Feature post image

Istegnuti ligamenti kolena, stopala i skočnog zgloba

Istegnuti ligamenti kolena i skočnog zgloba su na prvom mestu kada je reč o povredama ligamenata. Ova povreda Vas može zadesiti ukoliko nezgodno stanete, padnete ili udarite koleno. Možete je sanirati u kućnim uslovima, ali nekada je potrebna intenzivna terapija, pa čak i operacija.

Kada su Vam istegnuti ligamenti kolena lečenje može trajati dosta dugo.

Ostanite sa nama i saznaćete kako izgleda pregled ako Vam se dogodi nekakva povreda ovog tipa? Saznajte i to šta možete učiniti za sebe u preventivne svrhe i koji prirodni preparati pomažu. 

Ovaj napitak jača zglobove i kosti 

Šta su u stvari ligamenti?

Ligamenti predstavljaju vezu između kostiju. Sastoje se iz fibroznog vezivnog tkiva, odnosno kolagenih vlakana. Kod ligamenata su ta vlakna isprepletena kako bi pružala čvrstoću i održavala stabilno kosti u zglobovima. Sastavni su deo skeletnog sistema i imaju značajnu ulogu u kretanju.

Prirodno nemaju sposobnost regeneracije. Dakle, osnovna uloga ligamenata u našem telu je da zglobovi budu efikasni i stabilni. Po prirodi su elastični, ali ujedno vrlo čvrsti i jaki. Međutim, ako se granica njihove sposobnosti rastezanja prekorači oni budu povređeni.

Ruptura prednjeg križnog ligamenta kolena, odnosno ukrštenih ligamenata zgloba je jedna od najčešćih povreda tog tipa.

Prednji križni ligamenti se nalaze u zglobu kolena i vrlo su važni da bi on bio stabilan i besprekorno funkcionisao. Drže kosti na mestu, daju podršku telu prilikom hodanja, kontrolišu pokrete kolena, njegovo opružanje, savijanje i slično.

Čest je slučaj i to da su istegnuti ligamenti skočnog zgloba.

Ipak, najnestabilniji je rameni zglob, u njemu su ligamenti slabiji i drugačije raspoređeni. Zbog toga je povreda ligamenata ramena i isčašenja tog zgloba takođe znatne. Zatim, tu su još rupture i upala ligamenata ruke, lakta ili šake.

istegnuti ligamenti kolena terapija

Koji su glavni uzroci za istegnuće ligamenata kolena

Najčešće do povrede ligamenta dolazi zbog uticaja veće sile na neki zglob od one koju ligamenti mogu izdržati. To se može dogoditi za vreme treninga, usled pada, neke saobraćajne nesreće i slično.

Istezanje ligamenata kolena nastaje usled preopterećenosti, pada, zbog naglih pokreta i povrede od udarca. Ovakva povreda dovodi do poremećaja rada ovog velikog zgloba. Povrede su različite, zavisno od mesta na koje sila deluje, vrste te sile, kao i od njegovog položaja u trenutku povrede.

Kakve sve vrste povreda se dešavaju?

Ako su istegnuti ligamenti manjeg intenziteta mogu se bez većih problema vratiti u normalno stanje, čak i bez procesa rehabilitacije. Međutim ukoliko su jače povređeni potrebno je duže mirovanje i lečenje. Ukoliko nastupi puknuće ligamenata kolena ili nekih drugih, potrebna je operacija i oporavak traje dosta dug period.

Sportisti su naročito skolni njihovoj rupturi usled istegnuća ili kidanja. Na žalost ako je povreda jača, ligament se istegne više nego što može podneti, te mogu ostati ozbiljne posledice. Postoji mogućnost da ostane trajno u tom stanju. To se dešava kada usled povrede dođe do prekida prokrvljenosti tkiva.

Istegnuće ligamenata skočnog zgloba

Ligamenti u stopalu su brojni i drže kosti povezane kako bi stopalo funkcionisalo kao celina. A posebno su važni oni koji fiksiraju nožni zglob. Istegnuti ligamenti skočnog zloba se dešavaju prilikom naročitog opterećenja i napinjanja prilikom fizičkih aktivnosti. Pa tako prilikom pogrešnog pokreta ili preteranog naprezanja mogu se povrediti.

Prilikom preopterećivanja ligamenata može doći do njihovog  istezanja. Pri tom sila koja se vrši na njih ne prevazilazi granicu njihove elastičnosti. U slučaju takvih povreda, zapravo se ošteti nekoliko kapilara i ligamenti su privremeno oslabljeni. Javljaju se otok i bol, ali se vremenom oporave u potpunosti.

