Feature post image

Čaj od kamilice za probavu i stomak

Čaj od kamilice za šta je dobar

Kamilica je biljka prisutna svuda oko nas. Izrazito beli listovi sa žutim središtem su njen prepoznatljiv znak. Njena lekovita svojsva su daleko poznata i čuvena, a čaj od kamilice kao lek je u širokoj upotrebi vekovima.

Međutim, iako svi imamo pakovanje kamiličinog čaja u kući da li stvarno znate šta sve on leči? Ona je u svetu istraživača poznata kao ekspert za umirivanje i ublažavanje raznih stanja i bolova. Koristi se u tretmanu nesanice i stomačnih tegoba, i odlična je za ublažavanje grčeva. Značajna je u prevenciji dijabetesa i kancera.

Zbog svog izraženog antibakteriskog i protivupalnog svojsva upotrebljava se u prevenciji prehlade i gripa, jer poboljšava imunitet. Ona se koristi za tretman hemoroida, ali i u kozmetičke svrhe. Kamilica za lice i negu kože je izvanredna, telo nam od nje blago hidrira. Efektna je i za negu predela oko očiju.

Ukoliko vas interesuje kako napraviti najbolji čaj od kamilice za zdravlje, nastavite sa čitanjem.

Sastav i lekovitost biljke kamilice

Veoma je rasprostranjena samonikla biljka i svi je često viđamo na našim travnjacima. Pravi je ukras svake bašte sa svojim izrazito belim cvetvima i intenzivnim žutim središtem.

Dve lekovite vrste koje su se izdvojile na našem tržištu su rimska kamilica Chamaemelum nobile (L.) i nemačka kamilica Chamomilla recutita. Kod nas je poznata i pod nazivima carev cvet ili popadija, što malo ko koristi.

Obe ove vrste su lekovite, razlikuju se pre svega u sastavu. Biljka rimska kamilica sadrži flavonoide i eterična ulja, ali i germakronolide. Nemačka kamilica u svom sastavu ima pored dragocenih flavonoida, kumarin, fenolnu kiselinu i bisabolan.

Ulje rimske kamilice je svetlo i prozirno, dok nemačka daje ulje zeleno plave boje. Njega dobija zbog materije pod nazivom kamazulen koji nastaje u postupku destilacije.

Ukus biljke je pomalo gorak, dok sa za miris slobodno može reći da je eteričan, prijatan i pre svega karakterističan.

Za spravljanje napitaka kap što je blagotvorni čaj od kamilice, zatim ulja i melema koristi se samo cvet ove biljke. Vreme cvetanja joj je od juna do avgusta, a neretko cveta i u septembru mesecu.

Čaj od kamilice kao lek

Kamilica kao lek za šta se sve koristi

Posredi je jedna neobična i izvanredna biljka koja je širom planete poznata po svojim umirujućim svojstvima. Osim toga ima neverovatnu sposobnost u smirivanju stomačnih bolova. Za ovu namenu naročito je poznat čaj od kamilice za stomak, koji se preporučuje čak i maloj deci.

Pored ove dve izuzetne funkcije po zdravlje, topli napitak od kamilice pruža i dodatne blagodeti po naš organizam. O njima se malo zna, još ređe priča, a vrlo su značajne po nas. Ovde ćemo vam predstaviti upravo njih, kao i mnoge druge benefite kamilicinog čaja za naše telo i organizam.

Upotreba čaja u tretmanu posekotina i rana

Ovaj napitak su koristili još u antičkoj Grkoj, Rimu i Egiptu. Upotrebljavali su čaj od kamilice kao lek za rane kao što su posekotine, oguljotine i oderotine na koži. Ovi stari narodi su verovali, kako isti ubrzava zarastanje, što je kasnije i potvrđeno. Biljka uspešno pospešuje regeneraciju i reparaciju tkiva kako u površinskim delovima tako i u dubljim strukturama kože.

Korišćenje čaja od kamilice u tretmanu opekotina, a još bolje melema ove biljke ima veliki značaj. On ima protivupalno, protivbakterisjko i antioksidativno delovanje.

Najbolje je čistu mekanu tkaninu ili zavoj dobro natopiti u prohlađen čaj od kamilice.Zatim ga trebate omotati oko obolelog dela kože i ostaviti nek deluje.

Ako vas boli stomak popijte dve šolje čaja

Biljka kamilica može i te kako pomoći kod stomačnih bolova, lošu probave, nadutosti i grčeva. Pokazala se i kao vrlo dobra i efikasna za lečenje sindroma iritiranih creva. Ovo stanje muči 10 do 20 odsto populacije, a broj obolelih u svetu raste.

Čaj od kamilice za želudac deluje vrlo umirujuče te ublažava stres koji se smatra najčešćim uzročnikom problema sa stomakom. Ima dejstvo poput blagog narokotika. Ovakvu sposobnost duguje kamazulenu, organskom aromatičnom jedinjenju koje se može naći u ovoj biljci.

