Feature post image

Matični mleč za imunitet, potenciju i detoksikaciju

Matični mleč je pravi dar iz prirode. Ovu dragocenu supstancu luče mlade pčele koje još nisu počele da lete. Jedna vrsta matičnog mleča namenjena je ishrani larvi radilica dok se drugom hrani matica.

Jedna matica (kraljica) vlada carstvom od prosečno 40.000 pčela, i ona je majka većine (ako ne i svih) radilica u jednoj košnici. Snažna je i otprilike duplo veća od ostalih, a sposobna je da izleže i do 2.000 jaja svakog dana. Jedina razlika između matice i svih drugih pčela u košnici jeste to što matica jede matični mleč.

Za šta je sve dobra matična mleč i kako se sve koristi u ishrani ljudi? Sve to saznajte u tekstu koji sledi. Pripremili smo vam odlične recepte i još bolje savete kako da ojačate imunitet.

Šta je zapravo matični mleč?

Posredi je lepljiva, bledo mlečna, kremasta i kisela suspstanca intenzivnog mirisa i gorkastog ukusa.

Šta sve ulazi u sastav matičnog mleča?

Matični mleč sadrži belančevine, enzime, ugljene hidrate, amino-kiseline, vitamine B, C i E i važne minerale. Najlekovitiji je neposredno nakon sakupljanja i s vremenom gubi blagotvorna svojstva.

Dakle, ovaj cenjeni pčelinji proizvod bogat je proteinima, šećerima, mastima i vitaminima. Pogotovo obiluje vitaminima B5 i B6, koji podstiču zdravo funkcionisanje metabolizma, kao i razvoj novih ćelija.

Matični mleč takode je bogat antioksidansima, koji omogućavaju rast i razvoj novih ćelija u organizmu, pomažu u borbi sa slobodnim radikalima i podstiču regeneraciju tkiva.

Smatra se da je matični mleč supstanca koja hrani i revitalizuje ceo organizam, iznutra i spolja.

Kako se koristi matični mleč kao lek

 • Za jacanje imuniteta i povecavanje otpornosti organizma na infekcije, narocito delotvoran ukoliko se jave simptomi gripa i prehlade.
 • Za lečenje anemije, pokazao se veoma uspešnim u zajedničkom delovanju sa gvožđem.
 • Usporava starenje i stimuliše razvoj i rast kod dece.
 • Usporava aterosklerozu i sprečava zakrčenje krvnih sudova.
 • Pomaže kod šećerne bolesti, preporučuje se u ishrani dijabetičara.
 • Umiruje organizam i pomaže kod  pojačane napetosti, nervoza i depresije.
 • Stimulativno deluje na rad nadbubrežnih žlezda.
maticni mlec za jacanje imuniteta
Foto: Pixabay

Matična mleč upotreba za zdravlje

Najčešće se matični mleč koristi u slučaju gripa, prehlade i raznih virusnih infekcija. Osim toga ovaj zdravi pčelinji proizvod:

 • jača imunitet,
 • ubrzava zarastanje kostiju nakon preloma,
 • ublažava bolove nastale usled reume i artritisa,
 • reguliše krvni pritisak,
 • snižava nivo šećera u krvi.

Osim toga, ovaj jedinstveni dar iz prirode otklanja nervozu, reguliše lučenje hormona, te sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa.

Matični mleč za decu više nego koristan

Kako smo vec napomenuli matični mleč stimuliše rast kostiju i razvoj kod dece. On ima snagu sličnu poput majčinog mleka.

U košnici mu je osnovni zadatak da stvori jaku i plodnu maticu, koja je teža čak do dva puta od ostalih pčela. Sama kraljica je veoma otporna na bolesti, jer u proseku živi i do sedamdeset dva puta duže.

Zbog svega toga je maticni mleč za decu izuzetno koristan. Naročito je važan za imunitet predškolaca, dok kod odraslih podmlađuje ćelije i štiti od različitih infekcija bolesti…

Jeste li već probali matični mleč u medu?

Ovaj pčelinji proizvod reguliše rad svih naših vitalnih organa i ubrzava oporavak kod bolesti bubrega, mokraćne bešike, jetre i bolesti srca.

