Feature post image

Prirodni lekovi za dijabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo simptomi i lečenje

Dijabetesno stopalo jedna je od najčešćih komplikacija kod šećerne bolesti. Prema statističkim podacima, čak 26 odsto obolelih od dijabetesa tipa 2 suočava se da ovim problemom.

Ovo oboljenje u medicini  poznato je i kao dijabetesna neuropatija. Nastaje kao posledica visokih vrednosti glukoze u krvi.

Ukoliko se šećer duži vremenski period ne kontroliše, oštećuju se nervi, kao i krvni sudovi u pomenutoj regiji. Posledično, javljaju se rane na nogama koje ne zarastaju i zadaju veliku muku dijabetičarima.

Oštećenje nerava može imati fatalne posledice, naročito u kombinaciji s otežanom cirkulacijom. Stopala u tom slučaju ne dobijaju potrebne količine kiseonika, pa je rizik za nastanak infekcije puno veći.

U nastavku pročitajte koji nam to simptomi ukazuju na dijabetičko stopalo, te šta ga sve može uzrokovati. Saznajte kako da sprečite komplikacije neuropatije pomoću jeftinih i dostupnih prirodnih preparata.

Koji su najčešći simptomi dijabetesnog stopala

Dijabetesna neuropatija stopala manifestuje se kroz čitav niz simptoma, koji su svi manje ili više povezani. Prepoznavanje prvih znakova oboljenja, odmah i  na vreme, umnogome olakšava samo lečenje.

Evo koji su to znaci na koja trebate obratiti pozornost:

Mravinjanje u stopalima

Specifičan osećaj trnjenja koji najviše podseća na kretanje sitnih mrava po vašem telu. Ovo nelagodno peckanje javlja se u jednom, a ponekad i u oba stopala. Sve to mogu pratiti i blagi neuropatski bolovi u nogama, koji su lokalizovani.

Simptomi se obično intenziviraju po buđenju ili ustajanju, mada kod nekog izraženiji u noćnim satima. Upravo tada, dijabetes i bolovi u nogama zadaće Vam najviše muka. Dakle budite spemni da prilikom mirovanja, trnci u stopalima umeju biti gotovo nesnošljivi. Sve to i te kako može uticati na kvalitet sna.

Promena boje na koži stopala

Dijabetesno stopalo manifestuje se i kroz neravnomerno raspoređeneno crvenilo na stopalima. Javjaju se fleke po koži raznih nijansi. Od bele i sive pa sve do modrih i ljubičastih boja. U slučaju da je bolest uzela maha modrice se šire i „penju“ duž nogu, sve do podkolenica.

dijabetesno stopalo kako izgleda

Menja se struktura kože

Na nekim delovima koža stopala usled neuropatije postaje primetno sjajnija, tanjušnija i zategnutija. Stoga je potreban naročit oprez od samopovređivanja, jer do njega može doći vrlo lako. Bilo koji tvrđi i li nešto grublji predmet u kontaktu sa njom može vam napraviti velik problem.

Proređuju se dlačice na nogama

Neretko oboleli od dijabetesnog stopala navode i ovaj simptom. Naime, postoji objašnjenje, kada koža promeni strukturu, te se naglo stanji, mogućnost za rast novih dlačica je manja.

Iako, sve ovo mnogima deluje zabavno „super ne moram na depilaciju“ posredi je ozbiljan problem. Ako već imate dijagnostikovanu šećernu bolest, a pri tom značajno počnete gubiti malje, obavezno otidite lekaru.

Drugi simptomi neuropatije stopala usled dijabetesa

Stopala bole pri hodu 

Oslanjanjanje na stopalo ume biti bolno i veoma otežano, javlja se i snažan bol prilikom hodanja. Ponekad prelazak preko stepenica predstavlja nemoguću misiju, naročito u zgradama bez lifta. Sve to je posledica dijabetičke neuropatije koja se nikako ne sme zapustiti. Vreli tabani su takođe čest simptom neuropatije.

Obamrlost nogu usled oštećenja nerava

Kada se nervi na stopalima trajno oštete, dolazi do neuropatije. Tada je mogućnost nadražaja svedena na minimum. Oboleli  ne primećuje promene i simptome, jer malo šta može osetiti.

Izostaje osećaj vreline, hladnoće pa i peckanja(mravinjanja) u prstima i tabanima. U takvom scenariju dijabetesno stopalo se teže dijagnostikuje pa samim tim i leči.

