Feature post image

Bronhijalna astma simptomi i prirodno lečenje

Bronhijalna astma kod dece i odraslih danas se može dobro kontrolisati i lečiti različitim metodama i terapijama. Takoreći život obolelih je pod kontrolom uz adekvatne lekove i preparate. Opet ne daju sve procedure isti rezultat u praksi.

U pitanju je neizlečiva hronična bolest bronhija, koja se obično javlja još u detinjstvu ili tokom rane mladosti. Mnogi od saveta koje ćemo podeliti u ovom članku mogu vam biti od velike koristi.

Pripremili smo vam velik broj čajeva i drugih prirodnih lekova za astmu. Krenimo redom..

Šta je bronhijalna astma?

U pitanju je hronična upala donjih disajnih puteva koja izaziva povećanu osetIjivost respiratornog trakta na različite spoljašnje uticaje. Bronhijalna astma dovodi do suženja bronhija i uzrokuje karakteristične tegobe o kojima će više reči biti kasnije.

Astmatični napad karakteriše iznenadan nedostatak vazduha, koji nastaje usled grčenja glavnih disajnih puteva u plućima. Upravo ti grčevi značajno otežavaju udisanje i izdisanje vazduha.

Pitanje kako nastaje astma je veoma kompleksno i potrudićemo se da vam damo detaljno objašnjenje. Osim zagađene okoline i genetskih predispozicija, pojavi astme doprinosi udruženo delovanje sledečih faktora.

 • Konzumiranje hrane s aditivima i veštačkim materijama puno je štetnih trans masti (fastfood ),
 • Gojaznost.
 • Nedostatak fizičke aktivnosti.
 • Pušenje cigareta.
 • Višegodišnji bronhitis i učestale infekcije disajnog sistema.
 • Prekomerna upotreba antibiotika i zloupotreba drugih medikamenata.

Bronhijalna astma u najčešće okidače ubraja: alergiju na polen i prašinu, životinjsko krzno, perje, grinje, buđ ili hranu. Isto tako, duvanski dim snažan je iritant koji može pokrenuti astmatični napad. Zbog toga osobe obolele od astme ne smeju biti ni aktivni ni pasivni pušači.

Takođe i jaki mirisi, poput parfema, zatim smog i aero-zagadenje, mogu nadražiti disajne puteve.

Sve respiratorne (virusne i bakterijske) infekcije pogoršavaju simptome, čak i kada su u pitanju prehlada, grip ili sinusitis.

Simptomi bronhijalne astme koje ne smete zanemariti

Prvi simptomi astme su:

 • gušenje,
 • nedostatak vazduha (dispneja),
 • „zviždanje“ u grudima (vizing).
 • Pristutno je stezanje u grudnom košu i noćni kašalj (uz povećanu produkciju sekreta).

Najčešće su sve ove tegobe udružene i javljaju se tokom noći ili u ranim jutarnjim satima. Neretko se u slučaju pojačanih simptoma javlja i noćno znojenje.

Intenzitet simptoma, njihova učestalost i trajanje mogu biti različiti i uzrokovani čitavim nizom nadražaja. Baš zbog toga je veoma važno prepoznati sve ove „okidače“.

Kada nadražajne materije dospeju u disajne puteve, organizam ih doživljava kao strano telo i razvija se upala. Bronhije postaju natekle i sužene, vazduh se otežano kreće kroz pluća. Upravo tada, ovakva blokada disajnih puteva prouzrokuje astmatični napad.

Epizode opstrukcije bronhija mogu proći spontano, dok je u slučaju ozbiljnih napada potrebna primena određenih lekova. Najčešće se koriste medikamenti koji šire disajne puteve – bronhodilatatori.

lako je reč o neizlečivoj bolesti, bronhijalna astma se može odlično kontrolisati odgovarajućom i redovnom terapijom.

Ukoliko se bolest pravilno leči, oboleli može voditi jedan sasvim skladan i normalan život. Međutim, ako se bolest ne dijagnostikuje na vreme ili bolesnik ne uzima medikamente u dozama i vremenskim intervalima koje propisuje lekar stvar je daleko ozbiljnija. Tako se mogu isprovocirati teški napadi s fatalnim ishodom.

