Feature post image

Kurje oko na stopalu, tabanu – prirodno lečenje

Muči vas kurje oko i ne znate kako da ga se otarasite? Ponekad rešenje nije tako jednostavno. Ali nekada je potrebna samo jedna namirnica iz vaše kuće da se zauvek oslobodite ovih bolnih zadebljanja po koži. Crni ili beli luk, čuvarkuća, razni čajevi, pa čak i aspirin može vas zauvek rešiti kurjih očiju.

Kao i uvek moramo vas podsetiti na značaj prevencije.

Izbegavajte duga stajanja i kretanja u neudobnoj odeći. Redovno održavajte vaša stopala glatkim, skidajte mrtve ćelije kamenom za pete i pilizima. I ne zaboravite na  hidrataciju. Jednom kad se kurje oko pojavi lečenje zna prilično dugo potrajati….

U nastavku teksta pročitajte naš kratak vodič za lečenje kurjih očiju. Pripremili smo spisak tradicionalnih lekova kao i komercijalnih i farmaceutskih masti. Saznajte kako ukloniti klavuse odnosno kako da sami bezbedno iščupate trn kurjeg oka. Ako vas zanima hirurško ili lasersko odstrnjivanje prikupili smo informacije i o ovim postupcima. Zato ostanite sa nama….

Šta je kurje oko?

Eflorescencije su patološke promene na koži i sluznici. U one koje se nalaze iznad ravni kože spadaju i keratoze. One predstavljaju dobroćudne promene koje nastaju zbog zadebljanja površinskog sloja kože. Stvaraju se orožale, keratinske naslage koje se uglavnom ne ljušte.

Najčešće keratoze su žuljevi i kurje oči.

Kurje oko (latinski naziv clavus, engleski foot corn) je bolno zadebljanje na koži okruglog oblika najviše nalik na žulj. Ova hiperkeratoza nastaje jer usled pritiska koža orožava a nema dovoljno prostora da se ljušti tj. odbaci mrtve ćelije.  Taj površinski sloj se zadebljava i utiskuje dublje u epiderm poput trna. Njegov koren (centralni karatotični čep) doseže do dubljih slojeva kože i izaziva bol pri pritisku na nerve u dubljim slojevima kože.

Najčešće se javljaju kurje oči na stopalima i nožnim prstima

Uzrok kurjih očiju mogu biti neudobna obuća i neprirodan položaj stopala. Konobari svoje radno vreme provode na nogama i može im se desiti da od prevelikog pritiska dobiju kurje oči na stopalima. Isto tako i sportisti su izloženi snažnijem pritisku na tabane i prste. Kod balerina npr. se najčešće javljaju kurje oči na vrhovima prstiju.

Čak i rekreativno trčanje može izazvati hiperkeratoze.Ukoliko se noga pritom i znoji zbog veštačkih materijala mogu se javiti i neprijatan miris i infekcije…

Nekada je potreban jedan tretman i klavusi nestaju. Ali često su oni uporniji i oporavak može trajati nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci. Sve zavisi od dubine kurjeg oka, starosti obolelog, načina lečenja i mnogih drugih faktora.

Kao preventiva: savetuje se udobna obuća od prirodnih materijala i korekcija položaja stopala. Da biste sprečili pojavu orožale kože redovno mažite hidratantnu kremu za omekšavanje. Uvek uklanjajte zadebljale delove da biste sprečili pojavu klavusa. Nakon namakanja nogu u vodi u koju ste dodali morsku so uklonite zadebljanja turpijom ili kamenom za pete.

Kurje oko na rukama i kolenima

Kurje oči na rukama javljaju se i usled upotrebe nekih muzičkih instrumenata. Takođe, ako obavljate profesionalno određene manuelne poslove u opasnosti ste. Čak se mogu pojaviti i kurje oči na kolenima ukoliko vam je profesija takva da ste često u klečećem položaju.

Kako razlikovati kurje oko i žulj?

Žulj i kurje oko nisu ista vrsta keratoze. Razlika je više. Žuljevi su uglavnom veći, drugačijeg oblika i mekši od klavusa. Žućkaste su boje i lakše se odvajaju i leče.

Kako razlikovati virusne bradavice od kurjeg oka?

Nije retkost da je teško razlikovati ova dva oblika zadebljanja kože. Međutim, prilikom uklanjanja bradavica možete primetiti sitne crne tačkice. One potiču od tromboziranih kapilara.

