Feature post image

dukanova dijeta recepti za prvu fazu | iskustva | jelovnik | recepti

dukanova dijeta  recepti

 Dukanova dijeta :postala je naročito popularana  u Francuskoj a zatim i globalno od pre desetak godina pa do danas.Svrstavaju je u jednu od najpopularnijih dijeta za mršavljenje.

Po novim statistikama oko milion i po žena u Francuskoj za vitku liniju i tanak struk primenjuje upravo nju.Idejni tvorac je dijetetičar-nutricionista Pjer Dukan koji je izdao čuvenu knjigu The Dukan Dietprodate u preko 10 miliona kopija.Upravo ta dukanova dijeta knjiga je zaintrigrirala mnoge Holivudske zvezde,koje kao da se nameću da spomenu da su na njoj.Među poznatima su: Kate Middleton,Jennifer Lopez;Penelope Cruz i mnogi drugi.Kako nama to nije naročito važno ,nećemo se puno zadržati na slavnim osobama.

dukanova dijeta

Dukanova dijeta plan 

osnovni koncept i cilj kod Dukana  je povratak zdravoj i prirodnoj hrani,a da bi to postilgli moramo proći kroz sve četiri dukan dijeta faze

Dukanova  dijeta recepti za prvu  fazu

U prvoj fazi ili kako je još nazivaju faza napada ishrana je bazirana na visokom unosu proteina.Naročito je prisutna riba poput lososa,skuše,tune idr.Znamo od pre da je riba prepuna nezasićenih masti.Pored ribe tu su i morski plodovi (najbolje pečeni ili kuvani),zatim živinsko meso (piletina,ćuretina i dr. ali bez patke),i  teletina.Pored mesa u visokoproterinsku hranu ubrajamo jaja i soju.Što se tiče  pića treba izbegavati gazirane napitke i alkohol što se podrazumeva.Od ovolikog unosa proteina često se pojave u ovoj fazi suva usta i loš dah,kada je preporuka uzimati veće količine tečnosti naročito vode.Takođe usled nedostatka povrća u ishrani ,uzimajte šumeće tablete da biste nadoknadili dnevni unos minerala i vitamina .

Dukanova dijeta iskustva faza 1 :u prvoj fazi koja traje pet do sedam dana(prvenstveno zavisi od vas samih koliko želite da smršate) u proseku se topi 3 do 5 kilograma.Što je priznaćete jako dobar rezultat.

Dukanova dijeta druga faza

Polako se uvodi povrće u ishranu..Plan je sledeći:smenjuju se dani kada se jedu čisti proteinski obroci sa danima kada uključujemo i povrće (kuvano ili u svom sirovom obliku).Pri tom treba voditi računa da se jede povrće koje ne sadrži skrob.Kao što je :zelena salata,krastavac,paradajz,spanać,celer i dr.)Pripremajte ga na pari,u supama i čorbama,kao varivo ili jedite sirovo.U drugoj fazi se prosečno gubi oko 1 kilograma za nedelju dana.

Dukanova dijeta recepti treća faza

Održavanje rezultata nakon prve dve faze ! Ukoliko ste postigli željenu težinu treća faza je ključna.Nastavlja se sa unosom proteina i povrća ali ovoj fazi i jedna novost -ubacuje se porcija voća kao i 2 kriške integralnog hleba dnevno.Ono što će verujemo mnoge obradovati je da dukanova dijeta dozvoljava i jednu porciju ugljenih hidrata nedeljno.Preporuka je testenina ili pirinač.Ima još iznenađenja i to nakon nekoliko nedelja faze tri uvodi se „praznični obrok“ kada jedete šta vam srce želi po sopstvenom izboru,u kasnijoj trećoj fazi primenjujte ga i dva puta sedmično.

Dukanova dijeta četvrta faza

U završnoj tj. finalnoj fazi dijete vraćate se normalnoj ishrani sa izuzetkom jednog čistog proteinskog dana sedmično,kao kod faze 1.Sve ostale dane jedete sasvim normalno – hranu koju inače praktikujete i volite.

Dukanova dijeta jelovnik 

pronaćićete puno toga online ali je naša preporuka da hranu  pripremate samostalno  po fazama,pridržavajući se dijet plana.

Dukanova dijeta iskustva 

  • pravilno razdvajajte jela po fazama
  • pijte najmanje dve litrre tečnosti dnevno,naročito vodu.Možete i biljne čajeve,kafu bez šečera i sl.Možete i mineralnu vodu ali isključivo onu koja je neslana.Detoksikacija organizma – tečnost pomaže bubrezima jer razgrađivanje proteina stvara puno mokraćne kiseline  tj.otpadnih materija, tako da su neophodni veći dnevni unosi čiste vode.

Dukanova dijeta rizici i nedostaci

  • Slično kao i  Atkinsonova dijeta , i kod Dukana može doći do ketoze,pogotovo u prvoj fazi -visokog unosa proteina u kratkom vremenskom roku.Što smo već pominjali kod pojave lošeg zadaha i suvih usta.
  • može se pojaviti i problem sa probavom tj. zatvorom usled slabog unosa ugljenih hidrata
  • obavezno koristite multtivitamine i šumeće tablete radi prevencije mnogih zdravstvenih tegoba usled nedostatka vitamina i minerala u ishrani.
  • Dukanova dijeta nije fleksibilna i morate se strogo pridržavati dijet plana,takođe nije ni jeftina .
Dukanova dijeta prednosti 

U kratkom roku imate odmah vidljiv rezultat što je izuzetno značajno za motivaciju polaznika.

Dukan dijeta pravila nas dovode u red i pomažu nam da prihvatimo činjenice kakve jesu i da radimo na sebi.

Hrana se ne meri i nisu potrebni kalkulatori kalorija.

Mi vam preporučujemo da proverite na našem blogu  indeks telesne mase pre početka bilo koje od dijeta.

Dukanova dijeta recepti

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Calivita
18/07/2013 16:04

Odličan izbor dijeta za mršavljenje. Vrijedi dobro pročitati.

dijeta.info
27/07/2013 14:28

Hvala !

keri
25/09/2013 11:24

mozete li mi objasniti jer ne shvatam u prvoj fazi se samo 1dan u sedmici jedu proteini ili citave nedelje.molim odgovor hvala

f