Feature post image

Andropauza klimaks kod muškaraca prvi simptomi

Andropauza muška menopauza kako ublažiti simptome

Andropauza je svojevrsna muška verzija klimaksa – menopauze. U tom stanju, proizvodnja sperme, kao i količina testosterona postepeno opadaju. Ovaj važan hormon odgovoran je za dubok muški glas, maljavost tela i mišićnu masu.

Kada se nivo hormona počne naglo smanjivati, muškarac prolazi kroz brojne psihičke i fizičke promene. Sve to je sasvim prirodna posledica starenja. Studije novijeg datuma sugerišu nam kako se količina testosterona smanjuje za čitavih deset odsto u svakoj narednoj deceniji posle tridesete.

Za razliku od klimkterijuma kod žena, muška andropauza se postepeno odvija u laganim, gotovo neprimetnim koracima. Muškarci će svakako u svojm pedesetim godinama iskusiti određene, nimalo ugodne simptome. Oni se prvenstveno javljaju zbog niskog testosteronskog nivoa. Kod skoro svakog treće osobe izražene su veće ili manje tegobe.

U nastavku saznajte koliko traje klimaks kod muškaraca, te kako da ublažite simptome andropauze prirodnim putem.

Kako se prepoznaje klimaks kod muškaraca

Kod žena simptomi menopauze se manifestuju veoma jasno kroz prestanak menstrualnog ciklusa. Lekari bi rekli jasna je laboratorijska i klinička slika. Za razliku od njih muškarci u pedesetim godinama postepeno i vrlo laganim koracima ulaze u svojevrsni klimaks – andropauzu. Kod nekih osoba ona nastupa puno ranije u četrdesetoj.

Jedna od prvih naznaka da je muška menopauza već nastupila jeste smanjena seksualna želja, slabljenje ili potpuni gubitak erekcije. Takođe ejakulacija nije kao pre, jer je odložena. Javlja se u svega 5 do 6 kontrakcija, za razliku od mladalačkih 8 do 10. Uz sve to prisutan je manjak energije i često osećaj umora, mišići slabe kao i njihova masa opada.

Kada je u pitanju andropauza simptomi mogu biti depresija i nervoza, kao i naglo gojenje u predelu stomaka. U ovom životnom dobu, muškarci su dosta podložniji srčanim tegobama, ali i osteoporozi (slično kao žene). Ne zaobilaze ih ni iznenadni naleti vrućine, poznatiji kao valunzi.

Ovo je jako osetljivo životno doba za većinu muškaraca. Dolazi do velikih promena, preispituju se vrednosti, intenzivnije se razmišlja o prolaznosti života. Češće su epizode sumornog raspoloženja, takva osoba puno lakše „plane“ i sklonija je svađi.

Ono što je većini gotovo nepremostiva prepreka i prava noćna mora jeste impotencija kod muškaraca. Ovaj problem nikako nemojte zanemariti, javite se lekaru što pre.

šta je andropauza kod muškaraca

Kako se dijagnostikuje muška menopauza

Andropauza kod muškaraca najčešče se javlja u kasnim četrdesetim, pedesetim ili pak šezdesetim (najboljim) godinama života. Prvi simptomi klimaksa mogu biti intenzivni i primetni, a katkad su toliko blagi i postepeni da se jedva dijagnostikuju. Ukoliko imate i najmanju sumnju, ne oklevajte već idite na lekarski pregled.

Doktor specijalista (urolog ili endokrinolog) će pored opšte dijagnostike uraditi i osnovne laboratorijske pretrage. Utvrdiće da je li posredi manjak testosterona, te kakav je njegov dnevni ciklus poroizvodnje. Obično se radi analiza krvi u prepodnevnim satima od 8 do 11 ujutru. Ako nalazi nisu u potpunosti jasni, radi se analiza tkz. slobodnog testosterona.

Kod osoba sa erektilnom disfukcijom i značajno smanjenom seksualnom željom, utvrđuju se i vrednosti gonadotropina, triglicerida, holesterola i prolaktina.

Rešava se i takozvani andropauza test, u kojem su pacijentu postavljena sva osnovna pitanja. Nakon procene subjektivnog stanja i tumačenja rezultata iz postojećih analiza – određuje se terapija.

Kako lečiti andropauzu medikamentima?