Kurje oči su uglavnom bezopasne. Međutim ukoliko imate dijabetes one mogu stvoriti dodatne probleme. Onda se ispod postojećih klavusa mogu pojaviti i duboki ulkusi. Ineče dijabetičari zbog oslabljene cirkulacije u nogama imaju i veće šanse za pojavu kurjih očiju.

flaster za kurje oko primena
Flaster za kurje oči; Foto: Pixabay

Vrste kurjih očiju

  • Tvrdo kurje oko ima staklast centralni deo. Ono se najčešće se javlja na gornjoj strani stopala i nožnih prstiju i prednjem delu tabana. Uzročnik je uglavnom neudobna obuća.
  • Mekano kurje oko se najčešće javlja između nožnih prstiju. Belkaste je boje i gumenastije teksture.
  • Tenisko kurje oko je sprecifična vrsta koja se javlja najčešće na vrhu drugog ili trećeg prsta stopala. Od njega često pate teniseri, gimnastičari, plesači…

Zašto i kako nastaje kurje oko na stopalima

Stopala su deo tela koje trpi svu težinu našeg tela. Upravo zato se zadebljanja javljaju na tabanima, prstima i između prstiju usred međusobnog trenja. Ako nosite neudobnu i tesnu obuću ili nepravilno hodate šanse da se jave komplikacije kao što su kurje oči su još veće.

Uzrok zašto se javljaju kurje oči mogu biti i urođeni deformiteti nogu odnosno genetske predispozicije.

Još jedan savet: nemojte nositi cipele bez čarapa, mnogo su veće šanse da koža zadeblja.

Kurje oko na tabanu i petama može se javiti i ako često šetate bosi po betonu. Iz tog razloga mogu vam se javiti i bolovi u tabanima ujutru.

Kurje oči na prstima nastaju uglavnom zbog dužeg stajanja i kretanja, ako je obuća koju nosite neudobna. Ako su vam cipele pretesne velike su šanse da se pojave kurje oči između nožnih prstiju. Zbog samog položaja prstiju može doći do trenja, vlaženja i sekundarnih infekcija.

Mogu se pojaviti i kurje oči ispod noktiju ukoliko je tu izražen pritisak na kožu.

Kako skinuti kurje oko prirodnim lekovima

Tradicionalni lekovi za kurje oči poznati su od davnina. U njih spadaju biljke koje sadrže kiseline koje redukuju zadebljanja na koži, biljna ulja, tinkture i masti…

Ricinusovo ulje omekšava kurje oči

Zagrejte i premažite ulje ricinusa preko obolelog mesta. Ono istovremeno smanjuje otok, ali i neguje suvu kožu. Sličan efekat ima i maslinovo ulje.

Jeste li znali da kora vrbe sadrži salicilate?

Upravo zbog toga se pepeo od vrbe koristi za lečenje bradavica i kao lek za kurje oči. Oprez: Trudnice nikako ne bi smele koristiti proizvode od vrbe.

Propolis je odličan lek iz prirode

Osim što deluje antibakterijski on razmekšava zadebljali sloj kože. Zagrejan komadić propolisa privijte uz klavus i prelepite flasterom. Za najbolje rezultate preporučuje se da postupak ponovite bar sedam dana. Isto tako možete koristiti i limunov sok ili preseći polovinu rotkve ili rena pa priviti uz klavus.

Mravlja kiselina

U pitanju je snažan keratolitik, koji se koristi u tretmanima namenjenim otklanjanju kurjih očiju. Nju npr. sadrži biljka čuvarkuća.

Kako se koristi čuvarkuća

Ova moćna biljlka se može koristiti kao obloga za razmekšavanje kurjeg oka. Samo sastružite spoljašnji deo mesnatog lista čuvarkuće i privijte na obolelo mesto.

Čudotvorni gavez leči bolne klavuse

Gavez je biljka koja može pomoći da se rešite kurjih očiju. Sadrži hormon auksin – on pomaže regeneraciju tkiva. U preparatima od gaveza koji se koriste za lečenje kurjeg oka uglavnom se kombinuju salicilna kiselina i alkoholni rastvor gaveza. Tinkturu možete korstiti u kombinaciji sa masti od gaveza koji će vas ujedno osloboditi i boli jer ova biljka deluje na nervne završetke kao anestetik. Nemojte dugo koristiti ovu kombinaciju jer su prevelike količine gaveza otrovne.

Ne bacajte kore od banane

Ogulite koru od banane tako što ćete sastrugati onaj beli deo iz njene unutrašnjosti. Dobro iseckajte i izgnječite taj vlaknasti deo. Zatim ga pomešajte sa par kapi ulja čajevca i koristite kao prirodni lek za kurje oko.

Crni luk i jabukovo sirće

Presecite luk i potopite na pet sati u jabukovo sirće. Istu tu polovinu zavijte uz obolelo mesto i zavijte sterilnom gazom. Radite ovo svako veče. Posle nekoliko dana primetićete da je trn klavusa omekšao i sada ga konačno možete ukloniti. U iste svrhe i na isti način možete koristiti i čen belog luka.

