bolovi u vratu i ramenima lecenje | ukocen vrat

bol u ramenu i vratu

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA UZROCI,PREVENCIJA I LEČENJE

Bolovi u vratu i ramenima u većini slučajeva nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno pokretanje zglobova. Bolovi u ramenu i vratu često su posledica kontinuiranog stresa, dugotrajnog držanja tela u istom položaju (prilikom vožnje,sedenja za računarom, rada na pokretnoj traci u fabrici, spavanja na neudobnom jastuku ili u nepravilnom položaju – na primer, na stomaku).

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA UZROCI

Sportska i trzajna povreda vrata  se javlja jako često kod saobraćajnih nesreća ,stoga i  dugotrajni bolovi u vratu i ramenima nastaju kao posledica tih povreda , a to mogu biti i degenerativne promene poput sledećih tegoba :ispravljena vratna lordoza (prirodna krivina kičme), spondiloza (degenerativno oštećenje kičmenog stuba), skolioza, diskus hernija, retko tumori  i upale… lako je mogućih „krivaca“ mnogo, kod mlađih ljudi najčešće je reč o posledicama savremenog načina života, u šta spada emotivna i psihička napetost, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju.

VRATNA KIČMA SIMPTOMI

Bolovi u vratu i ramenima  nisu uvek i jedini simptomi , veoma često se javlja ukočenost vrata i ograničena pokretljivosti u vratnom delu kičme, postoji čitav niz simptoma koji plaše bolesnika jer ih ne može dovesti u vezu s vratnom kičmom. Na primer, trnjenje ruku i prstiju , koje je čest pratilac problema s vratnom kičmom, moze asocirati na slog ili infarkt srca, naročito ako je u pitanju leva strana. Osećaj „knedle u grlu“ često dovodi pacijente endokrinologu, gde se podvrgavaju testiranju hormona štitne žlezde. Tu su još i anksioznost i depresija, što neretko pogađa osobe s hroničnim problemima s vratnom kičmom, kojima se onda propisuju lekovi za smirenje i antidepresivi a da precizan uzrok problema nije definisan. Pri okretanju i savijanju glave, oštećeni pršljenovi pritiskaju krvne sudove koji ishranjuju kožu glave i mali mozak, pa privremeno dolazi do smanjenja jer je cirkulacija u vratu oslabljena, čak dolazi i do prestanka protoka krvi . Ovo stanje dovodi do osećaja nesvestice, zamagljenja vida, često i bola u poglavini s osećajem žarenja u potiljačnom delu glave. Trnjenje u licu, zujanje u ušima i poremećaj vida takođe su na spisku mogućih simptoma. Sve ove tegobe bude sumnju na neko ozbiljnije neurološko oboljenje, pa pacijenti gotovo redovno odlaze neurologu i ORL specijalisti.Naravno, ovi simptomi mogu biti izazvani i drugim uzrocima, pa je pregled fizijatra obavezan.

VRATNA KICMA BOLOVI U VRATU –  KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ?

Kada su u pitanju bolovi u vratu i ramenima ,odmah da napomenemo da rendgenografija vratne kičme nije obavezna, osim u slučaju da se posumnja na neki ozbiljniji uzrok (tumor, povreda…). Laboratorijske analize neophodne su ukoliko pacijentovo stanje upućuje na upalne reumatske bolesti. U slučaju pojave dodatnih simptoma, poput izražene slabosti ruku i nogu, otežanog hoda,problema s pražnjenjem creva i bešike,ili ukoliko ne bude poboljšanja ni nakon fizikalnih terapija, potrebna je dodatna dijagnostika (MR, CT, EMNG ili dopler krvnih sudova), te konsultovanje specijalista.

BOL U VRATNOM DELU KIČME – PREVENCIJA

Budući da statistike pokazuju da bolovi u vratu i ramenima pogađaju sve više ljudi, naročito mladih, koji neretko imaju problema i sa vratnom kičmom, o posledicama savremenog načina života treba razmišljati na vreme. Prevencija obuhvata pravilno drzanje tela tokom hodanja, sedenja i ležanja, korišćenje adekvatnog jastuka (ne postoji univerzalan model – isprobajte različite anatomske ili heljdine jastuke),redovno izvodite vežbe za kičmu, naročito onih statičkih za vratni deo. Potrebno je izbegavati nagle pokrete i klimanje glavom, te – ako je moguće – smanjiti stres. Povremena masaža vrata i leđa takođe može biti od pomoći.Više pročitajte u članku masaža tela..