Kako izgleda astmatični napad?

Astmatični napad obično počinje noću, uz osećaj teskobe u grudima i „borbom“ za vazduh.  Ritam disanja je značajno usporen, faza izdisaja produžena, udisaj kratak i bučan. Tada je grudni koš proširen, dok je dijafragma spuštena. Oboleli pokušava zauzeti položaj koji mu olakšava izdisaj – stoji ili sedi oslanjajući se na ruke.

Ova faza može trajati od nekoliko minuta ili par sati i prate je specifični simptomi astme.

To su:

 • vlažnost lica,
 • bledilo,
 • otežan govor,
 • suva i plava usta,
 • strah,
 • ubrzan rad srca u mirovanju.
 • Takođe, javlja se kašalj koji se završava sluzavo-lepljivim ispljuvkom.

Produženi napad astme (koji traje preko 24 časa), izaziva stanje „status astmaticus„. On nastaje polako ili naglo i predstavlja najtežu komplikaciju ove bolesti. Češće se javlja kod osoba koje dugo pate od bronhijalne astme, ali može biti i prvi simptom ove bolesti.

Bronhijalna astma se relativno brzo može iskomplikovati usled pojave plućnog emfizema, plućne hipertenzije i opterećenja „desnog srca“. Dijagnozu postavlja pulmolog na osnovu anamnestićkih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća.

Bronhijalna astma kod dece učestalija sa dolaskom jeseni

Lekari savetuju roditeljima da decu koja boluju od astme obavezno odvedu na kontrolu već u septembru mesecj. Naime, sa dolaskom jeseni napadi astme su među mališanima sve učestaliji.

Uzrok ovih nešto češćih tegoba leži u tome što tokom leta obično dođe do poboljšanja stanja, pa se terapija ukida. Čim nastupi nova školska godina, deca se nađu u „gužvi“ i okružena su prašinom i brojnim virusima. Pogoršanje stanja tokom jeseni je gotovo neminovno.

Da bi ste im olakšali predstojeće tegobe poslišajte sledeće savete i što je još važnije poslušajte ih..

Paradajz proređuje napade astme

Ovo su potvrdila najnovija istraživanja naučnika iz Australije. Studija se sprovodila nad 30 pacijenata i trajala je 7 dana.

Ispitanici su najpre dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa vrlo malo gotovo zanemarljiv. Potom su konzumirali ekstrakt paradajza i druge proizvode bogate antioksidansom likopenom. Rezultati su više puta potvrdili kako suplementi sa likopenom ublažavaju i olakšavaju simptome astme.

Osim u paradajzu, likopena ima u crvenom grejpfrutu i lubenicama. Od velike koristi može biti i domaći sok od paradajza bez konzervansa.

Čaj protiv kašlja od crnog luka i lovorovog lista

Pogledajte naš VIDEO recept

Zeleno lisnato povrće ublažava simptome astme

Dragocena folna kiselina se u velikoj meri nalazi u lisnatom zelenom povrću. Ono može suzbiti jake alergijske reakcije i potpuno će ublažiti simptome astme.

Sve ovo su potvrdili naučnici sa čuvenog univerziteta John Hopkins. Upravo tamo se ispitivala veza između različitih nivoa folne kiseline i najčešćih upalnih bolesti. Tačnije, pacijenti koji su imali više nivoe folne kiseline imali su manje IgE antitela u krvi. Samim tim zabeleženo je manje alergija i napadi astme su se proredili. Osim u povrću folne kiseline ima u orasima i pasulju.

Ren čisti disajne puteve astmatičara

Ova lekovita biljka čisti ceo organizam i ubrzava metabolizam, a naročito je korisna za disajne organe. Od njegovog specifičnog ljutog mirisa i ukusa i sastojka singrina, dobro prorade pluća i sinusi astmatičara.

Recept sa renom za ublažavanje astme

Pomešajte četvrt supene kašike narendanog rena sa šoljom sirćeta i lagano kuvajte. Kad ren omekša. proceđlte ga i dobijenu tečnost pomešajte sa istom količinom meda. Ovu smesu lagano kuvajte da se zgusne, a zatim u to dodajte skuvan ren i ostavite nek se kaša ohladi. Po jednu kašičicu smese uzimajte ujutru i uveće, mesec dana.