Najbolji melemi za kurje oči

Pre nego što podelimo sa vama recepte za pravljenje melema, moramo vam skrenuti pažnju i na važnost hidratacije. Naime, ako imate kurje oko trebate piti što više tečnosti. Osim vode, odlično su se pokazali i voćni sokovi. Određenim voćkama možete i tretirati spolja kurje oči.

Smokva, ananas i papaja sadrže enzime za razgradnju belančevina te pomažu omekšavanje tkiva. Privijanje polovine smokve na trn kurjeg oka pomoći će da se on eliminiše.

Još neki lekovi koje narodna medicina predlaže za eliminisanje kurjih očiju su i sok od rosopasa kao i oblozi od švedske gorčice.

Kako napraviti prirodnu mast za lečenje kurjeg oka

Potrebni sastojci:

Dobro promešati svinjsku mast i salicil. Ovu smesu nanesite na zadebljali deo kože koje ste prethodno namakali u mlakoj vodi ili mlakom čau od kamilice da omekša. Prelepite preko hanzaplast. Psotupak ponavljajte nedelju dana.

Medicinski preparati za uklanjanje kurjeg oka

Keratolitički preparati za uklanjanje kurjeg oka najčešće sadrže identične sastojke. A to su salicilna kiselina i urea. Njihova uloga je da kao prvo omekšaju zadebljali deo i omoguće lakše uklanjanje centralnog, tvrdog dela.

Hidrociklin mast za kurje oči maže se da bi se smanjila mogućnost infekcije.

Aspirin sadrži salicilnu kiselinu te će odlično razmekšati zadebljanja na koži.

Ihtiol-kamfor mast (još je poznatija kao crna konjska mast) je odlična za potkožne bubuljice u čireve. Ali jeste li znali da je crna mast za kurje oči pravi spas? Ona izvlači njen centralni deo, trn, na površinu….

Stari planinski melem se reklamira kao najbolji lek za kurje oko. Ima snažno keratolitičko dejtvo. Sadrži macerate i biljna ulja čuvarkuće, bršljen i divlje nane. Sadrži i nezamenljivu salicilnu kiselinu…

Ulošci i flasteri za kurje oči

U apotekama se mogu naći i flasteri odnosno ulošci za kurje oko. Oni su napravljni od mekanog silikonskog materijla i olakšavaju pokrete. Ne koštaju puno, otprilike 260 dinara, a u pakovanju se nalazi 8 vodootpornih jastučića za klavuse.

Najbolji flasteri za kurje oko uglavnom sadrže salicilnu kiselinu u svom medicinskom disku.  Salicilna kiselina za kurje oči razmekšava orožali deo te kasnije možete i  sami ukloniti.

Medicinska pedikura vam može biti od velike pomoći uklanjanje kurjeg oka. Ona se uglavnom sastoji od kupki, skidanja orožale kože, vađenja klavusa i nezi stopala.

Koliko traje kurje oko kod dece?

Čak ni naši mališani nisu pošteđeni kurjih očiju, a ako nose neudobnu preusku obuću i sami mogu iskusiti sve ove tegobe. Jako je važno da ne nasleđuju obuću od starijeg brata ili sestre. Tako stavljaju na noge već deformisanu obuću koja nije prilagođena njihovim nogicama.

Kod dece klavusi mogu da potrajati koliko i kod odraslih.  Obično isžeznu nakon terapije za 5-10 dana. Ukoliko se ne odstrane pravilno oni se uvek mogu iznova vraćati. Obavezno se posavetujte sa pedijatrom i ortopedom ako se kod vašeg deteta kurje oko ponavlja.

Kako iščupati kurje oko

Jako važno! Nikada nemojte pokušavati odseći makazicama klavuse jer možete oštetiti i okolno tkivo.

Tada može doći do infekcije. Čak i ako trn viri u obliku sitnih crnih dlačica najbolje se obratiti pedikiru ili lekaru da vam reši ovaj problem.

Ako vas muči pitanje kako iskopati kurje oko bezbolno onda prvo dugo namačite noge u toploj kupci. Ona će da omekša zadebljanja. Nakon toga prilepite oguljen list čuvarkuće ili neki drugi prirodni lek za kurje oči. Preko stavite flaster i ostavite da prenoći. Postupak ponavljajte dok ne primetiti da iz klavusa vire crni završetci. Njih nežno iščupajte pincetom.

Soba bikarbona za kurje oči 

Ona vam može biti odličan antiseptički piling. Sprečiće širenje infekcije. Ukoliko je budete redovno koristili rešićete se zadebljanja zauvek.

Kada je operacija kurjeg oka neophodna

Nekada ni svi preparati, ni prirodni, ni medicinski ne mogu pomoći u odstranjivanju klavusa. Tada je najbolje da se obratite lekaru odnosno dermatologu. Ovo posebno važi za dijabetičare. Takođe ako je komplikacija kurjeg oka krvarenje i bol obavezno se obratite zdravstvenom radniku za pomoć.