Za rešavanje ovih zdravstvenih tegoba preporučuju se dve šolje čaja na dan.

Značajan efekat ima i u lečenju stomačnih čireva, a preporučuje se upotreba čaja od kamilice za probavu. Ali pre nego što se okrenete ovom vidu samopomoći, savetuje se konsultacija sa lekarom. Znajte kako prekomerne količine, naizgled bezazlenog napitka, mogu imati i neugodne kontraindikacije.

Velika je pomoć šećerašima

Prema podacima do koji su došli naučnici, kamilica može pomoći dijabetičarima. Ovo su pokazala pojedina mada još retka istraživanja na Univerzitetu Toyama u Japanu.

Zdravi čaj od kamilice omogućava održavanje nivoa glukoze u krvi u normali i ima pre svega preventivno delovanje.

Kamilica je efikasna protiv gripa

Antibakterisjki efekat koji ima ispijanje šolje toplog biljnog čaja može uticati kao prevencija prehlade i gripa. Značajna je u zaštiti organizma od bolesti i infekcija izazvanih bakterijama je pojačava imuni sistem.

Napravite melem, tinkturu i čaj za hemoroide 

Pomada sa kamilicom leči upaljene i bolne hemoroide koji krvare. Lekovi za ovakva stanja koji u sebi sadrže njen ekstrakt koriste se odavno u fitoterapiji.

Radi postizanja boljeg efekta, uz melem preporučuje se i čaj od kamilice za hemoroide. On se pije dva puta dnevno. Ovaj napitak inače ima blagotvorno dejstvo na stomak i probavu. Ubrzaće metabolizam i omogućiće redovno pražnjenje creva. To je svakako prvi korak u terapiji, jer se mora eliminsati zatvor stolice.

Delotvornost koju čaj od kamilice za tvrdu stolicu ima je neprikosnovena. Ukoliko imate ovakvih problema ispijajte najmanje 2 šolje toplog napitka ujutru i uveče, sa malo domaćeg meda.

Još jedna odlična preporuka je tinktura sa kamilicom, evo kako se pravi

10 grama osušenih cvetova kamilice prelijte sa decilitrom alkohola (od 70 posto). Sve stavite u tamnu bocu i ostavite na tamnijem mestu. U naredne četiri sedmice držite tinkturu na pomenutom mestu, povremeno promućajte. Nakon toga procedite sve kroz sterilnu gazu, pa prespite u drugu bocu.

Ovaj preparat delotvoran je na spoljne hemoroide, koje trebate namazati nakon tuširanja, najbolje pred spavanje.

Jedna šolja ukusnog napitka za laku noć

Kamilica je poznata po tome što u svom sastavu ne sadrži kofein. Samim tim ispijanje čaja od kamilice deluje smirujuće i opuštajuće na nervni sistem.On vam tako pomaže da lakše utonete u san i zaspete. Vekovima se ovaj naptiak koristi za prirodno lečenje insomnije.

Možete koristiti čistu kamilicu za ovu namenu. Ukoliko želite promeniti ukus ili istaknuti neku drugu aromu probajte kombinaciju sa opuštajućim listovima ili cvetom lavande.

Pored nesanice, možete koristiti čaj od kamilice za umirivanje nervoze i melanholije, pa čak i kao lek za migrenu. Ovo su ipak već neka ozbiljnija stanja, za čiji tretman nije dovoljno samo popiti šolju napitka kad ostetite tegobe.

Zahteva se disciplina i predanost. Mora se steći navika ispijanja 4-5 šolja čaja dnevno, kroz duži vremenski period, kako bi imao efekta.

Ublažava grčeve i spazam u mišićima

Prema studiji sprovedenoj u Engleskoj ispijanje čaja kamilice povećava nivo glicina u organizmu. On se smatra odgovornim za izazivanje mišićnog spazma. Od njega često pate sportisti, ali i osobe koje dugo sede ili stoje.

Uzimajući rezultate do kojih se došlo tokom ovog istraživanja, čaj od kamilice za grčeve višestruko pomaže. Mogu ga koristiti i žene kod menstrualnih tegoba, kao prirodni lek i analgetik.

Daje se i bebama koje se vrpolje i plaču usled grčeva. Blagi napitak će umiriti stomačić kod vašeg mališana, ali je potrebno pre davanja detetu konsultovati pedijatra.

Deluje i protiv kancera

Iako su istraživanja u ovoj oblasti još u toku, veruje se kako ovaj napitak preventivno utiče kod karcinoma. On može preokrenuti abnormalni rast ćelija u telu i samim tim smanjuje rizike za nastanak bolesti.