Ipak kada su prisutne promene vidljive golim okom poput ranica, promena boje i strukture, moguće je ranije postaviti dijagnozu.

Zarastanje rana je otežano

Otvorene rane na nogama koje ne zarastaju često se javljaju kod dijabetičara. Obično su okrugle i smeštene su na tabanima jednog ili kod oba stopala. Okružuju ih zadebljanja, koja svojim izgledom najviše podsećaju na tvrdi žulj.

Najveći problem prave ranice na nogama kod dijabetičara koje su duboke. Veoma je nezgodno kada se šire i na ostale regije, tada ih je teško iskontrolisati, pogotovo ako se otvaraju. Umeju i te kako da bole, peku i koža oko njih puca.

Takođe, pojava groznice praćene drhtavicom ozbiljan je znak infekcije, tada trebate hitno otići doktoru.

Za dijabetesno stopalo simptomi i njihovo blagovremeno otkrivanje, kao i prijavljivanje lekaru su ključni za lečenje. U suprotnom komplikacija je bezbroj. Među njima je opasna i kobna gangrena kod dijabetičara. Tada je jedini lek amputacija određenog dela, pa čak i celog stopala.

Kako se leči dijabetičko stopalo

Kao što smo već rekli, reč je o oštećenju nerava koje se javlja usled nekontrolisanja nivoa glukoze u krvi. Prate ga bol, obamrlost ili peckanje prstiju na nogama. Javlja se i preterano izražena osetljivost, čak i na blag dodir. S vremenom oboleli zbog oštećenja nerava gube osećaj bola, kao i toplote i hladnoće u stopalima. To, praktično, znači da puno teže uočavaju eventualne povrede.

Zato redovno treba pregledati stopala, posebno obraćajući pažnju na otoke, crvenilo ili ogrebotine. Čak i na izgled bezazlene rane na nogama kod dijabetičara umeju i te kako narušiti zdravlje.

Ukolko se dijabetesno stopalo zakomplikuje sa otežanom cirkulacijom, javlja se ozbiljna infekcija – gangrena. Kod nje dolazi do odumiranja tkiva, koje se kasnije u velikom broju slučajeva uklanja amputacijom dela stopala ili noge.

U slučaju da primetite ranu na stopalu, ne odlažite nikako javljanje lekaru. Samo on vam može postaviti tačnu dijagnozu i odrediti medikamentoznu terapiju.

Olakšavajuća okolnost lekarima je svakako rana detekcija ovog problema. Tada je lečenje dijabetesnog stopala puno lakše i može potrajati svega par sedmica. Što duže i više čekate infekcija će postati sve gora. Kada se baš zapusti, bolest je neizlečiva, pa je i amputacija neizbežna.

Šta učiniti ako je dijabetesno stopalo već uzelo maha?

U tom slučaju mirovanje je spas. Odmarajte vaše noge što češće, jer dodatni pritisak prilikom hodanja samo još više pogoršava simptome.  Zarastanje rana kod dijabetičara je već samo po sebi otežano, stoga poslušajte ovaj savet.

Takođe, čarape znaju stvarati probleme, kao i svaki „kontakt“ sa tkaninama. Primenjujte propisanu terapiju, ali nemojte ih nositi sem kad baš morate.

Kako tretirati rane na nogama koje ne zarastaju

Kada je dijabetesno stopalo posredi, lekar specijalista uradiće sledeće:

  • Najpre će detaljno očistiti područje oko otvrene rane i uradiće temeljnu dezinfekciju.
  • Zatim se taj čir (ulcer) treba previjati i tretirati svaki dan. Za tu namenu korisiti se troprocentni vodonikov peroskid i jod koji se natapaju putem sterilne gaze. Oni su se pokazali kao vrlo efikasna preventiva. Sprećiće nastanak novih infekcija na koži. Onemogućiće prodiranje neželjenih nečistoća od spolja. Tek tada će zarastanje rane biti moguće.
  • U slučaju težih i ozbiljnijih simptoma dijabetičkog stopala, hospitalizacija je neminovna. Nakon što se bolest dovede u red, dovoljno je dolaziti samo na ambulantno previjanje i kontrole.

Postoje i tkz. zavoji kalcijuma, steznici, komprese, pa čak i dijabetičke cipele i čarape. Sva ova „pomagala“ navodno pozitivno deluju na dijabetičko stopalo i kurje oči.