U Srbiji se velik broj dece suočava sa astmom

Bronhijalna astma kod dece sve je prisutnija u našem regionu. Kao što smo već napomenuli, bolest se u većini slučajeva prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego kod devojčica. Međutim, može se razviti u bilo kom životnom dobu.

Smatra se da je astma izazvana kombinacijom genetskih faktora i uticaja spoljašnje sredine. Takođe,  za nastanak bolesti kod jedne trećine obolelih odgovoran je imunološki mehanizam.

Od astme u Srbiji po statistikama boluje oko 8 procenata dece, a broj malih pacijenata se iz godinu u godinu povećava. Ovo svakako nije dobra niti pohvalna statistika.

Bronhijalna astma kod dece koja je u stalnom porastu prvenstveno je posledica povećane učestalosti alergija na različite vrste materija koje se udišu. Takođe, velikim delom doprinosi i hrana koja dospeva u organizam naših mališana. Na ovaj segment svakako svaki roditelj ponaosob može dosta uticati.

bronhijalna astma kako se manifestuju simptomi
Foto: Pixabay/DMM

Pretpostavka da je za sve zaslužan savremeni način života dovedena je u pitanje pre nekoliko godina. Naime, sprovedena su nova naučna istraživanja kojima je potvrđeno da je broj obolelih mališana najveći u Africi. Procentualno ih ima mnogo više nego u ostalim mediteranskim zemljama i Evropi.

U kakvoj su vezi astma i sport

Bronhijalna astma izazvana naporom dešava se najčešče u toku trčanja i vežbanja (posebno na hladnom vazduhu). Znatno ređe se javlja pri plivanju ili brzom hodanju. Sportisti i te kako moraju voditi računa o svemu tome.

Svakako fizička aktivnost nam je svima potrebna, ali ako vam je dijagnostikovana astma, morate uvek biti na oprezu.

Određeni lekovi pogoršavaju astmu

Aspirin i antiupalni nesteroidni medikamenti naročito su opasni za astmatičare. Beta blokatori koji se koriste za lečenje srčanih oboljenja, visokog pritiska, glavobolje, migrene ili glaukoma – zahtevaju oprez.  Takođe, tartarazin (sredstvo za bojenje prehrambenih proizvoda) može samo još doliti ulje na vatru i dodatno pogoršati situaciju.

Stres i druga emotivna uzbuđenja isto tako dovode do intenzivnijih simptoma i mogu izazvati astmatični napad. Lekari astmatičarima savetuju dovoljno sna, odgovarajući način ishrane i vežbe. Samo tako će se ojačati imunološki sistem i na taj način se sprečavaju i ublažavaju astmatične tegobe.

Kako izabrati inhalator i pumpice za astmu?

Za lečenje astme savremena medicina preporučuje upotrebu inhalatora i različitih raspršivača. Oni se raspršuju u usta ili kroz nos, kako bi oboleli ponovo došli do vazduha i smirili svoj organizam.

Danas postoji prava tržišna utakmica sa ovakvim proizvodima, pri čemu  marketing nije zaobišao ni pumpice za astmu. Mi se nećemo u ovom tekstu baviti sa njima, prepustićemo izbor vašem pulmologu. U daljem tekstu pokušaćemo naći odgovor na pitanje kako se leči bronhijalna astma prirodnim putem..

Bronhijalna astma prirodno lečenje

Lekovito bilje može i te kako olakšati tegbe astmatičarima. Olakšava opuštanje mišića disajnih puteva i odlična je pomoć za izbacivanje sluzi iz bronhija i pluća.

U najefikasnije biljke svrstavaju se: sladićoman, ehinacea, majčina dušica i izop. Ukoliko neprestano osećate napetost veoma su korisni kamilica i sporiš. Pijte tokom dana od jedne do dve šoljice čaja od ovih biljaka.