Kako se pravi čaj od kamilice kod kuće

Brojni su načini upotrebe osušene biljke, a to uključuje i spravljanje tinktura, pomada i esencijalnog ulja. Međutim, najčešće se sa kamilicom pravi čaj za koji se veruje da ima i najači uticaj na naš organizam.

Čaj od kamilice je hiljadu godina star prirodni lek korišćen u tretmanu brojnih zdravstvenih stanja. On leči crevne tegobe, stomačne iritacije, napetost, nesanicu, čireve u usnoj duplji i probleme sa kožom.

Evo kako možete napraviti ukusan i zdrav napitak u par laganih koraka:

  1. Zagrejte vodu, u džezvu sipajte onoliko vode koliko vam je potrebno za 1 do 2 šolje.
  2. U šolju uspite dve kašikice osušene biljke kamilice, možete koristiti cvet i listove.
  3. Kada voda prokuva, ostavite je neka se kratko prohladi, pa onda prelijte kamilicu.
  4. Šolju poklopite i ostavite 5 minuta nek odstoji.
  5. Procedite i uživajte u punom ukusu i osvežavajućem mirisu, dok se telo osvežava i regeneriše.

U ovako pripremljen topli napitak možete dodati kašikicu meda i malo isceđenog limunovog soka.

Ženski čaj sa kamilicom

Neprijatni i često vrlo bolni menstrualni grčevi su redovna pojava u životu svake žene. Problem se uglavnom rešava lekovima protiv bolova. Međutim ovi medikamenti su uglavnom vrlo jaki i zbog toga se ne preporučuje njihova česta upotreba.

Zbog toga sve više pripadnica lepšeg pola se okreće nekim alternativnim metodama. Ko god je tražio prirodne načine lečenja i zdrava rešenja sigurno je naišao i na čaj od kamilice.

Njegova redovna konzumacija pojačava nivo amino-glicina u telu.  U većim količinama on može ublažiti menstrualne simptome jačanjem mišića, ali i time što podstiče opuštanje materice.

Pored toga, kamilica čaj ima blagi anestetički efekat, pa će svakako uticati na smanjenje bola. Takođe, reguliše protok krvi i pospešuje prokrvljenost i to naročito u karličnom delu pa time i u uterusu.

Za tretman ovih problema preporučuje se umereno ispijanje 2 do 3 šoljice čaja na dan.

Međutim, ukoliko želite zatrudneti budite oprezni sa konzumacijom. Takođe čaj od kamilice u trudnoći nije preporučljiv.

Čaj od kamilice za lice bez bora

Zbog istaknutih antiupalnih i protiv septičkih svojstava lekoviti kamilicin čaj pomaže u čišćenju i nezi normalne i problematične kože. Hidrira i zateže je, uklanja i pegla bore. Ima čak i izbeljujuće svojstvo.

Odličan je za tretiranje kože zahvaćene ekcemom i aknama. Preporučuje se kamilica protiv bubuljica tinejdžerima kao blago i prorodno sredstvo za negu mlade kože i tena.

Pokazala se i kao efikasna u tretmanu osipa i alergija:

Jednostavno, čistu pamučnu gazu natipite ohlađenim čajem od kamilice i aplikujete na mesto zahvaćeno osipom ili alergijom. Osetićete trenutno olakšanje.

Ukoliko imate tamne kolutove ispod očiju ili izražene podočnjake, najbolji način za njihovo eliminisanje su vrećice čaja od kamilice.

Skuvajte čaj kao i obično i ostavite kesice u vodi 5 minuta. Zatim ih izvadite i sačekajte malo nek se prohlade. Potom ih stavite na kapke i deo ispod očiju, te ostavite bar 15 minuta. Posle oči dobro isperite vodom.

Delovanje vrećica je bez premca. Ako redovno budete ponavljali ovu lekovitu kuru, efekti će biti brzo vidljivi.

Uklanja otoke i crvenilo sa lica

Zbog izrazitog protiv oksidativnog svojstva, kamilica utiče na smanjivanje nateklina, crvenila kože, pa čak i boginja. U ovom tretmanu koristi se hladan čaj, bolje reći leden.

Evo kako se priprema:

Tečnost prvo rashladite na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite na pola sata u friz. Pazite da se ne zaledi. Ledenim čajem natopite čistu gazu pa nanesite na koži i ostavite par minuta.

Ovakav tretman pogoduje čak i kod rozacea-e, jer će manifestacije crvenila po obrazima biti manje vidljive.

Ispiranje kose prohlađenim čajem ime brojne benefite

Čaj od kamilice za kosu je recept koji morate isprobati:

  • Pomaže bržem oporavku masnih ali i suvih vlasi. Jača ih i čini puno elastičnijim.
  • Preporučuje se za negu svetle plave kose zbog efekta izbeljivanja.
  • Potpuno je bezbedan za upotrebu.
  • Čisti kožu glave, a posebno je koristan za otklanjanje peruti.

Prepatar se jednostavno priprema:

U čaj od kamilice dodajte malo jabukovog sirćeta za bolji i jači efekat.Ispirajte kosu i kožu glave ovim rastvorom jednom nedeljni i brzo ćete videti rezultate.

Koliko su česte nuspojave i neželjena dejstva

Iako lekovite, veće količine ove biljke mogu izazvati i neka neželjena dejstva i efekte. Čaj od kamilice nuspojave ispoljava najčešće kroz pospanost tokom celog dana. Ponekad se javlja mučnina, povraćanje pa čak i snažna alergijska reakcija.

Kod osoba sa jakim nadražajem želuca, veće količine ovog čaja nisu preporučljive. Nemojte ga piti nezaslađen ako ste osetljivi, jer gotovo sigurno ćete osetiti blagu mučninu i nagon na povraćanje. Preporučuje se naročita obazrivost, a pre svega savet lekara nije na odmet.

Ukoliko imate zakazan hirurški zahvat kamilicu izbegavajte. Ona u svom sastavu sadrži supstancu pod nazivom kumarin, koji razređuje krv.  Ispijanje većih količina čaja od kamilice ima negativno delovanje na zgrušavanje, što je i naučno dokazano.

  • Poseban oprez se preporučuje ukoliko koristite aspirin, ibuprofen, sedative i druge lekove koji razređuju krv. Nemojte ih kombinovati sa kamilicom. Sve ove lekove trebaju zaobići i hemofiličari, kao i ostale osobe sa poremećenom hemostazom.

Ova biljka opušta mišiće materice, stoga čaj od kamilice u trudnoći treba maksimalno izbegavati. On može prouzročiti spontani pobačaj. Stoga oprez!

Nije preporučljivo piti ovaj napitak ni u periodu dojenja, pre svega zbog opasnosti od alergija.

Iskustva korisnika sa blagotvornom kamilicom

Godinama se mučim sa nesanicom. Kao student zamenila sam noć za dan, učenje noću je postala redovna stvar. Tada i pamtim najbolje, tišina je, bez društva i  nema ometanja. Ova praksa se nastavila i danas, kada radim, što me je izluđivalo. Noć prođe bez sna, ujutru ustajanje rano, ceo dan na poslu. Opšte stanje mog zdravlja je bilo loše.

Onda mi je moja baka počela kuvati svako veče čaj od kamilice sa medom za lakši san. U početku nije bilo nekog efekta, ali kako sam ga počela redovno ispijati stanje se vremenom poboljšalo. Sada sat vremena pred spavanje obavezno pijem ovaj blagi napitak.

Milana, Novi Sad

U mojoj kući čaj od kamilice je uvek bio redovna stvar. Mada ga je nešto nisam pila, više sam uživala u nekim drugim voćnim aromama punih veštačkih boje i zaslađivača. Počela sam ga piti pre svega zbog grčeva koji su godinama postajali sve gori. Na poslu puno i dugo stojim pa mi noge često otiču, imam probadanje u listovima koje je skroz neprijatno.

Čitala sam kako ovaj napitak pomaže, a pošto mi je lako dostupan odmah sam ga probala. Trebalo je naravno vremena da se efekat oseti. Grčevi su se smanjivali, kako učestalost tako i intezitet. Pored toga, i ciklusi mi mnogo lakše prolaze, manje me boli stomak. Pijem dnevno 1 do 2 šolje čaja i preporodio me je.

Kaća, Bor

Gde kupiti kamilicu u rinfuzi

Kamilica je lako dostupna i možete je naći u svim prodavnicama, supermarketima i buticima zdrave hrane. Prodaje se u vrećicama ili u rifuzi, svako može birati prema svojim željama i afinitetima. Biljka je prilično rasprostranjena pa ukoliko volite možete je sami sakupljati i sušiti.

Za čaj od kamilice cena u samoposlugama je prilično mala i dohvatljva je skoro svima. Pronaćićete ga već za 50 do 65 dinara, dok malo bolje marke su skuplje i koštaju i do 180 dinara.

Gde god ga nabavili i šta god kupili nećete pogrešiti. Ukoliko je u rinfuzi čuvajte ga u staklenkama, i to dobro zatvorenim van domašaja sunca. Pripremajte napitak na neki od preporučenih načina i učinićete za vaše zdravlje jako puno.

Važno podsećanje: ne preporučuje se osobama sa poremećenom koagulacijom, kao ni trudnicama. Nije ga dobro koristi pred intervenciju ili hirurški zahvat. Za sve ostalo obratite se vašem lekaru.

Sada kada znate sve o kamilici i lekovitom čaju u sledećem tekstu pročitajte kako se koristi matičnjak.

Sponzorisani linkovi:
f