Ukoliko opterećenje koje se vrši na ligamente prevazilazi granicu njihove elastičnosti, dolazi u njima do pucanja niti. Otok i bol su veći u odnosu na onaj kod istezanja. Siguran pokazatelj da je ligament pukao je kada se stopalo savija više nego uobičajeno. A krajnji slučaj je kada ceo ligament poprečno pukne i zapravo dolazi do prekida te spone među kostima.

Koji su najčešći simptomi za istegnuće ligamenata

Kada nastupi istegnuće ligamenata kolena simptomi su bol, otok i osećaj oduzetosti noge. Kretanje je ograničeno, jer dolazi do ukočenosti kolenskog zgloba. Ako se ne obratite lekaru možete uzrokovati još jača oštećenja pa i nepovratne posledice. Ukoliko se ne leči može trajno biti smanjen obim pokreta tog zgloba kao i elastičnost povređenog ligamenta.

Ovoj povredi su naročito skloni oni koji se bave fudbalom, košarkom, hokejom i ragbijem. Jer oni prilikom treninga i igre posebno naprežu zglob kolena.

Kada nastane povreda ligamenata kolena simptomi koji se prvi pojave su naravno intenzivna bol. On se javlja na tačno određenom mestu prilikom pojedinih pokreta.

Zatim se pojavljuje otok koji može biti usled izlivanja krvi u samom kolenskom zglobu. Drugi potencijalni razlog za otok su zapaljenski procesi u kapsuli ovog zgloba. Podlivi se javljaju nekoliko sati posle povrede i ukazuju na to da je povređen još neki deo kolena osim ligamenta.

Nestabilnost kolena je znak da su se ligamenti potpuno pokidali, mišići jako oslabili ili je došlo do isčašenja čašice. Pa tako ovaj simptom lako može biti znak i drugih problema pored istegnuća.

Koji su simptomi istegnuća skočnog zgloba

Ako je reč o jačoj povredi ili su istegnuti ligamenti skočnog zgloba takođe se javljaju bol i otok. Dolazi do pucanja krvnih sudova, pa se krv izliva i može poplaviti oko zgloba sve do pete.

Obavezno je potrebno adekvatno i blagovremeno lečenje, kako se takve povrede posle ne bi ponovo vraćale. Stoga, čim do povređivanja skočnog zgloba dođe i pojave Vam se navedeni simptomi, javite se vašem lekaru ili ortopedu.

Istegnuti ligamenti na stopalu kao i uganuće skočnog zgloba, dosta je često. Dešava se zbog preteranog istezanja ili kidanja. Javljaju se edem (otok), bol i podlivi, usled čega će vaš gležanj poplaviti.

Osim oticanja noge u ovoj regiji, siguran simptom da je posredi povreda i istegnuće ligamenta je otežano hodanje. Sam otok može trajati čak i mesecima.

Važna napomena! Nakon povrede poželjno je izbegavati tople kupke, tačnije kupanje toplom vodom i saunu. Time bi ste ubrzali cirkulaciju i dodatno povećali upalu i otok.

Nije poželjno ni konzumiranje alkohola, jer takođe pojačava oticanje u stopalu. Izbegavajte svakodnevno vežbanje, jer možete samo zakomplikovati i povećati oštećenja.

Kako se postavlja dijagnoza?

Za dobijanje sigurne i precizne dijagnoze, kada su istegnuti ligamenti u pitanju, najpre posetite lekara. Tamo se uzima opširna anamneza, pogotovo o načinu povređivanja. Detaljan klinički pregled podrazumeva vršenje testova i niza pregleda koji su specifični za svaki pojedinačni ligament. Tako se precizno određuje tačno koji su povređeni.

Kada su u pitanju ligamenti kolena istegnuće ili njihovo pucanje dijagnostikuje specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije. Može i doktor fizikalne medicine i rehabilitacije. Za detaljniju analizu radi se redngen, ultrazvučni pregled, kao i magnetna rezonanca ako ima potrebe za tim.

Ređe se radi i artroskopija kolena kojom se utvrđuje precizno i pouzdano o kakvoj se povredi tačno radi. Ali i to koliki je stepen oštećenja ligamenta, kao i postoji li neka dodatna povreda npr. kosti. Ovo snimanje se vrši pod lokalnom anestezijom, ugurava se mikroskop u zglobnu šupljinu kako bi se videli svi elementi kolenskog zgloba.