Iskustva korisnika su razlilčita, a naš je savet da se što bolje raspitate o svemu. Marketing je ušao u sve sfere života, a najviše ga ima tamo gde su „muka i patnja“ prisutne. Budite obazrivi pre kupovine.

Zašto je važno brisati noge peškirom

Jako je važno pridržavati se svih higijenskih preporuka koje vam predlaže medicinsko osoblje. Uvek nakon pranja stopala, dobro obrišite noge sa mekšim peškirom. Nikako nemojte koristiti isti za brisanje tela, ruku ili lica, on treba biti namenjen isključivo vašim stopalima.

Vlažna koža u ovom području dodatno pogoršava dijabetesno stopalo, a pritom je plodno tlo i za nastanak gljivične infekcije. U slučaju dijabetičke neuropatije  sve ovo shvatite vrlo ozbiljno. I najmanje kapljice vode pogoduju agresivnim gljivicama. Posebnu pažnju posvetite prostoru između prstiju, on mora biti suv ko barut.

Dobra praksa nakon pranja i sušenja nogu, jeste i krema za dijabetičko stopalo. Ukoliko je ne nabavite možete koristiti i Pavlovićevu mast kao prevenciju, ne i za lečenje.

Skinite čarape ali pazite kud šetate!

Tesna obuća, kao i čarape koje se teško navlače nikako nemojte oblačiti. Dodatno ćete pogoršati simptome, a koža će vam biti podložnija žuljevima. Isto tako ne opuštajte se previše ni kad ste bosi. Osim što ćete pokupiti razne nečistoće i bakterije, postoji veća mogućnost za samopovređivanje.

Najobičnije oderotine, ožuljotine i sitnije ranice mogu napraviti velik problem kada je dijabetesno stopalo u pitanju. Čuvajte noge od udaraca, a u slučaju ozbiljnijih povreda idite do ambulante.

Prirodno lečenje dijabetesnog stopala

Kao dopuna konvencionalnoj terapiji u lečenju dijabetičkog stopala mogu pomoći i sledeći preparati na bazi lekovitog bilja.

Karanfilić i maslinovo ulje

Izmešajte 150 ml maslinovog ulja i 1/2 kašike mlevenog karanfilića. Zagrejte do ključanja i procedite pošto se ohladi. Umočite gazu u ulje i time prekrijte ranu.

Ubrzajte zarastanje rana borovim iglicama 

Ranu prvo namažite jogurtom, a onda pospite mlevenim iglicama bora i smreke. Obolelo mesto namažite vrlo tankim slojem meda, a potom na njega stavite listove čička. Menjajte listove najmanje dvaput dnevno.

Kombinacija koprive sa kamilicom

Osim što će oboriti nivo šećera u krvi, blagotvorna čajna mešavina na bazi kamilice i koprive usporiće propadanje nervnih ćelija. Ovo sranje je karakteristično za djabetesno stopalo i neuropatiju.

Noge i stopala istovremeno možete masirati tinkturom od koprive ili podbela. Uz ovaj recept pojedini fitoterapeuti preporučuju da svakog dana na prstima šetate po svežim listovima koprive (žari, ali pomaže!).

Priprema čaja:

Pomešajte jednake količine suvih listova koprive i cvetova kamilice. Dve kašičice mešavine prelijte sa dva deci ključale vode i ostavite poklopljeno neka 30 minuta odstoji. Potom procedite. Pijte po tri pune šolje čaja dnevno, najmanje pola sata pre jela. Terapija dijabetesnog stopala traje tri meseca, nakon čega treba napraviti tromesečnu pauzu.

Lek za dijabetesno stopalo od kefira i peršuna

Evo rešenja kako da poboljšate osetljivost nervnih vlakana i istovremeno snizite nivo glukoze u krvi. Svakog dana pre doručka konzumirajte prirodni koji se spravlja od kefira, peršuna i semenki suncokreta.

Kako se pravi:

U dva dl kefira sipajte dve kašike mlevenih semenki suncokreta i pola šolje sitno seckanog peršunovog lista. Sve dobro promešajte i odmah pojedite. Do prvog narednog obroka sačekajte najmanje sat vremena.

Inače, dijabetičarima se preporučuje i kefir u kombinaciji s heljdom

Dve kašike mlevene heljde prelijte sa pet decilitara kefira i ostavite celu noć, nek odstoji. Sutradan konzumirajte mešavinu između obroka.

Limunova kora efikasno staje na put dijabetičkoj neuropatiji

Poboljšaće osetjivost nervnih vlakana i generalno osnažiti nervni sistem.