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA LECENJE

Kad lekar postavi dijagnozu, savetovaće pacijentu mirovanje i po potrebi nošenje cervikalne kragne, upotrebu analgetika i fizikalne procedure -laser, magnet, ultrazvuk… Kada bolovi u vratu i ramenima i upale prođu, uključuju se vežbe jačanja kao i vezbe za istezanje kicme, koje su ključ lečenja i sprečavanja novih povreda i „kočenja“, a koje treba raditi najmanje tri do četiri meseca u kontinuitetu. 

TOPLI I HLADNI OBLOZI 

Bilo da se  jave slabi ili  jaki bolovi u vratu , ne zaboravite staviti  obloge.Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće, pa samim tim i bolovi u vratu i ramenima polako popuštaju. U ovu svrhu mogu se koristiti termofor, infracrvena sijalica (možete je nabaviti po vrlo pristupačnoj ceni i montirati na bilo koju lampu) ili peškir natopljen vrućom vodom. Bolna mesta zagrevaju se najmanje 10 minuta. Od pomoći svakako može biti i naizmenično stavljanje obloga(toplih i hladnih), koje lekari u poslednje vreme sve češće preporučuju.

CERVIKALNA KRAGNA

Nošenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena tačno po meri, još je jedanod načina da se spreče bolovi u vratu i ramenima. Naročito se savetuje onim osobama koje provode mnogo vremena pored monitora , jer ona rasterećuje vratne mišiće.

bolovi u vratu i ramenima lecenje

BOL U RAMENU I VRATU ALTERNARIVNO LEČENJE

 • Hiropraktika : je grčka reč koja se prevodi kao „urađen rukama“.Naime,u pitanju je veština koja podrazumeva precizno usmeravanje pravilno dozirane sile na zglob koji je izmešten.Hiropraktičar precizno utvrđuje lokaciju odakle kreću problemi i traži uzročnika tegoba, nakon čega ih otklanja ili ublažava pomenute posledice.
 • Akupunktura : Ovo je prirodan način lečenja kojim se rešava primarni problem kao što su recimo, bolovi u vratu i ramenima, pri čemu se i ceo organizam vraća u ravnotežu. Drevna kineska disciplina pokazuje izuzetno dobre rezultate i u sprečavanju bolesti. Akupunktura podrazumeva korišćenje igala koje se aplikuju u određene tačke na telu (akupunkturne tačke), raspoređene duž takozvanih meridijana. Treba naglasiti da zabadanje ovih iglica nije bolno, ali za one koji se plaše – postoji i alternativno resenje za stimulaciju ovih tačaka.
 • Holisticka masaza : uzima u obzir i fizičko i emotivno stanje pacijenta. U tretiranju vrata koriste se široke masažne površine da bi se bolno područje zagrejalo i opustilo. Zatim se putem akupresure bolnih tačaka iscrpno istražuje i masira celo područje vrata, ramena i baze lobanje. Lagano istezanje vrata otklana napetost okolnog područja, a nakon masaže pacijant se oseča relaksirano, što se odražava i na telo dok bolovi u vratu i ramenima popuštaju.
 • Aplikator Kuznjecova: Ova metoda dobila je ime po ruskom naučniku Kuznjecovu, a sastoji se od primene platna s plastičnim iglicama koje se stavlja na vratni (ili bilo koji drugi) deo kičme. Potom se pritiska dlanovima, a nakon 60 sekundi pravi se pauza. Zatim se tretman ponavlja. Ukoliko pacijent ne oseča nelagodnost, na aplikatoru može ležati 15 do 20 minuta. Na ovaj način se ubrzava cirkulacija krvi , smanjuje se teskoba i otklanjaju se glavobolja i bolovi u vratu i ramenima .

DA LI SE BOLOVI U VRATU I RAMENIMA JAVLJAJU KAO POSLEDICA ANKSIOZNOSTI ?

