijuma nisu dobre, one vezuju vodu i zadržavaju je u našem organizmu puno duže, samim tim ćete i biti teži. Zadržavanje vode u organizmu uzrokuje edeme, nadutost i oticanje tela, naročito nogu, stoga spremajte kokice bez ulja i solite ih vrlo malo.

DA LI SU KOKICE ZDRAVE KADA SU BEZ ULJA

Blago zasoljene kokice bez ulja svakako jesu zdrave, jer sadrže dragocene količine vlakana, koje će pomoći našem metabolizmu da bolje radi. Korisne su za zdravlje u celosti, ne štete i uz njih se definitivno nećete ugojiti – sem da baš preterujete i da mnogo volite svoju fotelju pred TV aparatom. Hrana bogata vlaknima je uvek dobrodošla, ubrzava rad creva i čisti nas od nataloženog mulja i štetnih toksina. Nutricionisti nam skreću pažnju na to da su dnevne količine biljnih vlakana koje prosečno unosimo u organizam oko 15 grama, što je duplo manje od naše potrebe. Ako konzumiramo zdrave kokice bez dodataka i to samo 100 grama tokom dana, nadokadićemo taj nedostatak vrlo brzo.

da li kokice gojeJoš kada svemu ovome dodamo da kokice bez ulja imaju visoke sadržaje antioksidantnih elemenata kao i beta karotene (66 mikrograma na 100 grama), koje sadrži i sam kukuruz kokičar onda nema nikakve dileme. Eto i razloga više da pripremite činiju ovih neodoljivih grickalica – ne treba da vas grize savest, ako su bez ulja nećete nabaciti kilograme. Osim za bolju probavu i vitak struk, korisne su i za zdravlje naše kože. Sadrže vitamime B2 i B1, kalcijum, gvožđe i fosfor. Napomena: kokice iz mikrotalasne nisu najbolji izbor, jer se grickalice za tu namenu premazuju različitim veštačkim materijama, koje nisu najzdravije i znaju da naštete ljudima koji imaju pojačanu sklonost ka alergijama i stoga se takve ne preporučuju ni trudnicama.

KAKO SE PRAVE KOKICE BEZ ULJA

Bioskopsku grickalicu možete napraviti u kućnoj varijanti na više načina. Najbolje je ukoliko posedujete aparat za kokice i tada ih sa vrlo malo soli i bez dodatog ulja pravite na vrelom vazduhu. Mogu se praviti i u mikrotalasnoj pećnici ili na starinski način u loncu ili šerpi koji je poklopljen. Kukuruz kokičar puca na otprilike 175 stepeni kada i nastaje naša kokica.

Za ove pripremljene u šerpi ili loncu trebaće vam koja kap ulja i dobar prstohvat soli. Stavite na prethodno zagrejanu ringlu, šerpu u kojoj ste dno prekrili sa kokicama i dobro sve poklopite. Kada počnu pucati, protresite ih par puta, otklopite kada „paljba“ prestane i eto iznenađenja, pun lonac vaše ukusne grickalice, ne preostaje vam ništa drugo nego da se zavalite u fotelju i uživate uz dobar i kvalitetan film ili sport. Muškarci ponekad i zloupotrebe ovu grickalicu, jer vole da je iskombinuju sa pivom , uz konstataciju – „baš se fino slažu“, tada od kalorija, zdravlja i mršavljenja nema ništa, edukujte ih malo, ne ide to baš tako. Umalo da zaboravimo, za vreme un dijete, možete jesti kokice u danu predviđenom za ugljene hidrate…

Uvek spremajte zdrave kokice bez ulja, najbolje ih je jesti kao poslepodnevnu užinu..

Sponzorisani linkovi:
f