Feature post image

Hloramfenikol mast za oči upotreba i cena

Hloramfenikol mast za oči je jedan od najprodavanijih antibiotskih preparata na našem tržištu. Proizvodi je Galenika i cena je simbolična, mast košta približno 200 din. 1 gram masti sadrži 10 mg. chloramphenicola. Od pomoćnih sastojaka u njoj se nalazi meki, beli parafin, ponekad i cetilalkohol.

Proizvodi na bazi chloramphenicola dostupni su u nekoliko oblika: kreme, tablete, masti, kapi i vaginalete. Pored čuvene masti za oči tu su i ostali preparati na bazi ovog hemijskog jedinjenja koji se prave u apotekama.

U nastavku teksta pročitajte šta je hloramfenikol mast i za šta se sve upotrebljava.

Šta je hloramfenikol mast

Hloramfeknikol mast za oči i kožu na našem tržištu proizvodi Galenika. Ona u stvari predstavlja beličasti parafin pomešan sa malim procentom hloramfenikola. Jednostavna je za nanošenje i izuzetno retko izaziva nuspojave.

Chloramphenicol  (C11H12CL2N2O5) je organsko jedinjenje, niskomolekularni  antibiotik. Spada u grupu amfenikola. Izolovan je iz gljivice Streptomyces venezuelae. U praksi se koristi od 1949 god. a danas se  dobija sintetskim putem i predstavlja prvi antibiotik koji se počeo na taj način proizvoditi u velikim količinama.

Derivat je di-hlor-sirćetne (dihlorcetne) kiseline. Ali sadrži i nitrobenzenski deo molekula.

Primena mu je redukovana zbog izuzetne toksičnosti na funkciju koštane srži. Njegova upotreba se zato ograničila samo na intramaskularnu i oftalmičku (okularnu) i to u izuzetno malim dozama gde nije škodljiva. Mogućnost predoziranja za takve načine primene je minimalna. Chloramphenicol kao lek u većim dozama koristi se samo izuzetno i to uglavnom za meningitis i trbušni tifus.

Hloramfenikol spada u lekove koji se primarno izlučuju putem jetre.

Antibiotici uništavaju bakterije ili sprečavaju njihovu reprodukciju

Chloramphenicol deluje na bakterije tako što im ometa sintezu proteina. To znači da deluje bakteriostatski tj. da sprečava rast bakterija. On ima veoma širok spektar delovanja.

Izuzetak je bakterija Hemofilus na koju chloramphenicol deluje baktericidno (ubija bakterije).

Na koje bakterije deluje hloramfenikol mast?

Deluje bakteriostatski na veliki broj gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, na anaerobe i od ćelija zavisne bakterije (hlamidija, mikoplazma…).

Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Enterobacteriaceae samo su neke bakterije na koje se uspešno primenjuje hloramfenikol mast.

Ne posežite suviše često za antibioticima!

Stroga politika upotrebe antibiotika podrazumeva da se oni koriste racionalno da bi se sprečila rezistencija mikroorganizama na njih. To znači da se antibiotik daje samo onda kada je to neophodno na osnovu kliničke slike. Potrebno je odrediti optimalan izbor antibiotika,ali je bitna i dužina lečenja i kao i doza koja se propisuje.

Za šta se koristi  hloramfenikol mast

Reč antibiotik prvi je 1941 god. upotrebio Selman Waksman da bi opisao male molekule stvorene od strane mikroba koji se bore protiv drugih mikroba. Prvi izolovani antibiotik je penicilin, a zatim se masovno počinju proizvoditi i ostali:  hloramfenikol, streptomicin…

Smatra se da su antibiotici produžili prosečan životni vek bar za 10 godina.

Antibiotici se dobijaju mikrobiološkim putem (fermentacijom) ili sintetski i polusintetski. Hloramfenikol mast se recimo proizvodi sintetski zbog njegove jednostavne strukture.

Primena hloramfenikol masti se pokazala kao uspešna u sledećim slučajevima:

 • Lečenje infekcija oka kao što je npr. blefarokonjuktivitis i bakterijski konjuktivitis, blefaritis…
 • Bakterijski keratitis (bakterijsko zapaljenje rožnjače).
 • Za lečenje bakterijske infekcije kože.
 • Infekcije nosa – aplikacijom masti u nozdrve.
 • Hloramfenikol za uši se isto uspešno upotrebljava.
 • Koristi se i kada rane teško zarastaju, ali i kod promrzotina i opekotina.
 • Hloramfenikol za čmičak na oku se isto prepisuje kao lek.
 • Leči akne i sprečava upalne procese na koži.