Strah, ljutnja i frustracija mogu uzrokovati ukočenost vratnih mišica a da čovak ne bude svestan toga. S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića,što znatno utiče na kvalitet života, svakodnevno funkcionisanje i radnu sposobnost. Lečenje ovog problema uglavnom je dugotrajno i zahteva velik angažman, pa se dešava da pacijent postepeno gubi motiv za borbu jer bolovi u vratu i ramenima ne nestaju preko noći, što neminovno vodi razvoju različitih psihičkih poremećaja, kao što je anksioznost i depresija.Međutim, ponekad nije lako razlučiti je li bol u vratu izazvao neke psihičke probleme, ili je to ipak u pitanju anksioznost i dugogodišnje akumuliranje napetosti ,koji su doveli do spazma vratnih mišića i posledičnih tegoba u ovoj regiji. Postavljanje dijagnoze znatno otežava klinička slika koja je slična u slučajevima anksioznosti i tegoba s vratnom kičmom (trnjenje u prstima, vrtoglavice, mučnina, glavobolja, knedla u grlu i si.). Zato će lekar savetovati snimanje cervikalne kičme rendgenom ili magnetnom rezonancom, kako bi se proverilo stanje pršljenova, a zatim i primenu terapije. Ukoliko rezultati izostanu, u lečenje bi trebalo uključiti i psihoterapeuta.

Jesu li i glavobolje posledica problema s vratnom kičmom?

Pored migrenoznih i nekih drugih oblika glavobolja, česte su i one cervikogene, koje potiču od vrata. Mogu biti blage, srednje ili jake, a prepoznaju se po tome što obično boli jedna strana glave ili potiljak. Takođe, ponekad su praćene mučninom,retko povraćanjem, stoje karakteristično za migrenozne glavobolje. Uzrok su oštećeni pršljenovi i diskusi vratnog dela kičme, dok napetost mišića pojačava intenzitet bola. Dakle, koliko god problem delovao komplikovano, rešenje uvek postoji i kad su u pitanju bolovi u vratu i ramenima .

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA LEČENJE ČAJEVIMA

Pripremili smo vam i nekoliko lekovitih biljnih čajeva koju će svakako pomoći kada su bolovi u vratu i ramenima u pitanju,naravno uz dodatak gore navedenim terapijama..

 • Pomešajte  dve  supene kašike cveta zove(sitno iseckanog) i kašiku cvetova kamilice. Izručite sve u 7 decilitara vrele vode i ostavite 120 minuta da odstoji – poklopljeno . Procedite i pijte po šolju vrućeg napitka pre svakog glavnog obroka. Nakon što ste konzumirali ovaj čaj, stavitena vrat  oblog od omorike i držite narednih sat vremena . Oblog ćete napraviti tako  što ćete u pola čaše (1dl) sitno iseckanih cvetova i pupoljaka omorike izručiti u 6 decilitara vinskog sirćeta. Flašu dobro zatvorite i držite na toplom deset  dana. U tom periodu je treba promućkati više puta po danu. Kad prođe 10 dana flašu procedite i koristite. 
 • Dve velike kašike lista nane(sitno iseckanog) i supenu kašiku sa listovima matičnjaka izručite u 7 dl vruće vode i ostavite poklopljeno dva sata. Proceditei pijte po šolju vrućeg napitka pre glavnih obroka. Kao i u prvom  receptu nakon konzumacije čaja, tokom narednih sat vremena  na vratu trebate držati oblogu koja se priprema ovako: po 2 supene kašike cveta i lista hajdučke trave(sitno iseckane), lista od  ruzmarina i cveta i lista od  kantariona stavite u 8 decilitara domaće rakije prepečenice. Flašu dobro  zatvorite i držite  je u toploj prostoriji narednih 20 dana. Mućkati više puta dnevno. Procedite i koristite kao oblogu  3 puta dnevno po  sat vremena .

VAŽNO: Čajeve možete zasladite sa medom po ukusu. Recepte koristite po 5 dana, sve dok bolovi u vratu i ramenima ne prestanu.

KAKO LEČITI UKOČENOST VRATA PRIRODNIM PUTEM

Ukočenost u vratu kao i bolovi u vratu i ramenima su svakako veoma neugodno iskustvo za svakog,pripremili smo vam još nekoliko recepata..