U nastavku teksta daćemo vam više izuzetno korisnih saveta za olakšavanje tegoba, pa krenimo redom:

Uzimajte punu supenu kašiku limunovog soka (sveže ceđenog) svakih petnaestak minuta. Ovo je odlična prevencija za bolje podnošenje napada, ukoliko do njega dođe.

Med za astmu

Mešavina meda i izgnječenog belog luka (po jedna mala kašičica od svakog). Uzimajte neposredno pred astmatični napad.

Za ublažavanje tegoba kod jakog astmatičnog napada preporučuju se sledeći recepti:

 • Skuvajte jaku tursku kafu i u nju icedite sok od jedne polovine limuna..
 • Nekoliko kapi soka iz sveže ceđenog belog luka nakapajte na kocku šećera ili med, pa popijte izjutra pre doručka.
 • Bronhijalna astma se može lečiti i sa prirodnim koktelom koje se pravi od jednakih količina soka šargarepe i celera.
 • Zgnječiti češanj belog luka i jednu malu kašičicu staviti i usta i lagano udisati. Primenjujte ovaj metod 5 minuta, pri čemu treba vazduh ispuštati kroz nozdrve, nakon udisanja pomenuti beli luk treba pojesti sa hlebom. Ova terapija traje mesec dana i ponavljajte je svako veče..

Ren sa medom – odličan prirodni lek za astmu

Mešavina rena (narendanog, soka od limuna i meda) je savršen lek za astmu. Treba ga uzimati tri puta tokom dana. Obavezno pročitajte članak tibetanski recept..

Ren je odličan i uz jabukovo sirće, receptura se priprema na sledeći način.

Naribajte 4 kašike rena i izručite u odgovarajuću posudu,sve prelijte sa jabukovim sirćetom. Kuvajte smesu sve dok ren fino ne omekša, dobro ga procedite i u dobijenu tečnost stavite med.  Posle na laganoj vatri kuvajte veoma kratko dok se smesa ne zgusne. Takođe kuvani ren vratite na šporet dok ponovo ne provri. Uzimajte po kašiku dva puta dnevno(ujutru i uveče).

Još jedan narodni lek za astmu se pravi od mešavine meda i pržene kafe. Uzimati pre svakog obroka po kafenu kašičicu narednih 20 dana..

Bronhijalna astma se leči i sa sledećom recepturom:

Napravite mešavinu od 70 grama sitno isitnjenog belog luka, 70 grama rena(naribanog), 0,5 kg prirodnog meda i 100 grama maslaca. Mesec dana uzimajte po kašiku pred svaki glavni obrok..

Kada je u pitanju srčana astma probajte sledeći prirodni recept:

2 glavice crnog luka zajedno sa listovima(ovojnim) kuvajte u litri vode uz dodatak 100 grama braon šećera. Dobijena tečnost se pije i do nekoliko puta dnevno po jednu do dve supene kašike.

Napravite biljni čaj za astmu

Potrebno je:

3 g kamilice,

2 g matičnjaka,

6 g kantariona.

Priprema čaja:

Mešavinu prelijte sa 3 dl proključale vode pa zatim poklopite. Nakon 20 minuta dobro procedite.

Čaj za astmu se pije 2-3 puta po šoljica dnevno..

Kao odličan prirodni lek protiv astme su se pokazale šišarke hmelja.

Kuvajte ih par minuta u 1 decilitru vode i 1 dl domaćeg vina. Pijte tečnost po potrebi..

Biljka anis je takođe izvanredna, kuvajte semenenke anisa u 0,5l vode, desetak mimuta. Uzimajte po potrebi..

Čaj od koprive i nane protiv astme

Bronhijalna astma se može lečiti i sa ovim čajem i to u trajanju od 60 dana. Pijte napitak 2 puta dnevno..

Prirodna terapija astme se svakako preporučuje u kombinaciji sa ostalim metodama. Obavezno se konsultujte sa vašim lekarom pre nego što započnete..

Vežbajte tehnike disanja za opuštanje pluća

Ukoliko predosetite astmatični napad, tj. da se isti približava, obavezno pozovite pomoć. Ostanite u toploj prostoriji i eliminišite sve potencijalne uzročnike, tačnije udaljite se od njih. Savladajte sledeće tehnike disanja za opuštanje.

 1. Uspravo sednite i smestite se udobno. Jednu ruku polegnite na predeo stomaka gde se nalazi želudac, a drugu na grudi i udisite vazduh. Dišite veoma blago na nos, sve dok ne napunite pluća sa svežim vazduhom.
 2. Ruka koja je prislonjena na želudac se pomera sa svakim novim udahom gore-dole. Pritisak te ruke treba da je jači od ove koju ste stavili na grudi..

Autogeni trening, joga i drugi moderni metodi opuštanja neće u potpunosti izlečiti astmu . Svakako, mogu je ublažiti i značajno smanjiti učestalost napada..

Bronhijalna astma lečenje homeopatijom

Bronhijalna astma se leči i sa homeopatijom. Danas postoje mnogi homeopatski lekovi za lečenje astme kao što su:

Natrium sulphuricum, Arsenicum, Pulsatilla, Ipecacuanha…

Svi oni mogu prorediti astmatične napade, ali je za njihovu primenu u praksi neophodna konsultacija sa iskusnim homeopatom. Takođe iskustva astmatičara sa akupunturom su pozitivna te vam predlažemo da pročitate i članak refleksologija stopala

Alergijska astma – o čemu treba voditi računa

Kako je alergija na polen jedan od glavnih uzročnika i okidača za astmu mnoge biljke ne odgovaju astmatičarima.Ukoliko ste pri tom ljubitelj cveća imamo odlične predloge za vas:

BILJKE ZA BAŠTE I DVORIŠTE: idealne biljke koje proizvode veoma malo polena i ne izazivaju alergije su: petunija,ljutić, mak, zevalice, papučica, nezaboravak, lobelija i vredina liza..

ZA TERASE preporučuju se sledeće vrste: arnika, hortenzije, oskorušin grm, forzicija, hibiskus, ruj, diervila, ukrasno voće, ukrasna dunja.

SOBNO CVEĆE koje pogoduje astmatičarima je: hibiskus, patuljasta ruža, bambus, patuljasti grmovi (razne vrste),vodene puzavice..

ŽBUNJE:Ukoliko imate veliko dvorište u kombinaciju ulaze i žbunovi koji imaju vrlo malo polena. Najbolje je da se ograničite na sledeće vrste: Pakujac, mačja metvica, zvončić, kokotić, veronika, božur, različak, rodin kljun, krin..

ŽIVE OGRADE ruže puzavice: Peri d’Azur, Warm Welcome, Climbing Iceberg. One nemaju polen i njihova velika prednost je što se ne moraju često orezivati.

TRAVA: Kada je u pitanju bronhijalna astma, trava i travnjaci predstavljaju priličan problem za obolele. Oni sakupljaju značajne količine polena, koji je naročito opasan pri košenju trave jer se tada oslobađaju različiti nadraživači poput Cunarina.

U vašem dvorištu je najbolje zameniti travnjak sa šljunkovitim površinama.Ukoliko vam to ne odgovara i teško se možete odreći vašeg travnjaka,važno je da košenje i uređivanje trave prepustite vašim ukućanima, pri tom ne učestvujete u tome.

Uvek koristite dugačke alate tokom baštenskih radova. Nezaobilazne su deblje zaštitne rukavice kao i odeća sa dugim nogavicama i rukavima. Izbegavajte jutarnje časove za rad u bašti jer je tad izuzetno visoka količina polena u vazduhu. Bolje idite tokom popodnevnih sati..

Nadamo se da ste saznali šta je bronhijalna astma, te da će vam ovaj tekst biti koristan. Preporučujemo vam i raniji članak lečenje bronhitisa prirodnim putem..

IZVORI:

https://www.webmd.com/asthma/guide/bronchial-asthma#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696883/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-asthma/symptoms-causes/syc-20351507

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Senija Bjelosevic
02/05/2014 19:48

kozije mlijeko je najbolje i najuspjesnije ikod dojecandi i malo stariji i za oodrasle.

emira
28/10/2014 15:00

Molim sta je slacica,molim Vas da odgovorite.

dijeta.info
28/10/2014 16:15

Brassica - ima preko četrdesetak vrsta,iz šire familije kupusa...

f