Feature post image

Magnezijum hlorid heksahidrat upotreba za zdravlje

Magnezijum hlorid gel i ulje 

Jeste li se ikada upitali koristite li pravu vrstu magnezijuma za vaše zdravstvene tegobe? Možda niste čuli do sad za magnezijum hlorid, a baš on je rešenje vaših problema? Počećemo sa pričom koliko je zaista ovo hemijsko jedinjenje korisno za vaš organizam. Ili bolje reći neophodno za pravilno funkcionisanje vaših organa, posebno srca…

Naša ishrana često nije dovoljno bogata da bi se obezbedila dovoljna količina magnezijuma u telu. Iako je u svetu popularna suplementacija magnezijum hloridom kod nas to nije slučaj. Za razliku od gorke soli koja se često koristi u kurama detoksikacije organizma ovaj preparat kod nas ima ograničenu upotrebu.

Zašto je to tako? Marketinški stručnjaci zapadnjačkih zemalja zagovaraju korišćenje preparata MgCl2 jer je profit od prodaje zaista veliki. Ali mi ćemo pokušati da vam objasnimo zašto je češća upotreba magnezijum hlorida toksična. Ljudi će probati da zarade na svačem pa i na prodaju magnezijumove soli po basnoslovnim cenama. Ako je koristite mudro, ne trebate se plašiti posledica.

Ostanite sa nama i otkrijte kako se pravilno koristi magnezijum hlorid i za koje je zdravstvene probleme zaista nezamenljiv…

Šta je magnezijum hlorid?

Hemijsko jedinjenje magnezijum hlorid (MgCl2) je jedna od soli magnezijuma. Sastoji se od jednog jona Mg i dva jona hlora. Tačnije, sastoji se iz 11, 8 posto Mg i 88,2 possto Cl. Dobija se isparavanjem soli iz jezera ili mora. Glavni izvori ove soli u svetu su Veliko Slano Jezero u Severnoj Americi i Mrtvo more u Jordanskoj dolini. Takođe ono se ekstrahuje iz morskog dna svuda po svetu.

Kada se iz morske soli odstrani natrijum hlorid ostaje nam gorki deo sačinjen od MgCl2 i MgSO4 (gorka so)…

Što se tiče izgleda to je bezbojan odnosno beličast kristal. Rastvorljiv je u vodi te je veoma lak za korišćenje. Mogete ga upotrebiti i u vidu spreja. Kao so za kupanje i kupka za stopala koristi se evaporisana so – magnezijum hlorid heksahidrat (MgCl2 6H20). On se prodaje u obliku ljuspica koje imaju sposobnost da privlače vodu.

Heksahidrat znači da je MgCl2 hidriran sa čest molekula vode.

Ako vam fali magnezijuma u organizmu kao suplement koristite magnezijum treonat! Najnovija istraživanja pokazala su da ovaj oblik najlakše prodire u ćelije. On se lako probija kroz moždane barijere i služi za jačanje koncentracije i pamćenja. A zamislite čak i nema laksativni efekat!

magnezijum hlorid iskustva

MgCl2 ne koristi se samo u zdravstvene svrhe već i…

 • Koristi se u proizvodnji tekstila i papira.
 • MgCl2 je važan koagulant i upotrebljava se za dobijanje tofu sira iz sojinog mleka. U Japanu ovu so magnezijuma nazivaju nigari. Ona u sebi ima i malo magnezijum sulfata i druge elemente u tragovima.
 • U ishrani se koristi kao regulator kiselosti pod šifrom E511. Nalazi se čak i kao emulgator u nekim bebi formulama za mleko.
 • Neutralizacija i prečišćavanje otpadnih voda.
 • Antifriz delovanje-održavanje puteva u toku zime.

Nedostatak magnezijuma u organizmu je jako opasan

Čak 80 posto stanovništva pati od  manjka ovog minerala. Najpoželjnije je da magnezijum u telo unosite putem ishrane. Zato u jelovnik obavezno uvrstite spanać, morske alge, brokoli…Ako želite izvući najviše iz ovih namirnica jedite ih u kombinaciji sa kalcijumom, vitaminom K2 i D3.

Deficit magnezijuma može izazvati čak i srčani udar, zato se srčanim bolesnicima savetuje da ga unose što više u organizam.

Spazam mišića jedan je od simptoma manjka ovog minerala. Jeste li znali da magnezijum nazivaju još i menadžerskim mineralom zbog sposobnosti da eliminiše stres i teskobu?

Ženama je naročito bitan zbog zdravlja kostiju i olakšavanja bolova kod menstrualnog ciklusa. Kako bismo zadržali kalcijum u kostima moramo unositi dovoljno Mg u organizam.

Jako je bitno da se Mg unosi  u organizam i zbog sveopšteg psihofizičkog zdravlja. On će smanjiti mogućnost od depresije i generalno uticati na dobro raspoloženje i životnu energiju.