Kod povrede ligamenata skočnog zgloba radi se radiološki snimak, A često i artroskopija i artografija za preciznu dijagnozu i pravilno lečenje problema.

Lečenje povređenih ligamenata traje prilično dugo

Kada su Vam istegnuti ligamenti lečenje podrazumeva najpre imobilizaciju zgloba, kako ne bi došlo do još jače povrede ligamenta. Ponekad ima potrebe obuhvatiti i više zglobova u nizu. Dobijaju se takođe i određeni lekovi protiv bolova.

Za zaustavljanje krvarenja (ukoliko je nastupilo), primenjuju se krioterapija i kompresivni zavoj. Dok je prisutan otok drže se hladne obloge i dobija terapija protiv upalnih procesa, protivreumatske masti i gelovi. Koriste se uglavnom nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kako bi smanjili upalne procese.

Poželjno je izbeći primanje blokada, jer to može pogoršati problem.

Posle gipsa ili zavoja često je potrebna i fizikalna terapija i rehabilitacija. Nekada se povreda ligamenta leči dvostruko duže nego na primer povreda mišića. Fizikalna terapija podrazumeva sledeće razne vrste terapija.

Za vreme imobilizacije se radi impulsna magnetoterapija ili impulsni ultrazvuk i interferentne struje. A nakon skidanja imobilizacije rade se još i analgetske terapije laserom, kineziterapija, kriomasaža (hlađenjem) i kombinacije gore navedenih. Naravno vrsta lečenja je individualna, zavisno od konkretne povrede.

Kada se dese istegnuti ligamenti kolena lečenje može da podrazumeva nošenje posebne vrste zavoja, takozvane ortoze.

Takvi zavoji dozvoljavaju određeni stepen pokretljivosti kolena, ali ne dozvoljavaju bočne pokrete. Nose se dok ligament ne zaraste. Ali to nije slučaj za sve vrste povredta, te stoga obavezno najpre sačekajte savet i preporuku lekara.

Kada je operacija ligamenata neophodna?

Kada su ligamenti istegnuti, fizikalna terapija i rehabilitacija mogu biti vid lečenja, ali  se primenjuju i kao priprema za hirurško lečenje. Terapija se radi kako bi se smanjio otok, ojačala mišićna snaga, nomalizovali pokreti nogu i način hodanja. Čak se u četvrtini slučajeva nekakvih povreda ligamenata savetuje hirurška intervencija.

Operacija se najčešće radi u slučaju povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena. I to kada je više njih istovremeno povređeno, ili ako je oštećeno još nešto u nozi, poput mišića. Na taj način se problem bolje reši ali je oporavak u tom slučaju nešto duži. Međutim manja je verovatnoća da će se povreda ponoviti.

Kada su oštećeni ligamenti kolena operacija je najpouzdaniji vid lečenja.

Ukoliko dođe do njhovog pucanja ili do istezanja koje prevazilazi granice mogućnosti oporavka, potrebna je operacija. Kako ona izgleda? Prilikom ovog zahvata se oštećeni ligament menja, a na njegovo mesto se stavlja tkivo iz noge sa nekog drugog mesta.

Rekonstruktivna operacija ukrštenih ligamenata kolena se vrši samo kada je to nužno, zato što je zahvat veoma komplikovan. Radi se ako oboleli ima trajnu i jaku nestabilnost u nozi i ukoliko je bol konstantno jaka. To se najčešće radi kod sportista koji žele da se vrate na teren a ne postoji drugi način oporavka.

Kako teče oporavak nakon istegnuća ligamenata

Ako su samo istegnuti ligamenti oporavak može proći i bez preteranih komplikacija. Uz što više odmaranja i izbegavanja da se staje na tu nogu.

  • Da bi bol bila slabija i što brže spao otok stavljajte hladne obloge. I to na svaka 4 sata u trajanju od 20-30 minuta. Podlivi usled povrede mogu biti raznih nijansi od modro-crne do žuto-smeđe boje.
  • Podignite koleno dok mirujete. Kompresivni/elastični zavoj je praktičan jer fiksira sve delove zgloba, pa tako sprečava dodatne povrede i komplikacije.
  • Od pomoći prilikom oporavka Vam mogu biti i dodatna limfna drenaža, zatim vežbe za pokretljivost zgloba, kao i masaže.

Period oporavka istegnutih ligamenata je različit. Kada je blaža povreda, to traje oko dve nedelje. Ako se radi o težim povredama, potrebno je oko mesec i po dana. Naravno ako je povređeno više njih istovremeno, oporavak se produžava.