Antibiotska mast za oči upotreba

Simptomi bakterijske infekcije oka kao što su crvenilo i zapaljenje (tj. takozvano krvavo oko), lepljiv iscedak iz oka, osetljivost, kraste na ivici očnog kapka….Sve su to simptomi koji se najlakše saniraju nekom od antibiotskih preparata kao što je hloramfenikol mast za oči.

Šta je konjuktivitis?

Konjuktivitis (tzv. crveno oko) je upala očnog kapka odnosno njegove vežnjače. Beonjača tada postaje crvena, oko boli i suzi. Jedan od simptoma je i i lepljenje kapaka kao i oštra, probadajuća bol u oku.

 • Među najčešćim uzrocima su virusne i bakterijske infekcije.
 • Postoje je i neonatalni konjuktivitis koji se javlja kod beba, alergijski, onaj koji su izazvale hemikalije itd.
 • Infekcije očnog kapka se može desiti i nakon kupanja u bazenu ( inkluzijski, bazenski konjuktivitis).
 • Infekcija oka kod dece i odraslih može biti jedan od pratećih simptoma obične prehlade.
 • Obratitie pažnju i na higijenu ruku i vaših kontaktnih sočiva jer i na taj način možete dobiti konjuktivitis.

Kako se prenosi konjuktivitis

Bakterijski i virusni konjuktivitis spadaju u one oblike koji su lako prenosivi. Zato se trudite da ne dodirujete oči rukama ukoliko niste sigurni da su u potpunosti čiste. Takođe, nemojte koristiti  tuđu kozmetiku za lice, maskaru, ruž za usne…

Obratite se ofmatologu za pomoć i savet

Kod težih oblika potrebno je javiti se ofmatologu. On će preporučiti da se uradi bris oka i na osnovu nalaza prepisati najbolje kapi za oči za konjuktivitis kao i mast za kapak.

Hloramfenikol mast za oči jedna je od najefikasnijih i zato je lekari najčešće propisuju za lečenje konjunktivitisa.

Antibiotska mast primena za oči

Hloramfenikol mast za oči upotrebljava se tako što se mala količina masti nanosi na unutrašnji deo očnog kapka oka koje je inficirano. Mast se nanosi nekoliko puta dnevno, obično na 3 sata, prema uputstvu lekara.

Napomena: Ako u toku dana koristite hloramfenikol kapi za oči mast nanosite noću, tj predveče.

Čak i ako je došlo do poboljšanja simptoma koji su vas mučili nastavite sa terapijom. Mast koristite pet dana. Ovaj se korak savetuje iz predostrožnosti, tj. da se infekcija ne bi vratila.

Ako koristite konaktna sočiva pre upotrebe obavezno kontaktirajte svog ofmatologa. On će vam da ti dalja uputstva kako se koristi hloramfenikol mast za oči ako imate sočiva.

Duga upotreba se ne preporučuje zbog resorpcije. Takođe ukoliko dugo koristite ovu mast može doći do razmnožavanja gljivica i bakterija koje su otporne na ovaj antibiotik.

Doziranje i koliko dugo se sme koristiti lek hloramfenikol

Doziranje zavisi od vrste i ozbiljnosti infekcije. Preporuka je da se mast hloramfenikol primenjuje 4 puta dnevno kod odraslih osoba. Kod dece 2 puta dnevno i to u slučaju ako se problem ne može rešiti manje agresivnim preparatima.

Koliko dugo se sme koristiti…

Rok upotrebe masti je tri godine, međutim ukoliko se mast otvori morate je upotrebiti u roku od 28 dana od dana otvaranja.

Preporučuje se da tubicu hloramfenikola čuvate na temperaturama koje ne prelaze 25 stepeni Celzijusa.