Upotreba u zdravstvene svrhe

U medicinske svrhe prvi put se koristio u Prvom Svetskom ratu kao antiseptik…

 • Magnezijum hlorid kao lek za tvrdu stolicu koristi se već duže vreme. On poboljšava proizvodnju hlorovodonične kiseline. Oralna upotreba ovog suplementa preporučuje se za čišćenje creva ali pripazite može izazvati ozbiljnu dijareju. On uništava bakterije u crevima, no kako one loše tako i dobre, te se ne preporučuje česta upotreba. U prevelikim količinama ispijanje ovog rastvora može dovesti i do trovanja.
 • Odlično je sredstvo protiv infekcija! Ako ga unesemo u organizam leukociti će se mnogo delotvornije boriti sa bakterijama. On pritom leči konjuktivitis i herpes zoster. Međutim savetuje se prethodna konsultacija sa lekarom ako ga želite koristiti kontinuirano.
 • Transdermalna magnezijumska terapija aktuelna je za lečenje sportskih povreda. Osim što opušta mišiće ona ih zalečuje. U ovu svrhu koristi se magnezijumovo ulje ili gel. Ono se najviše koristi za ublažavanje bolova. Zato je to odlično pomoćno sredstvo kod fibromialgije, grčeva u mišićima, artritisa, osteoporoze…
 • Kada je u pitanju gubitak kose ovaj mineral je isto jako bitan, jer njegov deficit može dovesti do ispadanja vlasi. Pomaže kontrolu peruti, a neki izvori ga navode i kao proizvod koji vraća boju sedoj kosi.
 • Efikasno razbija bubrežni kamenac, no nemojte ga piti na svoju ruku. Radi odgovarajuće doze posavetujte se specijalistom.
 • Snažan je stimulator imunološkog sistema

Istraživanja su potvrdila pozitivne efekte ovog jedinjenja na insulinsku osetljivost. Veruje se kako on pozitivno deluje i na probleme sa prostatom, crevna oboljenja i lečenje tumora. Deluje čak i protiv zmijskog otrova i difterije.

Kako se pije magnezijum hlorid?

Pre oralne upotrebe posavetujte se sa stručnim licem, farmaceutom ili doktorom medicine, nikako ne uzimajte samoinicijativno. Preporučena dnevna doza magnezijum hlorida je 535 miligrama (od toga je 64 Mg).  Međutim dozvoljena doza varira od osobe do osobe.  Negde se čak predlažu i doze od 1000ml dnevno.

Kako se pravi magnezijumovo ulje u kućnoj varijanti

Magnezijumovo ulje u stvari nije ulje, to je samo jako koncentrovan rastvor koji je pod rukom klizavo poput ulja. Ono je jako korisno za naš organizam jer ga koža lako apsorbuje. Na taj način se podiže se nivo Mg u telu.

Najkvalitetnije ulje se dobija iz morskog dna, ali i vi možete napraviti jako lako ovaj preparat kod kuće.

Dovoljno je pomešati šoljicu MgCl2 sa šoljicom destilovane vode i ostavite ih malo da se povežu. Ovo kvazi ulje je sklisko pod rukom i lako za nanošenje.

Magnezijum hlorid rastvor se pravi tako što se:

30 grama MgCl2 potopi u  vodu ( 1 litar) i ostavi kako bi se so rastvorila. Pije se kašika dnevno, odnosno pola kašike ako ste stariji od deset a mlađi od pedeset godina. U Japanu je ovaj rastvor veoma cenjen. Pomaže u jačanju moždanih funkcija i daje telu neophodnu energiju.

Kada se pomešaju magnezijum hlorid i soda bikarbona dobija se recept za odlično sredstvo protiv gljivica. Ovi mikroorganizmi ne mogu opstati u alkalnoj sredini koju ova moćna kombinacija stvara. Poznato je da kisela sredina u telu stvara pogodno tle za mnoge bolesti, pa i za zloćudne tumore. Zato očistite telo od otrova i koristite preparate koji deluju preventivno na nastanak oboljenja.

Povezano: kako smanjiti kiselost organizma?

Magnezijumovo ulje upotreba u kozmetici

Fenomenalno magnezijum ulje je u stvari vodeni rastvor MgCl2  heksahidrata i vode. Može se koristiti kao ulje u spreju ili kupka za relaksaciju mišića. A kod povreda i bolnih stanja uglavnom se koristi u vidu gela.

Lečenje akni, ekcema i psorijaze se sprovodi medikamentima na bazi magnezijumova ulja. Ono koži daje blistavost. Utiče na bolju prokrvljenost tkiva te vraća licu mladalački sjaj. Koža je nakon tretmana ovim ulje hidrirana i a upalni procesi se garantovano smanjuju.