Kao što smo rekli, nakon što protumači laboratorijske nalaze i testove, lekar prepisuje određenu terapiju ukoliko je potrebna. Ona se primenjuje na više načina: oralno u vidu tableta, injekcijama ili se stavljaju hormonski flasteri.

Testosteronska terapija za osnovni cilj ima podizanje nivoa ovog hormona. Iskustva sa njom su pozitivna kod većine ispitanika. Sigurna je, pouzdana i što je najvažnije delotvorna, te donosi željeni rezultat.

Neretko, klimaks kod muškaraca prate i psihičke smetnje, izlivi besa i ljutnje. Tada se pregled upotpunjuje i odlaskom kod psihijatra i psihoterapeuta, koji će takođe prepisati medikamente ukoliko je to potrebno.

Kako povećati nivo testosterona prirodnim putem

Loše prehrambene navike idu na ruku muškom klimaksu. Stoga se rešite sve nezdrave hrane.  Tu spada većina namirnica koje sadrže veštačke šećere, konzervanse, prevelike količine soli i trans masti. U najmanju ruku, trebali bi smanjiti konzumiranje alkoholnih pića.

Ribe hladnih voda

Tunjevina, losos, sardina, haringe i skuša, dokazano su delotvorni u slučaju andropauze. Pre svega, ove zdrave ribe organizmu obezbeđuju sasvim dovoljno proteina, što je od ključne važnosti za održavanje mišićne mase.

Uz to, one su te koje sprečavaju bolesti povezane sa starenjem organizma. Podižu nivo HDL holesterola, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, obaraju krvni pritisak i deluju protiv upala.

Redovno jedite avokado

Ovo ukusno voće je odličan izvor vitamina K, C, E, B5, B6. Obiluje kalijumom, vlakanima i folatima. Sadrži i nezamenjivi cink, gvožde te neštomanju količinu drugih važnih minerala.

Avokado sadrži oleinsku kiselinu, koja je i te kako korisna za srčani mišić. Ova kiselina pritom ublažava različite upale, čak može sprečiti nastanak kancera. Takođe, dobra je za libido ko oba pola.

Biljni proteini su nezamenjivi

Meso, naročito ono crveno ne bi trebalo biti glavni izvor proteina. Ukoloko je andropauza dijagnoza već postavljena izbegavajte njegovu konzimaciju. Umesto toga, fokusirajte se na izvore kvalitetnih biljnih proteina, poput oraha, kinoe, badema, sočiva, choia semena i semenki konoplje.

Ove namirnice bogate su ne samo proteinima već i vlaknima, koja pospešuju bolju probavu. Pritom, semena čije i konoplje obiluju omega-3 masnoćama, koje jačaju i štite celokupni kardiovaskularni sistem.

Izbegavajte štetne namirnice u širokom luku

Mesne prerađevine, masnije meso, razni slatkiši i nezdrave grickalice nisu nikako poželjni u vašim jelovnicima. Ove industrijske namirnice sadrže mnoge štetne sastojke. One mogu narušiti zdravlje i otežati prolazak kroz andropauzu gotovo svakom muškarcu.

Budite oprezni sa ugljenim hidratima

Valovi vrućine kod muškaraca u pedesetim godinama više uopšte nisu retkost. To je tipičan simptom muškog klimaksa. Kao što se ženama u toj fazi ne preporučuju ugljeni hidrati, ista preporuka važi i za jači pol.

Veoma je važno da muškarci shvate koliko nemirnice koju jedu utiče na andropauzu. Pre svega, uzimajte odgovarajuće proteine i redukujte količinu ugljenih hidrata. To vam je ujedno i najbolji odgovor kako povećati testosteron hranom.

Sarkopenija (gubitak mišića) i visceralne masti ozbiljan su problem za muškarce s niskim nivoom testosterona. Optimalan unos proteina veoma je važan za rast i održavanje mišićne masti, kao i kostiju.

Ugljene hidrate obezbeduju sveže voće i povrće, jer sadrže važne antioksidanse i usporavaju starenje.

Takođe, ukoliko je klimaks kod muškaraca već nastupio, ne smeju se u potpunosti izbaciti masti. Ona je neophodna za proizvodnju testosterona. Nezaobilazni su i suplementi kalcijuma i vitamin D, oni su značajne za održavanje gustine kostiju.