Matični mleč u medu se preporučuje i astmatičarima, ublažiće sve postojeće tegobe.

Med sa matičnim mlečom je savršen za detoksikaciju organizma, upotrebljava se i kod kožnih oboljenja, katarakte, pa čak i karijesa na zubima

Takođe preporučuje se upotreba matične mleči u menopauzi, jer obuzdava valunge (iznenadne nalete vrućine).

Napravite energetski smuti sa matičnim mlečom

Volite ukusne i hranljive smutije, pravite ih svaki dan? Ako još niste stekli ovu  zdravu naviku, obavezno započnite već danas. Okrepićete telo i daćete mu preko potrebnu energiju za ceo dan. Ukoliko uključite matičnu mleč u ove zdrave napitke, podmladićete organizam.

Sastojci:

 • 2 lista kelja,
 • 1 šargarepa,
 • 1 jabuka,
 • 1 banana,
 • 200 g smrznutog šumskog voća,
 • 125 ml grčkog jogurta,
 • 250 ml vode,
 • 1 do 2 kašičice matičnog mleča.

Priprema smutija:

Usitnite voće tako da može komotno stati u blender, pa ga s ostalim sastojcima sameljite tako dok ne dobijete gustu smesu. Zatim to poslužite.

Ukoliko volite praviti zdave napitke, pročitajte odlične recepte za Nutribullet od Maje Volk.

Moćan prirodni afrodizijak poboljšava potenciju

Matični mleč dokazano deluje pozitivno na potenciju kod žena i muškaraca. Ovaj „afrodizijak iz košnice“ je najbolje kombinovati uz med i polenov prah.

Recept za pravljenje prirodnog afrodizijaka

 • Promešajte 1 kg meda, 50 grama polena i 10 grama matičnog mleča.
 • Jednu supenu kašiku mešavine rastvorite u mlakoj vodi.
 • Uzimajte 3 puta po jednu kašiku pre svakog jela.

Terapija ovim zdravim napitkom traje do dva meseca. Preporučuje se da uz nju pijete i čaj od ruzmarina, koji takođe jača potenciju, poboljšava cirkulaciju i štiti naše telo od infekcija.

Sme li se jesti matična mleč u trudnoći

Ovde vam ne možemo dati univerzalan odgovor da li da je slobodno koristite ili ne. Svakako vi se posavetujte sa vašim lekarom ukoliko planirate da koristite ovaj pčelinji proizvod.

Ostali korisni saveti 

Matična mleč se uvek uzima drvenom ili plastičnom kašikom, jer metalna uništava njene vredne i hranljive sastojke.

Pri konzumaciji u bilo kom njenom obliku, držite je duže u ustima. Lagano je rastapajte pod jezikom da lagano apsorbira i uđe u vaš krvotok.

Moguće su kraće nuspojave koje obično potraju svega nekoliko dana a to su blagi osip i proliv. Do njih dolazi usled izbacivanja štetnih materija iz organizma  jer kako smo ranije rekli matična mleč pospešuje detoksikaciju.

Gde kupiti matični mleč i koja je cena

Najbolje je da matičnu mleč potražite kod pouzdanih lokalnih pčelara. Čak i da je isti nemaju, sigurno je da će vas uputiti na pravu adresu. Tako možete nabaviti najkvalitetniju mleč u svežem stanju.

Liofilizovani matični mleč u kesicama pronaćićete u gotovo svim apotekama. On se upotrebljava tako što trebate sadržaj kesice istisneti u usta i držati pod jezikom dok se ne otopi.

Pored toga danas je matična mleč dostupna i u dobro opremljenim bio-marketima i prodavnicama zdrave hrane. Uvek se raspitajte kod trgovca kako i gde nabavljaju ovaj pčelinji proizvod.

Još je jednostavnije da je naručite preko interneta.  Cene su različite, tako za matičnu mleč u prirodnom stanju trebate izdvojiti 1400-1500 dinara za pakovanje od 10 grama.

Povezani članci:

Recept za propolis kapi,

Za šta je sve dobar pčelinji vosak,

Kako se koriste cimet i med za skidanje kilograma

IZVORI:

Apiterapija  – mr.sc. Žarko Stepanović

Healthline

Webmd

Sponzorisani linkovi:
f