Kada je neophodno da se javite lekaru

Pre upotrebe ove antibiotske masti za oči morate se javiti lekaru

 • Ako imate glaukom.
 • Ukoliko koristite lekove za lečenje karcinoma ili lekove za slabljenje imunog sistema.
 • Ako sumnjate na sindrom suvog oka.
 • Ako aplikujete i druge preparate u oko.
 • Osobe koje su imale operaciju na oku u zadnjih šest meseci moraju se obratiti lekaru za savet pre korišćenja antibiotskih kapi za oči

Kako se koristi hloramfenikol za kožu

Hloramfenikol rastvor za bubuljice je najbolji antibiotik za akne. Bakterijska infekcija kože zahteva eliminaciju bakterija odgovarajućim preparatima. To su uglavnom antibiotske masti koje su ponekad kombinovane sa kortikosteroidima.

U apotekama možete pronaći i losion sa hloramfenikolom kao magistralni lek koji apoteke prave same.

Antibiotski tonik za bubuljice možete napraviti i sami.

U 100 ml alkohola rastvorite sadžaj jedne kutije kapsula hloramfenikola. Promešajte. Ostavite rastvor da odstoji sedam dana. Koristite svako veče i jutro nanoseći ga tupferom na bubuljice. Za umivanje možete koristiti i običaj čaj od kamilice.

Smeju li hloramfenikol koristiti bebe i deca

Često se desi da čak i male bebe dobiju bakterijsku infekciju oka. One i u porodilištima mogu da „zarade“ neke od infekcija koje se manifestuju kroz krmeljanje oka, suzenje i slične simptome. Neke znaju biti prilično uporne i lečenje može da potraje.

Važno je znati da se u ovom slučaju primenjuju razne masti i kapi za oči (Vigamox i Dexamitrex npr.). Mogu pomoći i preparati kao što je Ocuflash za čišćenje unutrašnjosti kapaka.

Iako ga lekari često prepisuju i najmlađima znajte da hloramfenikol mast za bebe treba da bude ono krajnje sredstvo. Njega treba upotrebiti samo kada se ostali lekovi ne pokažu kao delotvorni.

Konjuktivitis kod dece se češće javlja za vreme letnjih meseci

Lako ga je dobiti u bazenu, ali i ako se desi da detetu uđe pesak u oči na plaži. Bol u oku kod deteta i lepljivi kapci najčešći su simptomi konjuktivitisa. Tada se savetuje da se krvavo oko ispere fiziološkim rastvorom ili čajem od kamilice. Ukoliko dođe do infekcije potrebno je oko tretirati i antibiotskim kapima ili mazati hloramfenikol mast za oči detetu.

Kod mališana se često javlja i alergijski konjuktivitis koji se javlja sezonski. Za njega je prirodni lek kamilica.

Neonatalni konjuktivitis kod beba može se desiti iz više razloga; nehigijene, iritacije ili zbog nedovoljno razvijenih suznih kanalića. Često se i on mora tretirati antibiotskim preparatima. A trik u koji se kunu mnoge majke je majčino mleko kao kapi za oči! Naime mnogim bebama je pomoglo to što su njihove majke ukapale sopstveno mleko u njihovo oko.

Hlormafenikol mast u trudnoći i za vreme dojenja

Primena lekova u trudnoći sa sobom uvek nosi niz bezbednosnih nedoumica. Jedna od pitanja koja muči bremenite žene je i da li hloramfenikol prolazi kroz placentu i u mleko?

U lekove koji se smatraju rizičnim za konzumaciju u trudnoći spada i chloramphenicol. One je štetan i za majku i za plod. Ostali lekovi koji se ne smeju koristiti u trudnoći su: benzodiazepini, tetraciklini, baktrim, gentamicin, streptomicin i još mnogi.

Chloramphenicol mast, kapi, tablete i supozitorije

Hloramfenikol uljane kapi za oči se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. One sadrže chloramphenicol  i ricinusovo ulje. Tokom primene ovog leka izbegavajte koristite druge ofmatološke lekove koji se isto aplikuju u oko.

Hloramfenikol kapi za uši spadaju u antibiotske kapi koje se primenjuju u slučaju bakterijskih infekcija uha. Isto tako koriste se kada su u pitanju gljivične infekcije i upala uha.

Veliki broj apoteka izrađuju magistralne lekove pa tako i hloramfenikol sprej, kapi za uši, masti i rastvore.

Hloramfenikol supozitorije spadaju u vaginalete sa antibioticima. Primenjuju se na sluzokožu genitalija nakon bakterijskih infekcija. Često se koriste kombinovani lekovi kao što su npr. vaginalete sa hloramfenikolom i nistatinom.