Pre upotrebe detaljno očistite lice, najbolje je da upotrebite i piling. Samo potpuno čista koža može upiti sve blagotvorne sastojke tretmana. Namažite magnezijumovo ulje na kožu, izbegavajući sluzokožu, nakon pola sata ona će ga upiti. Nakon toga preporučljivo je namazati pantenol kremu, ili bilo koju drugu, radi hidratacije.

Najčešće se koristi za lečenje sportskih povreda

Kada je u pitanju magnezijum hlorid gel kao lek iskustva koristnika su gotovo uvek pozitivna. Sportisti ga koriste kod upale mišića i kod sportskih povreda.

Ovaj se gel brzo upija u kožu i doprinosi osećaju rasterećenosti i relaksacije. Kod okoštavanja je takođe pokazao odlične rezultate. Ako osećate ukočenost u vratu ili vas muče bolni zglobovi isto će vam pomoći. Mišići će se momentalno opustiti i bol će minuti.

Jeste li znali da je u svetu jako popularna relaks masaža ovim uljem? Možete i sami napraviti spa ugođaj nakon kojega ćete iskoristiti magnezijum za opuštanje mišića.

Kakva su iskustva korisnika sa ovim preparatom

Kada je u pitanju magnezijum hlorid iskustva su pokazala da sa velikim uspehom leči mnogo zdravstvenih tegoba. Žene koje su patile od bolnih menstruacija nakon što su počele upotrebljavati magnezijumovo ulje preporodile su se.

Sportistima je nezamenljiv kada preteraju sa treninzima. A srčanim bolesnicima se obavezno savetuje da održavaju nivo Mg u telu na određenom nivou.

Nakon napornih treninga noću bi me često budili jaki grčevi u listovima. Onda sam otkrila magnezijum hlorid gel i situacija se popravila. Kada ga redovno mažem grčevi se uopšte ne javljaju. Pomoglo mi je takođe i sa stanjem kože, više nije suva kao pre i prestala se perutati. I glavobolje od kojih sam patila godinama su nestale.

Milana (29)

Magnezijum hlorid štetnost, kontraindikacije i  nuspojave

Na odgovor da li se ova magnezijumova so sme kombinovati sa drugim lekovima odgovor nije prilično jasan. Ona kroz kožu ulazi kroz krvotok tako da se i oralna upotreba broji. Kontraindikacije su moguće ali retke. Poseban oprez se savetuje osobama koje su na terapiji antibioticima i tetraciklinima.

Što se tiče rizičnih grupa stanovništva: dece, trudnica i starijih osoba savetuje se dodatni oprez. Obavezno držati van domašaja male dece. Kod upotrebe MgCl2 kod osoba preko deset godina obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Izbegavati kontakt sa očima!

Posle brijanja lica nemojte ga koristiti, takođe ni nakon brijanja pazuha, može dovesti do peckanja i iritacija.

Upotreba soli magnezijuma može biti uzrok retke stolice.

magnezijumovo ulje za relaks masažu

Cena preparata i gde ga kupiti

Ako živite u Beogradu možete ga kupiti i na džakove

Ukoliko želite da kupite povoljno ovu magnezijumovu so znajte da je firma KRISTAL SO. D.O.O. uvozi u našu zemlju. Ova kompanija se bavi  i prodajom ostalih vrsta soli, kuhinjske, morske… A na lageru ima čak i specijalnu so za mašine za posuđe. U ponudi su im i kalijev hlorid i kalcijum hlorid.

MgCl2 koji ova firma uvozi iz Izraela je iz Mrtvog mora i visoko je kvalitetna. Za džak od 25 kg izdvojićete oko 1000 dinara što je i više nego jeftino.

Magnezijum hlorid u prahu ili kristalima prodaju čak i pod nazivom jona za opuštanje, upakovanih u manje kesice (Essensa).

Biljna apoteka Herbasana prodaje Magnesium oil u spreju u pakovanju od 100 ml. (cena je 200 dinara). Ova se apoteka nalazi u Beogradu preko puta Cejlonijeve pijace, ali ima i online trgovinu.

MgCl2 prodaje i se kao dijetetski proizvod i tada je nešto skuplji. Diet food ga ima u svom asortimanu pod nazivom Dijetetski dodatak ishrani magnezijum hlorid heksahidrat. Prodaje se u pakovanju od 100 grama i košta 600 dinara.

Magnezijum hlorid gel od 200 ml košta oko 300 dinara.

Nigari, derivat morske soli koji sadrži oko 95 procenata MgCl2  može se kupiti u apotekama. Ali se može naći i u bolje snabdevenim supermarketima i naravno online. 200 grama košta oko 300 dinara, ili kako bi naši trgovci naveli 299din.

Sponzorisani linkovi:
f