Ukoliko se sumnja da je uzrok kurjih očiju neki deformitet stopala lekar će predložiti da se uradi rendgenski snimak. Tada će predloziti dalje mere odnosno uputnicu za operaciju ako se radi o nekom ozbiljnom deformitetu stopala.

Lekar ce ukloniti klavus laserom ili skalpelom

Lasersko uklanjanje kurjeg oka je brzo i efikasno. Sam tretman traje oko pet minuta i olakšanje je momentalno. Bol nestaje čim se ukloni koren kurjeg oka. Na mestu ostaje krasta koja se u stvari stvara veštački da bi se tretirao mesto zaštitilo od spoljašnjih uticaja. Ona nestaje za deset, najviše petnaset dana. Tretman je precizan i ne oštećuje okolno tkivo.

Dovoljan je jedan tretman za otklanjanje kurjeg oka. Većina klinika napominje da ukoliko se klavus na istom mestu javi onda je ta sledeća korekcija besplatna.

Uklanjanje kurjeg oka laserom može se obaviti i u lokaloj anesteziji.

Kada se obavi lasersko uklanjanje kurjih očiju ranu je potrebno previjati neko vreme. Uglavnom se koristi i antibiotik da ne bi došlo do infekcije tkiva.

Za Lasersko uklanjanje kurjeg oka po jednom tretmanu trebaćete izdvojiti oko 40 evra.

Gde obaviti uklanjanje kurjeg oka?

Klavuse možete ukloniti u opštoj bolnici, kao i privatnim klinikama…

Moje iskustva sa kurjim očima

Ima 60 godina i već godinama muku mučim sa bolim kurjim očima na obe noge. Priznajem, od svoje šesnaeste godine  zaljubljena sam u visoke potpetice. Nosila sam ih gotovo uvek i svugde kada je bila prilika. Bilo mi je nezamislivo na posao otići u ravnim cipelama. Ali sa godinama one su mi gotovo deformisale stopala, dobila sam čukljeve sa obe strane.

Još jedna neugodna pojava sa kojom se borim već dugo jesu kurje oči na stopalima i između prstiju. Taman kad mislim da sam ih se u potpunosti rešila one se opet pojave. Ove izrasline su bolne i jako ružno izgledaju. Zbog njih ne nosim obuću sa otvorenim prednjim delom…da mi se ne bi videli prsti…

Znate li kako izlečiti kurje oči? E ja sam tek nedavno otkrila. Na jednom internet portalu pročitala dam da rasečen čen belog luka pomaže te sam malo improvizovala. Narendanog sam ga pomešala sa malo mleka i stavljala na gazu na na prste kao obloge. Smo ću vam reći da sada konačno uživam u setnji u sandalama…

Anđelija (60)

Preparati za kurje oko cena u apotekama

Evo okvirno i nekih cena kada su u pitanju preparati za uklanjanje kurjih očiju:

  • Clavex preparat namenjenje za uklanjanje kurjih očiju, bradavica, hiperkeratoza i žuljeva. Clavex melem od 10 ml. košta 330 dinara.
  • Scholl flasteri za kurje oči (8 diskova u pakovanju) = 245 dinara.
  • Stari planinski melem za kurje oko i bradavice košta 920 din. (15 ml).
  • Rekoderm melem košta 100 dinara.
  • Alfa beta rastvor od 15 ml. koji košta 375 dinara,
  • Gavez tinktura za kurje oči 50 ml. = 450 dinara.
  • Wartner olovka za kurje oči i tvrdokorne žuljeve 4ml. = 1030 dinara,

Ako do sada niste znali kako lečiti kurje oči na tabanu, stopalima ili prstima sada sigurno imate predstavu odakle početi. Naš savet je da uvek pokušate prvo sa lekovima iz prirode, tj.biljnim tinkturama, melemima i mastima za klavuse. Ako vam narodna medicina ne pomogne, a već ste pokušali i sa farmakoloških pripravcima onda je ipak vreme da se obratite stručnijem licu. Ako vam se svideo ovaj tekst pročitajte i kako izlečiti plikove i žuljeve na prirodan način

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Andrea Bijuklić
17/09/2013 12:48

a za lječenje kurje oko na dlanuruke?

Senad Makas
17/09/2013 12:56

E znate raja koji je najbolji lijek za kurije oko, za nepovjerovati tako smjesno i jednostavno a veoma uspjesno se lijeci 100% ja probao, kora od banane . Privijte koru banane na kurije oko , umotajte nogu u celofansku foliju i navucite carapu prije spavanja, ponovite nekoliko nociju uzastopno pa cete vidjeti samo za par dana koji napredak za 5-6 dana nestaje kurije oko.

Dragica Panic
17/09/2013 14:07

isproban beli luk privijen bez sirceta par dana uspesno

f