Nakon operacije kod povreda prednjih ukrštenih ligamenata u kolenu oporavak se produžava na čak pola godine. Ponekad i više vremena treba za rehabilitaciju, posle koje se možete vratiti treniranju i uopšteno fizičkim naporima. Naravno dokle god doktor to ne odobri, ne smete se izlagati intenzivnijim fizičkim naporima.

Važno je ne naprezati se pre vremena, dok se niste u potpunosti oporavili. Bez naprezanja sve dok savijanje i opružanje kolena nije u potpunosti bezbolno, a otok potpuno splasao. Potrebno je povređenu nogu ojačati, kako bi je doveli u stanje kao kod druge – nepovređene noge. Nikako vas ne sme boleti prilikom hodanja, skakanja i trčanja. Ne vraćajte se starom životnom toku dok to doktor ne odobri.

Vežbe za snažnije ligamente i tetive

U preventivne svrhe vežbe za ligamente kolena kao i ostalih delova nogu i ruku su i te kako važne. Bitno je da su Vam mišići butina i nogu u kondiciji, a to ćete postići istezanjem i vežbama za jačanje.

Redovnim vežbanjem jačate mišiće nogu koji doprinose stabilizovanju zgloba kolena i smanjujete mogućnost povrede na minimum.

Ako niste neko ko redovno vežba, za početak počnite sa laganijim i lakšim vežbama. Vremenom postepeno pojačavajte treninge i ojačajte mišiće.

Pre svakog treninga obavezno se dobro zagrejte! Upravo kako ne bi ste ugrozili svoje zdravlje. Ukoliko ste već imali povredu ligamenta, koristite ortozu tokom treniranja, tako ćete biti bezbedniji.

Evo i nekih vežbi za istezanje mišića i ligamenata stopala.

  1. Vežba počinje u sedećem stavu. Privučete desnu nogu, tako da naslonite koleno ka grudima, dok su prsti uzdignuti ka gore. Zatim uhvatite levom rukom desno stopalo i vučete gornji deo desnog stopala ka sebi. Tako zadržite 10-15 sekundi. Onda ispružite nogu.
  2. Potom to sve ponovite sa levom nogom. Privučete je ka sebi, koleno prema grudima, prsti gledaju ka gore. Gornji deo stopala desnom rukom privučete ka sebi. Istezanje svakog stopala treba ponoviti od 3 do 5 puta.

Ovu efikasnu vežbu za ligamente treba raditi 2-3 puta na dan.

povreda ligamenata kolena oporavak

Kako se još leče istegnuti ligamenti?

Ako su Vam istegnuti ligamenti kolena lečenje možete započeti sa raznim tabletama ili kapsulama koje su predviđene za tu namenu. Jedan od aktivnih sastojaka koji je važan za izgradnju ligamenata je glukozamin sulfat. Ova supstanca jedna od glavnih komponenti lekova za ovu primenu.

Zatim i vitamin C takođe učestvuje u stvaranju kolagenih vlakana koja su sastavni deo ligamenata. Pored toga, postoje razni gelovi i kreme koje se koriste kod njihovih povreda kao i zglobova.

Za jačanje ligamenata, verovali ili ne od koristi Vam može biti želatin.

Potrebno je 150g jestivog želatina. Dve pune kašike oko 5g pomešajte sa četvrtinom šolje hladne vode pa ostavite preko noći nek odstoji van frižidera. Ujutru žele u koji se pretvori pomešajte sa čajem, sokom, mlekom ili jogurtom i popijte.

Ovakav tretman treba ponavljati svako jutro tokom mesec dana.

Konzumacijom želatina na navedeni način, popravićete zdravlje svojih ligamenata i tetiva. A ujedno i podmazivanje zglobova, što je takođe veoma važno. On sadrži aminokiseline prolin i hidroksiprolin koje stimulišu rast vezivnog tkiva i poboljšavaju njegovu strukturu. Time jača ligamente i pruža im neophodnu elastičnost, a uz to otklanja i bol u njima. Nakon pola godine možete ponoviti tretman u trajanju od mesec dana.

Da rezimiramo…

Bilo da su u pitanju istegnuti ligamenti kolena, stopala ili skočnog zgloba i ostale povrede, prevencija i fizička kondicija su važne stavke. Vodite računa o svom zdravlju dok je ono još dobro, kako ne bi došlo do nepotrebnih tegoba. Dakle živite aktivno i zdravo, bez preterivanja.

Kod nas na dijetamesecevemene.com možete pročitati i članak vezan za artrozu kolena.

Sponzorisani linkovi:
f