 • Uzeti dve  supene kašike sitno izdrobljenog cveta i lista od  kantariona, cveta divljeg kestena, lista ruzmarina i  cveta jorgovana i jednu supenu kašiku od kamfora izručite u 1 litar domaće rakije. Flašu zatvorite i držati je u toploj prostoriji dvadeset  dana. Mućkajte je više puta dnevno . Kada prođe 20 dana , procedite je i masirajte bolna mesta .
 • 10 velikih kašika bobica od ljubičaste kleke (sitno zdrobljenih) koje su starije od dve godine ,prelijte sa  litrom proključalog sirćeta(razblaženog).Poklopite i ostavite da odstoji naredna 2h.Dobro procedite pa gust deo koji je ostao stavite na jednu lanenu krpu.Poprskajte sa tečnošću koju ste procedili i stavite na vrat kao oblogu.Držite je tri puta dnevno po sat vremena.
 • 10 velikih supenih kašika rotkve(sitno iseckane) i pet kašika narendanog rena izručite u litar i po proključalog vina.Poklopite i ostavite da odstoji 120 minuta,zasladite napitak sa 6 kašika prirodnog meda.Pijte po decilitar napitka pre svakog glavnog obroka,a ono što vam ostane iskoristite za masiranje vrata.Od gustog i proceđenog dela  napravite obloge ,koje trebate držati sat vremena na vratu nakon masaže.

VAŽNA NAPOMENA:Recepte koristite po pet dana, sve dok ukočenost vratnih mišića ne popusti ..

KAKO SE LECE BOLOVI U VRATU I RAMENIMA PRIRODNIM PUTEM

Sponzorisani linkovi:

11 Responses to bolovi u vratu i ramenima lecenje | ukocen vrat

 1. Dobrila Mučalov каже:

  ovde ima jako dobrih saveta pokusacu daj boze da pomogne

 2. Nedžada Novalić каже:

  korisni savjeti,pokušat ću….možda pomogne :D

 3. Radojka Beronja каже:

  POMOZITESE SA IZDELKIMA,KI SPREMINJAJO SVET SINONOM IZBRANE KAKOVOSTI —— LIFE STYLE

 4. Esef Muslimovic каже:

  vredi pokusati pa jeda pomogne?

 5. Kasim Nuhanovic каже:

  Kod mene je bas nesto posebno.Normalno radim i rukama i vratom, ali duze vrijeme ima bolove u ramenima i uz vratni dio.Sta je to?

 6. Rajko Pejović каже:

  Imam 60 godina. Posle 2x ponovljene noćne vrtoglavice koja je trajala, snimila sam krvne sudove vrata i to je O.K. Na RTG snimku mi je nađena spondiloza, okoštavanje pršljenova vrata sa suženjem vertebralnog kanala između 4 i 6 značajno ali neravnomerno, a između 2 i 3 malo. Neurološki pregled je bio uredan. Šta mogu još preduzeti od pretraga i kako da ublažim povremene bolove u ramenom pojasu i podlaktici (vežbe, ishrana, vitamini, Mg i šta još. Živim u Kikindi koja ima dobro opremljeno odeljenje fizijatrije, međutim uput nisam dobila. Darinka Pejović, penzioner. Pozdrav i zahvalnost ukoliko me posavetujete.

  • dijeta.info каже:

   Poštovana, najbolje je nastaviti sa kontrolama kod vašeg lekara ukoliko se simptomi pogoršaju, obavezno se konsultujte !

 7. fidan каже:

  prilikom treniranja u tefetani imam sad bol vratu I desnoj ruci. Ozjećam bol I trnce u ramemenima
  molim vas savjet I prevenciju jer tek sutra se moram javit doktoru

 8. Igor каже:

  Inteteresuje me da li degenerativne promene na c3-c7 mogu dati tegobu u vidu zamagljenog vida,iskrenja pred ocima,osecaj kao da sam pijan,kao da mi je cirkulacija u glavi poremecena.Sve ovo mi je pocelo nakon ukocenog vrata.Na c3 i c6 imam protruzije a ostali prsljenovi imaju anularno bubrenje.Igor

 9. Marina каже:

  Ja imam problem koji traje godinama unazad. Tokom spavanja imam obicaj da stavim ruke ispod jastuka i da spavam na ramenu i to vec duze vreme tako. 2008 godine mi je proradila stitna zlezda i zbog loseg disanja ja sam otkrila da mi je polozaj za spavanje bas taj da stavim ruke ispod jastuka. Posto je to preslo u naviku i ne mogu drugacije ja osecam jake bolove u ramenima bukvalno da ne mogu ruke da pomerim. Sta mi vi preporucujete da uradim? Hvala unapred!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori