Feature post image

Kuperoza lica simptomi i lečenje prirodnim putem

Imate crvenilo na licu u predelu nosa i obraza? Koža vam je suva, a povremeno osećate svrab? Onda je veoma izvesno da je u pitanju kuperoza lica.

Ovo je kožno stanje slično rozacei, koje se od nje ipak razlikuje i drugačije se tretira. Kuperozna koža u suštini ukazuje i na to da su potkožni kapilari preslabi da bi se prilagođavali toploti i hladnoći, te ostaju trajno rašireni. To je ujedno primaran izvor crvenila kože.

Nastavite sa čitanjem i saznajte šta je tačno kuperoza, na koje načine se tretira. Našli smo za vas najbolje preparate i prirodne lekove za ovo kožno stanje. Tu su i iskustva naših čitateljki koje su se sa njom uspešno izborile.

Šta je kuperoza lica i kako nastaje?

Kuperoza je stanje kože koje češće nastaje kod žena. Oko 5 posto populacije ima neki njen oblik, a to su najčešće ljudi sa svetlom puti, osetljivom i tankom kožom. Ne može se sa stopostotnom tačnošću odrediti kako ona nastaje. Ipak postoje neki osnovni uzroci.

Najčešći su:

  • genetika,
  • začinjena hrana,
  • nedovoljno dobra nega kože,
  • previše alkohola…

Kuperozna koža se u stvari vezuje za proširene kapilare na licu. Širenje kapilara je sasvim normalno na toploti, kada jedemo nešto začinjeno, kada se postidimo ili treniramo. Tada se oni šire kako bi mogli primiti veći protok krvi kroz lice. No, kada su kapilari zdravi oni se spontano nakon određenog vremenskog perioda vraćaju u svoju normalnu veličinu.

Kod kuperoze to nije slučaj: kapilari su previše slabi da bi se stalno sužavali i širili. Oni konstantno ostaju rašireni, što je uzrok neprekidnog crvenila na licu. To crvenilo je kožni, ali i estetski problem. Ako se ne leči vremenom ono postaje sve više izraženo i sve ga je teže prekriti.

Crvenilo prvo obično počinje u predelu nosa, pa se onda širi preko obraza. No, retko kad biva po čitavom licu, za razliku od rozacee koja je sasvim drugo oboljenje. Govorićemo o razlici između ova dva kožna stanja u narednim pasusima, ali ćemo se najpre pozabaviti simptomima kuperoze.

kuperoza lica prvi simptomi
Foto: Thinkstock

Koji su glavni simptomi kuperoze?

Kuperozu prati dosta simptoma koji su slični rozacei, što je ujedno i razlog njihovog čestog mešanja. Naime, kada je posredi kuperoza simptomi su sledeći:

  • Crvenilo kože je svakako jedan od prvih simptoma. Ono može biti blago, u početku skoro i neprimetno, te se može činiti kako prosto imate rumenije, zdrave obraze. Međutim, ono se nikada ne povlači, a kada se približite ogledalu mogu se jasno videti ispucali kapilari na licu. To se još bolje vidi pod lupom. Kapilari su crvenkasti, zeleni i žuti.
  • Osnovni simptom ovog kožnog stanja je, takođe, i neprijatan svrab kože. On je najčešće prisutan kada je hladnije, naročito tokom zime. Svrabež se javlja u predelu obraza, nosa, ponekad i brade. Imate stalni osećaj toplote na licu i svrab ne prestaje koliko god da se češete.
  • Koža ima manjak elastina, te nema mogućnost da se spontano širi i sužava u odnosu na razne situacije i temperaturu. Zbog toga kuperozna koža postaje prilično suva, te je suvoća isto jedan od osnovnih simptoma. Ova suvoća ne može se zalečiti jednostavnim hidratantnim kremama zato što one ne rešavaju uzrok problema, a to su slabi kapilari. Zbog te suvoće osoba koja ima ovo stanje dobija osećaj kako je kože povremeno pecka.

Kuperoza i rozacea – u čemu se razlikuju?

Kuperoza i rozacea su dva sasvim drugačija stanja kože koja se trebaju drugačije tretirati. Zato ako kuperozu lečite kao da imate rozace i obrnuto teško ćete imati bilo kakvih poboljšanja. Stoga, neophodno je otići kod dermatologa ako sumnjate na jednu od ove dve bolesti.

Osnovna razlika između kuperoze i rozacee je u tome što je kuperoza praćena proširenim krvnim sudovima na licu, a rozacea predstavlja inflamaciju lica. Dakle, uzroci su drugačiji, pa se zbog toga drugačije pristupa lečenju.

Ono što prati rozaceu jesu sitne bubuljice, koje se još nazivaju i rosacea acne i najčešće se pojavljuju na obrazima i bradi. U nekim slučajevima kod rozacee dolazi do zadebljanja kože, to se obično događa na nosu i obično pogađa starije muškarce.

Isto tako, oni koji boluju od rozacee često imaju problema i sa suvim očima. Jer ova inflamatorna bolest ne napada samo središnji deo lica (obrazi i nos) kao što je to slučaj kod kuperoze, već se širi na celo lice. Tako rozacea dopire i do očiju, obrva, čela, pa čak i vrata.

Uz to, za rozaceu je karakteristično da se pojavljuje oko 30 godine, kao i u menopauzi. Dok kod kuperoze nema ovakvih pravila.

Najbitnija je razlika ta što se drugačije leče, drugačije im se pristupa i koriste se različiti preparati. Dijagnozu treba odrediti vaš dermatolog, nemojte je sami sebi davati, jer samo produžavate razvoj bolesti ako koristite pogrešne lekove.

Kako se leči kuperoza lica medikamentima?

Kao i kod svake bolesti, što se ranije krene sa lečenjem to će se bolje zalečiti. Ono što najpre morate znati jeste to da kuperoza lica nije sasvim izlečiva. Posredi je stanje kože, kao i rozacea, koje se u najboljem slučaju uz odgovarajuću negu može držati pod kontrolom.

Dakle, medikamenti i razne terapije vam neće sasvim i zauvek otkloniti ovu bolest. Ako ne nastavite sa tretmanom simptomi kuperoze će se vratiti. To znači kako ćete uvek morati dodatno voditi računa o koži koja je očigledno prilično osetljiva, čim je do kuperoze i došlo.

Najvažnije je otići kod dermatologa koji će vam preporučiti preparate, kreme i medikamente koji će najbolje odgovarati vašem tipu lica. Terapija se može sastojati od antibiotika, ali to je tipičnije za rozaceu. Dermatolog će vam sigurno preporučiti i blage, neinvazivne kreme koje će održavati vašu kožu hidriranom.

Pored toga, mazaćete i kreme koje u svom sastavu imaju zeleni pigment kome je namena da ublaži iritacije i prikrije crvenilo.

Većina tretmana za kuperozu jeste lokalna. To znači da se na obolelu regiju (oko nosa i obraza) nanose sledeći sastojci: azelaična kiselina, tretinoin ili ihitol.

Lečenje kuperoze laserskim svetlom

Lečenje laserskim svetlom je jedan od načina koji vam može pomoći u oslobađanju od ovog kožnog stanja. Tretmani laserom između ostalog pomažu kod problema sa pegama na koži, ožiljcima, proširenim porama, kao i borama. Uz sve to pokazali su se kao delotvorni u borbi sa proširenim kapilarima lica – što je osnovni uzrok kuperoze.

Tretman laserom je sasvim neinvazivan, kratko traje i ne postoji mogućnost od toga da dođe do pogoršanja stanja vašeg lica. Laserska svetla su sasvim bezbolna i ne postoji vreme oporavka, odmah možete napustiti poliliniku gde ste ga obavili.

Već posle prvog tretmana možete videti blaga poboljšanja. Ipak, pune rezultate ćete videti tek nakon petog kada kuperoza lica potpuno isčezava. Tretmani se održavaju u pauzama od po mesec dana. Dakle, čitav proces laserske terapije može trajati 4 ili 5 meseci. Dužina pauze zavisi od vašeg tipa kože kao i načina na koji podnosite terapiju.

Ono što je potrebno naglasiti jeste da je nakon obavljene intervencije, pa i u narednih nekoliko meseci nakon završetka svih tretmana neophodna veoma rigorozna nega kože. Laseri u kožu ispuštaju ultraljubičaste zrake što je čini posebno osetljivom na svetlost sunca. Zato ćete narednih nekoliko meseci, onoliko koliko vam doktor preporuči, morati mazati zaštitne faktore.

Uz to moraćete koristiti i najnežnije kreme za negu lica koje ne sadrže ništa od sastojaka koji bi mogli ponovo narušiti zdravlje kože.

Efekte laserskog tretmana ćete osećati narednih par godina, ali usled starenja, kao i genetike postoji mogućnost ponovnih pojavljivanja popucalih kapilara. To znači kako ćete morati opet zakazati još tretmana kako biste povratili zdravlje vaše kože.

Ishrana i prevencija kod kuperoze

Iako kuperoza lica u najvećem broju slučajeva zavisi od genetike, ona može biti pojačana usled ishrane koja pojačava simptome.

Prvo na šta treba da obrate pažnju osobe koje boluju od kuperoze jeste dovoljna hidratacija tokom dana. Dnevni unos vode treba da bude oko 2 litre, kako bi telo moglo dovoljno funkcionisati. Zbog ovog kožnog stanja koža je izuzetno suva, pa se mora posebna nega obratiti na hidrataciju.

No, to nije jedina stvar koja smeta ovom prilcno osetljivom tipu kože. Svi se zacrvenimo kada jedemo začinjenu i ljutu hranu, a ovakva reakcija još više dolazi do izražaja kada neko ima kuperozu. Dakle, ne treba izazivati kožu da dodatno crveni, te stoga, treba izbegavati hranu koja je ima jake ukuse. Nemojte previše začinjavati namirnice i time ćete raditi na prevenciji, kao i držanju trenutnog stanja pod kontrolom.

Isto je veoma bitno smanjiti unos alkohola u telo, jer on dodatno pogoršava razne bolesti kako kože tako i celog organizma. Alkohol podstiče inflamacije i razmnožavanje raznih bakterija u telu što se svakako neće dobro odraziti na lice.

Kako alkohol ne treba piti, ne treba ga ni stavljati na lice. To znači da trebate izbacite sve preparate koji u svojem sastavu imaju ovaj sastojak, kao i razne veštačke parfeme. Oni će vaše lice iziritirati umesto da ga umire. Koristite najfiniju kozmetiku sa 0 procenata alkohola u sebi.

Sve ovo treba izbegavati bilo da već imate kuperozu ili ako postoji dobra šansa da je vi dobijete. Ovo kožno stanje ćete najpre dobiti ako ga neko već ima u vašoj porodici i ako imate prilično osetljivu kožu.

Kuperoza lica prirodno lečenje

Lekoviti recepti narodne medicine su svakako tu da pomognu u lečenju kuperoze. Ipak nemojte se sasvim oslanjati na njih, već se obratite svom dermatolgu koji će vam preporučiti preparate koji će najviše odgovarati vašem tipu lica.

Lekovita ulja uklanjaju crvenilo sa lica

Kada je u pitanju kuperoza lica, tu se najviše preporučuju blaga ulja poput kokosovog ili maslinovog. Ona će povratiti PH ravnotežu koži vašeg lica i pomoći u njegovoj hidrataciji.

Zato nanesite par kapi na lice svake večeri i dobro utrljajte. Tu priliku možete iskoristiti i da izmasirate kožu lica. Onda će ga koža bolje upiti i omogućićete neometani protok limfe.

Ako vas nešto više zanima o tome, pročitajte tekst o zogan masaži za negu lica.

Jabukovo sirće za lice

Alkohol u sastavu raznih proizvoda inače smeta kuperoznoj koži, ali kada je u pitanju jabukovo sirće ono će vam svakako pomoći.

Nanesite malo sirćeta na tufer i natapkajte crvene delove. Sirće pomaže kod inflamacije i ublažava je na prirodan način.

List aloje vere pomaže brži oporavak kože

Ako vaš izgled narušava kuperoza lica, biće vam potrebna sveža aloja vera.

Isecite list i ostavite u frižideru dok se dobro ne ohladi. Nakon toga isećenu stranu lista dobro razmažite po licu svake večeri.

Prilikom mazanja prirodnih tečnosti biljke možete osetiti blago peckanje u predelu nosa i obraza. Upravo vam je to znak kako deluje i kako se upaljenost smanjuje.

Kako sam se rešila kuperoze – iskustva čitateljki

Godinama sam imala problema sa kuperozom. Zapravo, isprva nisam ni znala da uopšte imam neko kožno stanje, samo sam mislila da sam prosto crvenija od drugih devojaka. Ali mi je to uvek smetalo i bilo me je stid da se pojavim u javnosti, naročito zimi, pa kad uđem u toplu prostoriju i još više pocrvenim.

Imala sam to stanje dosta dugo dok mi prijateljica koja je se lecila od rozacee nije rekla kako mozda imam kozni problem. Isla sam kod dermatologa i dobila dijagnozu kuperoza lica.

Svakakve preparate sam mazala ali nista nije pomagalo na duži period. Onda sam istrazivala na internetu i videla kako mi moze pomoci devičansko maslinovo ulje. Mazala sam ga na lice ujutro i uvece, a ponekad bih popila kasicicu ili dodavala u jelo. Posle dve nedelje lice mi je izgledalo mnogo bolje.

Milica 32

Dobro mi je poznata kuperoza, iskustva koje ja imam su specificna. Naime, imala sam nesreću gde mi je lice poleglo opekotinama drugog stepena. Sve je lepo zaraslo, ali tu gde sam imala opekotine je koža bila drugačijeg kvaliteta, dosta mekša i osetljiva. Kuperoza je počela da mi se širi upravo tim delom lica, jasno su mi se videli kapilari.

Sve to mi je dosta smetalo jer je izgledalo kao da se nikad nisam opopravila od moje nesreće. Nisam smela da eksperimentišem sa svakavim proizvodima, jer bi mi lice burno reagovalo i stanje se pogoršalo.

Ono što je meni pomoglo jeste Eucerinova krema protiv crvenila, koja je izuzetno blaga, a pored toga sam mazala malo kokosovog ulja. Nakon nekog vremena stanje se popravilo i sad mi je lice dosta bolje.

Žaklina 54

Kako da se oslobodite crvenila na licu

Sa lečenjem kuperoze se mora krenuti što pre, jer u suprotnom može preći u rozaceu koja se još teže tretira. Jedan od prvih znakova rozacee jesu tipične male bubuljice sa beličastim vrhovima – poznatije kao rosacea acne.

Nemojte upotrebljavati jake preparate, izbegavajte jaka ulja, naročito ulje divljeg origana, koje bi zbog svoje jačine moglo pogoršati crvenilo kože.

Redovno stavljajte maske na lice. Uz to, kako je kuperozna koža najčešće veoma suva, preporučujemo vam da bar tri puta nedeljno odradite blagi piling lica. To je moguće uraditi četkicama za lice koje ćete namokriti vodom a onda trljati blagim pokretima po licu. Tek nakon toga nanesite kreme koje vam je preporučio dermatolog.

Imajte u vidu da je vaše stanje najčešće poruzrokovano genetikom, te da nećete moći da za stalno rešite ovaj estetski problem. U najboljem slučaju kuperoza lica se može držati pod kontrolom kako ne bi dalje napredovala i zauzimala druge delove vaše kože

Gde kupiti kreme i gelove protiv kuperoze

Jedan od osnovnih gelova za negu kože jeste Pantenol krema koju možete kupiti u svakoj apoteci. Cena 30 grama masti za lečenje kuperoze jeste oko 220 dinara.

Dermatolozi neretko preporučuju Gerovital kreme, koje možete naručiti putem interneta ili potražiti u obližnjoj apoteci. Cena po pakovanju je između 1200 i 2000 dinara, u zavisnosti od preparata koji odgovara vašem tipu kože.

Kao nezaobilazan kada je kuperoza u pitanju je i Eucerin koji proizvodi odlične kreme za smanjenje crvenila lica. Imaju posebnu antiredness seriju proizvoda za izuzetno osetljivu kožu. Cene njihovih proizvoda se kreću od 1500 do 2500 dinara.

Još jedan preparat koji je odličan za kuperozu jeste Bioderma. Oni u svojoj liniji proizvoda takođe imaju antiredness seriju koja pomaže onima koji boluju i od kuperoze i rozacee. Cena ovog preparata je 1850 dinara.

Kod lečenja kuperoze je od velike važnosti vaša upornost i spremnost da uložite vreme u tretmane. Možda vam neki neće odgovarati, ali to ne znači kako treba da odustanete, već da tražite drugi način, preparat, kremu ili tretman koji će vam više pomoći. Kada pronađete vašu formulu, onda ćete sa lakoćom držati vaše stanje pod kontrolom.

IZVORI:

Mayoclinic

Skin Institute

Healthline

Sponzorisani linkovi:
f