Iscedite voćku, dobijeni sok popijte, a limunovu koru pre spavanja stavite na stopala i preko toga obujte pamučne čarape.

Ponavljajte postupak tri nedelje dok se tegobe ne puvuku.

Prirodni lek sa medom i čičkom

Za dijabetesno stopalo i njegovo prirodno lečenje, narodna medicina nam nudi još jedan recept.

Obolelo mesto trebate namazati tankim slojem meda, preko kojeg se stavljaju listovi čička, koje treba menjati 2-3 puta dnevno.

Ovas je dragoceni saveznik dijabetičarima

Za rane od dijabetesa na nogama, ovas se pokazao kao odlično rešenje. On se smatra najboljim prijateljem nervnog sistema. Mnogi fitoterapeuti preporučuju ga čak i dijabetičarima čiji nervi nisu oštećeni.

Slobodno ga uvrstite u ishranu, mada bi u slučaju neuropatije trebalo posegnuti za napitkom ove žitarice.

Kako se pravi napitak od ovsa?

Jednu šolju sirovog ovsa uveče prelijte litrom ključale vode. Poklopite i ostavite celu noć nek miruje. Ujutru zagrejte do ključanja i kuvajte dodatno na tihoj vatri još 45 minuta. Kad se prohladi procedite kroz gazu.

Ukoliko vam dijabetesno stopalo zadaje neprijatnosti, ispijajte napitak triput dnevno, po jednu šolju pre glavnih obroka.

Takođe, preporučuje se i kupka od ovsene slame.

Sitno iseckajte kilogram ovsene slame i sipajte u dva litra vode. Kuvajte dva sata na laganijoj vatri, pa poklopite i ostavite još dva sata zatvoreno. Procedite i dodajte tečnost vodi za kupanje, u kojoj trebate provesti do 30 minuta.

Probajte zelenu glinu

Možda ste već upotrebljavali zelenu glinu protiv celulita ili za čišćenje lica. No, ona je jednako efikasna i u slučaju dijabetesne neuropatije. Zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu, kalijumu i silicijumu, ubrzava oporavak nerava i pozitivno utiče na nervne receptore.

Priprema preparata:

Razmutite u vodi 100 g gline kako biste dobili gustu smesu. Stavite je na lanenu krpu, a potom njome obavijte bolno, otečeno ili crveno mesto. Oblogu fiksirajte elastičnim zavojem i ostavite preko noći.

Za dijabetesno stopalo terapija glinom traje dve nedelje i može se ponoviti posle sedmodnevne pauze.

Čaj od nevena eliminiše rane na stopalima

Ovaj blagotvorni napitak znatno ublažava simptome dijabetesne neuropatije. Smanjuje otoke i bol, ali i podstiče cirkulaciju, što je veoma važno za sprečavanje komplikacija šećerne bolesti.

Priprema čaja:

Dve kašike nevenovih cvetova prelijte sa pet dl tek ključale vode. Poklopite i ostavite nek miruje barem pola sata. Procedite i pijte nevenov čaj četiri puta dnevno, dozirajte po pola šolje pre obroka.

Koristite čičak i borovnicu

Čak i ako upotrebljavate preparate koji jačaju nervni sistem, ne smete zaboraviti na mešavine koje snižavaju nivo šećera u krvi. Upravo su visoke vrednosti glukoze okidač za sve komplikacije dijabetesa, pa tako i za dijabetesno stopalo.

Pomešajte jednake količine usitnjenog korena čička i listova borovnice prikupljenih pre nego što su bobice sazrele. Uveče litrom ključale vode prelijte 50 g mešavine i ostavite nek odstoji preko noći. Ujutro to kuvajte na tihoj vatri tri minuta pa procedite. Pijte tokom dana u gutljajima.

Borovnica i mahune pasulja

Sastavite tri kašike listova borovnice i pet kašika mahuna pasulja.

Dve kašike smeše kuvajte u tri deci vode dok u posudi ne ostane jedna trećina tečnosti. Pijte po decilitar pre doručka i večere.

Za dijabetesno stopalo pitanja i odgovora je bezbroj, ali nemojte da vas to obeshrabri. Obavezno se javite vašem lekaru, primenjujte terapiju i redovno kontrolišete šećer u krvi. Ovom prilkom predlažemo vam i članak o čaju od masline koji je takođe delotvoran.

Sponzorisani linkovi:
f