Hloramfenikol mast za oči iskustva

Pre nekoliko meseci desila mi se infekcija oka, tačnije očnih kapaka. Inače uvek nosim maskaru u torbi, međutim desilo mi se da je jedan dan nisam ponela. Taj dan sam pozajmila maskaru od drugarice. Na znam da li je do toga da mi ta maskara nije odgovarala ili četkica nije bila čista ali kapci su počeli da mi otiču.

Sve je počelo sa svrabom očiju a zatim se javilo i crvenilo i suzenje.

Otišla sam kod ofmatologa i nakon urađenog brisa utvrđeno je da imam bakterijsku infekciju oba oka. Dve nedelje sam koristila hloramfenikol mast i kapi za oči i čistila kapke fiziološkim rastvorom. Nakon ovakvog iskustva više nikada nisam koristila tuđu niti delila svoju šminku. A sad i maskaru menjam češće, za svaki slučaj…

Milena (25)

Uzrokuje li hloramfenikol nuspojave?

Najpre, reč, dve o tome ko ne sme koristiti hloramfenikol:

 • Trudnice i dojilje.
 • Novorođenčad, posebno nedonoščad
 • Bubrežni bolesnici
 • Osobe koje imaju neko od oboljenja jetre.
 • Ljudi koji imaju preosetljivost na supstancu chloramphenicol ili na neku od pomoćnih supstanci masti za oči
 • Osobe koje imaju neko oboljenje krvi kao npr. aplastičnu anemiju

Moguća neželjena dejstva hloramfenikola koji se aplikuje je oko jesu iritacija oka odnosno svrab i peckanje. Takođe, mogu se javiti i osećaj bockanja u oku al i zapaljenje okolne kože. Javlja se retko, ali je moguće, da se pojave i krvavi podlivi nalik na modrice. Tada je potrebno da se obratite izabranom lekaru. Među alergijske reakcije na lek hloramfenikol spadaju i osip, groznica i anafilaksa.

Ozbiljna neželjena dejstva za hloramfenikol mast za oči nisu zabeležena kod koncentracija kao što su one koje se nalaze u ovoj masti (jedan posto).

Ali kod primene većih količina leka od ove zabeležene su mnoge nuspojave. Među glavna neželjena dejstva hloramfenikola na jetru jesu: sindrom sive bebe i depresija disanja novorođenčadi, kardiovaskularni kolaps, povraćanje, mučnina, cijanoza. Među hematološka neželjena dejstva spadaju: aplastična anemija koja se javlja izuzetno retko i depresija koštane srži.

Interakcije hloramfenikola sa drugim lekovima

Ako koristite oralne antikoagulantne lekove znajte da chloramphenicol potencira njihovo dejstvo. Sa druge strane hloramfenikol inhibira delovanje delovanje nekih lekova npr. himotripsina…

Alkohol i antibiotici se nikako ne smeju kombinovati

Disulfiramska reakcija alkohola sa hloramfenikolom dovodi do potencijalne toksične reakcije. Ne smeju se koristiti čak ni biljne tinkture sa etanolom ukoliko upotrebljavate antibiotske lekove.

Gde kupiti hloramfenikol mast cena

Jedno od pitanja koje se često postavlja kada su u pitanju antibiotske masti jeste:

Može li se hloramfenikol mast uzeti bez recepta?

Iako se antibiotici uzimaju samo uz lekarski recept ovu tubicu masti se uglavnom nalazi u relativno slobodnoj prodaji. To znači da je možete uzeti bez recepta. Antibiotici se po pravilu ne mogu uzimati „na svoju ruku“ (da se ne bi stvorila rezistentnost = otpornost na dejstvo nekog antibiotika).

Hloramfenikol uljane kapi za oči proizvodi Apoteka Zaječar i možete ih kupiti gotovo u svakoj apoteci.

Hloramfenikol mast Galenika takođe se mogu kupiti u svakoj apoteci, po simboličnoj ceni od 170 dinara.

Na tržištu možete pronaći i mast koja u svom sastavu pored chloramphenicola i parafina sadrži i cetilalkohol i prozvodi je Hemofarm.

Nadamo se da smo vam odgovorili na sva pitanja vezana za antibiotsku hloramfenikol mast. Ona je izuzetno delotvorna, a košta jako malo. Ako vam se svideo ovaj tekst pročitajte i kako  i za šta se koristi hidrociklin krema.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f