Andropauza kod muškaraca prirodno lečenje

Opadanje nivoa hormona – prvenstveno testosterona , te ostalih androgenih nivoa, sasvim je normalan proces kod starenja. Upravo je to glavni simptom andropauze. Ipak, postoji još par stavki koje možete izmeniti u vašim svakodnevnim navikama. Tek tako ćete ublažiti neprijatne simptome muškog klimakterijuma.

Jedite više svežeg povrća i voća

Ishrana siromašna povrćem i voćem, dodatno doprinosi razvoju andropauze. Ove zdrave grupe namirnica dobri su izvori antioksidansa, dragocenih polifenola, minerala, vitamina i  nezaobilaznih vlakana. Esencijalno su važni za zdravlje.

Takođe, konzumirajte vise oraha, i jedite mahunarke. Ove grupe namirnica u svom sastavu imaju asparaginsku kiselinu. Ona dodatno stimuliše proizvodnju hormona testosterona. Soja, jaja, sočivo, losos, bademi,  škampi i govedina nepresušiv su izvor upravo ove kiseline. Uvrstite ih u vaše jelovnike.

Konzumirajte zdrave masti

Omega-3  i monozasićene masne kiseline veoma su zdrave i doprinose boljem zdravlju srca i krvnih sudova. Odlična su prirodna prevencija za veliki broj kardiovaskularnih smetnji. Andropauza kod muškaraca, neretko se javlja uporedo sa pomenutim tegobama, stoga je opšta preporuka konzumiranje zdravih masnoća.

Omega 3 masti odlične su kod upala, te drugih kompleksnih procesa koji uspešno razaraju antioksidanse u telu, te slabe imunitet. Upravo ove dragocene kiseline pomažu i u kod uznapredovale depresije.

Umesto životinjskog uzimajte biljni protein

Pasulj, mahunarke i određene zdrave žitarice, odlični su biljni izvori proteina. Bitan su deo naše svakodnevne ishrane. Sprečiće neugodne simptome andropauze, koji uključuju i iznenadno slabljenje mišiča i ostale tegobe.

Pijte redovno zeleni čaj

Ovaj napitak sadrži katehine, koji se smatraju izuzetnim antioksidansima. Oni sprečavaju velik broj bolesti istovremeno jačajući imunitet, pa samim tim i zdravlje. Andropauza kod muškaraca se uz blagotvorni čaj drži pod kontrolom. Više detalja i recepata na dijetamesecevemene.com zeleni čaj.

Rešenja za problem sa potencijom kod muškaraca

Prirodni tretmani mogu znatno ublažiti neprijatne simptome andropauze. To su pre svega akupunktura, homeopatija, nadomešćivanje hormona, biofidbek te i različite tehnike i metode za kontrolu stresa. Ako se one  redovno primenjuju, potencija kod muškaraca u pedesetim godinama biće u velikoj meri sačuvana.

Održavajte dobar balans hormona

Pravilna hormonska uravnoteženost je važan činioc tokom borbe sa muškom menopauzom. Zatražite obavezno od doktora, nek utvrdi i izmeri vaš nivo hormona. Ako je potrebno posavetujte se detaljno s njim, ponajviše oko toga kako da ih ponovo dovedete u ravnotežu.

Ne odustajte od seksualnih aktivnosti

Andropauza kod muškaraca može uzrokovati niz problema. Neretko, dolazi do promene seksualnih funkcija, te za istim opada želja. Najbolja prevencija i lek za ovo stanje je otvoren razgovor sa partnerkom.

Posavetujte se i sa ekspertom, kako bi zdravo razumski prihvatili novonastalu situaciju. Razgovor sa stručnim licem će vas svakako smiriti i umanjiće vam stres.Na taj način omogućićete sebi i partnerki normalan seksualni život tokom menopauze.

Izbegavajte izlaganje toksinima

Ako ste često izloženi štetnim hemikalijama i drugim toksinima, možete dugoročno ugroziti vaše zdravlje. Trudite se da budete što manje u prisustvu ovih hemikalija, koliko god ste u mogućnosti.

Vežbajte redovno svaki dan

Klimaks kod muškaraca dodatno se pogoršava sa fizičkom neaktivnošću. Manjak kretanja i ne bavljenje sobom najviše doprinose andropauzi.  Preporučuje se redovno, ali lagano vežbanje. Održavaćete zdravu telesnu kilažu i ublažićete sve postojeće tegobe.

Preporuka su vežbe pet tibetanaca koje će vas dovesti u savršenu psiho-fizičku ravnotežu.

Izborite se sa svakodnevnim stresom

Andropauza – muška menopauza negativno utiče na psihičko zdravlje, to jest izaziva depresiju i nagle promene raspoloženja. Primena pravilne tehnike za kontrolu stresa može ublažiti, pa čak i  u potpunosti sprečiti neprijatne simptome muškog klimaksa.

Pijte dosta tečnosti kad god ste u prilici

Čista (mineralna) voda, glavni je činilac zdrave ishrane. Bez nje je život nezamisliv. Optimalan unos je barem 8 čaša dnevno. Drži kilažu pod kontrolom i sprečava brojne bolesti.

Pretilost negativno utiče na nivo testosterona, jer ćelije masti usled prevelike gojaznosti tada značajno više proizvode estrogen. Sve to može narušiti ravnotežu ovij hormona u muškom organizmu. Pijte dnevno najmanje dve litre negazirane vode.

Uloga cinka u lečenju muškog klimaksa

Normalan nivo ovog minerala važan je u održavanju hormonskog balansa, kao i za reprodukciju. Bez cinka, hipofiza ne uspeva u dovoljnoj meri izlučiti hormone koji dodatno stimulišu testise. Tada je i proizvodnja testosterona manja.

Cinka ponajviše ima u prostati i samim testistima, a deficit ovog važnog nutrijenta može dodatno sniziti nivo muških hormona. Samim tim redukovana je proizvodnja spermatozoida, čak je i mišićna izdržljivost oslabljena.

Deficit cinka oboriće nivoe testosterona i podićiće aromataze (značajne enzime). Upravo oni uzrokuju hormonski disbalans. Značaj ovog minerala najbolje ilustruje jedna američka studija. U njoj je učestvovalo tridesetsedam muškaraca kod kojih je dijagnostikovan nedostatak muških hormona i smanjen broj spermatozoida.

Njima je tokom 90 dana davano 75 miligrama cinka tokom dana. Kod dvadeset i dvoje učesnika, podigao se nivo testosterona na neverovarnih 92,8 procenta. Broj aktivnih spermatozoida drastično se popeo, sa 8 na izuzetnih 20 miliona.

Ukoliko je andropauza već utvrđena, onda je cink nezaobilazan deo terapije. Ublažažiće simptome menopauze kod muškaraca. A to su razdražljivost, depresivna stanja i problemi sa spavanjem – nesanicom. Ovaj nutrijent pomaže u ravnoteži svih hemikalija u mozgu, koje su odgovorne za dobro raspoloženje u celini.

Najbolji izvori cinka  nalaze se u pečurkama, govedini, žumancetu, riba, račićićima i ostrigama.

Ako koristite veštački testosteron budite krajnje obazrivi

U prodaji se danas mogu naći flasteri za potenciju, kapsule, kao i injekcije testosterona. Njih nikako ne trebate koristiti samoinicijativno i na svoju ruku, obavezno se konsultujte s lekarom, jer oni mogu imati i neželjena dejstva. Pravilno doziranje navedenih preparata je od velike važnosti za dalji tok lečenja.

Muškarci kojima je dijagnostikovan karcinom prostate, trebali bi se svakako kloniti sintetičkog testosterona. Takođe, osobe koje imaju obolele bubrege, jetru  ili srčane smetnje ne smeju ga nipošto konzumirati.

Počnite uzimati suplemente za lečenje andropauze

Pojednini prirodni preparati za andropauzu uključuju suplementacije koji podižu nivoe testosterona ili snižavaju nivo hormona estrogena. Pre nego što uzmete ove suplemente, posavetujte se sa stručnjakom.

Koliko traje muški klimaks?

Andropauza kod muškaraca može potrajati pet do čitavih petnaest godina. Posredi je veoma složen proces, koji se ne može izbeći. S druge strane, tegobe se u velikoj meri mogu ublažiti primenom terapije i zdravim načinom života.

Zaključak

Kada se dijagnostifikuje andropauza – klimaks kod muškaraca, to definitivno nije kraj sveta. Uz pridržavanje preporuka lekara, pravilnu ishranu, vežbe, te određene medikamente i suplementacije možete u potpunosti eliminisati tegobe. Čak štaviše vi i vaša partnerka trebate nastaviti sa redovnim seksualnim aktivnostima.

Sponzorisani linkovi:
f